Hoog rendement behalen met een beleggingsfonds

Een hoog rendement behalen en een beleggingsfonds staan niet altijd met elkaar in verbinding. Waren beleggingsfondsen niet saai, traag en nutteloos? Dat valt gelukkig mee! Wanneer je een beetje creatief bent bij het selecteren van een geschikt fonds zijn hoge rendementen van tientallen procenten op jaarbasis zeker mogelijk!

Beleggingsfonds met hoog rendement

hoog rendement beleggingsfondsTraditionele beleggingsfondsen die aandelen aanhouden behalen doorgaans een rendement van meerdere procenten op jaarbasis. Dit is niet verkeerd, het probleem is echter dat dit vrij langzaam gaat en dat in tijden van crisis de waarde van je portefeuille zelfs slinkt. Dankzij de opkomst van zogenaamde marktneutrale fondsen kan het marktrisico worden geëlimineerd.

Het marktrisico is het risico dat je loopt doordat de markt als geheel soms slecht loopt. In tijden van crisis dalen bijna alle aandelenkoersen sterk: een traditioneel fonds behaalt dan dus behoorlijke verliezen. Gelukkig is het mogelijk om door middel van een modern beleggingsfonds een erg hoog rendement te behalen.

Hoog rendement, hoog risico?

Loop je een hoger risico bij fondsen met een hoog rendement? Wel, deze vuistregel gaat niet altijd op. Traditionele beleggingen in aandelen zijn op de lange termijn erg waardevast maar binnen een termijn van enkele jaren zijn ze minstens zo onzeker.

Wanneer je begin 2008 was ingestapt in een traditioneel beleggingsfonds had je nu een enorm verlies gehad. Binnen dertig jaar is de kans op een plus best aanwezig, maar feit blijft dat juist traditionele beleggingsfondsen erg risicovol zijn en dat timing hierbij essentieel is.

Het mooie aan een marktneutraal beleggingsfonds is dat het ook in slechte tijden mogelijk is om geld te verdienen, hierdoor hoeft een crisis niet direct een slecht resultaat te betekenen! Daarnaast hanteren fondsen allerlei maatregelen waarmee ze het vermogen van klanten beschermen waardoor het onmogelijk is om op één positie een enorm verlies te maken.

Hoog rendement = hoog risico is dan ook een erg ouderwetse opvatting. Zelf ben ik een groot fan van hoog rendement en als ik dan toch risico moet lopen dan doe ik dat liever voor een hoog rendement dan voor een winst van een paar procent.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *