Introductie tot beleggen

Als je je eigen geld wilt beheren, dan zijn daar verschillende manieren voor. De eerste manier is om je geld op een spaarrekening te zetten. Je ontvangt dan een gering rente percentage en onder invloed van de inflatie verlies je eigenlijk geld. Maar je kunt je geld ook beleggen in obligaties of aandelen, iets dat meer energie kost, maar ook een hoger rendement geeft!

Manieren van beleggen

Als je je geld wilt beheren, kun je het dus op een spaarrekening zetten. Maar dit is geen echte waardevermeerdering van je geld, aangezien de jaarlijkse inflatie de opbrengst van de rente weg laat vallen. Een andere manier om te beleggen is je geld te investeren in overheden en bedrijven, waar een vergoeding tegenover staat. Deze manier van beleggen omvat zowel het beleggen in aandelen als obligaties. Waarin kan je zoal beleggen?

  • CFD’s: voor korte termijn handel waarbij je ook kunt inzetten op een daling.
  • Aandelen: het kopen en verkopen van eigendom in bedrijven
  • Obligaties: het handelen in schuldbewijzen voor bedrijven en overheden.
  • Forex: handel in vreemde valuta’s op de korte termijn.
  • Opties: hiermee kan je speculeren op bijvoorbeeld aandelen.
  • Grondstoffen: denk hierbij bijvoorbeeld aan goud en zilver.

Speculeren & snel geld verdienen

introductie beleggen

Waar het over beleggen in aandelen of obligaties gaat, valt vaak het woord ‘speculeren’. Dit verdient enige uitleg. Met speculeren wordt het handelen in aandelen of obligaties bedoeld om een snelle winst te behalen. Investeren, een woord dat ook vaak in de beleggingswereld wordt gebruikt, wordt hier vaak tegenover gezet. Investeren is eerder gericht op de lange termijn.

Wanneer je zelf op de korte termijn actief wilt handelen is het verstandig om een gratis demo account te openen bij een broker. Op die manier kan je zelf oefenen met beleggen op de korte termijn en leer je de patronen te herkennen. Wanneer je echter passief en voor de lange termijn wilt beleggen is het verstandiger om je geld te plaatsen op een effectenrekening.

Wanneer je op de lange termijn wilt investeren heb je een account bij een broker nodig. We hebben de beste introductie brokers op een rijtje gezet:

Vergelijk direct brokers

Investeren in aandelen

Om groei en investering mogelijk te maken, moeten bedrijven geld gebruiken. Dit geld kunnen ze halen uit eerdere winsten of door aandelen uit te geven. Als de waarde van een bedrijf stijgt, stijgt doorgaans ook de waarde van het aandeel. In ruil voor de koop van aandelen stelt het bedrijf vaak een dividenduitkering aan de aandeelhouders ter beschikking (uitkering van een deel van de winst).

Veilig met Obligaties?

Het is voor bedrijven ook mogelijk om obligaties uit te geven, om geld aan te trekken. Dit kun je het beste zien als het aangaan van een lening bij de obligatiehouders. Het grote verschil met aandelen is dus dat iemand die obligaties koopt geen mede eigenaar van het bedrijf is. In plaats hiervan heeft hij een schuldbekentenis van het bedrijf in handen. Samengevat leent een obligatiehouder dus geld aan een bedrijf, in ruil voor rente en een schuldbekentenis.

Obligaties zijn zekerder: de interest betalingen staan vaak vast.

Koerswinst behalen

Samengevat kun je als belegger je vermogen vermeerderen met onder andere aandelen en obligaties. Bij aandelen wordt aan de aandeelhouder dividend uitgekeerd, en bij obligaties rente.

Maar er is nog een andere manier om met aandelen en obligaties winst te maken. Door de aandelen of obligaties te verkopen kan er winst worden gemaakt, als gevolg van koersverschillen. Dus als het aandeel of de obligatie op het moment van verkoop meer waard is dan op het moment van aanschaf, dan heb je een koerswinst gemaakt.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!