Huawei aandelen kopen (2024): kan je beleggen in Huawei?

Huawei is één van de grootste telefoonproducenten. Ze produceren echter ook veel andere technologische producten: zo schrijf ik dit artikel op een mooie Huawei laptop. Het bedrijf is zeker niet zonder schandalen, maar weet zich toch goed stand te houden. Is het mogelijk om te beleggen in dit Chinese bedrijf door Huawei aandelen te kopen?

Kan je Huawei aandelen kopen?

Het is op het moment van schrijven niet mogelijk om aandelen Huawei te kopen. Het bedrijf is namelijk geen beursgenoteerde onderneming.

Je kunt dus jammer genoeg geen aandelen Huawei kopen. Dit is wellicht ook niet aan te raden gezien de moeilijke relatie tussen Huawei en Amerika. Je kan er wel voor kiezen om in alternatieven te beleggen: denk hierbij bijvoorbeeld aan Samsung en Apple.

Wanneer Huawei in de toekomst wel naar de beurs gaat, kan je de aandelen kopen bij één van de onderstaande brokers:

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demoInvesteren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Huawei. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Huawei & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Waarom kan het interessant zijn om Huawei aandelen te kopen?

  • Innovatieve technologie: Huawei investeert constant in de laatste telecommunicatie technologie en heeft daardoor een competitief voordeel.
  • Diversificatie: Huawei biedt een breed aanbod aan verschillende producten aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan smartphones, tablets en enterprise solutions.
  • Groeipotentie: Huawei heeft een sterke positie opgebouwd in Azië en Afrika, wat allebei groeimarkten zijn.
  • Verticale integratie: Huawei ontwerpt alle onderdelen van haar producten, waardoor de kwaliteit behouden kan blijven.
  • Ondersteuning overheid: de Chinese overheid ondersteunt het bedrijf zowel politiek gezien als economisch gezien.

Wat zijn de risico’s van een belegging in Huawei?

  • Geopolitieke spanningen: de oplopende spanningen tussen China en Amerika hebben tot sancties tegen het bedrijf geleid.
  • Mogelijke spionage: doordat de Chinese overheid sterk betrokken is bij het bedrijf, bestaat er het risico dat de producten voor spionage worden gebruikt.
  • Geen toegang tot grote markten: Huawei is verbannen van de Amerikaanse, Australische en VK markt, wat de groeipotentie verlaagt.
  • Supply chain problemen: door de sancties kan Huawei moeilijker aan semiconductors komen en is het bedrijf ook verbannen van de Google-services.
  • Reputatie schade: door al het negatieve nieuws rondom Huawei, heeft het merk reputatieschade opgelopen.

Wat zijn de sterkste concurrenten van Huawei?

  • Ericcson: dit Zweedse bedrijf is één van de leidende bedrijven op het gebied van 5G ontwikkeling en is actief in meer dan 180 landen.
  • Nokiadit Finse bedrijf is een grote speler op het gebied van mobiele netwerken en 5G.
  • Samsungdit grote bedrijf is een concurrent op het gebied van smartphones & 5G devices.
  • ZTE Corporation: dit Chinese bedrijf concurreert met Huawei op het gebied van infastructuur en smartphones.
  • Cisco Systems: dit bedrijf is vooral sterk in de ontwikkeling van routers.

Over het bedrijf Huawei

De Chinese zakenman Ren Zhengfei richtte in 1988 Huawei op. Huawei begon in 1988 met het leveren van netwerkapparatuur voor telefoonsystemen.

Tegenwoordig speelt Huawei ook op de wereldmarkt een dominante rol. Sinds 2012 is het bedrijf de grootste leverancier van telecommunicatienetwerken in de wereld. Het hoofdkantoor van dit multinationale Chinese bedrijf bevindt zich in Shenzen.

Huawei aandelen kopen

De activiteiten van Huawei

Het bedrijf richtte zich, onder andere door het leveren van complete netwerken voor telecommunicatie, vooral op de zakelijke markt. Later verschoof de aandacht steeds meer naar de consumentenmarkt. Door het bedrijf worden onder andere mobiel-internetproducten, tablets en smartphones verkocht.

Huawei ontwikkelt gsm-technologie

Eind jaren negentig van de vorige eeuw begon Huawei met het ontwikkelen van gsm-technologie. Toen begon ook de uitbreiding van het bedrijf naar het buitenland. In onder ander Zweden en de VS opende het bedrijf onderzoekscentra.

Huawei in Nederland

In 2004 werd Huawei actief op de Nederlandse markt. Het bedrijf leverde apparatuur voor het 3G netwerk van Telfort. Ook was het bedrijf betrokken bij de aanleg van 4G-netwerken in ons land. Zo werd de technologie van Huawei onder andere gebruikt bij de aanleg van het 4G-netwerk van Telfort.

Huawei verdacht van spionage

Er zijn verdenkingen van spionage. Vermoed wordt dat de Chinese overheid via dit bedrijf toegang krijgt tot vertrouwelijke informatie. Daarom hebben landen als Australië, Nieuw-Zeeland, en Japan maatregelen genomen.

Huawei wordt geweerd bij de aanleg van het 5G netwerk in diverse landen. Europese landen als Duitsland, Tsjechië, Frankrijk en Polen overwegen ook om het bedrijf te weren bij de aanleg van het 5G netwerk.

Deze verdenkingen van spionage worden door Huawei ontkent. Toch zijn deze verdenkingen erg schadelijk voor de reputatie en bedrijfsresultaten buiten China. Deze ontwikkelingen kunnen de bedrijfsresultaten van het bedrijf dan ook flink drukken.

Verbod op gebruik apparatuur Huawei

Ook het komende jaar mogen Amerikaanse bedrijven geen apparatuur gebruiken van de Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE. Op 13 mei 2020 werd de noodtoestand wat betreft die kwestie door president Trump met een jaar verlengd: er is volgens hem een spionagerisico.

China bespioneert, volgens de VS, het Westen. Daarbij maakt China gebruik van apparatuur van bedrijven als Huawei. Het verbod van Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met Huawei geldt ook voor het Amerikaanse bedrijf Google. Dit heeft tot gevolg dat nieuwe Huawei smartphones slechts een beperkte versie van Android hebben. Deze beperkte versie is niet voorzien van Google-apps en -diensten.

Dit soort sancties kunnen de groei van het bedrijf Huawei beperken, waardoor het minder interessant is om in Huawei aandelen te investeren.

Wie is de eigenaar van Huawei?

Wie is momenteel de eigenaar van het bedrijf? Op de website van het bedrijf wordt vermeld dat heel veel werknemers van het bedrijf tenminste één aandeel hebben. Door die werknemers wordt een comité van vertegenwoordigers gekozen. Dit comité benoemt vervolgens het bestuur en de raad van commissarissen.

Huwei lijkt geen plannen te hebben om dit te veranderen. Er staat op het moment van schrijven dan ook geen IPO gepland.

Wel of niet Huawei aandelen kopen?

Het is op het moment van schrijven nog niet mogelijk om Huawei aandelen te kopen. Als Huwei besluit om naar de beurs te gaan, kan dit alsnog een risicovolle investering zijn. Door de spanningen tussen de Verenigde Staten en China ervaart het bedrijf namelijk diverse sancties. Houd daarom rekening met de risico’s wanneer je een belegging in Huawei overweegt.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *