Hoe kan je beleggen in Ethereum of Ether?

Cryptocurrencies zijn booming! Naast de bitcoin komen er steeds meer digitale munten op die record na record neerzetten. Een voorbeeld van een andere succesvolle digitale munt waarin je kunt beleggen is Ethereum of ether. In dit artikel kan je lezen hoe je kunt investeren in Ethereum en ook bekijken we hoe de ether verschilt van bijvoorbeeld de bitcoin.

Waar en hoe kan je beleggen in Ethereum?

Je kan op twee manieren beleggen in Ethereum. Je kan er voor kiezen om te speculeren op de korte termijn. Je speelt dan actief in op de laatste ontwikkelingen en je kunt op die manier profiteren van stijgende en dalende bewegingen. Een andere optie is het fysiek kopen van Ethereum voor de langere termijn.

Hoe kan je Ethereum of ether kopen voor de lange termijn?

Net zoals de bitcoin is ook de ether flink omhoog en omlaag gegaan. Wanneer je ether had gekocht toen deze net gelanceerd was, had je miljonair kunnen zijn. De prijs is namelijk explosief gestegen! Ook nu heeft de munt nog zeker potentie op de lange termijn. In de periode tussen 2020 en 2021 is de koers meer dan 20X over de kop gegaan. Verderop in het artikel bekijken we wat Ethereum uniek maakt. De unieke kenmerken van Ethereum kunnen de prijs in de toekomst verder laten stijgen.

Wel is het belangrijk om op het juiste moment de ether te kopen. Ga daarom niet blindelings naar een website om ethers aan te schaffen. De koers is erg volatiel en het is dan ook verstandig om eerst een goede prijsanalyse te maken. Maak een plan zoals je dat bij een meer traditionele belegging ook zou doen, op die manier kan je de potentiële winst maximaliseren!

Maar waar kan je nu eigenlijk het beste fysieke Ethereum kopen? Een goede, Nederlandse partij om Ethereum te kopen is Bitvavo. Je opent hier eenvoudig een account en vervolgens kan je direct je eerste cryptocurrencies kopen en verkopen. Met de onderstaande knop kan je een gratis account openen bij deze aanbieder en profiteer je van € 0 aan transactiekosten over je eerste € 1000 aan crypto:

Hieronder zie je tegen welke prijs je direct Ethereum kunt kopen:

Speculeren op de korte termijn

De cryptomunt Ethereum is erg volatiel en kan op een dag gerust tien procent stijgen of dalen. Een goede broker waar je kunt handelen in de ether is eToro. Bij eToro kan je eenvoudig een gratis (demo) account aanmaken waarmee je de mogelijkheden kunt uitproberen. Het is binnen de online software mogelijk om met een muisklik ether te kopen en verkopen waardoor je alle koersbewegingen kunt meepakken. Gebruik de onderstaande knop om een gratis demoaccount te openen bij eToro:

76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.

Wat is Ehtereum?

Wanneer je Ethereum alleen als een munt ziet dan heb je het bij het verkeerde eind! De ether is namelijk meer dan een munt alleen. Ethereum kan namelijk worden gebruikt voor het ontwikkelen van zogenaamde decentrale applicaties.

Decentrale applicaties

Zowel de Ehtereum als de bitcoin gebruiken blockchain technologie. Het idee achter de blockchain is dat data wordt verspreid over een grote hoeveelheid systemen (nodes), waardoor er geen centrale partij is die invloed kan uitoefenen op de data. Miners worden vervolgens betaalt met ether, de token van Ethereum.  voor het verifiëren van deze data. Uniek aan de blockchain is dat data na afloop niet meer kan worden aangepast, waardoor manipulatie lastig is.

Smart contracts

Ethereum of Ether kan ook worden gebruikt voor het opstellen van slimme contracten. Slimme contracten laten een bepaalde hoeveelheid Ether vrij wanneer er aan een voorwaarde wordt voldaan. Wanneer partij A bijvoorbeeld een bepaalde som geld stort wordt een bepaald goed verzonden.

Voor nu is het nog toekomstmuziek, maar het zou zomaar kunnen de Ethereum technologie in de toekomst wordt gebruikt voor het opstellen van bijvoorbeeld contracten door advocaten. Er is dan ook een goede kans dat de Ethereum de bitcoin gaat evenaren in de toekomst en daar kan je als belegger natuurlijk van profiteren. Denk jij dat het nu slim is om te beleggen in Ethereum?

ethereum beleggen

Wat zijn de voordelen van een belegging in Ethereum?

Voordat je investeert in Ethereum, kan het slim zijn om de voordelen van beleggingen in deze crypomunt te onderzoeken.

Risicospreiding

Door niet al je geld in bitcoin te stoppen, verlaag je het risico van je cryptocurrency portefeuille. De Ehtereum is wereldwijd erg bekend en hierdoor zie je dat speculanten er bij positieve nieuwsberichten snel geld in stoppen. Hierdoor kan je als belegger plotseling een leuke koerswinst behalen.

Flexibiliteit

Een ander voordeel van Ethereum is het feit dat de munt erg flexibel is. Het is bijvoorbeeld mogelijk om andere cryptocurrencies op de Ethereum blockchain te draaien. Een risico aan deze mogelijkheid is dat de snelheid van het netwerk flink omlaag kan gaan.

Functionaliteiten

De extra functionaliteiten zoals slimme contracten zijn ook een groot voordeel van Ethereum. Sommige mensen geloven dat advocaten en notarissen in de toekomst niet meer nodig zullen zijn dankzij de komst van Ehtereum. Zo ver is het in ieder geval nog lang niet. Toch is de kans groot dat Ehtereum in de toekomst een grotere rol van betekenis gaat spelen.

Hoge koerswinsten

Een andere reden waarom investeren in Ethereum zo populair is, zijn de hoge koerswinsten. In de periode 2020-2021 ging Ethereum meerdere keren over de kop waardoor je een veel hoger rendement kon behalen dan op de aandeelmarkten. Het is wel belangrijk om te onthouden dat hier ook hoge risico’s tegenover staan: een cryptomunt als de Ehtereum kan ook plotseling flink in prijs dalen.

De roadmap

Een crypto is zo sterk als het team dat eraan werkt. Bij Ethereum zit dit wel goed: ontwikkelaars met veel kennis werken constant aan het verbeteren van de cryptomunt. Dit kan een goed argument zijn om te investeren in Ethereum door Ether te kopen.

Energiezuiniger

Een goed argument voor het kopen van Ethereum, is dat de cryptomunt energiezuiniger is. De ontwikkelaars zijn op zoek naar betere technologieën voor het minen van cryptomunten. Zeker in een wereld waar het milieu steeds meer aandacht ontvangt, kan dit de crypto een goede boost geven.

Vernietigen van Ethereum

Wanneer het Ehtereum netwerk wordt aangepast, kunnen Ether tokens worden vernietigd. Dit kan voordelig zijn voor het prijsverloop van Ethereum, aangezien het aanbod van de munt dan afneemt. Bij een gelijke vraag zal de prijs dan naar verwachting stijgen.

handelen in ethereum

Wat zijn de risico’s van beleggen in Ethereum?

Wanneer je een investering in Ethereum overweegt, is het belangrijk om ook de risico’s en nadelen in de gaten te houden. In dit deel van het artikel bespreken we de grootste risico’s van beleggingen in Ether.

Hoge volatiliteit

De Ethereum is net zoals veel andere cryptomunten enorm volatiel. Je kan op een dag gerust tien procent verliezen. Wanneer je wilt beleggen in Ethereum heb je dan ook stalen zenuwen nodig. Bovendien is het belangrijk om een duidelijk plan op te stellen. Beleggers die snel in paniek raken kunnen beter wegblijven bij Ethereum.

Concurrentie van andere crypto’s

Een ander risico van Ethereum is de concurrentie. Momenteel is de ether voornamelijk zo groot doordat ze de eerste waren die bepaalde functionaliteiten aanboden. Er bestaan echter betere alternatieven voor de ether die deze munt in de toekomst wellicht van de troon stoten. Wanneer je gaat beleggen in Ethereum is het dan ook belangrijk om de concurrenten goed in de gaten blijven te houden.

Veel van deze concurrenten werken namelijk beter dan Ethereum: transacties worden sneller uitgevoerd of de problemen met de schaalbaarheid worden opgelost.

Schaalbaarheid

Net zoals de Bitcoin heeft ook Ethereum problemen met schaalbaarheid. Wanneer er mee applicaties draaien op de blockchain wordt het netwerk trager. Juist als je wilt dat een cryptomunt zoals Ethereum doorbreekt, moeten veel gebruikers hier gebruik van kunnen maken. Deze problemen zullen dan ook moeten worden opgelost. Wanneer dit niet lukt, zullen gebruikers eerder overstappen naar concurrenten.

Speculatie

Een ander groot risico van beleggingen in Ethereum (en andere crypto’s) is dat de prijs bijna volledig wordt bepaald door speculanten. Tuurlijk, het netwerk heeft nuttige toepassingen, maar in de praktijk wordt de techniek nog maar weinig toegepast. De prijs stijgt nu dan ook voornamelijk doordat steeds meer mensen cryptomunten willen bezitten. Wanneer de functies uiteindelijk toch blijken tegen te vallen, kan de prijs zomaar flink dalen.

Politieke onzekerheid

Het succes van Ethereum en slimme contracten zal sterk afhangen van hoe overheden met de cryptomunt omgaan. Wanneer overheden weigeren om crypto’s te omarmen of zelfs hogere belastingen rekenen, dan zal het lastig zijn om door te breken. Mensen zullen niet snel voor een smart contract kiezen wanneer dit veel duurder is door hoge belastingen. Of crypto’s zoals Ethereum ook echt veel gebruikt gaan worden, hangt dan ook zeker af van de houding die overheden innemen.

ether beleggen

Veilig beleggen als beginner in Ethereum

Helemaal veilig beleggen in een crypto als Ethereum is bijna onmogelijk. We geven je wel graag wat tips die je kunnen helpen om veiliger te investeren in deze veelbelovende cryptomunt.

Spreiden

Het is verstandig om net zoals bij beleggingen in aandelen je investeringen te spreiden over verschillende crypto’s. Wanneer er in de toekomst een probleem is met Ethereum, dan kan je de verliezen opvangen met winsten binnen een andere crypto.

Je kunt je beleggingen verder spreiden over verschillende crypto brokers: op die manier voorkom je dat je al je investeringen verliest wanneer de exchange wordt gehackt.

Beveilig je account

Het is verder aan te raden om je account goed te beveiligen. Hackers proberen constant Ethereum en andere crypto’s te stelen. Kies daarom een sterk wachtwoord en voeg een extra beveiligslaag toe aan je investeringen. Op die manier zet je de deur in ieder geval niet wagenwijd open.

Maak gebruik van een cold wallet

Wanneer je Ethereum koopt voor de lange termijn, kan het slim zijn om gebruik te maken van een cold wallet. Nadat je crypto koopt, kan je ze verplaatsen een beveiligde wallet. Een cold wallet is niet verbonden met het internet, waardoor je voorkomt dat hackers via het internet je cryptomunten kunnen stelen.

Wat maakt ethers uniek? Hoe is Ethereum anders dan de bitcoin?

Wanneer je Ethereum op dezelfde lijn zet als de bitcoin maak je een fout. Tuurlijk, het zijn allebei digitale munten, maar er zijn toch overduidelijke verschillen. Een groot voordeel van Ethereum is dat de ethers makkelijker zijn in te zetten voor allerlei projecten. Waar bitcoins en litecoins vooral gebruikt worden als munt kan je met de ether allerlei andere dingen uitvoeren.

Wist je bijvoorbeeld dat je met ethers aandelen kunt uitgeven of een politiek systeem op kunt zetten? De ether is ook heel goed bruikbaar voor het opstellen van een contract. De ethers zijn namelijk niet muteerbaar, wat betekent dat de inhoud van het contract niet meer aan te passen is. Zelfs de programmeur kan er niet meer aankomen. Dit maakt de ether extra sterk tegenover kwaadwillende hackers. Deze potentie maakt het dat de prijs van ethers nog wel eens verder kan stijgen.

Strategie voor beleggen in Ethereum

Je kan er natuurlijk voor kiezen om geheel willekeurig ether te kopen. Dit is echter niet de beste beslissing. Grofweg zijn er drie manieren waarop je in Ethereum kunt beleggen:

  • Je koopt Ethereum voor de lange termijn
  • Je probeert te speculeren op een stijging
  • Je probeert te speculeren op een daling

Wanneer je Ethereum voor de lange termijn wilt kopen, is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de cryptomarkt in bredere zin. De koers van de ether beweegt namelijk vaak mee met die van andere cryptomunten.

Het kan lastig zijn om het perfecte instapmoment te bepalen. Je kunt er daarom voor kiezen om periodiek een vast bedrag in Ethereum te stoppen. Je stort dan elke maand bijvoorbeeld 100 euro bij een crypto broker om Ethereum te kopen. Op die manier koop je zowel tegen lage als hoge prijzen de crypto.

Daarnaast is het belangrijk om de laatste ontwikkelingen van de ether te volgen. Dreigt een andere munt de dominante positie van Ethereum over te nemen? Dan kan je het kopen van de munt wellicht beter uitstellen.

De andere strategie is meer gericht op speculatie. Je kan dan bijvoorbeeld door middel van technische analyse proberen om op het juiste moment in of uit te stappen. Daarnaast is het ook mogelijk om op basis van het laatste nieuws ether te kopen en verkopen. Het is bij deze manier van beleggen hoe dan ook belangrijk om je risico’s goed te managen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld automatisch je verlies te nemen bij een bepaalde waarde.

investeren in ethereum

Veelgestelde vragen

In dit deel van het artikel behandelen we veelgestelde vragen over investeren in Ethereum…

Ethereum is in het verleden zeker een goede belegging geweest: in de periode 2020-2021 had je bijvoorbeeld 1700% aan rendement kunnen behalen. Ethereum is echter alleen een goede belegging voor mensen die kunnen leven met een hoge mate van risicotolerantie. Stel jezelf daarom de vraag; hoeveel ben ik bereid te verliezen zonder dat ik daar wakker van lig?

Dit is zeker mogelijk, maar onthoud dat er geen garanties zijn. Bitcoin en Ethereum zijn nog steeds verreweg de populairste cryptomunten. Ethereum is ongeveer 3X minder waard dan Bitcoin op het moment. Het verschilt tussen de cryptomunten is dan ook nog enorm. Alleen wanneer veel meer mensen Ethereum willen kopen dan Bitcoin, zal Ethereum waardevoller worden. Uiteindelijk is het als belegger belangrijker dat de Ethereum prijs stijgt.

De voorspellingen lopen sterk uiteen: sommige analisten geloven zelfs dat de Ethereum $50.000 of meer waard kan worden. Hoeveel Ethereum in 2023, 2025 of zelfs 2030 waard wordt zal sterk afhangen van hoe crypto’s zich ontwikkelen en of concurrenten marktaandeel van Ethereum weten af te snoepen.

Absoluut; in het verleden is de koers van Ethereum flink afgenomen. Ethereum is een erg speculatieve belegging en het is dan ook niet verstandig om direct een groot deel van je vermogen in de cryptomunt te stoppen.

Er bestaan verschillende alternatieven voor Ethereum: denk hierbij aan Polkadot, Cardano, Binance Coin, EOS en Tron.

Je kunt zeker rijk worden met crypto’s zoals Ethereum, maar het is niet makkelijk. Voor elk verhaal van iemand die rijk is geworden met investeringen in Ethereum zijn verhalen van mensen die alles verloren. Beleg daarom altijd met een plan; op die manier voorkom je dat je een groot bedrag verliest.

Beide cryptomunten hebben veel potentie en kunnen in waarde toenemen. Bitcoin is de dominante munt en Ethereum staat op een mooie tweede plaats. Het kan verstandig zijn om je beleggingen te spreiden over verschillende cryptocurrencies.

Conclusie: moet je beleggen in Ethereum?

Of je in Ethereum moet beleggen, hangt uiteindelijk sterk af van je eigen situatie. Beleg in ieder geval nooit in Ethereum en andere crypto’s wanneer je geen geld hebt dat je kunt missen. Beleggen in cryptocurrencies is namelijk erg risicovol. Wanneer je het goed aanpakt en je hebt een beetje geluk kan je echter veel geld verdienen met het verhandelen van Ethereum.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *