RSI, MA en swingteller: bepalen van een goede set up

Dinsdag 23 oktober 2012 bezochten we een seminar van Nico Bakker waarbij hij de technische kenmerken van zijn nieuwe dashboard naar voren bracht. Door deze kenmerken toe te passen bij het traden kan je eenvoudiger een goede set up herkennen en hierdoor betere resultaten behalen. In dit artikel bekijken we de verschillende technische indicatoren die hierbij een rol spelen.

Sleeptouw of moving average

Voordat je gaat beleggen is het belangrijk om de trend vast te stellen van een aandeel of ander effect. Dit kan je doen door gebruik te maken van een sleeptouw of ook wel moving average. Hierbij kan je gebruik maken van een moving average met 55 perioden (exponentieel). Wanneer de koers zich onder de moving average lijn bevindt is de koers voornamelijk dalende, wanneer de koers zich boven de moving average lijn bevindt is de koers voornamelijk stijgende.

Hierbij is het belangrijk om naar de kleuren van de kandelaren te kijken. Een kleurwisseling (van bijvoorbeeld groen naar rood) kan een indicatie zijn van topvorming/bodemvorming mits er door de andere indicatoren voldoende reden is om deze aanname te maken. Koop daarom nooit gewoon op een hoog moment, koop wanneer de indicatoren je vertellen dat het hoogste moment wel eens geweest kan zijn en dat er sprake is van een eventuele trendomkeer.

RSI of relative strength index

De RSI of relative strength index kan op meerdere methoden gebruikt worden. Wanneer de RSI zich onder de 30 bevindt betekent dit dat het effect oververkocht is, de kans dat de koers later gaat stijgen is dan vrij reëel. Wanneer je short zit is het verstandig om uit te stappen. Je kan dan kopen wanneer de RSI zich weer boven de 30 bevindt.

Wanneer de RSI zich boven de 70 bevindt is het effect overgekocht, het is dan verstandig om uit te stappen wanneer je long zit. Short gaan wanneer de RSI de 70 weer raakt is dan een reëel mogelijkheid.

Divergenties zijn een nog sterkere indicatie. Wanneer de koers bij de tweede stijging een hogere top maakt maar de RSI juist een lagere top behaald is er een grote kans op een trendomkeer.

Wanneer de RSI de 50 aanraakt is dit een sterke indicatie voor een trendbevestiging

Swingteller

Volgens Nico Bakker kan je een top of bodem bepalen door de swingteller toe te passen. Je telt hierbij kandelaren. Begin met tellen (bij long) wanneer de sluitkoers van de eerste kandelaar hoger ligt dan die van vier kandelaren terug. Wanneer de sluitwaarde van de vorige kandelaar hoger ligt dan de eerste kandelaar in de reeks kan je doortellen tot negen, er is dan een grote kans op een upswing. Bij een dalende koers (short) geldt dit vanzelfsprekend andersom.

Concluderend

Trend

  • Boven MA = stijgend
  • Onder MA = Dalend

RSI

  • OB (overbought) à uitstappen
  • OS (oversold) à uitstappen
  • OB-cross à instappen, short
  • OS-cross à instappen, long

Swing

  • +1 … + 9 à topvorming
  • -1 … +9 à bodemvorming

Aanleiding voor set ups

Let erop dat dit alleen aanleidingen zijn voor eventuele set ups! Uiteindelijk zal je zelf moeten bepalen of je wilt instappen of niet. Dit zijn immers slechts technische indicatoren, niet methoden om met zekerheid het koersverloop te voorspellen. Nico Bakker is bezig met het ontwikkelen van een dashboard voor RBS waarbinnen deze indicatoren automatisch als groen (stijgende trend indicatie) of rood (dalende trend indicatie) worden aangegeven. Zodra deze tool is vrijgegeven zullen we dit vermelden op beleggen.info.

set up

Voorbeeld toegepast op het aandeel Apple, 15 minuten grafiek, MA 55 exp, RSI 15, hier is inderdaad een korte bodem, let erop dat de koers echter nog onder de MA is, er is dan dus nog geen directe aanleiding om long te gaan!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!