Hoe herken je een zeepbel?

Wanneer je jezelf al aan het verdiepen bent in beleggen dan zal je vast eens de term zeepbel hebben gehoord. Het is een fenomeen waar je als belegger zeer alert op moet zijn. In de eerste plaats omdat je bij het barsten van een zeepbel het risico loopt om je belegde geld kwijt te raken. Als je het echter slim speelt, kan het barsten van een zeepbel je ook veel geld opleveren. Dit klinkt misschien een beetje raar als je nog niet weet wat een zeepbel is en hoe je deze kan herkennen.

Wat is een zeepbel in beleggen?

Iedereen weet natuurlijk wat een zeepbel is. Het is een dunne laag zeepsop waarin lucht gevangen zit. De laag zeepsop is zo dun dat de bel licht genoeg is om door de lucht te gaan zweven. Een gevolg hiervan is ook dat de zeepbel zeer fragiel is en bij de minste aanraking kan barsten. Een zeepbel in beleggen is natuurlijk totaal iets anders.

Er zijn echter enkele overeenkomende eigenschappen van de twee zeepbellen die je in staat stellen veel geld te verdienen. In beleggen wordt de term zeepbel gebruikt wanneer een aandeel, of de aandelen van een totale categorie bedrijven, veel te hoog in waarde wordt ingeschat. Dit kan onder andere ontstaan doordat er door beleggers extreem gespeculeerd wordt op de aandelen. Een andere reden kan zijn dat men de groei van een industrie totaal verkeerd ingeschat heeft. De veel te hoge koers is een zeepbel die op barsten staat en de koers dramatisch kan laten dalen in een korte tijd.

Het barsten van een zeepbel herkennen

Als belegger is het niet zozeer belangrijk om een zeepbel te leren herkennen. Dit is namelijk niet zo heel moeilijk. De financiële dagbladen en andere publicaties zullen hier zeker over berichten. Dit hebben zij bijvoorbeeld ook gedaan in de tijd van de zogenaamde internet bubble die in het jaar 2000 barstte. Het gevolg was een crash op de beurs en het ineenstorten van zo’n beetje alle aandelen die aan internetbedrijven verbonden waren.

Sommige bedrijven zijn aan deze beurscrash ten onder gegaan en nooit meer teruggekomen. Andere bedrijven, zoals Amazon en eBay, zijn weer bovenop de crash gekomen en inmiddels meer waard dan voor het jaar het barsten van de zeepbel in 2000. Deze eerdere beurscrashes bestuderen is een goede manier om een nieuwe zeepbel te herkennen en weten wanneer deze gaat barsten. Misschien kan je hierdoor signalen herkennen dat er een nieuwe crash aan zit te komen.

Beleggen zeepbel herkennen

Zeepbellen en kansen met beleggen in CFD’s

Mocht je onze cursus over het beleggen in CFD’s al hebben doorgenomen. Dan weet je inmiddels dat je met deze vorm van beleggen zowel bij een stijging als een daling van de koers geld kunt verdienen. Omdat je gebaat bent bij een zo groot mogelijk verschil in de koers is het niet moeilijk te begrijpen dat je veel geld kunt verdienen als je weet hoe je een zeepbel kunt herkennen.

Iedereen die een dramatische daling van aandeel of beurskoers kan voorspellen zal in een korte tijd een enorme bedrag kunnen verdienen met CFD beleggen. Zij maken dan gebruik van de optie om short te gaan. Hiermee gok je dus op het dalen van een bepaalde koers. Ben je heel zeker van je zaak dat de daling zal gaan inzetten? Dan kan je ook een hefboom gebruiken om de winst nog hoger uit te laten vallen.

Klik hier voor een overzicht van brokers & begin direct >>

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!