Beleggen op de lange termijn

Wanneer je op de lange termijn gaat beleggen is het belangrijk om iets op te kopen waarvan je een stijging verwacht over een periode van enkele maanden tot enkele jaren. Het is extra belangrijk bij het kopen van bijvoorbeeld een aandeel op de lange termijn om te letten om het bedrijfsmodel en de winstgevendheid op langere termijn. In dit artikel bekijken we hoe je succesvol op de lange termijn kunt beleggen.

Bepaal wat je wilt kopen

lange termijn beleggen

Een belangrijke eerste stap is het bepalen van wat je wilt kopen. Bedenk eerst welke categorie je wat lijkt; dit kunnen bijvoorbeeld Nederlandse aandelen zijn of edelmetalen. Bestudeer vervolgens het betreffende effect en probeer een voorspelling te maken over de houdbaarheid van de huidige situatie; is het waarschijnlijk dat de huidige groei wordt doorgezet?

Het is op de lange termijn immers erg belangrijk om te beleggen in iets met groeipotentieel. Bedenk daarom goed of de sector waarin je belegt groeipotentieel heeft; de computerindustrie heeft bijvoorbeeld veel groeipotentieel, maar de posterijen hebben op dit gebied een meer twijfelachtige reputatie. Zodra je weet wat je ongeveer wilt kopen kan je een checklist doornemen om te kijken of het aandeel waarin je op de lange termijn wilt beleggen een goede keuze is.

Checklist: verstandig om te beleggen in het aandeel?

  • Bekijk de financiële situatie van het bedrijf
  • Heeft het bedrijf een geschikt management?
  • Hoe waren de resultaten in het verleden?
  • Wat is het toekomstperspectief van het bedrijf?
  • Hoeveel bedraagt de winst per aandeel?
  • In welke mate is er sprake van concurrentie?

Hoe verkrijg je deze informatie?

Wanneer je besluit om in bedrijven te gaan handelen is het voordelig dat beursgenoteerde bedrijven altijd bepaalde gegevens moeten publiceren. Door het doornemen van de jaarrekeningen en de onderliggende cijfers kan je een beter beeld krijgen over het betreffende bedrijf.

Juist wanneer je op de lange termijn focust is het enorm belangrijk om te bekijken of het bedrijf wel consistent goede resultaten kan neerzetten. Wanneer dit het geval is zit je goed!

Maximaliseren van je winst

Naast de groei kan je bij een belegging op de lange termijn ook nog naar het uitgekeerde dividend kijken. Veel bedrijven doen een jaarlijkse winstuitkering en het bezitten van een dergelijk aandeel kan ervoor zorgen dat je resultaten sterk verbeteren. Bekijk daarom ook altijd het precieze dividendbeleid van het bedrijf zodat je een idee hebt of je ook nog op een andere manier geld kunt verdienen aan het aandeel.

Bij het maximaliseren van je winst op een lange termijn belegging is het belangrijk om te kijken naar een goed uitstapmoment. Een korte ineenstorting hoeft dit moment overigens niet te zijn; juist wanneer mensen in paniek raken is het verstandig om het tegenovergestelde te doen. Toch heeft bijna geen enkel bedrijf het eeuwige leven; kies daarom op een gegeven moment eieren voor je geld en stap over op een ander aandeel.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *