Mogelijk verbod CFD’s & risicovolle beleggingsproducten

AFM beleggenZelf ben ik een groot fan van de mogelijkheden van online beleggen. Als het aan de AFM ligt worden de mogelijkheden binnenkort echter sterk beperkt. Op de pagina van de AFM wordt er gesproken over een waarschijnlijk verbod op het maken van reclame voor CFD producten en binaire opties. Ook wordt er gesproken over het helemaal verbieden van deze beleggingsvormen in Nederland. In dit artikel lees je alles over de huidige situatie!

Hoe het begon

Het begon allemaal met het verbieden van de handel in binaire opties en risicovolle derivaten aan Belgische beleggers halverwege augustus. De toezichthouder op de Belgische markt, de FSMA, heeft deze financiële producten verboden vanwege de korte termijn van de transacties, het verlies van een connectie met de reële economie en de agressieve commercialisatie van de producten.

Sindsdien heb ik van vele teleurgestelde Belgische beleggers mails ontvangen. Deze mensen kiezen er vaak bewust voor om te handelen met een bepaald bedrag in CFD’s; de overheid in België verbiedt ze dit echter. Nu lijkt het erop dat iets vergelijkbaars ook in Nederland gaat gebeuren.

Is het terecht?

Korte termijn transacties

Het is inderdaad goed mogelijk om korte termijn transacties uit te voeren met CFD’s. CFD’s worden voornamelijk gebruikt voor speculatie wat volgens het woordenboek het maken van een beslissing op basis van beperkte informatie betekent. Speculatie is een beetje een taboewoord geworden zo lijkt het; maar is dat niet precies hetzelfde wanneer gewone aandelen worden gekocht; ook dan is het rendement niet zeker.

De risico’s om alles te verliezen vanwege de aanwezigheid van een hefboom bestaan dan ook zeker. Toch kan je deze hefboom juist gebruiken om meer winst te maken met een kleinere inleg. Wanneer je de aandelen fysiek koopt, zal je een veel groter bedrag verliezen wanneer het bedrijf failliet gaat. Bovendien kan je bij CFD brokers gebruik maken van een stop loss waarmee het mogelijk is om je positie automatisch te sluiten bij een bepaalt verlies. Op die manier is het dus altijd duidelijk hoeveel je kunt verliezen binnen een transactie.

Snel je inleg verliezen

De voorzitter van de AFM, Merel van Vroonhoven, laat doorschemeren dat reclames laten doorschermen dat het mogelijk is om snel veel geld te verdienen, maar dat de werkelijkheid is dat je gemakkelijk de hele inleg verliest. Laten we beide claims kort behandelen.

Het is zeker mogelijk om makkelijk, snel geld te verdienen. Een goede speculatie waarbij een hefboom gebruikt wordt, kan er immers toe leiden dat de winsten exponentieel toenemen.

Daar tegenover stelt de AFM dat het mogelijk is om je gehele inleg te verliezen. In theorie is dit mogelijk; door echter een stop loss te gebruiken bepaal je zelf wat het maximale percentage is dat je verliest op een belegging. Dit is niet anders dan bij het traditionele beleggen waarbij je een aandeel fysiek koopt en het onderliggende bedrijf failliet kan gaan.

Verlies van een connectie met de reële economie

De Belgische toezichthouder stelt tevens dat er een verlies van de connectie met de reële economie is. Hier heeft de toezichthouder wellicht een punt; CFD’s zijn immers contracten waarbij je in het verschil van de prijs van bijvoorbeeld een aandeel handelt. Is dit echter een probleem? Is het echt nodig dat iedereen de aandelen fysiek aanschaft?

Misschien is het prettig voor de traditionele banken aangezien ze op iedere transactie een leuke commissie vangen. De vraag is echter of het in het belang is van de particuliere belegger om ze te verplichten om alleen in fysieke producten te handelen.

Daarbij is het ook bijzonder dat het verbod alleen geldt voor CFD’s en binaire opties. Ook opties kunnen erg risicovol zijn in handen van iemand die geen idee heeft wat hij of zij doet. De wetgeving lijkt me dan ook niet erg consequent.

Agressieve commercialisatie van de producten

Ook wordt er gesproken van agressieve commercialisatie van producten. Veel CFD brokers bieden nieuwe leden een registratiebonus aan. Dit kan worden gezien als een lokkertje; en het is vast en zeker ook genoeg reden voor sommige mensen om het uit te proberen. Uit de eigen statistieken zie ik echter dat van de tien mensen die een registratiebonus aanvraagt slechts één begint te handelen met eigen geld.

Juist de mogelijkheid om beleggen eerst uit te proberen met het geld verstrekt door een broker maakt het mogelijk om beleggen uit te proberen zonder direct risico te hoeven lopen. Veel mensen kopen lukraak aandelen. Zelf denk ik dat het dan erg sterk is van brokers om de mogelijkheid om te oefenen aan te bieden.

In plaats van reclame geheel te verbieden lijkt het me dan ook verstandig om duidelijke richtlijnen uit te brengen. Welke gegevens moeten vermeldt worden bij een promotie van een CFD product en welke gegevens mogen niet direct vermeldt worden?

Zijn brokers echt zo slecht

Wanneer we de AFM moeten geloven zijn de brokers die CFD producten aanbieden dus vrij kwaadaardig. Ze zouden alleen maar agressieve reclame maken en ondertussen zijn de producten te risicovol en niet te vertrouwen. Er zullen vast brokers zijn waarbij dit het geval is; toch zijn er genoeg betrouwbare brokers die de nodige maatregelen hebben genomen om mensen te waarschuwen voor de risico’s.

Neem bijvoorbeeld de broker Plus500. Plus500 is actief bezig met het vaststellen van bepaalde richtlijnen. Zo scannen ze deze website op de wijze waarop ik Plus500 promoot en regelmatig moet ik wijzigingen aanbrengen aan de uitingen op de site. Zo staat er tegenwoordig een risicowaarschuwing links in beeld en moet er achter elke bonus worden vermeldt dat er voorwaarden aan verbonden zijn.

Plus500 reclame richtlijnen

Hiermee stopt de uitvoering van de zorgplicht van Plus500 zeker niet. Ook op de website van Plus500 staat nog eens duidelijk vermeldt dat er risico’s verbonden zijn aan het handelen in CFD’s. Ook bij het aanmaken van een account moeten er nog eens enkele vragen worden beantwoord om na te gaan wat de ervaring van de belegger zelf is.

risicowaarschuwing Plus500

Om te stellen dat brokers over het algemeen niet willen meewerken is dus onjuist.

Bemoeienis van de overheid

Waar het dus op neerkomt is dat de overheid voor jou wilt beslissen wat wel en wat niet mag. De AFM is niet op zoek naar maatregelen om je te beschermen, nee, de AFM is op zoek naar maatregelen om je gedrag te controleren. Ze werken niet aan duidelijke richtlijnen of betere samenwerkingen met de grotere brokers zoals Plus500 of IG Markets; nee, ze maken liever de beslissing voor jou dat beleggen op deze manier niet geschikt voor je is.

Het klopt dat veel mensen verlies maken met het beleggen in CFD’s. Maar kijkt de AFM daarbij naar de intentie van de twee groepen beleggers? Waarschijnlijk niet. Er is namelijk ook een groep beleggers in Nederland die CFD’s gebruiken om betere resultaten te behalen. Daarbij gebruiken ze technische en fundamentele analyse om goede resultaten te behalen. Ze maken goede afwegingen en maken op basis daarvan de beslissing om een belegging te openen.

Natuurlijk; er zullen ook gelukszoekers tussen zitten. Waarschijnlijk zitten er ook gokkers tussen die het liefst gewoon willekeurig geld inzetten op een bepaald aandeel. Deze laatste groep vertrekt met hun geld gewoon naar de casino’s, pokertafels of zetten hun geld in op sportwedstrijden wanneer CFD’s verboden worden. Je kan moeilijk de broker of aanbieder van een dienst de schuld geven van de onkunde van bepaalde beleggers. We verbieden immers ook geen auto’s vanwege het feit dat vele mensen zichzelf en anderen doodrijden. Nee, we verplichten de fabrikanten echter wel om een airbag in te bouwen.

Droevige toekomst?

Wanneer de AFM in samenspraak met de tweede kamer inderdaad beslist om CFD’s en andere online beleggingsproducten te verbieden voor particulieren dan zou dit een droevige zaak zijn. Individuen kunnen dan niet langer zelf beslissen op welke manier ze willen beleggen. Beleggen wordt dan weer een zaak van de vermogende elite; de kleine particulier kan het dan vergeten.

Bovendien zal een vergelijkbaar besluit vele solide ondernemingen omver werpen. Het gaat hierbij zeker niet alleen om mijn website. De broker Plus500 is bijvoorbeeld een geregistreerde onderneming in Londen, beursgenoteerd met een waarde van ruim een miljard op het moment van schrijven. Dit soort brokers zullen er uiteindelijk aan onderuitgaan omdat enkele mensen die zelf nog nooit CFD’s handel gebben uitgeprobeerd besloten hebben dat het te gevaarlijk voor jou en mij zou zijn om dit te doen.

Om het artikel nog af te sluiten, enkele zaken die nog niet verboden zijn en veel meer doden veroorzaken en geld kosten dan beleggen in CFD’s:

  • Beleggen in CFD’s: schade bij een groep, winsten bij de succesvolle beleggers.
  • Roken: 20.000 doden per jaar, ook onvrijwillig meeroken, kost per individu zo’n €20.000 per 10 jaar. Daarnaast nog hoge gezondheidskosten; zo’n €2,4 miljard.
  • Alcohol: 2.000 doden per jaar, €1958 miljoen per jaar aan gezondheidszorg kosten.
  • Overgewicht: dit kost de overheid zo’n €3 miljard per jaar.

Verbieden we het mensen nu om te roken? Het zou zeker bescherming voor een risicovol product zijn dat niet alleen geld kost maar ook vele mensen dood per jaar. Gaan we mensen nu verplichten om gezond te eten? Verbieden we alcohol? Nee? Waarom verbieden we dan wel CFD’s en ontnemen we de normale mens zijn vrije keus op het gebied van zijn of haar geld?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *