Ontwikkeling huizenprijzen sinds 2000

Ben je benieuwd hoe de huizenprijzen zich hebben ontwikkeld sinds 2000? In dit artikel bespreken we welke trends er spelen op de vastgoedmarkt, zodat je kunt bepalen of het slim is om nu te beleggen in vastgoed.

Waarom stijgen huizenprijzen sinds 2000?

Gemiddeld genomen stijgen huizenprijzen sinds 2000 en deze vraag is vrij interessant en wordt dan ook vaak ingetypt bij Google. Vaak horen we mensen zeggen dat de huizenprijzen stijgen door redenen als immigratie en overbevolking. Dit is echter maar een simpel antwoord en schetst niet de hele situatie.

Je hoort Mark Rutte er vaak over dat wij in Nederland een solide vastgoedmarkt hebben en dat de investering in Nederlands vastgoed een optimale en solide belegging is. In dit artikel gaan we deze vraag dan ook beantwoorden en kijken we wat nu de voor- en nadelen zijn van beleggen in vastgoed.

Over het algemeen is het antwoord op deze vraag dan ook zeer simpel. Nederlandse grond en huizen zijn simpelweg duur. We zijn op Bangladesh, Libanon en Zuid-Korea het meest overbevolkte land ter wereld en er wonen gemiddeld maar liefst 508 mensen per vierkante kilometer in ons koude kikkerlandje. Daarnaast is Nederland een aantrekkelijk handelsland en zijn de voorzieningen hier meer dan optimaal, vergeleken met sommige andere Europese landen. Ook kunnen investeerders in vastgoed genieten van de zogenaamde hypotheekrenteaftrek, maar hierover later in dit artikel meer.

huizenprijzen stijgen

Beleggen in vastgoed – een goed idee of toch niet?

Doordat huizenprijzen na verloop van tijd stijgen wordt het kopen van een huis traditioneel gezien als één van de veiligste beleggingen. Toch dien je in het achterhoofd te houden dat deze winst enkel op papier blijft, totdat je het huis verkoopt.

Vanuit een praktisch standpunt, zelfs als je hoofdwoning verdubbelt in waarde, betekent dit enkel dat je onroerendgoedbelasting omhoog is gegaan. Nogmaals, al je winst blijft enkel op papier zichtbaar totdat je het huis verkoopt. Voor veel huiseigenaren is dit geen probleem, aangezien een huis dat in prijs is verdubbeld een mooie activa is om door te geven aan de (klein)kinderen.

Is het kopen van een huis nu een goede belegging?

Het idee dat het kopen van een huis een goede belegging is stamt af van het feit dat vastgoedprijzen vrijwel altijd stijgen op de langere termijn. Echter, aangezien we niet de toekomstige vastgoedprijzen kunnen voorspellen, is het belangrijk dat je niet te snel stappen onderneemt zonder na te denken. Een huis is namelijk enkel een goede investering of belegging als je het kan betalen.

Natuurlijk zul je geen winst behalen op je vastgoedbelegging als je van plan bent je gehele leven in hetzelfde huis te blijven wonen. Als je echter een huis koopt met een zogenaamde exitstrategie in het achterhoofd of met het plan om later in een groter huis te gaan wonen, is de kans op een winst in cash en dus op je bankrekening, een stuk realistischer.

Weeg hierom altijd eerst je motivatie om een huis te kopen af. Als je erin wilt blijven wonen hoef je je geen zorgen te maken over eventuele winst of verlies op je vastgoedbelegging. Als je juist geld wilt verdienen, moet je de transactie alleen aangaan en overgaan tot kopen als je van tevoren een exitstrategie klaar hebt liggen. Dit betekent onder andere dat je een verkoopprijs in de toekomst in het achterhoofd moet houden en de aankoopprijs goed overleggen met de makelaar.

Wanneer de huizenmarkt je gewenste prijs bereikt, verkoop je net als een aandeel dat in waarde is toegenomen, gewoon je vastgoedobject. Dit is uiteraard niet praktisch in het geval van je hoofdverblijfplaats, afhankelijk van je levensstijl. Dit is echter wel wat veel vastgoedbeleggers en investeerders doen wanneer zij vastgoedobjecten aanschaffen: ze renoveren deze en verkopen ze weer. Dit wordt ook wel het ‘flippen’ van vastgoed genoemd.

Hypotheekrenteaftrek – wat is het en hoe werkt het?

Simpel gezegd is de hypotheekrenteaftrek een fiscale aftrekpost voor huizenbezitters met een lopende hypotheek. Veel mensen kopen natuurlijk geen huis met cash, afgezien van zeer welgestelde personen en criminelen uiteraard. In plaats hiervan nemen zij een hypotheek, ofwel een grote lening bij de bank, om hun huis of vastgoedobject te kunnen financieren. Over die grote lening betaalt men rente: ze zogenaamde hypotheekrente. Om het aanschaffen van een huis te stimuleren, is deze rente in Nederland dan ook aftrekbaar van de belasting. Deze aftrekpost wordt de hypotheekrenteaftrek genoemd.

Deze hypotheekrenteaftrek stelt je in staat je betaalde rente (hypotheekrente) in mindering te brengen op je bruto-inkomen, waardoor je uiteindelijk in maart, tijdens je belastingaangifte, minder inkomstenbelasting betaalt. Deze rente die je betaalt bovenop de hoofdsom voor je hypotheek is maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar.

Voorbeeldberekening hypotheekrenteaftrek

De berekening van je hypotheekrenteaftrek is vrij simpel. Stel dat je 50.000 Euro per jaar verdient en je 40% inkomstenbelasting betaald. In dit geval dus 20.000 Euro. Je hebt een huis of ander vastgoedobject gekocht eerder dit jaar en je komt hierdoor automatisch in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrekregeling. Je hypotheek bedraagt 250.000 Euro en je bruto maandlasten (rente plus normale maandelijkse aflossing) komt op 500 Euro uit.

Aan hypotheekrente betaal je totaal in een jaar, laten we zeggen 2.000 Euro. Deze betaalde hypotheekrente mag je aftrekken van je bruto-inkomen. Je hebt nu dus nog maar 48.000 Euro verdient en betaalt hierover 40% belasting, of wel 19.200 Euro. In dit voorbeeld heb je 40% van 2.000 Euro, 800 Euro op jaarbasis bespaart, toch mooi meegenomen!

Kleiner gaan wonen als oplossing

Als je een huis wilt verkopen en een ander huis in dezelfde regio kopen, houdt dan altijd in het achterhoofd dat de prijzen van andere huizen in de buurt waarschijnlijk ook gestegen zijn. Om daadwerkelijk een cash winst te boeken van de verkoop van je huis, kan het een oplossing zijn in een kleiner huis te gaan wonen in dezelfde regio of juist naar een geheel andere, goedkopere regio te verhuizen.

Daarnaast is het kleiner gaan wonen een aantrekkelijke optie voor veel gepensioneerden en mensen die geen kinderen meer hebben die nog thuis wonen. Afgezien van de potentiële financiële winsten, is een kleiner huis in theorie ook makkelijker te onderhouden en dit kan eventuele mobiliteitsproblemen die leeftijdsgebonden zijn verminderen.

Huidige huizenprijzen

Het is nog iets te vroeg om een eindoordeel te vellen wat betreft huizenprijzen voor 2021, maar we kunnen aannemen dat als geschiedenis zich herhaalt (en dat doet het vaak), we een daling zullen zien in huizenprijzen als gevolg van de COVID-19 recessie.

Al sinds maart 2020 dalen huizenprijzen voortdurend en is er bijna sprake van een hypotheekcrisis. Ook zijn er minder potentiële kopers en zelfs een vermindering van het aantal beschikbare makelaars en andere professionals die nodig zijn (denk aan notarissen) voor de overdracht van vastgoed. Daarnaast liggen ook potentiële bouwplannen en andere vastgoedprojecten volledig stil door Corona.

Waarom stijgen huizenprijzen sinds 2000? – conclusie

Nederland is een duur land. Grond en vastgoed zijn prijzig en door de omvang en over populatie van ons land blijft de waarde van deze bezittingen dan voorlopig ook enkel toenemen. Doordat veel arbeidsmigranten naar Nederland emigreren vanwege het gunstige werkklimaat en andere financiële voordelen, kunnen wij verwachten dat huizenprijzen dan ook in de toekomst alleen maar zullen stijgen.

Ben je op zoek naar een betaalbare hypotheek of wil je misschien je huidige hypotheek overzetten? Op deze pagina kan je geheel vrijblijvend, als een soort Independer van hypotheken de hypotheekrentes vergelijken van diverse aanbieders.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *