Beleggen in opkomende markten

Je kunt jouw vermogen in een bepaald beleggingsproduct investeren, maar je kunt ook beleggen in een land of specifieke markt. Wil je veel geld verdienen met jouw investering en ben je best bereid wat meer risico te nemen om dit mogelijk te maken? Dan kun je ervoor kiezen in een opkomende markt te beleggen. Meer over het beleggen in opkomende markten, lees je op deze pagina.

Wat zijn opkomende markten?

In de beleggingswereld wordt er onderscheid gemaakt tussen ontwikkelde landen en opkomende landen. Deze worden ook wel ontwikkelde markten en ontwikkelde landen genoemd.

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen ontwikkelde landen en opkomende landen. Zo hebben opkomende landen niet alleen een lager inkomen per hoofd van de bevolking, maar doorgaans ook een minder goed ontwikkeld financieel systeem. Wel is de economische groei in opkomende landen over het algemeen groter. Dit komt omdat er in deze landen simpelweg meer ruimte is voor ontwikkeling. Je vindt opkomende landen in Azië, maar ook in Zuid-Amerika en Oost-Europa.

Voorbeelden van opkomende markten

Wil je in een opkomende markt investeren, dan kies je zelf welk opkomend land dit precies moet zijn. Enkele voorbeelden van opkomende markten zijn Angola, Bangladesh, Chili, Colombia, Indonesië, Kazachstan, Maleisië, Mexico, Nigeria, Peru, Polen, Thailand, Turkije, Vietnam en Zuid-Korea. Zoals je ziet, vind je deze landen over de gehele wereld. In Azië en Zuid-Amerika, maar ook in bepaalde delen van Europa.

Het is de kunst om in de juisteopkomende markt te investeren. Dit is een land waar inderdaad veel rendement te behalen is, ondanks het politieke risico, het minder goed ontwikkelde financiële systeem en de andere risico’s. Wil je in een opkomende markt investeren, dan is het belangrijk de verschillende markten goed met elkaar te vergelijken. Alleen zo vind je de beste markt om (een deel van) jouw vermogen in te steken.

Opkomende markten

Het rendement en het risico

Aandelen uit opkomende landen hebben een hoger rendement dan aandelen uit ontwikkelde landen. Het verschil is ongeveer 1 tot 2 procent, op de lange termijn. Wel brengt het beleggen in opkomende markten meer risico’s met zich mee dan het beleggen in ontwikkelde markten. Denk hierbij aan politiek risico, maar ook aan valutarisico. En omdat de financiële markten van een opkomend land minder ontwikkeld zijn dan die van een ontwikkeld land, kan dit ook zeker een risico vormen.

Bij het beleggen in opkomende markten kun je meer verdienen, maar dit is zeker geen garantie. Omdat het land minder goed ontwikkeld is, loop je als belegger namelijk wel meer risico jouw inleg te verliezen.

Online beleggen in opkomende markten

Wil je, ondanks het risico, toch beleggen in opkomende markten? Dan ga je op zoek naar een online broker die dit mogelijk maakt. Een professionele en betrouwbare broker waar jij terecht kunt als je in opkomende markten wil investeren, is de broker Plus500. Bijkomend voordeel van deze broker is dat je hier even kunt oefenen met het beleggen in opkomende markten. Dit doe je door een demo-account aan te maken, waarmee je met een fictief vermogen in opkomende markten kunt investeren.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *