KPN aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Wil je weten hoe je KPN aandelen kunt kopen? Of ben je op zoek naar de laatste koers van KPN? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over beleggen in aandelen KPN.

Hoe kan je KPN aandelen kopen?

Heb je sterk vertrouwen in de toekomst van KPN? Denk je dat het bedrijf weet in te spelen op de laatste ontwikkelingen in de markt? Dan kan het interessant zijn om KPN aandelen te kopen. Je kunt KPN aandelen kopen bij één van deze brokers:

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demoInvesteren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor KPN. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen KPN & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele koers van KPN?

Voordat je aandelen KPN koopt, is het belangrijk om de laatste koersontwikkelingen te bestuderen. Hieronder zie je de koers van het aandeel KPN. Wil je direct beginnen met beleggen? Dan kan je met de kopen en verkopen knoppen eenvoudig een order plaatsen.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van KPN

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van KPN.

Beurskoersen van KPN over de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van KPN zien van de laatste 5 dagen:

Wat zijn goede redenen om KPN aandelen te kopen?

De koers van het aandeel KPN komt tot stand door het spel van vraag en aanbod. Wanneer er meer vraag naar het aandeel is, zal de prijs van het aandeel over het algemeen stijgen. Of een aandeel stijgt of daalt hangt dus uiteindelijk af van het oordeel van de algemene populatie. Een bedrijf dat het financieel erg goed doet, maar niet populair is bij de aandeelhouders, kan toch dalen op de beurs.

Maar wat zouden goede redenen kunnen zijn om in KPN te investeren? In deze analyse van het aandeel KPN gaan we er dieper op in.

Enorm veel kennis

Wanneer je aandelen KPN koopt, investeer je in een bedrijf dat veel kennis in huis heeft. KPN heeft diverse tegenslagen gehad, maar tot nu toe lukt het KPN altijd om te overleven. Deze tientallen jaren aan kennis zit in het bedrijf en dit kan in de toekomst zomaar leiden tot goede resultaten.

Toekomstvisie

KPN is een bedrijf met een groene en efficiënte toekomstvisie. Ook is KPN steeds actiever met het ontwikkelen van slimme oplossingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan systemen waarmee het mogelijk is om te zien welke werkplekken vrij zijn en welke werkplekken dat niet zijn. Dit soort ontwikkelingen kunnen in de toekomst bijdragen aan een gunstige koersontwikkeling. Denk je dat KPN met deze visie zieltjes weet te winnen? Dan kan het slim zijn om KPN aandelen te kopen.

Internet of Things

Een andere interessante ontwikkeling, is het zogenaamde Lo-Ra netwerk. Dit is een erg energiezuinige manier om allerlei objecten direct met het internet te verbinden. Door deze techniek toe te passen kunnen je koffers bij Schiphol bijvoorbeeld goed volgen. Dit soort innovatie en de juiste toepassing van big data kunnen het aantrekkelijk maken om KPN aandelen te kopen.

Wat zijn de risico’s van een belegging in KPN?

Toch heeft elk aandeel ook zeker zo zijn zwakke punten. Waar moet je op letten voordat je aandelen KPN koopt?

Hevige concurrentie

Er zijn enorm veel andere vergelijkbare partijen bijgekomen. Hierdoor is er steeds meer strijd om het aanbieden van de beste producten tegen de laagste prijzen. Voordat je aandelen KPN koopt, is het dan ook belangrijk om te bekijken waar de concurrentie mee bezig is. Vergelijk ook hoe de aandelen van de concurrentie zijn geprijsd. Het zou zomaar kunnen dat het verstandiger is om een concurrerend aandeel van KPN te kopen.

Buitenlandse avonturen

Zoals eerder vermeld is de kans op een overname zeker aanwezig. Wanneer dit zou gebeuren, volgt er een hoop onzekerheid. Weet de buitenlandse partij de Nederlandse markt bijvoorbeeld goed te doorgronden? Het is daarom altijd verstandig om eventuele overname geruchten goed te volgen.

Focus op Nederland

De focus van KPN ligt erg sterk op Nederland. Met de open grenzen voor dataverkeer kan je nu overal binnen de Europese Unie mobiel internet tegen vergelijkbare tarieven gebruiken. Hierdoor kunnen internationale spelers zoals Vodafone en AT&T ook in Nederland eenvoudiger een marktaandeel opbouwen.

Ook is er minder ruimte voor schaalvoordelen wanneer de focus teveel op Nederland ligt. De focus op een kleine markt kan dan ook een bedreiging zijn voor de winstgevendheid van KPN in de toekomst. Een voordeel is natuurlijk wel dat het bedrijf zich echt kan specialiseren en toeleggen op de Nederlandse markt. Hierdoor heeft het bedrijf unieke en zeer specifieke kennis.

Hoe kan je aandelen KPN kopen?

  1. Account openen: neem de tijd om een beleggingsrekening te openen bij een betrouwbare broker.
  2. Beleggingsrekening activeren: upload de vereiste documenten om direct je beleggingsrekening te activeren.
  3. Geld storten: bepaal nu welk bedrag je in KPN aandelen wilt investeren en stort dit op je beleggingsrekening.
  4. KPN aandelen kopen: vul nu het bedrag in dat je in aandelen KPN wilt investeren en druk op kopen om de order direct naar de aandelenbeurs te versturen.
  5. Evalueer: neem regelmatig de tijd om je beleggingen langs te lopen. Op die manier kan je bepalen of de KPN aandelen nog steeds bij je passen.

Wat zijn de grootste concurrenten van KPN?

  • VodafoneZiggo
  • T-Mobile Netherlands
  • Tele 2

Wat doet KPN in het kort?

KPN staat vooral bekend als een bedrijf dat mobiele telefonie en televisie levert aan consumenten. Toch is dit niet het enige waar KPN zich mee bezighoudt. Zo verzorgt KPN ook complete telecommunicatie- en ICT-oplossingen voor zakelijke klanten.

Tot 1998 heette KPN nog Koninklijke PTT Nederland NV en daarvoor Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, of afgekort PTT. Tot de afsplitsing in 1998 van de TNT Post bevatte het ook het nationale postbedrijf.

kpn

Wordt KPN overgenomen?

Over de jaren heen zijn er regelmatig overnamekandidaten geweest voor KPN. Al in 2011 wilde het telecombedrijf van de bekende Carlos Slim de aandelen overnemen voor € 8 per aandeel. Ondertussen balen grote groepen mensen waarschijnlijk dat dit niet is gebeurd: de koers van het aandeel is ondertussen namelijk flink ingezakt.

De geruchtenmolen is echter nog steeds actief. In 2013 onthulde de Wall Street Journal bijvoorbeeld dat het bekende AT&T mogelijk interesse had in een overname. In 2015 werden zowel Altice als Orange genoemd als bedrijven die mogelijk interesse hadden in KPN.

Tot nu toe is er nog een overname gepland, maar wanneer dit wel gebeurt zal het zeker een effect hebben op de koers van het aandeel. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je aandelen KPN wilt kopen.

Bedreigingen voor KPN

De nettowinst van KPN is in de afgelopen 10 jaar flink gedaald, maar waardoor komt dit nu eigenlijk? De concurrentie van andere bedrijven zal daar zeker een rol in spelen. Er zijn veel partijen die bijvoorbeeld mobiele telefonie aanbieden, waardoor de prijzen van abonnementen hierdoor flink dalen. Tegelijkertijd zijn er nog wel grote investeringen nodig om het netwerk up-to-date te houden. Dit alles maakt het steeds lastiger om winstgevend te opereren.

Op dit moment lijkt de focus van KPN vooral te liggen op het besparen van kosten. Het bedrijf zal dit moeten doen om in de toekomst ook het 5G-netwerk goed op te kunnen zetten. Er wordt steeds meer dataverkeer gebruikt en hier is wel capaciteit voor nodig. Gelukkig ontwikkelen technologieën zich ook snel en daar kan KPN dus wel winst mee behalen. Het is belangrijk om rekening te houden met deze ontwikkelingen wanneer je wilt investeren in KPN aandelen.

Wat zijn de voornaamste activiteiten van KPN?

KPN is natuurlijk meer dan alleen aan aanbieder van mobiele telefonie. Maar wat doet KPN nu eigenlijk?

Telefonie

Natuurlijk is KPN actief met het aanbieden van telecommunicatie. Het bedrijf heeft ook verschillende telefoniewinkels zoals Simyo, Hi en Telfort. Het bedrijf verkoopt via de eigen winkels ook mobiele telefoons en verdient daar een marge op.

Televisie

Bij KPN kan je ook een abonnement afsluiten voor digitale televisie. Het bedrijf heeft een groot belang in Digitenne en kan daardoor via KPN televisie aanbieden. Tegenwoordig kan je ook eenvoudig televisie ontvangen op bijvoorbeeld je smartphone.

ICT diensten

KPN biedt ook ICT-diensten aan. Grote bedrijven zoals de NS huren KPN in als consultant. KPN kan bedrijven bijvoorbeeld helpen bij het beschermen van hun ICT-infrastructuur.

Geschiedenis KPN

KPN is ontstaan halverwege de 19e eeuw toen de overheid toen nationale telegrafieverbindingen ging aanleggen en exploiteren. Ongeveer 20 jaar na de oprichting werden de telegrafiedienst en de posterijen samengevoegd. In het begin maakte het bedrijf onderdeel uit van het ministerie van Financiën en later van het ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid.

Toen eind 19e eeuw de telefoon in opkomst kwam waren de aanbieders van telefonie nog lokaal versnipperd. Nog voor de eeuwwisseling werd de telefonie steeds meer genationaliseerd, waarna in 1940 de laatste lokale telefoonnetwerken in handen van de overheid kwamen.

Verzelfstandigd

De Administratie der Posterijen en Telegrafieën, kortweg P&T, werd in 1915 omgezet in een staatsbedrijf en later, in 1928 in Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, of PTT. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de PTT tijdelijk een zelfstandig bedrijf, maar die status werd direct na de oorlog alweer opgeheven.

In 1989 werd de PTT verzelfstandigd en werd de naam omgezet in de Koninklijke PTT Nederland NV. In 1994 werden ze beursgenoteerd op de Amsterdamse effectenbeurs en een jaar later in New York. In 2006 heeft de Nederlandse Staat ook zijn laatste aandelen verkocht.

De postactiviteiten werden in 1998 afgesplitst tot een zelfstandig bedrijf, onder de naam TPG. Sindsdien levert KPN alleen nog maar telecommunicatie, waardoor de naam is gewijzigd in Koninklijke KPN NV.

Wel of niet KPN aandelen kopen?

Het kan slim zijn om KPN aandelen te kopen, wanneer je vertrouwen hebt in de Nederlandse markt. KPN is voor haar inkomsten bijna volledig afhankelijk van de Nederlandse markt. Wel is het belangrijk om de KNP uitgebreid te vergelijken met de concurrentie en om de wetgeving rondom telefonie goed in de gaten te houden.

Koop niet blind aandelen KPN: op die manier voorkom je dat je geld verliest met je investering. En vergeet niet; beleggen is altijd risicovol!

Aalberts Industries
Aalberts Industries
ABN AMRO
ABN AMRO
Adyen
Adyen
AEGON
AEGON
Ahold Delhaize
Ahold Delhaize
Akzonobel
Akzonobel
Aperam
Aperam

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *