fbpx

Beleggen in Shell: aandelen Shell kopen

Shell is het meest winstgevende bedrijf van Nederland. Met een gewicht van 15 procent binnen de AEX en een stabiele dividenduitkering, is Shell dan ook een interessante investering. Maar hoe kan je nu eigenlijk beleggen in Shell? En is het verstandig om Shell aandelen te kopen? In dit artikel lees je alles over handelen in Shell!

Waar kan je Shell aandelen kopen?

Hieronder zie je een overzicht van de populairste brokers alwaar je Shell aandelen kunt kopen. We hebben de specifieke transactiekosten erbij gezet. Je kan direct een gratis account aanmaken bij een broker naar keuze.

Geen commissies op CFD aandelen Meer informatie Aanmelden
€2 + 0,038% voor aandelen Shell Meer informatie Aanmelden
0,06% met een minimum van €6. Meer informatie Aanmelden

Mogelijkheid 1: actief handelen

De eerste manier om te beleggen in Shell, is door actief te beleggen. Dit doe je door middel van derivaten. Een voorbeeld hiervan is de CFD. Met een CFD kan je actief speculeren op koersstijgingen en koersdalingen. Hierdoor kan je vliegensvlug inspelen op de laatste marktontwikkelingen.

Wanneer de olieprijs zakt, kan je bijvoorbeeld direct short gaan op Shell. Je verdient dan geld wanneer de koers van het aandeel daalt. Deze vorm van actief handelen doe je bij een zogenaamde CFD broker. 76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's. De beste partij hiervoor is Plus500. Je kan bij deze broker gratis een demo aanmaken via de onderstaande knop:

Gratis demo openen

Mogelijkheid 2: aandelen Shell kopen

Je kan er ook voor kiezen om aandelen Shell fysiek in je portefeuille op te nemen. Dit kan interessant zijn wanneer je een lange beleggingshorizon hebt. Shell staat bekend om zijn stabiele, regelmatige dividenduitkeringen. Door Shell op te nemen in je portefeuille, ontvang je dan ook ieder kwartaal een vast bedrag.

Wel moet je het fysiek kopen van Shell aandelen goed timen. Wanneer je op het verkeerde moment koopt, kan de koers net flink instorten. Op die manier verdampt je dividend direct in de vorm van koersverlies. Wil je weten bij welke partijen je het beste fysiek aandelen Shell kunt kopen? Op onze aandelen kopen pagina lees hier alles over:

Aandelen brokers vergelijken

Hoe ontwikkelt de koers van Shell zich?

De koers van het aandeel Shell hangt sterk samen met die van de olieprijs. Het bedrijf is immers erg afhankelijk van de actuele olieprijs. Dit komt gedeeltelijk doordat het bedrijf zelf grote voorraden olie aanhoudt. Wanneer de olieprijs daalt, daalt ook de waarde van deze voorraad.

Bovendien daalt in dit geval ook de winst van het bedrijf. Shell verdient immers geld met het verkopen van olie. Een lagere prijs, betekent minder opbrengsten. Hierdoor kunnen bepaalde projecten zelfs onrendabel worden. Een project waarbij naar olie werd gezocht in Alaska werd bijvoorbeeld stopgezet omdat dit door de dalende olieprijs niet langer rendabel was.

Wanneer Shell kopen?

Wanneer je wilt bepalen wanneer je het beste Shell kunt kopen, kan je dus het beste de olieprijs in de gaten houden. Wanneer de olieprijs herstelt, stijgt Shell vaak enige tijd later mee. Er is hier sprake van een sterke correlatie.

Natuurlijk is dit niet het gehele verhaal. Naast de prijs van olie spelen ook de bedrijfsresultaten een belangrijke rol. Gunstige bedrijfsbeslissingen kunnen het resultaat bijvoorbeeld verbeteren. Wanneer het bedrijf in de toekomst echter faalt om het stabiele dividendbeleid te hanteren, dan zal dit de koers flink kunnen drukken.

Door analyses uit te voeren kan je bepalen of het een goed moment is om aandelen Shell te kopen of verkopen. We hebben twee cursussen uitgebracht die je kunnen helpen bij het vaststellen van een goed koopmoment:

  • Technische analyse: door middel van technische analyse kan je patronen herkennen en hierop inspelen.
  • Fundamentele analyse: door de onderliggende cijfers te analyseren kan je betere resultaten neerzetten.

Het dividendbeleid van Shell

Eén van de redenen waarom Shell zo populair is, is het stabiele dividendbeleid. Al sinds de Tweede Wereldoorlog keert het bedrijf elk kwartaal een mooi dividend uit. Het bedrag van dit dividend is doorgaans stabiel en groeit regelmatig.

Staar je echter niet blind op dit dividend. Het dividendrendement is uiteindelijk veel interessanter. De koers van Shell wisselt immers sterk. Hierdoor kan het dividendrendement de ene periode neerkomen op een paar procent en de andere periode op acht procent. Timing is dus key.

Wil je meer weten over het dividend van Shell? In deze special over het dividend van Shell zie je direct hoeveel dividend Shell in het verleden heeft uitgekeerd. Ook lees je er hoeveel dividend Shell binnenkort zal uitkeren.

Wat doet Shell precies?

Shell wordt zowel verhandeld op de Nederlandse als op de Britste beurs. De oliemaatschappij opereert dan ook erg internationaal. Het bedrijf handelt in onder andere aardolie, benzine, kerosine en gas. Bovendien gaat Shell met zijn tijd mee. Het bedrijf is op zoek naar nieuwe, duurzame oplossingen. Dit kan in de toekomst nog wel eens belangrijk zijn voor het voortbestaan van het bedrijf.

Bijzonder aan Shell is dat het bedrijf is betrokken bij meerdere stappen in het proces. Zo haalt Shell olie uit de grond, vervoert het olie en verkoopt het vervolgens olie in één van de vele tankstations. Doordat Shell het gehele proces kan beheersen is het bedrijf erg machtig binnen de olie industrie.

Beleggen in Shell

De geschiedenis van Shell

De basis van Shell vinden we in het jaar 1890. Shell had toen nog de naam de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij of kortweg Koninklijke olie. Al sinds 1907 werkt het bedrijf nauw samen met Engeleland. Het bedrijf ging toen samen met Shell Transport and Trading Company. Alhoewel de activiteiten sterk verbonden waren, duurde het nog tot 2004 voordat de aandelen Royal Dutch Shell verhandelbaar waren.

Shell is actief in ruim 140 landen waarmee het de titel het meest winstgevende bedrijf van Nederland heeft verkregen.

Conclusie: moet je beleggen in Shell?

Beleggen in Shell kan zeker verstandig zijn. Op de lange termijn heeft Shell sterk bijgedragen aan vermogensgroei. Dit komt vooral dankzij het stabiele dividendbeleid. Het bedrijf streeft ernaar om dit beleid in de toekomst zoveel mogelijk te hanteren. Met de nog steeds groeiende vraag naar fossiele brandstoffen is dit zeker geen onredelijk streven.

Geloof je erin dat Shell dezelfde koers kan houden? Dan kan het kopen van aandelen Shell verstandig zijn! Stel wel een duidelijke strategie op en koop het aandeel niet blind op. De koers is immers niet zo stabiel als de periodieke dividenduitkeringen.

Tip: Klik hier & ontvang gratis tot €175 om mee te beleggen!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!