Introductie tot beleggen gids

Als je je eigen geld wilt beheren, dan zijn daar verschillende manieren voor. De eerste manier is om je geld op een spaarrekening te zetten. Je ontvangt dan een gering rentepercentage en onder invloed van de inflatie verlies je eigenlijk geld. Maar je kunt je geld ook beleggen in obligaties of aandelen, iets wat meer energie kost, maar ook een hoger rendement geeft! In deze introductie tot beleggen bespreken we alles wat je nodig hebt om vliegend van start te gaan!

Sparen versus investeren

Veel jongeren groeien op met de gedachte dat sparen het beste is wat je kunt doen. Dit is gedeeltelijk waar: wanneer je helemaal niet spaart kom je snel in de problemen. Het is daarom belangrijk om voldoende geld opzij te zetten om problemen in de komende 0 tot 5 jaar te kunnen oplossen. Wanneer je echter een mooi salaris verdiend, dan is het verstandig om ook een deel te investeren.

Op een spaarrekening ontvang je namelijk maar een erg lage rente. Door inflatie en belastingen neemt de reële waarde van je vermogen af. Door je geld op een slimme manier te investeren, bouw je juist over een langere periode van 10 tot 60 jaar een goed bedrag op.

Warren Buffett vat dit mooi samen: investeren is het opzij zetten van geld om meer geld in de toekomst te ontvangen. In de praktijk behaal je dan ook een vele hoger rendement met beleggen dan met sparen.

Samengestelde rente

Een belangrijk onderdeel van de introductie tot beleggen is het principe van samengestelde rente. Als belegger ontvang je namelijk weer rendement over rendement: hierdoor groeit je vermogen op de lange termijn exponentieel.

Er is natuurlijk wel een risico verbonden aan beleggen: aandelen kennen een gemiddeld rendement van 7 tot 8 procent, maar het risico van dit soort beleggingen ligt ook hoger. Zeker op de korte termijn kan je dan ook geld verliezen met beleggen. Op een spaarrekening weet je zeker dat het geld er morgen ook nog staat.

Een goede manier om hiermee om te gaan, is door periodiek in te stappen. Dit kan je doen door je geld bijvoorbeeld te investeren in een ETF. Een ETF investeert je geld in verschillende aandelen voor je waardoor je risico’s mooi gespreid worden. Bovendien liggen de transactiekosten op dit type belegging laag, waardoor je ook met een klein bedrag aan de slag kunt.

Beleg slim

Wanneer je beleggen slim aanpakt, dan pluk je hier op de lange termijn de vruchten van. Veel mensen reageren vrij impulsief wanneer ze kennis maken van de beurs: ze proberen de markt te voorspellen en passen ingewikkelde strategieën toe. Wanneer je dit leuk vindt, kan je het zeker doen. Voor de meeste mensen is dit echter niet de beste strategie.

Door jong te beginnen kan je zelfs met een klein bedrag een groot vermogen opbouwen. Met een maandelijkse investering van € 200 zou je bijvoorbeeld miljonair kunnen zijn tegen de tijd dat je 65 bent. Geduld, het spreiden van risico’s en het volgen van je plan zijn dan ook belangrijke factoren wanneer je begint met beleggen.

introductie beleggen

Hoe begin je met beleggen?

Na deze korte introductie ben je goed voorbereid om de eerste stappen te ondernemen en om je eerste investering uit te voeren. Beleggen doe je bij een broker: een broker is een partij die namens jou beleggingsproducten kan kopen.

Het openen van een account bij een broker is doorgaans gratis. Je moet alleen wat basisgegevens achterlaten zodat de overheid een overzicht heeft van het vermogen van iedereen. Gebruik de onderstaande knop om direct te bekijken bij welke brokers je onder gunstige voorwaarden kunt beleggen:

Introductie tot je eerste belegging: een plan

Voordat je begint met beleggen, is het aan te raden om een duidelijk plan op te stellen. Bedenk eerst wat je WHY is of de reden waarom je wilt beginnen met beleggen. Wil je over een paar jaar een huis kopen of ben je bezig met het opbouwen van je pensioen. Wat je doel ook is, het is altijd belangrijk om hier met een plan naartoe te werken.

Bekijk vervolgens welke HOW goed bij je past. Wanneer je langzaam een vermogen wilt opbouwen dan kan je in één of meerdere ETF’s beleggen volgens het principe van dollar-cost averaging. Je investeert dan maandelijks een vast bedrag zonder er al te vaak naar om te kijken. Wanneer je echter actief wilt beleggen om een inkomen op te bouwen, dan kan je het beste aan daghandel doen.

Een belangrijk onderdeel van je beleggingsstrategie is bepalen met welk bedrag je wilt beleggen. Beleg altijd alleen met geld dat je de komende jaren kunt missen: op die manier hoef je niet op een ongunstig moment uit te stappen wanneer de markt niet goed presteert.

Nadat je bent begonnen met beleggen, is het verstandig om je voortgang zeker in het begin goed bij te houden. Op die manier weet je zeker dat je beleggingsplan goed bij je past.

Manieren van beleggen

Als je je geld wilt beheren, kun je het dus op een spaarrekening zetten. Maar dit is geen echte waardevermeerdering van je geld, aangezien de jaarlijkse inflatie de opbrengst van de rente weg laat vallen. Een andere manier om te beleggen is je geld te investeren in overheden en bedrijven, waar een vergoeding tegenover staat. Deze manier van beleggen omvat zowel het beleggen in aandelen als obligaties. Waarin kan je zoal beleggen?

  • Aandelen: het kopen en verkopen van eigendom in bedrijven
  • Obligaties: het handelen in schuldbewijzen voor bedrijven en overheden.
  • Forex: handel in vreemde valuta’s op de korte termijn.
  • Opties: hiermee kan je speculeren op bijvoorbeeld aandelen.
  • Grondstoffen: denk hierbij bijvoorbeeld aan goud en zilver.
  • CFD’s: voor korte termijn handel waarbij je ook kunt inzetten op een daling.

Speculeren of investeren?

Waar het over beleggen in aandelen of obligaties gaat, valt vaak het woord ‘speculeren’. Dit verdient enige uitleg. Met speculeren wordt het handelen in aandelen of obligaties bedoeld om een snelle winst te behalen. Investeren, een woord dat ook vaak in de beleggingswereld wordt gebruikt, wordt hier vaak tegenover gezet. Investeren is eerder gericht op de lange termijn.

Wanneer je zelf op de korte termijn actief wilt handelen is het verstandig om een gratis demoaccount te openen bij een broker. Op die manier kan je zelf oefenen met beleggen op de korte termijn en leer je de patronen te herkennen. Wanneer je echter passief en voor de lange termijn wilt beleggen is het verstandiger om je geld te plaatsen op een effectenrekening.

Investeren in aandelen

Om groei en investering mogelijk te maken, moeten bedrijven geld gebruiken. Dit geld kunnen ze halen uit eerdere winsten of door aandelen uit te geven. Als de waarde van een bedrijf stijgt, stijgt doorgaans ook de waarde van het aandeel. In ruil voor de koop van aandelen stelt het bedrijf vaak een dividenduitkering aan de aandeelhouders ter beschikking (uitkering van een deel van de winst).

Veilig met Obligaties?

Het is voor bedrijven ook mogelijk om obligaties uit te geven, om geld aan te trekken. Dit kun je het beste zien als het aangaan van een lening bij de obligatiehouders. Het grote verschil met aandelen is dat iemand die obligaties koopt geen mede-eigenaar van het bedrijf is. In plaats hiervan heeft hij een schuldbekentenis van het bedrijf in handen. Samengevat leent een obligatiehouder dus geld aan een bedrijf, in ruil voor rente en een schuldbekentenis.

Koerswinst behalen

Samengevat kun je als belegger je vermogen vermeerderen met onder andere aandelen en obligaties. Bij aandelen wordt aan de aandeelhouder dividend uitgekeerd, en bij obligaties rente.

Maar er is nog een andere manier om met aandelen en obligaties winst te maken. Door de aandelen of obligaties te verkopen kan er winst worden gemaakt, als gevolg van koersverschillen. Als het aandeel of de obligatie op het moment van verkoop meer waard is dan op het moment van aanschaf, dan heb je een koerswinst behaald.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *