Ik wil beleggen: hoe start je met investeren?

Denk je: ik wil beleggen! Dan ben je hier aan het goede adres! In dit artikel leren we je hoe je kunt starten met investeren op de Beurs. Doordat er zoveel mogelijkheden zijn kan het soms lastig zijn om te weten hoe je start, maar nadat je dit artikel hebt doorgelezen is dit zeker verleden tijd.

Wanneer start je met investeren?

Het is belangrijk om alleen te starten met beleggen wanneer je een bepaald bedrag meerdere jaren niet nodig hebt. Beleg dus nooit met geld dat je leent of dat je binnenkort misschien nodig hebt voor een reparatie. Wanneer je de financiële problemen komt, loop je het risico om gedwongen je aandelen te verkopen waardoor je een fors verlies kunt lijden.

Heb je een geldbedrag op je spaarrekening staat wat je niet de komende tijd nodig hebt? Dan geldt vaak het devies dat het beste moment om te starten met investeren, vandaag is. Investeren werkt namelijk het beste wanneer je dit voor de lange termijn doet. In een periode van 20 tot 30 jaar kan rendement zich namelijk flink opstapelen waardoor je zelfs met een kleine, maandelijkse investering een groter bedrag bij elkaar kan sparen.

Maar wat is nu eigenlijk een realistisch rendement? Schattingen over een langere periode liggen tussen de 6 en 8 procent op jaarbasis. Door het rente op rente-effect op ook wel samengestelde rente, groeit je vermogen echter met meer dan 6 tot 8 procent per jaar. Je ontvangt elk jaar ook weer over je rendement geld, waardoor je resultaten steeds sneller kunnen groeien.

Voordat je kunt starten met beleggen, heb je eerst een account nodig bij een broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om aandelen te kopen & verkopen.

Ik wil beleggen: broker selecteren

Voordat je echt direct kunt beginnen met beleggen zul je een broker moeten selecteren. Bij een broker is het mogelijk om onder andere te handelen in aandelen en grondstoffen. We hebben enkele sterke brokers voor je op een rijtje gezet zodat je een vliegende start kunt maken:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoNederlandstalig, betrouwbaar & voordelig
BUX-logoOntvang direct een gratis aandeel & € 0 commissies

Welke manier van investeren is goed voor starters?

Niet iedere manier van investeren is even geschikt voor elk type belegger. Stel jezelf daarom eerst enkele vragen:

  • Heb je al veel ervaring met investeren op de beurs?
  • Vind je het leuk om de beurs te bestuderen en om te leren?
  • Heb je voldoende tijd om actief te zijn met investeren?
  • Vind je het leuk om risico’s te nemen om een hoger rendement te behalen?

Antwoord je veel ja?

Wanneer je veel ja antwoord op deze vragen, vind je het waarschijnlijk een leuk idee om zelf aan de slag te gaan met investeren. Het mooie is dat je op die manier zelf kunt bepalen wat voor aandelen je wilt kopen en waar je liever vanaf blijft.

Zelf investeren is een leerschool: je zult zeker in het begin fouten maken. Het is daarom belangrijk om je resultaten goed bij te houden. Door aantekeningen te maken, kan je bepalen of je beleggingsstrategie goed uitpakt.

Antwoord je veel nee?

Dan is zelf beleggen misschien niet het beste idee. Veel starters kiezen dan ook voor een vorm van beheerd beleggen. Je laat de lastige beleggingsbeslissingen dan door een andere partij uitvoeren. Dit is helemaal niet erg: ook wanneer je op deze manier start kan je profiteren van de ontwikkelingen op de beurs.

Een goede manier om te starten met investeren wanneer je er liever niet teveel aandacht aan besteed, is door ETF’s te kopen. Een ETF is een indexfonds en volgt een bepaalde markt in plaats van deze te proberen te verslaan. Door te investeren in een ETF kan je beleggingsrisico’s spreiden en investeren tegen een laag kostenpercentage. Wil je meer weten over deze manier van investeren? Dat kan:

Let op de kosten

Wanneer je net start met investeren, is het belangrijk om de kosten goed in de gaten te houden. Kosten kunnen je rendement op de lange termijn flink drukken: onthoud dat ook het effect van kosten steeds sterker wordt wanneer je langer investeert. Op de beurs kan je te maken krijgen met diverse kosten:

  • Transactiekosten: voor het kopen en verkopen van aandelen betaal je transactiekosten. Deze kosten kunnen een percentage zijn of een vast bedrag.
  • Servicekosten: bij sommige brokers betaal je ook servicekosten voor het gebruik van de beleggingsrekening; dit is erg ongunstig.
  • Overige kosten: brokers kunnen nog allerlei andere verborgen kosten rekenen. Onderzoek daarom in detail hoeveel je betaalt bij je broker.

Ben je benieuwd hoeveel investeren nu eigenlijk kost? Lees dan ons artikel over de kosten waar je mee te maken krijgt als belegger:

Investeer volgens een plan

Denk niet alleen ik wil investeren! Een slimme belegger heeft ook een duidelijk doel voor ogen. Wil je bijvoorbeeld over een bepaald aantal jaar een mooi vermogen bij elkaar beleggen? Schijf dit bedrag op zodat je in de gaten kunt houden of je goed op weg bent.

Je kunt geld uiteindelijk maar één keer investeren. Een goede strategie waarbij je naar een doel kunt toewerken is door periodiek geld in te leggen. Je stapt op die manier op zowel goede als slechte momenten in, waardoor je de markt niet hoeft te timen.

Wanneer je het leuk vindt om ook actief bezig te zijn met de beurs, kan je ook met een deel van je geld zelf investeren. Heb je interesse om te starten en laat je situatie het toe? Begin dan vandaag, al vanaf een tientjes per maand. Alleen wanneer je begint, komt het einddoel steeds dichterbij.

Kiezen waarin je wilt beleggen

Wanneer je wilt beleggen is het belangrijk om te kiezen waarmee je wilt beginnen. Er zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar bij de verschillende brokers.

Aandelen

Aandelen spreken tot de verbeelding; zeker wanneer je in een aandeel handelt dat afkomstig is van je eigen land. Bij aandelen is het belangrijk om het nieuws rondom het bedrijf goed te volgen; zowel nieuws over het bedrijf zelf als nieuws dat over het hele land gaat kan een sterke invloed hebben op de koers van aandelen. Over het algemeen zijn aandelen vrij volatiel; vooral bij het uitkomen van specifiek nieuws kan de koers op een dag flink bewegen.

Grondstoffen

Wanneer je aan grondstoffen denkt, denk je vaak aan goud, zilver of olie. Toch zijn er veel meer mogelijkheden; wist je bijvoorbeeld dat het mogelijk is om te handelen in graan, tarwe of suiker? Op die manier kan je de uitdrukking suikeroompje wel heel letterlijk nemen! Bij grondstoffen moet je vooral letten op de beschikbare voorraad; een slechte oogst zorgt er bijvoorbeeld voor dat de koersen stijgen.

Valuta’s

Het is ook mogelijk om te handelen in valuta’s; dit is een beetje zoals op vakantie gaan. Je koopt bijvoorbeeld dollars in ruil voor euro’s in de hoop dat de dollar stijgt in waarde. Wanneer dit het geval is kan je ze weer opnieuw omruilen waarna je een leuke winst maakt met je belegging in de valuta.

 

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *