Petrobras aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Petrobras is een groot oliebedrijven is zelfs de grootste onderneming van Zuid-Amerika. Wanneer je wilt investeren in de opkomende economieën van Zuid-Amerika, kan een belegging in Petrobras dan ook interessant zijn. In dit artikel bekijken we hoe je Petrobras aandelen kunt kopen en je kunt hier de laatste aandelenkoers raadplegen.

Hoe kan je Petrobras aandelen kopen?

Wil je investeren in Zuid-Amerika en heb je vertrouwen in de olie-branche? Dan kan het verstandig zijn om Petrobas aandelen te kopen. Je kunt bij de volgende brokers aandelen Petrobas kopen:

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demoInvesteren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Petrobas. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Petrobas & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de aandelenkoers van Petrobras?

Ben je benieuwd wat de aandelenkoers van Petrobras is? Begrijpelijk! In de onderstaande grafiek kan je direct de koers van het aandeel raadplegen. Met de knoppen kan je direct een belegging openen wanneer de tijd rijp is.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Petrobras

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Petrobras.

Analyse van Petrobras aandelen

Voordat je besluit of je Petrobras wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Petrobras zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Petrobras zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van Petrobras in 2024?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat Petrobras gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de voorspellingen van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Petrobras is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Wat kan het interessant maken om Petrobas aandelen te kopen?

 • Grote olie- en gasreserves: Petrobas heeft veel offshore olievelden gevonden in Brazilië wat kan bijdragen aan de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf.
 • Verticale integratie: Petrobas is actief in de verschillende stappen van de olie- en gasindustrie, waardoor het op verschillende momenten in de value chain waarde kan toevoegen.
 • Steun van de overheid: Petrobas wordt gecontroleerd door de Braziliaanse overheid. De overheid van Brazilië steunt het beleid van het bedrijf en beschermt het bovendien tegen internationale concurrentie.
 • Energietransitie: Brazilië heeft veel duurzame energiebronnen en Petrobas kan haar expertise gebruiken om hier op in te spelen.

Wat zijn de risico’s van beleggen in Petrobas aandelen?

 • Politiek beleid: wijzigingen in belastingen op benzine kunnen de resultaten bijvoorbeeld sterk beïnvloeden.
 • Meerderheid: de overheid van Brazilië heeft de meerderheid van het stemrecht in handen, waardoor het extra belangrijk is om de politieke situatie in het land in de gaten te houden.
 • Verlies: Petrobas is verplicht om olie op de wereldmarkt te kopen en om deze vervolgens met verlies binnen de nationale markt te verkopen. Hierdoor is Petrobas niet even winstgevend als andere oliebedrijven.
 • Volatiliteit: de olieprijs bepaalt in grote mate de winstgevendheid van Petrobas. Het bedrijf maakte bijvoorbeeld een fors verlies toen de olieprijs in 2020 fors daalde.
 • Schulden: Petrobas heeft hoge schuldniveaus en bij stijgende rentetarieven kan dit de winstgevendheid onder druk zetten.
 • Milieu: het toezicht op de activiteiten van olie- en gasbedrijven wordt steeds strenger. Ongelukken waarbij het milieu schade ondervindt kunnen leiden tot hoge boetes.

Wat zijn de grootste concurrenten van Petrobas?

Hoe kan je beleggen in aandelen Petrobas?

 1. Open een account bij een broker: een aandelen broker maakt het mogelijk om aandelen zoals Petrobas te kopen en verkopen. Klik hier om de verschillende brokers met elkaar te vergelijken.
 2. Activeer je trading account: je kunt je beleggingsaccount activeren door een kopie van je paspoort en adres te uploaden.
 3. Geld storten: stort vervolgens voldoende geld vanaf je bankrekening of creditcard om aandelen Petrobas te kopen.
 4. Petrobas aandelen kopen: selecteer nu het Petrobas aandeel binnen het tradingplatform en vul het bedrag in dat je wilt investeren.
 5. Aandelen verkopen: je kunt nu je belegging in real-time volgen en op elk moment je Petrobas aandelen weer verkopen.

Petrobas aandelen kopen

Over het bedrijf Petrobas

Petrobras staat voor ‘Petróleo Brasileiro’ en is een Brazilië gevestigde oliemaatschappij die haar hoofdkantoor in Rio de Janeiro heeft. De belangrijkste activiteiten van het bedrijf zijn het exploiteren, produceren en raffineren van aardolie. Naast aardolie produceert het bedrijf ook aardgas en ethanol.

Actief in de hele bedrijfsketen van de olie-industrie

Petrobras is actief binnen elke keten van de olie-branche. Uit het verleden is bovendien gebleken dat Petrobras een onmisbare schakel vormt in de productie van vaten olie. Gemiddeld produceert Petrobras dagelijks een slordige 2,6 miljoen olievaten. Deze productie staat gelijk aan zo’n 80 procent van de volledige olieproductie op Braziliaanse bodem. In het verleden bestond 90 procent van de totale productie van Petrobras uit olie en de resterende 10 procent was voorbehouden voor gas.

Dit benadrukt het economische en industriële belang van Petrobras voor niet alleen Brazilië, maar ook voor heel Zuid-Amerika. Een interessant detail is bovendien dat Petrobras eigenaar is van alle raffinaderijen die in Brazilië zijn terug te vinden. Het merendeel van deze raffinaderijen bevinden zich in het zuidoosten van het land. De grootste raffinaderij bevindt zich in het plaatsje Paulínia. De eigen productie van gas is niet voldoende: Brazilië is dan ook genoodzaakt om aardgas te importeren uit bijvoorbeeld Bolivia.

De geschiedenis van Petrobras

Petrobas werd opgericht in 1953 door de toenmalige president van Brazilië, ‘Getúlio Vargas’. Petrobas heeft een notering aan de effectenbeurs van São Paulo en staat ook genoteerd aan de beurs van New York.

Tot op moment van schrijven is de Braziliaanse overheid nog steeds de belangrijkste aandeelhouder van Petrobras. Om te voorkomen dat het bedrijf in handen van een buitenlandse partij komt, bezit de overheid van Brazilië altijd een meerderheid van het stemrecht. De Braziliaanse overheid bezit ongeveer vijftig procent van aandelen.

Voor de Braziliaanse economie speelt Petrobras een cruciale rol. De overheid in Brazilië probeert met Petrobras de prijzen van de brandstoffen en daarmee ook de inflatie in het land zo beperkt mogelijk te houden.

De raffinaderijen van Petrobras produceren niet genoeg om aan de volledige nationale vraag naar olie te voldoen. Het bedrijf moet daarom ook olie kopen op de wereldmarkt waarna het bedrijf deze olie verplicht met verlies moet verkopen in het eigen land. Deze wettelijke verplichting drukt uiteraard de potentiële winsten van het bedrijf. Wanneer je investeert in Petrobas aandelen, is het belangrijk om rekening te houden met deze onaantrekkelijke bepaling.

Is het slim om te investeren in Petrobas?

Het enorme belang van Petrobras voor de Braziliaanse economie maakt een investering in deze onderneming wat minder risicovol. Beleggen in Petrobas aandelen kan dan ook interessant zijn, wanneer je het interessant vindt om te investeren in Zuid-Amerika.

Olie verliest wereldwijd wel aan populariteit: dit komt doordat het steeds duidelijk wordt dat olie een grote rol speelt in het klimaatprobleem. Petrobas zal in de toekomst dan ook op zoek moeten gaan naar meer duurzame inkomstenbronnen. Voor nu voorzien we echter nog geen problemen, aangezien olie nog te belangrijk is binnen Brazilië.

Er zijn ook risico’s zijn verbonden aan een investering in Petrobas aandelen. Het grootste risico voor een belegging in Petrobas, is de verplichting voor het bedrijf om olie die is aangekocht op de wereldmarkt (met verlies) te verkopen aan binnenlandse klanten. Dit drukt de winstgevendheid van het bedrijf natuurlijk behoorlijk.

Ook het meerderheidsbelang van de overheid kan risicovol zijn. Wanneer er een onbetrouwbare partij aan de macht komt, kan je als aandeelhouder veel geld verliezen. Het is daarom verstandig om de politieke situatie in het land goed in de gaten te houden voordat je belegt in Petrobas.

Een investering in Petrobas kan extra spreiding in je portfolio aanbrengen, aangezien je in een compleet andere regio belegt. Wanneer het economisch slecht gaat in Europa of Amerika, kan de economie in Brazilië nog steeds goed functioneren.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
Amazon
Amazon
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *