Wat moet je als nieuwe belegger weten over beleggen?

In dit artikel bekijken we wat je moet weten voordat je als nieuwe belegger gaat beleggen. Met deze tips kan je de kans op het behalen van een positief rendement vergroten. In dit artikel bekijken we de vele voordelen waar je als belegger van kunt profiteren. Beleggen is namelijk niet langer alleen maar voorbehouden aan de rijken onder ons!

Wat moet je weten over beleggen?

 • Beleggen is niet voor de rijken: je kunt al beleggen vanaf 100 euro.
 • Ook in een dalende markt kan je doorgaan met beleggen.
 • Beleggen hoeft niet veel tijd te kosten wanneer je het slim aanpakt.
 • Je hoeft geen commissiekosten te betalen wanneer je de juiste broker kiest.
 • Beleggen kan je doorgaans gratis uitproberen door middel van een demo.

Eerst aan de slag met een demo?

Het is verstandig om te beginnen met een demo. Veel mensen weten ongeveer wat beleggen inhoudt, maar door de mogelijkheden echt uit te proberen en toe te passen ontdek je hoe goed je eigenlijk bent in beleggen. Het mooie van beleggen met een demo is het feit dat je, zodra je daar klaar voor bent, je kunt omschakelen naar een account met echt geld.

Wil je weten waar & hoe je zelf kunt beleggen met een demo? Bekijk dan direct ons overzicht van brokers waar je beleggen met een demo kunt uitproberen:

Beleggen is niet (alleen) voor de rijken

Het eerste wat je moet weten is dat beleggen niet langer alleen maar voor de rijken is. Er bestaan tegenwoordig veel online brokers die het dankzij lage transactiekosten ook voor particulieren met een lager bedrag mogelijk maken om geld te verdienen op de beurs.

Spreiding is verstandig

Beleggen en risico zijn als peper en zout: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gelukkig kan je als belegger je risico’s wel beperken. Dit doe je door je risico’s te spreiden, wat betekent dat je investeert in verschillende beleggingsproducten. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in verschillende:

 • Regio’s
 • Beleggingsproducten
 • Sectoren
 • Tijdstippen

Door je risico’s goed te spreiden verminder je de volatiliteit van je portfolio, waardoor je eerder kunt profiteren van een stabiel en voorspelbaar rendement.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Te veel mensen stoppen al hun geld in een belegging waar ze veel vertrouwen in hebben. Een vriend van me stopte bijvoorbeeld al zijn geld in een veelbelovend aandeel. Zijn vrouw raakte zwanger en hij moest plotseling veel babyspullen kopen waardoor hij zijn aandelen met verlies moest verkopen. Enkele maanden later kwam het bedrijf met een grote uitvinding en steeg de prijs met honderden procenten.

Investeer daarom alleen met geld dat je voor een langere tijd kunt missen. Anders kan je het geld net zo goed in de plomp gooien.

Beleg ook met kleine bedragen

Veel mensen denken dat het nutteloos is om te beleggen, tenzij je echt een behoorlijk bedrag op je bankrekening hebt. Deze manier van denken is zonde! Door vroeg te beginnen met kleine bedragen, werk je langzaam toe naar een groter bedrag.

Door het principe van samengestelde rente, kan je over een langere periode je geld steeds sneller laten groeien. Hierdoor kan je zelfs met een kleine storting van 100 of 200 euro per maand uiteindelijk een miljoen bij elkaar sparen.

Wil je weten hoe je het beste met kleine bedragen kunt beleggen? Lees dan onze special over beleggen met kleine bedragen:

Geduld is een schone zaak

Te veel beleggers openen en sluiten posities lukraak in een klein tijdbestek. Dat is zonde! Succesvolle beleggers beperken doorgaans het aantal posities dat ze openen en sluiten.

Je betaalt elke keer dat je een positie sluit of opent transactiekosten. Op de lange termijn kan dit je rendement en resultaten ondermijnen. Neem daarom je tijd om de markten te bestuderen en wacht geduldig tot er een mooie kans is om een positie te openen. Wanneer we het over beleggen hebben, is geduld echt een schone zaak.

Begrijp waarin je belegt

Je moet altijd weten waarin je belegt wanneer je gaat beleggen. Zelf vraag ik me altijd af of ik voor een klaslokaal zou kunnen staan om uit te leggen waarin ik beleg en waarom. Wanneer dit niet het geval is, bestudeer ik het beleggingsproduct eerst in meer details of ik ga op zoek naar iets anders.

Beleggen in producten die je niet begrijpt brengt altijd problemen met zich mee. Dit geldt ook voor professionals: denk maar aan de banken die omvielen in 2008 doordat ze in complexe financiële producten gingen handelen die uiteindelijk erg matige hypotheekproducten bevatten.

Leer van je fouten

Hé, we zijn allemaal menselijk, je mag dus best fouten maken! Het is echter een doodszonde om er niets van te leren. Was je te gretig? Heb je een belegging geopend op basis van emotie? Of sloot je een positie juist te vroeg? Schrijf het vooral op en zie of er een patroon is binnen de fouten die je maakt.

Wanneer dit het geval is, kan je je resultaten verbeteren. Een succesvolle belegger is een belegger die een goed & duidelijk plan volgt.

nieuwe belegger

Let op de transactiekosten

Veel mensen zijn lui of eigenwijs en besluiten om te beleggen bij hun eigen bank. De bank weet dit, en kan daarom hogere transactiekosten vragen. De meeste beleggers denken dat die paar extra euro per positie niet veel uitmaken, maar die vergeten dat je waarschijnlijk decennialang belegt en dat je daardoor ook veel samengestelde rente misloopt. Een kostenpercentage verschil van 0,5% kan je tienduizenden euro’s kosten.

Let daarom op de transactiekosten wanneer je gaat beleggen en vergelijk de verschillende brokers met elkaar. Wil je weten wat goede brokers zijn om mee te beleggen? Gebruik dan de onderstaande knop om brokers met elkaar te vergelijken:

Pas op met een hefboom

Een interessante extra mogelijkheid is de mogelijkheid om te beleggen met een hefboom; hierdoor kan je met een klein bedrag een veel grotere positie openen.

Een hefboom maakt het namelijk mogelijk om met een inzet van bijvoorbeeld 100 euro tot wel 3000 euro te investeren zonder dat je meer dan 100 euro risico loopt. Je kunt dan besluiten om 500 aandelen van 1 euro te kopen met een bedrag van 100 euro: wanneer de koers vervolgens met een cent stijgt heb je een winst van 5 euro te pakken! Met een hefboom kunnen je winsten dus sneller oplopen.

Toch is het, zeker als beginnende belegger, belangrijk om op te passen met een hefboom. Een hefboom vergroot namelijk ook je kans op verlies. Wanneer hetzelfde aandeel met een cent daalt, verlies je ook direct 5 euro. Hierdoor kan je met een hefboom sneller het volledige bedrag op je beleggingsaccount verliezen. Een hefboom gebruiken is dan ook alleen aan te raden voor de meer ervaren beleggers.

Dalende markten: geen probleem!

Ook is het belangrijk om als beginnende belegger te begrijpen dat dalende markten je beste vriend kunnen zijn. Bedenk dat verliezen op de beurs alleen papieren verliezen zijn: zolang je niet verkoopt maakt het weinig uit. Je moet daarom altijd alleen met geld beleggen dat je kunt missen. Op die manier voorkom je dat je uit noodzaak of paniek moet verkopen in een dip.

Mensen zeggen vaak buy the dip. Dit kan zeker verstandig zijn: juist wanneer de beurzen dalen kan je interessante aandelen extra goedkoop kopen. Een economische crisis biedt kan ook veel kansen voor de slimme belegger. Het is dan wel belangrijk om de financiële situatie van het bedrijf extra goed te onderzoeken; wanneer het bedrijf failliet gaat verlies je al je geld. Het is daarnaast ook mogelijk om direct te profiteren van dalende koersen met actieve handel.

Speculeren op een dalende markt

Vroeger was het alleen maar mogelijk om geld te verdienen bij een stijgende koers: door de introductie van de mogelijkheid om short te gaan is dit niet langer het geval. Wanneer je short gaat op een effect verdien je namelijk geld bij een daling van de koers!

Een groot voordeel van deze mogelijkheid is het feit dat je kunt profiteren van negatief nieuws. Geruchten kunnen de koers van bijvoorbeeld een aandeel flink doen instorten. Wanneer de koers dan plotseling daalt met tien procent kan je een erg hoog rendement behalen: zeker wanneer je short gaan combineert met de eerder vermelde hefboom die je kunt toepassen op je beleggingen.

Pas wel op met short posities: je theoretische verlies is onbeperkt, aangezien de koers onbeperkt kan stijgen terwijl de koers niet onder nul zal zakken.

Beleggen is toegankelijk

Intelligentie en beleggen hangen niet direct samen. Bedenk zelf maar eens; zijn je slimme vrienden echt rijk? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Succes hangt eerder samen met de juiste mindset en niet per definitie met intelligentie. Anders zouden de rijken op deze aardbol de professoren zijn op de universiteit, maar wanneer we naar hun banksaldo’s kijken dan valt dit tegen.

Bij beleggen is er namelijk één belangrijk aspect dat je moet leren beheersen: het managen van risico’s en het omgaan met verlies. Wanneer je deze vaardigheden goed beheerst kan je succes behalen met beleggen ongeacht je leeftijd, geslacht, ras of opleidingsniveau.

Uiteindelijk is er maar één ding over beleggen dat je echt moet weten: beleggen op de lange termijn kan je vermogen laten groeien en aandelenbezit is de #1 factor die mensen op de lange termijn rijk maken. Wel is het belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je kunt missen en om de risico’s goed te begrijpen: je kunt met beleggen namelijk ook geld verliezen.

Wil je direct beginnen met het kopen van aandelen? Lees dan in onze aandelen gids direct hoe & waar je dit het beste kunt doen:

Maak een persoonlijk plan

Niet iedere belegger is hetzelfde: duik als nieuwe belegger daarom niet direct in het diepe en bekijk welke manier van beleggen goed bij je past. Wil je bijvoorbeeld:

 • Actief beleggen of speculeren op de aandelenkoers?
 • Zelf aandelen analyseren en voor de lange termijn kopen?
 • Het selectieproces uitbesteden en bijvoorbeeld investeren in een fonds?

Schrijf je doel duidelijk op papier bekijk hoeveel tijd je hebt om het doel te bereiken. Wanneer je de beurs zelf erg leuk vindt kan je actief speculeren of beleggen overwegen, terwijl je bij een gebrek aan tijd beter kunt investeren in een relatief veilige ETF.

Zelf aandelen kopen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf aandelen te selecteren en kopen. Op die manier kan je volledige controle uitoefenen op je beleggingen. Wanneer je alleen duurzame aandelen wilt bezitten of wanneer je vooral wilt speculeren op groei dan is dit allemaal mogelijk:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Zelf speculeren

Je kunt zelf actief speculeren op de markt door gebruik te maken van bijvoorbeeld CFD’s. Met een CFD kan je zowel speculeren op stijgende als dalende markten waardoor dit een erg flexibel instrument is. Op de korte termijn beleggen is zeker niet voor iedereen, maar gelukkig kan je de mogelijkheden bij Plus500 geheel gratis & zonder risico proberen met een demo. Gebruik de knop om direct een account te openen bij Plus500:

82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.

De markt volgen

Voor veel beleggers is het simpelweg volgen van de markt de meest aantrekkelijke optie. Wanneer je de markt volgt, profiteer je van de gemiddelde rendementsgroei van die markt. Je kunt dit doen door een ETF te kopen. Een ETF volgt een index en dit kan bijvoorbeeld de S&P 500 of AEX zijn. Bij DEGIRO kan je zonder aankoopkosten en verkoopkosten investeren in ETF’s wat erg aantrekkelijk is voor nieuwe beleggers. Gebruik de knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Laatste tips voor nieuwe beleggers

 • Besteed voldoende tijd aan het kiezen van een geschikt beleggingsproduct.
 • Bekijk altijd wat de risico’s van beleggen zijn & beleg alleen met geld dat je kunt missen.
 • Investeer volgens een plan en houd je hier vervolgens aan: emoties zijn je vijand!
 • Let op de kosten en probeer deze zo laag mogelijk te houden.
 • Begin vroeg en profiteer van het principe van samengestelde rente.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *