Wat is het vermogen van Warren Buffett?

We hebben de naam vast allemaal al wel eens gehoord, zeker als je op deze website bent beland. Warren Buffett is een van de rijkste mensen ter wereld en misschien wel de beste investeerder aller tijden. Het nettovermogen van Warren Buffett is meer dan 88 miljard Dollar. Warren Buffett wordt door velen beschouwd als de beroemdste en meest succesvolle investeerder in de geschiedenis.

Als je in 1966 10.000 Dollar bij Warren Buffett had geïnvesteerd, zou je vandaag meer dan 160 miljoen Dollar hebben! Wil je zelf leren hoe je als Warren Buffett kunt beleggen? Lees dan ons artikel over zijn beleggingsstrategie en pas deze direct toe:

Wat is het vermogen van Warren Buffett?

Het vermogen van Warren Buffet bedraagt in 2021 ruim 88,6 miljard dollar! Dit maakt hem één van de meest succesvolle en beroemdste investeerders allertijde.

Wie is Warren Buffet? Zijn investeringscarrière

Warren Buffett werd geboren op 30 augustus 1930 in Omaha, Nebraska. Hij is de tweede van drie kinderen en de enige zoon van Leila en voormalig congreslid Howard Buffett. Buffett begon zijn opleiding aan de Rose Hill Elementary School.

Buffett ontwikkelde zijn interesse in zaken en investeren op jonge leeftijd. Toen hij 7 was, werd hij geïnspireerd door een boek dat hij uit de bibliotheek had geleend met de titel “One Thousand Ways to Make $ 1000”. Buffett begon zijn stempel te drukken en zijn fortuin te maken toen hij nog een tiener was.

Eerste zakelijke deals

Toen hij 10 jaar oud was, lunchte hij met iemand van de New York Stock Exchange en begon hij zijn zakelijke levensdoelen te stellen. Na die lunch wist de jonge Buffett dat hij wilde dat zijn leven om geld draaide. Een jaar later, toen hij 11 jaar oud was, kocht hij zijn eerste aandeel.

Hij had een krantenwijk en gebruikte het geld daarvan om wat landbouwgrond in Oklahoma te kopen. Tegen de tijd dat hij tweedejaars was op de middelbare school, had hij een succesvol flipperkastbedrijf en had hij een nettowaarde van ongeveer 6.000 Dollar, dat staat vandaag gelijk aan ongeveer 60.000 Dollar.

Na de studie van Warren Buffett

Na afgestudeerd te zijn ging hij aan de slag als investeringsadviseur voor zijn familiebedrijf, Buffett-Falk & Co. Hij gaf ook een cursus over “Investeringsbeginselen” aan de Universiteit van Nebraska-Omaha en kocht een benzinestation. Het benzinestation faalde, maar zijn zakelijk inzicht had de aandacht getrokken van Benjamin Graham, een gerespecteerde zakenman, investeerder en een van Buffets voormalige professoren.

Buffett verliet Buffet-Falk & Co. om te gaan werken als effectenanalist voor de Graham-Newman Corp. Terwijl Buffett veel leerde tijdens de vier jaar dat hij bij Graham werkte, realiseerde hij zich ook dat hij meer bereid was om investeringsrisico’s te nemen dan zijn baas.

Warren Buffett wordt miljonair

Toen Graham met pensioen ging en het bedrijf stopte, nam Buffett de bijna $ 174.000 (ongeveer $ 1,47 miljoen vandaag) die hij had gespaard toen hij voor Graham-Newman werkte en startte Buffett Partnership Ltd. op.

In de loop van de volgende drie jaar groeide zijn bedrijf van drie partnerschappen naar zes. Dat aantal verdubbelde in de loop van de volgende twee jaar bijna en in 1962 was hij een echte miljonair.

Van miljonair naar miljardair

Nadat hij had geïnvesteerd in en uiteindelijk de textielfabrikant Berkshire Hathaway had overgenomen, begon Buffett aan een reeks agressieve investeringen, overnames en herstructureringen waardoor zijn activa exponentieel toenamen. Hij versterkte ook zijn reputatie als investeerder om naar op te kijken en te volgen. Het leek erop dat alles wat hij aanraakte in goud veranderde. Hij had de gave om aandelen te kopen in enorm ondergewaardeerde bedrijven en de toename van hun fortuin naar steeds grotere winsten te leiden.

In 1979 begon ging zijn bedrijf de beurs op voor $ 795 per aandeel en eindigde het jaar met aandelen ter waarde van $ 1310 per stuk. Je leest het goed, binnen een jaar verdubbelde de aandelen in zijn bedrijf in waarde. Begin jaren 80 was hij $ 620 miljoen waard en had hij de bijnaam “Orakel van Omaha” verdiend.

Hij kocht aandelen in een breed scala aan bedrijven, waaronder de Washington Post Company, Capital Cities, Salomon Brothers en het meest succesvol: bij de Coca-Cola Company. In 1990 was hij miljardair, met aandelen in zijn eigen bedrijf, Berkshire Hathaway, die inmiddels over de toonbank gingen tegen $ 7.175 per stuk.

Warren Buffett vermogen

Waar investeert Warren Buffet in?

Van Warren Buffett is bekend dat hij bijna enkel investeert in producten die hij daadwerkelijk gebruikt. Hij is bijvoorbeeld eigenaar van Fruit of the Loom omdat hij hun overhemden en ondergoed het beste vindt zitten. Warren haalde de krantenkoppen nadat zijn liefde voor een specifiek pak hem ertoe bracht te investeren in de Chinese firma Trands Co. Hij is niet de enige machtige man die Trands Co adoreert: de voormalige Chinese president Hu Jintao en miljardair Bill Gates zijn ook grote fans van het merk.

The Oracle of Omaha en CEO van financiële grootmacht Berkshire Hathaway maakte ook een video ter herdenking van het 30-jarig jubileum van het kledingbedrijf in 2015 en Warren Buffett maakte van de gelegenheid gebruik om over zijn negen Trands-pakken te showen.

Het beste gedeelte? Hoewel het goedkoopste Trands pak $ 880 kost, heeft Buffett geen cent betaald voor zijn garderobe, hoewel hij beweert dat hij om een rekening heeft gevraagd.

Warren Buffett investeringsfilosofie: The science of hitting

Warren Buffett erkent al lang het belang van geduld uitoefenen en vasthouden aan een zogenaamde competentiecirkel bij het beleggen. Buffett gebruikt regelmatig de analogie van een honkbalspeler die de bal alleen slaat als deze zich in zijn of haar ‘’sweet spot’’ bevindt. In tegenstelling tot honkbal zijn er geen zogenaamde strikes bij beleggen. Een investeerder kan volgens Buffett namelijk wachten op de dag dat er een goede pitch langskomt.

Buffett verwijst vaak naar de Hall-of-Fame-slugger Ted Williams die speelde voor de Boston Red Sox en misschien wel de beste slagman aller tijden is. Ted Williams benaderde het slaan van de honkbal op een methodische manier. Hij werkte zijn optimale aanvalszone uit waar de kansen in zijn voordeel waren en hij behield de discipline om alleen te zwaaien als de bal zich in die zone bevond. Tegen de tijd dat Ted Williams met pensioen ging, had hij een .344 slaggemiddelde, 521 homeruns en een 0.482 on-base percentage, het hoogste aller tijden.

Warren Buffett’s fortuin: hoe werd hij rijk?

Buffett’s fortuin is grotendeels te danken aan zijn belang van 18 procent in Berkshire Hathaway. Dat aandeel leverde hem van 1965 tot 2016 elk jaar 20,8 procent op. Buffett bezit bijna 300.000 Klasse A-aandelen en bijna 150.000 Klasse B-aandelen van het bedrijf.

Hij bezit ook meer dan twee miljoen aandelen van zowel Wells Fargo als Seritage Growth Properties, bijna 900.000 aandelen van U.S. Bancorp en 9.000 aandelen van IBM. Zelfs met al die belangen, zijn zijn aandelen in Berkshire Hathaway berekend op meer dan 98 procent van zijn nettowaarde. Hij schenkt ook elke zomer ongeveer vijf procent van dat aandeel aan een goed doel.

Warren Buffett Filantropie

Warren Buffett heeft beloofd 99% van zijn nettowaarde weg te geven aan goede doelen en andere filantropische instellingen voordat hij sterft. 83% van het geld gaat naar The Bill and Melinda Gates Foundation. Dat komt neer op 41 miljard Dollar, wat het tot het grootste liefdadigheidsgeschenk in de menselijke geschiedenis maakt, mocht Warren Buffett komen te overlijden.

De filantropie van Buffett heeft andere miljardairs geïnspireerd om ook tijdens hun leven minstens 50% van hun nettowaarde aan liefdadigheid af te staan, een werkelijk opmerkelijke prestatie.

Interessante weetjes over Warren Buffett

Warren Buffett staat bekend als het “Orakel van Omaha” en is een van de meest succesvolle investeerders aller tijden.

Buffett runt Berkshire Hathaway, dat eigenaar is van meer dan 60 bedrijven, waaronder verzekeraar Geico, batterijproducent Duracell en restaurantketen Dairy Queen.

Als zoon van een Amerikaans congreslid kocht hij voor het eerst aandelen op 11-jarige leeftijd en diende hij voor het eerst belasting in op 13-jarige leeftijd.

Hij heeft beloofd meer dan 99% van zijn vermogen te schenken. Tot dusver heeft hij meer dan 41 miljard Dollar geschonken, voornamelijk aan de Gates Foundation en de stichtingen van zijn kinderen.

In 2010 lanceerden hij en Bill Gates de Giving Pledge, waarbij miljardairs werden gevraagd zich in te zetten om minstens de helft van hun vermogen aan goede doelen te schenken.

Zelf aan de slag met het kopen van aandelen?

Wil je net zoals Warren Buffett zelf aan de slag met het kopen en verkopen van aandelen? Dat kan! Er is veel veranderd sinds Warren Buffett zelf begon met het kopen & verkopen van aandelen. Tegenwoordig kan je vanaf je luie stoel met zoals Warren Buffett aandelen Coca-Cola of IBM verhandelen.

Wil je weten hoe & waar je het beste aandelen kunt kopen? Gebruik dan de onderstaande knop om direct meer te lezen over het kopen van aandelen:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *