Beleggen in indices

Er zijn vele verschillende beleggingsproducten waar je jouw vermogen in kunt steken, om je vermogen op de lange termijn te laten groeien. Zo kun je er ook voor kiezen te beleggen in indices. Veel mensen hebben het begrip ‘indices’ wel eens gehoord, maar weten niet zo goed wat dit begrip inhoudt. Speciaal voor deze groep beginnende beleggers hebben wij dit informatieve artikel opgesteld.

Wat zijn indices?

Beleg je in indices, dan houd je je bezig met indexbeleggen. Dit is een bepaalde beleggingsmethodiek, waarbij je probeert een vergelijkbaar rendement te behalen in een specifieke beleggingscategorie.

In feite is een index een mandje aandelen of een mandje met andere beleggingsproducten, zoals Europese bedrijfsobligaties. Dit mandje wordt samengesteld door een beurs of een gespecialiseerd informatiebedrijf. Door in een index te investeren, beleg je direct in verschillende aandelen of andere beleggingsproducten. Wil je bijvoorbeeld speculeren op de AEX, dan koop je een index en zo volg je direct de gehele beurs.

Indices en trackers worden vaak door elkaar gehaald. In feite zijn deze beleggingsproducten precies hetzelfde. Een index wordt ook wel een indextracker genoemd, ofwel een tracker. Het zijn simpelweg verschillende woorden, die exact hetzelfde betekenen.

De voordelen van indices

Indexbeleggen is in een aantal jaren tijd erg populair geworden in Nederland. Dit is niet voor niets, want deze vorm van beleggen brengt diverse voordelen met zich mee. Ten eerste geeft indexbeleggen rust. Dit komt omdat deze beleggingsmethodiek een passief karakter heeft. Actief beheerder fondsen proberen de index te verslaan, jij hoeft de index alleen te volgen. Dit betekent dat je heel wat minder bezig bent met jouw beleggingen dan veel andere beleggers.

Daarnaast is indexbeleggen overzichtelijk en eenvoudig, ook voor de beginnende belegger. Wat betreft de kosten zijn indexbeleggingen erg laag en transparant. Zo is indexbeleggen altijd goedkoper dan het investeren in een actief beheerd beleggingsfonds, onder andere omdat er minder transacties worden uitgevoerd. Ook is het bij indexbeleggen altijd duidelijk hoeveel je moet betalen voor jouw belegging: hier komen geen onverwachte kosten bij.

Tot slot is het rendement van indexbeleggen over het algemeen hoger dan het rendement van actief beleggen. Dit komt omdat niemand op de lange termijn de index kan verslaan. Ongeveer 80 procent van de actieve fondsmanagers verslaat de benchmark niet, zo blijkt uit onderzoek.

Beleggen in indices

Om in indices te beleggen, meld je je aan bij een online broker. Eén van de online brokers die indexbeleggen aanbiedt, is eToro. Een groot voordeel van deze broker, is het feit dat je bij eToro eerst een demo-account aan kunt maken. Met dit gratis account beleg je niet met je eigen geld, maar met een fictief vermogen. Zo kun je het indexbeleggen goed oefenen. Als het beleggen in indices goed gaat, maak je een echt account aan en ga je met je eigen geld beleggen.

Je kan ook zogenaamde participaties kopen binnen indices. Hiervoor heb je een account nodig bij een fysieke broker. Eén van de bekendste partijen hiervoor is DEGIRO. Een participatie is eigenlijk het beste te vergelijken met een aandeel. Een participatie geeft je namelijk recht op een bepaald deel van het beleggingsfonds. Net zoals bij aandelen kan je de participaties op elk moment weer verkopen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *