Wat maakt een beleggingsfonds goed?

Beleggingsfondsen zijn er genoeg.. maar wat is nu eigenlijk een goed beleggingsfonds? In dit artikel bekijken we hoe je kunt beoordelen of een beleggingsfonds een goed fonds is. Een beleggingsfonds is een perfecte manier om extra rendement te behalen, maar het is essentieel om het juiste fonds te kiezen aangezien je anders veel geld misloopt.

Wat is het beste fonds?

Iedereen moet voor zichzelf bepalen van het beste fonds is. Uiteindelijk komt het natuurlijk allemaal aan op het rendement. Een goed fonds moet een behoorlijk rendement hebben, want zonder rendement geen winst!

Goed beleggingsfonds

goed beleggingsfondsTwee factoren spelen een essentiële rol bij het kiezen van een goed beleggingsfonds. Ten eerste is er natuurlijk het rendement: een goed beleggingsfonds levert goede resultaten op. Naast een goed rendement speelt het risico ook een belangrijke rol. Rendement neemt immers risico’s met zich mee, kan je daar mee omgaan?

Bij een fonds speelt de drawdown een belangrijke rol. De drawdown is het maximale percentage dat het fonds in de min heeft gestaan. Een fonds met een erg hoge drawdown is vanzelfsprekend risicovoller dan een fonds met een erg lage drawdown.  Let daarom bij het selecteren van een goed beleggingsfonds niet alleen op het rendement maar ook op de risico’s.

Beleggingsfonds als persoonlijke keuze

Uiteindelijk is een beleggingsfonds natuurlijk een persoonlijke keuze. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan wat je precies zoekt in een beleggingsfonds. In de rest van het artikel bekijken we aspecten die van belang zijn op je zoektocht naar een goed beleggingsfonds.

Een belangrijke eerste stap bij de selectieprocedure is het opstellen van je eigen persoonlijke plan. In dit plan moet je vanzelfsprekend je doel vermelden: waarom wil je gaan beleggen in een beleggingsfonds? Zodra je het doel voor jezelf duidelijk hebt, is het al meteen een stuk eenvoudiger om te bepalen wat je precies nodig hebt.

Ga ook bij jezelf na wat voor strategie het beste bij je past. Kan je bijvoorbeeld omgaan met een groot verlies, of slaap je al slecht wanneer het fonds een procent in de min staat? Onderschat de psychologische aspecten van de belegging niet bij het maken van een verantwoorde keuze!

Oriëntatie op beleggingsfonds

Wanneer je weet wat je nodig hebt, kan je op zoek naar een goed beleggingsfonds dat bij je past. Het is belangrijk om je goed te oriënteren: wat zijn de mogelijkheden en ik welke mate passen de fondsen bij je persoonlijke voorkeuren? Let hierbij onder andere op de volgende kenmerken van het fonds:

  • Loop je veel risico’s onder normale/extreme marktomstandigheden?
  • kosten: betaal je ook geld wanneer het slecht gaat met het fonds?
  • Waarin beleg je nu eigenlijk via het fonds: ben je het ermee eens?
  • Past het fonds binnen de periode die je wilt beleggen?

Natuurlijk kunnen we verdere suggesties geven rondom wat nu eigenlijk een goed beleggingsfonds is: uiteindelijk moet je echter zelf op onderzoek uitgaan. Beleggingsfondsen werken automatisch, maar dat betekent niet dat je zonder tijd te investeren direct het beste resultaat bereikt. Succes!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *