Wat is een zeepbel in de economie?

Soms lijkt het in de economie jarenlang erg goed te gaan. Er worden gouden tijden beleefd en er lijkt geen einde aan de voorspoed te komen. Maar als er sprake is van een zeepbel in de economie zullen deze goede tijden uiteindelijk altijd eindigen. Wat houdt zo een zeepbel in de economie nu precies in? Een zeepbel is een situatie waarin de waarde van iets enorm stijgt zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Een zeepbel of bubbel barst altijd waarbij veel beleggers hun geld verliezen. Hieronder enkele voorbeelden van bekende zeepbellen.

Wil je zeepbellen of bubbels leren herkennen? Lees dan dit artikel!

De internetzeepbel

In de jaren negentig beleefden internetbedrijven gouden tijden. Grote bedrijven als Microsoft, Yahoo en Google kenden een snelle groei en werden in korte tijd erg populair. Tal van andere ondernemingen volgden in hun spoor, en wilden mee surfen op de succesvolle golf van het internet.

Op dit enorme succes volgde echter de zogenaamde ‘dotcombubble’, ofwel de internetzeepbel. Door de populariteit van het wereldwijde web en het idee dat het succes niet op kon, kochten beleggers massaal aandelen aan van deze bedrijven. Hierdoor stegen de aandelenkoersen extreem snel, en stortte daarna totaal in. Dit kwam doordat veel bedrijven in de sector niet aan de verwachtingen konden voldoen. Alleen de sterke bedrijven bleven over.

Internetzeebubbel

De vastgoedzeepbel

Maar ook in de vastgoedsector is sprake geweest van een enorme zeepbel. Als je vastgoed koopt, gebeurt dit vaak door middel van een hypotheek. Hierdoor is er altijd een kans dat de hypotheeknemer niet in staat zal zijn de maandlasten te betalen. In zo een geval worden de banken eigenaar van het vastgoed. Ze zullen de woning weer op de markt zetten, om de mislukte hypotheekbetaling te compenseren.

In 2007-2008 ontstond in de Verenigde Staten door dit effect de ‘real estate bubble’. Het werd te makkelijk gemaakt voor mensen met weinig vermogen om een hypotheek te krijgen. Uiteindelijk konden deze mensen hun hypotheek dan ook niet terug betalen. Banken konden de woningen niet meer op de markt verkopen, waardoor de prijzen ineenstortten. De zeepbel van het vastgoed spatte hierdoor uit elkaar. Veel banken gingen failliet en moesten door de overheid gered worden.

Zeepbel vastgoed

De prijs van goud

Als de economie slechte tijden beleeft, zoeken veel beleggers hun heil vaak in beleggen in goud. Hierdoor stijgt de prijs van dit edelmetaal enorm. Ook nu is effect te zien, waardoor er geen einde aan de prijsstijging lijkt te komen, en het goud erg populair is bij veel beleggers.

Dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens de schuldencrisis in Europa. De goudprijs behaalde steeds hogere toppen tijdens deze economische rampspoed. Uiteindelijk daalde de koers van goud echter weer sterk. Binnen een zeepbel economie val je altijd diep na de hoge klim.

Zeepbel uitleg

Het natuurlijk verloop van een zeepbel

De cryptocurrency zeepbel

Een ander mooi voorbeeld van een bekende economische zeepbel, is de cryptocurrency zeepbel. Verleid door de media besloten veel amateur beleggers om Bitcoins en andere crypto’s in te slaan. Top na top werd bereikt totdat de koers ruim $20.000 aantikte. De munt zelf had zijn waarde echter nog niet bewezen. Sterker nog, deze werd nog amper gebruikt.

Zeepbellen ontstaan vaak door een massahysterie waarbij mensen de realiteit enigszins uit het oog verliezen. Zo ook bij de cryptocurrency zeepbel. De zeepbel knapte en allerlei hoopvolle mensen verloren hun droom. Volg daarom niet blindelings de massa en bedenk of er een basis zit aan een prijsontwikkeling of dat het gewoon een bubbel is.

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!