Beleggen in wiet met aandelen & EFT’s: uitleg

Langere tijd was wiet illegaal in het grootste deel van de Westerse wereld. In Amerika is het helemaal goed om wapens te kopen, maar het bezitten van wiet kon al snel leiden tot een gevangenisstraf. Dit terwijl landen als Noord-Korea en Bangladesh een gelegaliseerde wietmarkt bezitten. Met de legalisering van wiet in Canada en grote delen van Amerika lijkt deze koers echter te veranderen. Maar hoe kan je hiervan profiteren door te beleggen in wiet of Marijuana?

Waarom beleggen in wiet interessant kan zijn

Hoe kan je beleggen in wiet?

Er zijn twee manieren waarop je in wiet kunt beleggen. De eerste is door wiet aandelen te kopen. De tweede manier is door EFT’s of indexfondsen gericht op wiet te verhandelen. Hoe werken deze opties precies?

Beleggen in aandelen

De eerste en eenvoudigste manier om te investeren in wiet is door aandelen te kopen van bedrijven die bezig zijn met wiet. De afgelopen periode is de koers van wiet enorm gestegen. Dit komt door de legalisering van wiet in onder andere Canada en meerdere staten in Amerika. De afzetmarkt was er natuurlijk al, maar door de legalisering kan deze afzetmarkt nu bereikt worden via legale bedrijven.

Uiteindelijk wordt de koers van een aandeel beïnvloedt door het spel van vraag en aanbod naar het aandeel. Zolang er veel vraag is naar wiet aandelen, zal de koers dan ook stijgen. Dit wordt veelal beïnvoedt door de hoeveelheid positief nieuws. Maar hoe kan je aandelen in wiet bedrijven kopen?

Dit doe je bij een zogenaamde broker. Hierbij kan je kiezen uit brokers die het mogelijk maken om actief te handelen in aandelen door middel van derivaten. Dit is vooral geschikt voor actieve beleggers die ook de kleine koersbewegingen willen meepakken. Het is ook mogelijk om de aandelen fysiek te kopen. Op die manier kan je profiteren van de ontwikkelingen op de langere termijn.

Bekijk hier het overzicht van brokers alwaar je direct in wiet aandelen kunt handelen!

Handelen in EFT’s gericht op wiet

EFT’s op indexfondsen bundelen meerdere pakketjes van aandelen gericht op de wietmarkt. Een bekende index is bijvoorbeeld de Horizons Medical Marijuana Life Sciences EFT waarbij de focus vooral ligt op medicale wiet. Een ander fonds is de North American Medical Marijuana Index waar verschillende Amerikaanse wietbedrijven zijn opgenomen.  Ook in EFT’s kan je handelen bij een zogenaamde broker, bekijk hier welke brokers er zijn.

Beleggen in wiet

De toekomst van wiet bedrijven

Sommige mensen noemen wiet ook wel het groene goud. Dit is niet vreemd wanneer je ziet dat verschillende aandelen honderden procenten zijn gestegen. Na de legalisatie nam het aandeel Maple Green World bijvoorbeeld 1300% in waarde toe en Puf Ventures met ruim 800%. Wanneer je op het juiste moment instapt, kan een belegging in wiet dus veel geld opleveren. Maar is het te laat, of kan je nog steeds succesvol een belegging openen in een wiet bedrijf?

Groeiende afzetmarkt

De legalisaties leiden tot een sterke toename van de afzetmarkt. Elk land dat wiet legaliseert, leidt weer tot een grotere markt. De legalisatie kan het gebruik van wiet verder ook normaliseren. Richard Brandson gaf al aan dat wiet over tien jaar net zo normaal kan zijn als een glas wijn. Wanneer wiet in de meeste landen gewoon als consumptiegoed in de winkel ligt, dan is dit zeker niet onwaarschijnlijk. Hierdoor kan de totale omzetmarkt groeien tot wel 150 miljard volgens de verwachtingen.

Bij investeringen in wiet kan je ook kijken naar bedrijven die niet direct actief zijn in de wiethandel, maar die er wel door worden beïnvloed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan groeibedrijven, beveiligingsbedrijven en bedrijven die wiet gerelateerde producten maken. Ook andere sectoren zoals de toerisme of transportsector kunnen beïnvloed worden door de legalisering.

Uiteindelijk betekent een grotere afzetmarkt, vanzelfsprekend meer winst voor de bedrijven. Dit zie je doorgaans terug in stijgende aandeelkoersen.

Groei wietmarkt

De groeiende wietmarkt in beeld

Let goed op de wetten

Het is echter belangrijk om de lokale wetgeving goed in de gaten te houden. Zo zouden beleggingen in Amerikaanse bedrijven die zich bezighouden met wiet een stuk instabieler kunnen zijn. Waar verschillende staten wiet hebben gelegaliseerd, is het op federaal niveau namelijk nog steeds erg strafbaar. Deze bedrijven opereren dus op landelijk niveau tegen de wet. Het is als belegger dan ook verstandig om deze ontwikkelingen goed te volgen.

Canada lijkt op dat gebied een stuk interessanter te zijn. Wiet is binnen het gehele land gelegaliseert en ook bijvoorbeeld export is toegestaan. Er zijn zelfs bedrijven die onderzoek doen naar de mogelijkheden om het via het internet te verzenden en bezorgen. Doordat de markt hier ook op landelijk niveau open is, kunnen bedrijven vrijer groeien en ontwikkelen. Dit zou een investering in de Canadese markt interessanter kunnen maken.

Wiet: een bubbel?

Feit is dat de aandeelstijgingen van wietaandelen vergelijkbaar zijn met de stijgingen van de internet aandelen in de vroege jaren 2000. Momenteel is wiet dan ook de snelst groeiende markt van de wereld. Dit zorgt ervoor dat veel particuliere beleggers en investeerders aangetrokken zijn tot bedrijven die zich met het groene goud bezig houden.

Toch is het belangrijk om waakzaam te blijven. Een tijdje geleden gingen veel mensen al de mist in met investeringen in cryptocurrencies. Het is nog maar de vraag of de bedrijven de hype wel helemaal kunnen waarmaken. Sommige bedrijven maken slechts enkele tientallen miljoenen winst en hebben beurskoersen van meerdere miljarden. Het lijkt erop dat beleggers de toekomstige groei van de wietmarkt hierbij al hebben ingecalculeerd.

Wanneer je op de lange termijn gaat beleggen in wiet, is het belangrijk om rekening te houden met deze risico’s. De wietmarkt kan zomaar een zeepbel zijn die stijgt naar hoge hoogtes om vervolgens weer volledig te klappen.

Is er sprake van een bubbel?

Enkele belangrijke tips voor beleggingen in wiet

Beleggingen in wiet zijn speculatief van aard. Het is een nieuwe markt die nog vol in ontwikkeling is. Investeer daarom niet een groot deel van je portfolio in wiet. Bij actieve beleggingen is het verder belangrijk om gebruik te maken van een stop loss zodat je voorkomt dat je in één keer je volledige investering verliest.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *