Hoe kan je snel beginnen met beleggen via het internet?

Sinds de financiële crisis zijn de beurzen volatieler geworden. Dit lijkt op het eerste gezicht negatief, maar het laat beleggers net  toe om een hoger rendement te verkrijgen. Om dit rendement  te maximaliseren, zijn twee factoren belangrijk: snelheid en timing. De belegger die op het juiste moment snel fondsen beschikbaar heeft om in te spelen op nieuwe mogelijkheden, zal op het einde van het jaar het succesvolst blijken. Maar hoe kan je nu eigenlijk zelf beginnen met het snel verhandelen van aandelen via het internet?

Het internet biedt meer mogelijkheden

Je kunt je geld natuurlijk op een spaarrekening laten verpieteren: dit is echter zelden de juiste beslissing. Door je geld slim te investeren kan je via het internet potentieel een hoger rendement behalen. In dit artikel bespreken we hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan door te beleggen via het internet.

De aandelenmarkt

De aandelenmarkt is nog steeds één van de meest interessante investeringsopties. Je kunt ervoor kiezen om snel via het internet allerlei aandelen te verhandelen. Wanneer je geluk hebt, kan je hier een mooi rendement mee behalen. Tesla steeg bijvoorbeeld tientallen procenten over de periode 2020-2021. Wanneer je echter in de verkeerde aandelen handelt, kan je ook geld verliezen.

Voor veel mensen is het dan ook slimmer om aandelen voor de langere termijn te kopen. Op die manier kan je, wanneer het even tegenzit, je posities gewoon openhouden. Op de lange termijn behalen beleggers een gemiddeld rendement van 6 tot 8 procent op jaarbasis.

Je kunt aandelen zelf kopen & verkopen bij een online broker. Zelf raad ik beleggers altijd het Nederlandse DEGIRO aan: bij deze broker profiteer je namelijk van lage transactiekosten waardoor je ook met een kleiner bedrag aan de slag kan. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

snel beleggen

Investeer in educatie

Voordat je begint met beleggen, kan het slim zijn om te investeren in educatie. Het is zeker waar dat je snel allerlei aandelenorders kunt openen, maar het is de vraag of dit verstandig is. Zeker beginners gaan regelmatig de mist in en verliezen daardoor onnodig veel geld.

Actief speculeren

Voor de snelle jongens onder ons, kan speculeren via het internet interessant zijn. Speculatie is het kopen en verkopen van beleggingsproducten op de erg korte termijn. Je probeert dan het koersverloop op basis van bijvoorbeeld een nieuwsbericht te voorspellen. Wanneer je het bij het juiste eind hebt kan je op een dag direct een fors rendement bijschrijven.

Voor speculatie heb je stalen zenuwen nodig en bovendien de nodige ervaring: de markten zijn onvoorspelbaar en het lukt maar weinig mensen om langdurig winstgevend te handelen op de beurs. Toch is actieve speculatie ongekend populair: het is dan ook erg leuk om op deze manier bezit te zijn met bijvoorbeeld aandelen.

Bij Plus500 kan je actieve speculatie met CFD’s zelf uitproberen met een gratis demo. Op die manier kan je de mogelijkheden direct uitproberen zonder risico te lopen. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Plus500:

86% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Handelen in crypto’s

Ook cryptocurrencies zijn enorm populair onder mensen die via het internet willen beleggen. Dit is niet vreemd wanneer je het koersverloop bestudeert: sommige cryptomunten zijn duizenden procenten gestegen en aangezien het een nieuwe markt is, zijn toekomstige stijgingen zeker niet uitgesloten.

Cryptocurrencies zijn een erg speculatieve belegging en je moet dan ook bereid zijn om een groot deel van je beleggingsgeld te verliezen. Het kan slim zijn om periodiek cryptomunten te kopen: op die manier voorkom je dat je op het verkeerde moment instapt waardoor je betere beleggingsresultaten kunt neerzetten.

Bij Bitvavo kan je tegen lage tarieven cryptomunten zoals de Bitcoin kopen: de transactiekosten liggen er nooit hoger dan 0,25%. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Bitvavo:

Handelen in grondstoffen

Wist je dat je via het internet ook snel in grondstoffen kunt handelen? Met een druk van je muis koop je een lading aan goud of olievaten. Het mooie aan grondstoffen is dat ze vaak steeds schaarser worden. Door het groeiende welvaartsniveau hebben mensen tegelijkertijd steeds meer grondstoffen nodig.

Op de korte termijn kunnen de koersen van grondstoffen bovendien flink schommelen. Door hier als handelaar snel op in te spelen via het internet, kan je ook op de korte termijn een mooi rendement behalen. Wil je weten hoe beleggen in grondstoffen werkt? Lees dan onze special over het onderwerp:

Opties

Een andere snelle manier van handel, is de handel in opties. Met opties koop je de optie, maar niet de verplichting om een bepaald effect te kopen. Je kunt met een optie bijvoorbeeld een bepaald aandeel tegen een bepaalde prijs kopen. Wanneer de koers in de goede richting beweegt, dan kan je daarmee op de korte termijn een goed resultaat behalen.

Wil je meer leren over beleggen in opties? In onze special over het verhandelen van opties lees je alles wat je moet weten:

Kies een goede internetbroker

Wanneer je snel via het internet wilt beleggen, heb je een goede internetbroker nodig. Een broker is een bedrijf is het mogelijk maakt voor particuliere beleggers om aandelen en andere beleggingsproducten te kopen en verkopen.

Het is in ieder geval belangrijk om een betrouwbare & snelle partij te kiezen. Selecteer een internetbroker waarbij orders snel worden uitgevoerd en waarbij er weinig sprake is van downtime. Op die manier kan je altijd slim inspelen op de laatste marktomstandigheden.

Ben je benieuwd wat goede brokers zijn om in te beleggen? Gebruik de onderstaande knop en vergelijk direct de beste partijen:

internet beleggen

Pas op de risico’s!

Het is verleidelijk om direct snel te beginnen met beleggen via het internet, maar vergeet de risico’s niet! Beleggen is altijd risicovol en wanneer je grotere risico’s neemt, is de kans om je volledige inleg te verliezen ook groter.

Verlies daarom de risico’s nooit uit het oog wanneer je begint met beleggen en investeer alleen geld dat je kunt missen.

Snel beleggen via internet

Het middel bij uitstek om snel te beleggen is het internet. Met enkele klikken geef je orders door naar de beurs. Zo kan je onmiddellijk een positie innemen als je een opportuniteit tegenkomt.

Bovendien vind je meer informatie op het internet dan in de krant. De informatie is ook sneller beschikbaar. Beleggen via het internet geeft je niet alleen een voorsprong vergeleken met beleggers die de orders aan hun bank doorgeven, maar je hebt ook automatisch beschikking tot dezelfde mogelijkheden als professionele beleggers.

Beschikbare middelen zijn cruciaal

Indien je belegt via het internet, is het cruciaal dat je het geld op de juiste plaats hebt staan. Geld dat op de rekening van je broker is gestort, is onmiddellijk beschikbaar voor beleggingen. Op elk moment kan je met dit geld aandelen of andere beleggingsproducten aankopen.

Geld dat niet onmiddellijk beschikbaar is, kan het rendement doen verdampen. Door de extra tijd die je nodig heeft om het op de rekening te plaatsen, kan een winstgevende positie verdwenen zijn doordat andere beleggers dit ook opmerkten.

Snelheid is dus ontzettend belangrijk! Door snel in te spelen op een plotselinge koersverandering onder invloed van een recent nieuwsfeit kan je goede resultaten behalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de beursgang van Facebook of het failliet gaan van de SNS bank. Het is daarbij wel belangrijk om het hoofd koel te houden: door snel een verkeerde beslissing te nemen, kan je een flink bedrag verliezen. Stel daarom van tevoren op een rustig moment eerst een sterk beleggingsplan op.

De illusie van rationaliteit

Dat de financiële markten rationeel zijn, is een illusie. Je kunt perfect geld verdienen door een tegengestelde visie te hebben. Door snel te beleggen via internet kan je snel handelen zodra een aandeel – naar jouw mening onterecht – wordt afgestraft. Mensen blijven kuddedieren en dit maakt het dat de koers soms rare sprongen kan maken.

Je kunt CFD’s en andere hefboomproducten gebruiken om je resultaten te vergroten. Met een hefboom neemt zowel je potentiële winst als je potentiële verlies toe. Naast ‘long’ posities kunnen CFD’s ook gebruikt worden om ‘short’ posities in te nemen. Met een short positie kan je ook speculeren op een dalende koers.

Maak gebruik van automatische programma’s

Het internet zorgt naast sneller beleggen voor een tweede voordeel: je kunt software programma’s gebruiken. Deze programma’s laten het  toe om complexe analyses uit te voeren. Je beschikt dus over meer informatie als je belegt via het internet.

Daarnaast laat het beleggingsplatform toe om orders vooraf in te voeren en limieten aan te maken. Deze mogelijkheden vergemakkelijken het beleggen zodat je jezelf kunt toeleggen op wat belangrijk is: de juiste posities selecteren.

Pas op voor impulsieve beslissingen

De mogelijkheid om snel te beleggen via het internet brengt één nadeel met zich mee: impulsieve beslissingen komen sneller voor dan vroeger. Onderzoek toont aan dat dit fenomeen slechts vermindert naarmate de ervaring stijgt. Ook doorgewinterde beleggers durven dus impulsieve beslissingen te nemen.

Probeer daarom steeds zo rationeel mogelijk te handelen en kritisch de mogelijkheden te bekijken. Zo word je niet gedesillusioneerd na een slechte belegging via het internet. De beurs laat je toe om een mooi rendement te verkrijgen, mits je jouw beleggingen maar zorgvuldig selecteert.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *