Hoe kan je risicoloos beleggen?

Veel mensen zijn op zoek naar risicoloze beleggingen. Maar bestaat risicoloos beleggen eigenlijk en hoe doe je dit? In dit artikel bekijken we hoe je het beste kunt beleggen met een minimaal risico.

Bestaat risicoloos beleggen?

Risicoloos beleggen met echt geld is jammer genoeg niet mogelijk. Beleggen en risico zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kunt als nieuwe belegger er echter wel voor kiezen om risicoloos te beleggen met een demo. Op die manier verlies je namelijk 100% geen geld.

Hoe kan je risicoloos beleggen?

Wil je geheel zonder risico beleggen? Dat kan! Tegenwoordig bieden verschillende brokers de mogelijkheid aan om beleggen risicoloos uit te proberen door middel van een demoaccount. Het openen van een account bij een broker kost vaak maar enkele minuten en daarna kan je direct aan de slag met beleggen.

eToro

Het is mogelijk om risicoloos het kopen & verkopen van aandelen uit te proberen. Bij eToro kan je met een demoaccount direct beginnen met het zonder risico kopen van aandelen met een fictief bedrag. Gebruik de onderstaande knop om direct een demo te openen bij eToro:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Verband tussen risico en rendement

Lees je ergens op het internet over een strategie die je kunt gebruiken om 100% risicoloos te beleggen? Negeer de site dan en klik de pagina direct weg! Risicoloos beleggen met echt geld bestaat namelijk niet.

Wanneer je gaat beleggen, zul je snel ontdekken dat risico en rendement met elkaar verbonden zijn. Speculatieve beleggingen kennen een hoger potentieel rendement, maar ook een hoger rendement.

Er bestaat eigenlijk een spectrum van beleggingen waarbij obligaties als relatief veilige opties worden gezien en derivaten als erg risicovol. Welke manier van beleggen het beste bij je past hangt helemaal af van je risicoperceptie.

risicoloos beleggen

Beleggen zonder verlies

Het lange termijn doel van beleggen zou dan ook niet risicoloos beleggen moeten zijn. Nee, het doel zou beleggen zonder verlies moeten zijn. Het is natuurlijk niet mogelijk om dit te garanderen, maar als belegger mik je natuurlijk op een positief rendement op de lange termijn.

Het is belangrijk om een goede trading strategie op te stellen, zodat je de kans op het behalen van een positief resultaat vergroot. Een belangrijk onderdeel hiervan is een goede visie op de verhouding tussen rendement en risico. In dit deel van het artikel behandelen we enkele opties die je kunt gebruiken om je risico’s op een slimme manier te beheren.

Diversificatie

Risicoloos zul je er niet mee beleggen, maar door diversificatie op een slimme manier toe te passen vergroot je wel de kans op een goed resultaat. Door je beleggingen te spreiden over verschillende categorieën, sectoren, momenten en producten word je portefeuille minder bewegelijk.

Wanneer je bijvoorbeeld alleen in de olie-industrie belegt, dan kan een dalende olieprijs direct al je beleggingen in het rood plaatsen. Wanneer dit slechts een klein deel van je portfolio is, kunnen positieve resultaten in andere categorieën dit compenseren.

Hedgen

Een andere techniek waarmee je het risico op dalingen verkleint, is hedging. Met hedging ga je op zoek naar effecten met een negatieve correlatie. Dit betekent dat het ene effect vaak stijgt wanneer het andere effect daalt. Je kunt dan bijvoorbeeld tegelijk investeren in de Amerikaanse dollar en de goudprijs. Wanneer het minder goed gaat met de economie en de dollar daalt, dan zie je dat mensen vaak vluchten in goud.

Wanneer je in aandelen belegt, kan je bijvoorbeeld aandelen kopen van cyclische en anticyclische bedrijven. Cyclische bedrijven doen het goed wanneer de economie groeit, terwijl anticyclische aandelen het dan juist minder goed doen.

Beperk je blootstelling

Wanneer je actief handelt, is het aan te raden om je blootstelling binnen één positie te beperken. Bij actieve handel is je beleggingssaldo het vermogen waarmee je werkt: wanneer je alles verliest ben je letterlijk ‘out of business’.

Je kunt je blootstelling beperken door een maximaal percentage van je beleggingsaccount te riskeren op iedere belegging. Wanneer je bijvoorbeeld nooit meer dan één of twee procent riskeert op één belegging, dan heb je veel bewegingsruimte.

risicoloos handelen

Gebruik een stop loss

Risicoloos beleggen is nog steeds niet mogelijk, maar met een stop loss beperk je het risico in ieder geval. Onderzoek eerst of de stop loss aangeboden door de broker gegarandeerd is. Bij sommige partijen kan de prijs alsnog flink dalen wanneer de stop order niet direct kan worden uitgevoerd.

Een stop order sluit je beleggingspositie automatisch wanneer er een bepaald verlies wordt behaald. Op die manier kan je zelfs bij afwezigheid je beleggingen goed beheren.

Evalueer je beleggingen

Het is ten slotte belangrijk om je beleggingen regelmatig te evalueren. Bekijk of de beslissingen die je genomen hebt, goed uitpakken. Wanneer dit niet het geval is, kan het slim zijn om je aanpak te veranderen. Einstein zei immers al insanity is trying to do the same thing and expect another result. Wees daarom geen ezel, accepteer dat je fout zit en ga op zoek naar een betere oplossing.

Van risicoloos naar weinig risico

In dit deel van het artikel bespreken we waarin je kunt beleggen met een weinig risico. Het is misschien niet risicoloos, maar komt wel goed in de buurt.

Spaargeld

Je kunt je geld natuurlijk op een spaarrekening zetten. In theorie is sparen op een bankrekening risicoloos; in de praktijk weet je echter zeker dat je vermogen onder invloed van inflatie en belastingen langzaam minder waard wordt. Afhankelijk van je definitie van risicoloos is geld op een spaarrekening dus helemaal niet zo risicoloos.

ETF

Een goede manier om met een relatief laag risico te investeren, is door ETF’s te kopen die een groot mandje aan aandelen volgen. Een ETF volgt passief een bepaalde markt en door de wereld te volgen heb je eigenlijk alleen nog te maken met een systematisch risico (de kans dat de gehele markt instort).

Om ook met dit risico om te gaan, kan je ervoor kiezen om gespreid in te stappen. Door periodiek een vast bedrag te storten, voorkom je dat je flink verliest doordat je op de top instapt. Bij DEGIRO kan je geheel zonder aankoop- en verkoopkosten beleggen in ETF’s. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Obligaties

Wanneer je periodiek een vaste betaling wilt ontvangen, kunnen obligaties een goede keuze zijn. Met een obligatie ontvang je periodiek een vaste rentebetaling en aan het einde van de looptijd ontvang je de som van de obligatie terug. Toch zijn obligaties niet volledig risicoloos: wanneer de instantie achter de obligatie failliet gaat, verlies je alsnog je inleg.

Tip: hoe te beginnen?

Nadat je een account hebt geopend, kan het lastig zijn om te weten waar je het beste kunt beginnen. Met je demo kan je beleggen namelijk fictief uitproberen, maar het is het leukst om direct een echt positief rendement te behalen. Om goede resultaten te behalen met beleggen is het belangrijk om je eigen beleggingssysteem te ontwikkelen. In dit artikel zal ik uit de doeken doen hoe ik zelf beleg met een praktijkvoorbeeld.

Houd er rekening mee dat het voorbeeld in dit artikel past bij mijn beleggingssysteem. Uiteindelijk heeft iedereen een andere beleggingsstijl en het is belangrijk om te experimenteren zodat je ontdekt welke manier van beleggen het beste bij jou past: dit kan je prima doen door middel van een klein bedrag.

Op zoek naar belangrijke niveaus

Bij mijn eigen beleggingen maak ik veel gebruik van technische indicatoren. Voordat je je verdiept in ingewikkelde indicatoren zoals de moving averages en Fibonacci niveaus is het verstandig om eerst alleen maar met belangrijke niveaus te beginnen. Belangrijke niveaus zijn niveaus waar de prijs niet doorheen lijkt te kunnen breken.

Het ontdekken van deze niveaus maakt het wellicht niet mogelijk om geheel risicoloos te beleggen: het verhoogt echter de kans op succes wel. Om een belangrijk niveau te ontdekken is het verstandig om ietwat uit te zoomen, door uit te zoomen krijg je een beter beeld van de situatie op de markt en kan je deze niveaus ontdekken.

Voorbeeld: belegging op AUD USD

Op het moment van schrijven (16 juni 2013) bevindt de prijs van de Australische dollar tegenover de Amerikaanse dollar op een cruciaal laag niveau wat sinds 10 november 2010 niet meer is doorbroken, dit is goed te zien op de onderstaande weekgrafiek.

weekgrafiek AUD USD

Toen op 11 juni dit niveau getest werd en toen de prijs daarna weer steeg heb ik een koop positie genomen op AUD USD. Je verdient dan geld bij een stijgende koers. De vorige keer bewoog de prijs omhoog nadat dit niveau werd geraakt. Door het moment waar ik verlies neem net onder het cruciale niveau te plaatsen en door het moment dat ik winst neem veel hoger te plaatsen verdien ik of heel veel of ik verlies een beetje.

AUD USD max verlies

Door een vergelijkbare strategie toe te passen kan je de winst die je behaalt met beleggen enorm doen stijgen! Risicoloos beleggen is natuurlijk niet mogelijk, maar door met een klein bedrag te beginnen kan je wel ontdekken of je winstgevend kunt beleggen.

Dit voorbeeld is geen beleggingsadvies: doe altijd goed onderzoek en onthoud dat je met beleggen geld kunt verliezen. Wanneer je met echt geld gaat beleggen is het niet mogelijk om risicoloos te handelen in bijvoorbeeld aandelen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *