fbpx

Wat zijn de kosten van beleggen? Verminder je kosten!

Beleggen is niet gratis! Aan elke vorm van beleggen zitten kosten verbonden. Veel beleggers onderschatten het belang van de kosten bij beleggingen. Een hoger kostenpercentage kan het rendement namelijk flink drukken. Maar welke kosten worden er zoal berekend bij beleggingen en op welke manier kan je deze kosten zo laag mogelijk houden?

Let op de kosten: vergelijk eerst!

Voordat je gaat beleggen is het verstandig om eerst uitgebreid de kosten te vergelijken. In een jaar tijd kan een hoger kostenpercentage van één procent je al snel tienduizenden euro’s aan rendement schelen. Het is dan ook belangrijk om bij brokers uitgebreid de verschillende kostenposten door te lezen. Op die manier kom je niet voor vervelende verassingen te staan.

Klik hier om te kijken waar je het goedkoopst kunt beleggen

Wat kost beleggen precies?

Hoeveel beleggen kost hangt erg af van je situatie. Er zijn verschillende kostenposten die een broker kan berekenen. Hieronder bespreken we de voornaamste.

Transactiekosten

Bij veel brokers betaal je een commissie op iedere belegging. Deze commissie bestaat vaak uit een percentage van de totale waarde van de belegging. Ook rekenen de meeste brokers een minimum bedrag aan kosten. Wanneer je fysiek gaat beleggen in bijvoorbeeld aandelen is DEGIRO doorgaans de goedkoopste partij wanneer het op de transactiekosten aankomt. Lees hier meer over deze broker.

Niet alle brokers berekenen directe transactiekosten. Bij brokers waar je in CFD’s handelt betaal je bijvoorbeeld geen directe commissie. Lees hier meer over hoe de transactiekosten bij deze vorm van beleggen tot stand komen.

Spread

Bij de meeste brokers betaal je ook een zogenaamde spread. De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van bijvoorbeeld een aandeel. Wil je meer weten over de spread? Lees dan het artikel wat is de spread bij beleggen?

Valutakosten

Bij buitenlandse beleggingen betaal je doorgaans kosten voor het omruilen van bijvoorbeeld je euro’s naar dollars. De kosten die door brokers worden gerekend kunnen flink oplopen, soms wel tot enkele procenten. Dit drukt het rendement natuurlijk enorm. Het is daarom belangrijk om eerst na te gaan hoeveel het kost om te beleggen in bepaalde buitenlandse aandelen.

Wanneer je de valutakosten uit de weg wilt gaan bij korte termijn beleggingen kan je ervoor kiezen om te handelen in bijvoorbeeld CFD’s. Overigens heb je bij beleggingen in een andere valuta altijd een wisselkoersrisico. Bij een stijgende waarde van het aandeel Apple, maar een dalende waarde van de euro tegenover de dollar kan je rendement lager uitvallen.

Bewaarloon

Vooral traditionele banken rekenen nog een zogenaamd bewaarloon. Dit zijn jaarlijkse kosten die berekend worden voor het aanhouden van effecten. Gelukkig kunnen deze kosten eenvoudig ontweken worden. Open een losse beleggingsrekening waar geen bewaarloon wordt gerekend. In ons overzicht van brokers die je meerdere brokers alwaar je zonder bewaarloon kunt beleggen.

Inactiviteitskosten

Bij sommige brokers moet je ook geld betalen wanneer je niet voldoende handelt. Je moet dan een minimaal aantal beleggingen uitvoeren om deze kosten uit de weg te gaan. Deze kostenpost is vooral vervelend voor de belegger met een lange termijn visie. Veel kopen is dan immers niet altijd de beste strategie. Ga daarom altijd na of de broker inactiviteitskosten rekent.

Beheer, service en lopende kosten

Beleggingsfondsen rekenen doorgaans beheerskosten. Dit zijn kosten voor het onderhouden van de portefeuille. Andere lopende kosten zoals de administratie en de marketing worden hier ook in berekend. Bedenk altijd dat een duurder fonds niet altijd beter is! Een indexfonds heeft vaak lagere kosten en behaalt vergelijkbare of betere rendementen dan een beleggingsfonds.

Prestatiekosten

Sommige fondsen rekenen ook een prestatievergoeding. Wanneer een fonds het goed doet moet je een deel van het rendement afstaan. Dit komt overigens alleen voor bij actief beheerde beleggingsfondsen. Bij indexfondsen en trackers worden er doorgaans geen prestatiekosten gerekend.

Kosten voor services

Veel brokers rekenen ook kosten voor specifieke services. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor het streamen van live koersen of kosten voor het gebruik van een softwarepakket. Het is daarom altijd verstandig om eerst de kleine lettertjes goed door te nemen. Op die manier voorkom je dat je beleggingen plotseling veel duurder worden.

Uitboeken en inboeken van effecten

De laatste kostenpost bij beleggingen zijn overboekkosten. Veel brokers berekenen kosten door wanneer je je portefeuille wilt verplaatsen naar een andere aanbieder. Sommige brokers bieden dan wel weer aan om deze kosten voor je te dekken. Het verhuizen naar een andere aanbieder is vaak veel gedoe. Het is dan ook verstandig om dit zoveel mogelijk te voorkomen door direct een goede aanbieder te kiezen.

Hoe kan je je beleggingskosten verminderen?

Er zijn duidelijk veel categorieën waarin brokers kosten kunnen rekenen. Je wilt natuurlijk een hoog rendement behalen en het is dan aantrekkelijk om deze kosten zoveel mogelijk te verminderen. Maar hoe doe je dit?

Het is hiervoor belangrijk om eerst een duidelijk plan te maken. Bedenk waarin je gaat beleggen en op welke termijn. Op die manier kan je opzoeken wat de kosten zijn van die specifieke beleggingsproducten bij elke broker. Vervolgens kan je ook nagaan wat de exacte kosten zijn voor de termijn waarop je wilt beleggen.

Wanneer je veel trades uitvoert zijn lage commissies bijvoorbeeld belangrijk. Wanneer je echter slechts enkele beleggingen uitvoert, kan het belangrijker zijn om lage beheerkosten en geen inactiviteitskosten te hebben. Besteed daarom voldoende tijd aan het selectieproces van een broker zodat je niet voor vervelende, onverwachte kosten komt te staan!

Tip: Klik hier & ontvang gratis tot €1000 om mee te beleggen!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!