Wat is de Dow Jones?

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Misschien op het nieuws, misschien tijdens een (financieel) praatprogramma: de almighty Dow Jones of Dow Jones Industrial Index. Een paar punten omhoog, een paar punten omlaag, maar wat is nu precies de Dow Jones? In dit artikel gaan we je haarfijn uitleggen wat de Dow Jones nu precies is, waaruit het is samengesteld en wat de functie van deze index is in onze (financiële) maatschappij.

De Dow Jones index is tegenwoordig één van de populairste indexen om de prestaties van de Amerikaanse aandelenmarkt mee te meten.

Wil je zelf de Dow Jones volgen?

Je kunt zelf in de Dow Jones beleggen: dit doe je door een ETF op de index te koen. Een ETF volgt het koersverloop van bijvoorbeeld de Dow Jones één op één. Een goede broker waar je kunt speculeren in de Dow Jones is DEGIRO: bij deze broker betaal je namelijk geen vaste aankoop- en verkoopkosten. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Het is ook mogelijk om actief te speculeren op het koersverloop van de Dow Jones. Dit kan je doen bij Plus500 door gebruik te maken van CFD’s. Met een short positie kan je dan bijvoorbeeld inzetten op een dalende index. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Plus500:

Geschiedenis van de Dow Jones

Dow Jones, of beter gezegd, Dow Jones & Company, is een van ’s werelds grootste zakelijke en financiële nieuwsbedrijven. Charles Dow, Edward Jones en Charles Bergstresser vormden het bedrijf in de 19e eeuw. Naast de beroemde Dow Jones Industrial Average, creëerde het bedrijf ook verschillende andere ‘Market Averages’, of vrij naar het Nederlands vertaald: marktgemiddelden.

In 2012 kocht S&P Dow Jones Indices LLC de Dow Jones Indexes. S&P Dow Jones Indices LLC is een joint venture tussen controlerend lid S&P Global en de CME Group.

Wie is Dow Jones?

Dow Jones was niet één persoon, maar twee van de drie mensen die Dow Jones & Company in 1882 oprichtten. Charles Dow was de Dow in Dow Jones, Edward Jones was de Jones en Charles Bergstresser was de derde oprichter van het bedrijf. In 1889 richtten ze vervolgens The Wall Street Journal op, dat nog steeds een van ’s werelds meest invloedrijke financiële publicaties is.

Dow stond bekend om zijn vermogen om gecompliceerd financieel nieuws aan het grote publiek uit te leggen. Hij was van mening dat beleggers een eenvoudige benchmark nodig hadden om aan te geven of de aandelenmarkt stijgt of daalt. Dow koos verschillende industriële aandelen voor de eerste index en het eerste gerapporteerde gemiddelde was 40,94.

Charles Dow geloofde ook dat het mogelijk was om bewegingen op de aandelenmarkt te voorspellen op basis van de prijsbewegingen van verschillende soorten aandelen. Volgens de Dow Theory zou een opwaartse trend in industriële aandelen moeten worden bevestigd door een vergelijkbare beweging in transportvoorraden. Charles Dow creëerde verschillende marktgemiddelden om nauwkeuriger te bepalen in welke richting “industriële aandelen” of “transportvoorraden” gingen.

Wat is Dow Jones?

Dow Jones & Company is het bedrijf dat in 1882 is opgericht door Charles Dow, Edward Jones en Charles Bergstresser, dus niet de mensen zelf. Charles Dow en Edward Jones runden het bedrijf in de beginjaren zelf en bouwden een reputatie op van integriteit. Toen Dow in 1902 stierf, kochten Clarence Barron en Jessie Waldron het bedrijf op en de controle ging uiteindelijk over naar de familie Bancroft. In 2007 kocht News Corp. Dow Jones & Company van de Bancrofts.

Zelfs nu in 2021 blijft Dow Jones & Company een belangrijke bron van financieel nieuws. Tot de publicaties behoren MarketWatch, Barron’s en natuurlijk The Wall Street Journal. Bovendien blijven deze financiële nieuwsuitzendingen en publicaties aanzienlijk onafhankelijk van News Corp.

Aan de andere kant heeft Dow Jones & Company niet langer rechtstreeks controle over de Dow Jones-gemiddelden of in het Engels: Dow Jones Averages, die het oorspronkelijk heeft gecreëerd. De Dow Jones-gemiddelden zijn eigendom van S&P Dow Jones Indices LLC, een joint venture tussen S&P Global en de CME Group.

The Dow Jones Industrial Average

Het is gemakkelijk om Dow Jones te verwarren met de Dow Jones Industrial Average (DJIA). Vaak aangeduid als ‘de Dow’. Dit is namelijk één van de meest bekeken aandelenindexen ter wereld, met bedrijven als Apple, Boeing, Microsoft en Coca-Cola.

De Dow Jones Industrial Average werd aanvankelijk gelanceerd met slechts 12 bedrijven die voornamelijk in de industriële sectoren waren gevestigd. Later groeide het echter uit tot 30 bedrijven. De oorspronkelijke bedrijven waren actief in spoorwegen, katoen, gas, suiker, tabak en olie.

De prestaties van industriële bedrijven worden vaak gezien als synoniem met die van de algehele economie, waardoor de Dow Jones Industrial Average een belangrijke maatstaf werd voor de bredere economische gezondheid. Hoewel de gezondheid van de economie nu vandaag de dag uiteraard verbonden is met vele andere sectoren, wordt de Dow Jones Industrial Average nog steeds gezien als een essentiële indicator van het welzijn van de Amerikaanse economie.

Dow Jones

Indicatie van de aandeelmarkten

Dow Jones & Company was eigenaar van de Dow Jones Industrial Average en van vele andere indexen die verschillende sectoren van de economie vertegenwoordigen. Deze omvatten bijvoorbeeld de oudste index, de Dow Jones Transportation Average, die 20 transportbedrijven volgt zoals luchtvaartmaatschappijen en bezorgdiensten. Een andere belangrijke index is de Dow Jones Utility Average, die 15 Amerikaanse nutsbedrijven volgt.

In de financiële wereld hoor je vaak mensen vragen: “Hoe deed New York het vandaag?” of “Hoe presteerde de markt vandaag?” In beide gevallen verwijzen deze mensen waarschijnlijk naar de Dow Jones, aangezien dit de meest gebruikte index is. De index is populairder dan zowel de S&P 500 Index, die 500 aandelen volgt, als de NASDAQ Composite Index, die meer dan 2500 Amerikaanse en internationale aandelen omvat.

NASDAQ als een index

Als we het over de Dow Jones hebben, hebben we het over een index. Charles Dow had voor zijn tijd het revolutionaire idee om een index of gewogen gemiddelde te vormen. Charles Dow had namelijk de visie om een benchmark te creëren die de algemene marktomstandigheden zou projecteren en daarom investeerders zou helpen die verbijsterd zijn door fractionele dollarveranderingen.

Het was destijds een revolutionair idee, maar de implementatie ervan was eenvoudig. De gemiddelden waren, nou ja, oude gemiddelden, om het zo maar te zeggen. Om het eerste gemiddelde te berekenen, telde Dow de aandelenkoersen bij elkaar op en deelde deze door 11, het aantal aandelen dat destijds in de index was opgenomen.

Welke bedrijven zitten in de Dow Jones?

Tegenwoordig is de Dow Jones Industrial Average een benchmark die Amerikaanse aandelen volgt die worden beschouwd als de leiders van de economie en op de Nasdaq en NYSE staan genoteerd. De DJIA omvat 30 large-capbedrijven, die subjectief worden uitgekozen door de redactie van The Wall Street Journal.

In de loop der jaren zijn bedrijven in de index gewijzigd om ervoor te zorgen dat de index actueel blijft in zijn maatstaf voor de Amerikaanse economie. In feite blijft geen van de oorspronkelijke bedrijven die in het gemiddelde zijn opgenomen, over, met General Electric met de langste ambtstermijn, 110 jaar.

Dow Jones Industrial Average complicaties

Zoals je misschien al geraden had, is het berekenen van de Dow Jones Industrial Average vandaag niet zo eenvoudig meer als het optellen van de aandelen en de uitkomst delen door 30. Dow leefde in een tijd waarin aandelensplitsingen en aandelendividenden niet alledaags waren, dus hij voorzag niet hoe deze zakelijke acties het gemiddelde zou beïnvloeden.

Als de aandelen van een bedrijf vandaag de dag over de toonbank gaan voor $ 100 en het bedrijf bijvoorbeeld een 2-voor-1-splitsing implementeert, verdubbelt het aantal aandelen en wordt de prijs van elk aandeel $ 50. Deze prijswijziging verlaagt het gemiddelde, ook al is er geen fundamentele wijziging in de voorraad of equity.

Om de effecten van prijsveranderingen door splitsingen op te vangen, ontwikkelden degenen die de Dow Jones Industrial Average berekenden de Dow-divisor, een getal aangepast om rekening te houden met gebeurtenissen zoals splitsingen die als deler wordt gebruikt bij de berekening van het gemiddelde. Als je geïnteresseerd bent in het vinden van de huidige Dow-divisor, kan je deze vinden op de website van de Dow Jones Indexes en de Chicago Board of Trade.

Dow Jones – veelgestelde vragen

Wat is precies de Dow Jones?

De Dow Jones Industrial Average groepeert de prijzen van 30 van de meest verhandelde aandelen op de New York Stock Exchange (NYSE) en de Nasdaq. Het is een index die beleggers helpt bij het bepalen van de algemene richting van Amerikaanse aandelenkoersen.

Waarom heet het Dow Jones?

De Dow Jones Industrial Average wordt de Dow Jones genoemd omdat deze is ontwikkeld door Charles Dow en Edward Jones van Dow Jones & Company.

Wat is de betekenis van Dow op de aandelenmarkt?

De Dow Jones Industrial Average, of kortweg de Dow, is een manier om de algemene richting van de aandelenmarkt te meten. Het omvat de prijzen van 30 van de meest actief verhandelde aandelen. Wanneer de Dow stijgt, wordt hij als bullish beschouwd en doen de meeste aandelen het meestal goed. Wanneer de Dow daalt, is hij bearish en verliezen de meeste aandelen doorgaans waarde.

Dow Jones – Conclusie

Hopelijk weet je nu precies wat de Dow Jones is en waarom deze zo belangrijk is op de aandelenmarkt. Je kan aandelen en ETF’s kopen op de Dow Jones via zowel eToro als DEGIRO. Over beide brokers hebben wij uitgebreide reviews geschreven op de website die je kan vinden op onze brokers vergelijken pagina. Gebruik de onderstaande knop om direct de beste partijen met elkaar te vergelijken:

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *