Succesvol beleggen: hoe kan je succesvol investeren?

Succesvol beleggen op de beurs, dat wil iedereen wel! In dit artikel vind je de belangrijkste kernpunten die je nodig hebt om succesvolle resultaten te behalen als belegger; ook als beginner! Ontdek het geheime recept voor de succesvolste beleggingen samengesteld door de Gordon Ramsay van het beursplein en begin direct met je succesvolle beleggingen!

Punt 1: oefen, oefen en oefen!

Wanneer je succesvol wilt beleggen is het essentieel om voldoende te oefenen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt oefenen. Je kan ouderwets een papiertje pakken en daarop bijhouden welke beleggingen je wel of niet zou nemen. Vervolgens kan je berekenen op je strategie een winstgevend resultaat zou opleveren.

Het is echter praktischer om direct een account te openen bij een broker. Hier kan je doorgaans onbeperkt en zonder risico oefenen door middel van een demo. Nog verstandiger kan het zijn om beleggen eerst met een klein bedrag van bijvoorbeeld 100 euro uit te proberen. Op die manier heb je wel de spanning, maar loop je geen groot risico.

Blijf dus vooral oefenen en beredeneer waarom een belegging succesvol of onsuccesvol uitpakt. Dit kan je bijhouden in een trading journal wat op de lange termijn een boekje vol met wijze lessen kan worden!

Klik hier & open direct een demo account bij een broker >>

Punt 2: discipline

Net zoals bij alles in het leven heb je veel discipline nodig om succesvolle resultaten te behalen. Veel handelaren hebben in het begin moeite om met discipline te handelen. Dit komt doordat veel mensen geprogrammeerd zijn om te luisteren naar een autoriteit. Wanneer je belegt is er niemand die jou vertelt wat je moet doen, en daardoor is plotseling alles mogelijk.

Om te voorkomen dat je als een chaoot blindelings allerlei posities opent, is het verstandig om regels op te stellen. Bedenk voor jezelf wanneer je een belegging mag openen, hoeveel geld je per belegging maximaal riskeert en wanneer je er weer uitstapt. Door als een strenge schoolmeester duidelijke regels voor jezelf op te stellen, voorkom je dat je direct veel geld verdient.

Probeer die discipline ook in andere onderdelen van je leven door te voeren; op die manier word je vanzelf succesvoller. Probeer bijvoorbeeld ook gezond te sporten en te leven om je hersenen scherp te houden. Discipline is een manier van leven!

succesvol beleggen nu

Punt 3: bij twijfel, wegblijven

Het is altijd onverstandig om een belegging uit te voeren wanneer je twijfelt. Uit psychologisch onderzoek is al gebleken dat dit soort emoties waarschuwingssignalen kunnen zijn van het onbewuste; je hersenen herkennen soms bepaalde patronen en kunnen daardoor meer kennis bevatten dan je zelf denkt. Deze intuïtie wordt steeds sterker en betrouwbaarder naarmate je een succesvollere belegger wordt.

Het is ook belangrijk om zeker te zijn over je belegging omdat je anders irrationeel gaat handelen. Mensen die ergens onzeker over zijn, maken sneller onberedeneerde beslissingen wat funest kan zijn voor je beleggingsresultaten.

Punt 4: volg de kudde, maar niet altijd

Veel beginnende beleggers denken dat ze origineel moeten zijn; wanneer iedereen A zegt moet je B zeggen. Toch is dit vaak niet het geval bij beleggingen. Wanneer de koersen al maanden stijgen is het onverstandig om in te zetten op een dalende markt; zeker op de korte termijn. Probeer daarom altijd te beleggen in de richting van de trend zodat je de maximale winst meepakt en daardoor succesvoller belegt.

Overigens zijn er ook situaties waarin het onverstandig is om de kudde te volgen. Wanneer er bijvoorbeeld negatief nieuws uitkomt, kan de koers van een aandeel enorm dalen. Dit soort extreme bewegingen op basis van een negatief nieuwsbericht komen ook vaak voort uit kuddegedrag; probeer bij een paniekreactie altijd te analyseren of de extreme bewegingen terecht is.

kuddegedrag beleggen

Punt 5: spreiden van je risico’s

In het casino heet het lef wanneer je al je geld inzet op rood; in de beleggingswereld noemen we het echter waanzijn. Succesvolle beleggers spreiden hun risico’s zoveel mogelijk. Dit kan je doen door je beleggingen te verdelen over verschillende effecten; denk hierbij aan het kopen van meerdere aandelen uit verschillende regio’s en branches. Ook kan je je risico’s verder spreiden door iedere maand een deel van je portefeuille aan te kopen; op die manier voorkom je dat je net al je geld investeert op de voorgrond van een aankomende crisis.

Het spreiden van je risico’s is ook belangrijk bij het handelen op de korte termijn. Dit doe je door steeds een vast percentage in te zetten op iedere belegging. Wanneer je bijvoorbeeld 1000 euro op je account hebt, kan je de afspraak maken om maximaal vijf procent per belegging te riskeren. Op die manier kan een onverwachte koersbeweging er niet voor zorgen dat je de gehele inleg verliest.

Punt 6: beheers je emoties

Wanneer je met succes wilt handelen op de beurs is het belangrijk om je emoties te beheersen. Veel mensen hebben last van loss aversion; een psychologische term die aangeeft dat mensen liever een verlies uit de weggaan dan de kans nemen om een vergelijkbaar bedrag te verdienen. Deze neiging om verliezen uit de weg te gaan is echter je grootste vijand wanneer je een succesvolle belegger wilt worden.

Het is als belegger namelijk belangrijk om regelmatig je verlies te nemen. Veel beginners laten verliezen te lang doorlopen en pakken winsten juist te vroeg; dit komt doordat mensen het erg pijnlijk vinden om te verliezen. Je kan verliezen leren door veel te oefenen en door gebruik te maken van vaste targets. Op die manier spelen emoties een veel beperktere rol bij je beleggingen.

Lees meer over de psychologie bij beleggen en het beheersen van je emoties en word een succesvollere belegger!

emoties beleggen logica

Punt 7: succesvolle analyse

Het is belangrijk om je beleggingsbeslissingen ergens op te baseren. Maak daarom een overwogen analyse. Dit kan je onder andere doen door te kijken naar de technische situatie. Controleer of er patronen te zien zijn in de grafiek en speel hierop in door op het juiste moment in te stappen.

Ook kan je gebruik maken van het nieuws; aandelen reageren bijvoorbeeld sterk op winstcijfers en andere nieuwsberichten die de winstgevendheid beïnvloeden. Er zijn vele manieren om een analyse uit te voeren; het is belangrijk om je eigen methode te ontdekken en om vaste, rationele regels te bepalen waarmee je besluit of je een belegging opent.

Het creëren van een succesvolle analyse gebaseerd op een strategie is een proces dat veeltijd kost. Het is vaak niet mogelijk om de strategie van een andere belegger over te nemen; niet iedereen voelt zich goed bij het gebruiken van bepaalde analysemogelijkheden en risiconiveaus.

In de Plus500 tutorial leer je direct de basis van analyse!

Punt 8: let op de kosten

Tot slot vergeten veel beginnende beleggers om te kijken naar de kosten. De kosten drukken het rendement van je beleggingen echter sterk en het is dan ook essentieel om een broker te kiezen met een aantrekkelijke kostenstructuur. Wanneer je met een klein bedrag wilt beleggen, is het verstandig om in derivaten of ook wel CFD’s te handelen. Dit kan je het beste doen bij een online broker.

Ook wanneer je met een groter bedrag fysiek aandelen wilt aankopen is het belangrijk om goed op te prijzen te letten. Het verschil tussen 0,5% in kosten en 1% in kosten is extreem, en neemt exponentieel toe over de jaren. Neem daarom de tijd om verschillende brokers te bestuderen en uit te proberen.

Tip: lees meer over kosten in het artikel goedkoop beleggen.

Concluderend: succesvol beleggen

 • Betekent veel oefenen met een demo en later kleine bedragen.
 • Betekent het opstellen van duidelijke regels en het hanteren van discipline.
 • Succesvol beleggen betekent luisteren naar je intuïtie en bij twijfel, wegblijven.
 • Goed beleggen betekent de trendvolgen, maar niet meegaan in paniek.
 • Met succes betekent het spreiden en beperken van je risico’s.
 • Betekent het beheersen van je emoties en het omgaan met verlies.
 • Betekent het uitvoeren van een rationele analyse die bij je past.
 • Betekent op de kosten letten en goed nadenken over een broker.

Ben jij klaar om te beleggen? Klik hier en vergelijk direct online brokers >>

Met de komst van het internet zijn er ontzettend veel nieuwe mogelijkheden bijgekomen om te investeren. Iedereen wil vervolgens ook succes behalen met zijn of haar investeringen. Maar hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat je succesvol investeert? Wat zijn de mogelijkheden?

Waarin kan je investeren?

 • Derivaten: met derivaten kan je goede rendementen behalen.
 • Aandelen: door goede aandelen te selecteren kan je activa opbouwen.
 • Obligaties: obligaties leveren een lager maar stabieler rendement op.
 • Opties: met opties kan je speculeren op stijgende en dalende koersen.
 • Cryptocurrencies: investeren in crypto’s zoals de Bitcoin is helemaal hip.
 • Onroerend goed: huurders zoeken kan je een vaste stroom aan inkomen opleveren.

Wat is een succesvolle investering?

Een succesvolle investering mag vanzelfsprekend niet verliesgevend zijn. Om van een succesvolle investering te spreken moet het rendement dan ook hoger liggen dan de inflatie.

Wanneer dit niet het geval is neemt de reële waarde van je vermogen alleen maar af en kan je op de lange termijn steeds minder kopen met dezelfde hoeveelheid geld.

Investeren in derivaten

Voordat je fysiek gaat investeren in aandelen en onroerend goed is het verstandig om eerst een behoorlijk inkomen en vermogen op te bouwen. Eén van de beste manieren om dit op de korte termijn te realiseren is door te handelen in derivaten. Bij de handel in derivaten koop en verkoop je contracten op de onderliggende waarde van een effect.

Wanneer je denkt dat de koers van een aandeel op de korte termijn gaat stijgen, kan je een contract afsluiten over dit effect. Wanneer de koers inderdaad stijgt verdien je veel geld.

Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van deze manier van investeren tegenover de meer traditionele manier van investeren?

 • Doordat je handelt in de onderliggende waarde kan je snel kopen & verkopen.
 • De transactiekosten liggen bij deze manier van investeren veel lager.
 • Door een hefboom te gebruiken kan je snel een groot vermogen opbouwen.
 • Door de mogelijkheid om te verkopen kan je ook geld verdienen bij dalende prijzen.

Wil je deze nieuwe manier van investeren zelf uitproberen? Probeer het gratis uit door middel van een demo account:

Wat doe je met je inkomen uit trading?

Het geld dat je verdient met handelen, kan je weer gebruiken voor verdere investeringen. Trek van je winst eerst een bepaald bedrag af voor je levensonderhoud. Vervolgens is het verstandig om een deel van je winst te gebruiken als reserve voor lastige tijden. De rest kan je gebruiken voor fysieke investeringen.

Voordat je investeert in fysieke investeringen is het belangrijk om eerst te leren hoe dit precies in zijn werking gaat. In tegenstelling tot trading ga je bij fysieke investeringen effecten kopen die je voor de lange tijd aanhoudt en dan is het belangrijk om naar de intrinsieke waarde van de onderneming of van het onroerend goed te kijken.

Hiervoor kan je gebruikmaken van analyses. De volgende analyses zijn het bekendst:

Begin met aandeel investeringen

Begin met het kopen van aandelen. Met investeringen in aandelen kan je op twee manieren geld verdienen:

 • Aandelen leveren vaak dividend op (uitkering van de winst)
 • Je kunt profiteren van koersstijgingen.

Selecteer aandelen aan de hand van de (verwachte) resultaten binnen het bedrijf en de sector. Houd daarnaast rekening met de financiële positie van de onderneming door uitgebreid onderzoek te doen naar de reserves, afschrijvingen, winstcijfers etc.

Meer weten over het kopen van aandelen? Wil je weten waar je het beste aandelen kunt kopen? Je leest er alles over in het artikel over het kopen van aandelen.

Succesvol investeren

Sterk met onroerend goed

Wanneer je reeds een sterke cashflow hebt opgebouwd is het verstandig om te beginnen met investeren in onroerend goed. Bij onroerend goed ga je vaak een enorme schuld aan in de vorm van één of meerdere hypotheken. Om leegstand te kunnen overleven is het belangrijk dat je al inkomstenstromen hebt opgebouwd uit andere bronnen.

Ook met onroerend goed kan je op twee manieren geld verdienen:

 • Je ontvangt huur van mensen die in je huis wonen.
 • Je kan het huis met koerswinst verkopen.

Het is bij onroerend goed belangrijk om erg nauwkeurig onderzoek te doen. Kijk niet alleen naar het huis, maar onderzoek ook de buurt. Onderzoek of je de hypotheek ook in de toekomst kunt blijven betalen. Wanneer dit het geval is kan je met een investering in onroerend goed een goed inkomen opbouwen.

Succesvol investeren

Om echt succesvol te investeren is het belangrijk om ervaring op te doen. Begin klein, maar doe het investeren wel met echt geld. Op die manier leer je omgaan met verlies en ontdek je langzamerhand hoe de financiële wereld in elkaar zit. Voor het uitvoeren van een succesvolle investering heb je een hoog financieel IQ nodig, maar dankzij de mogelijkheid om online te handelen in effecten kan je ook met weinig kennis aan de slag.

Voordat je begint met investeren, is het verstandig om uitgebreid te oefenen. Zeker wanneer je actief gaat handelen is dit belangrijk. Bij veel partijen kan je de mogelijkheden 100% gratis uitproberen door middel van een demo. Gebruik de onderstaande knop om direct je gratis beleggen demo te openen.

Investeren in cryptocurrencies

Een vrij nieuwe investering zijn cryptocurrencies. Cryptocurrencies zoals de Bitcoin en Ether zijn digitale munten. Deze munten staan vooral bekend om hun enorme schommelingen. Het is dan ook verstandig om alleen in cryptocurrencies te investeren, wanneer je wat ervaring hebt opgedaan.

Zodra je begrijpt hoe cryptocurrencies in elkaar zitten kan je er enorme winsten mee behalen. Het is dan wel belangrijk om de munt op het juiste moment te kopen en verkopen. Wil je meer weten over investeren in cryptocurrencies? Je leest er hier alles over!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *