Wat zijn altcoins? – alles wat je moet weten

De kans is groot dat jij ook van plan bent om te beleggen in cryptocurrencies. Als dit niet het geval zou zijn geweest, dan was je namelijk ook nooit hier op de site terecht gekomen. De meeste mensen zijn wel bekend met Bitcoin, dit is natuurlijk het grootste project waar je op dit moment in kunt beleggen. Alleen is dit lang niet het enige project waar je zelf in kunt beleggen op de cryptomarkt. Er zijn namelijk ook altcoins te vinden.

We zien dat lang niet iedereen bekend is met altcoins, laat staan wat de term precies inhoudt. Om je hier wat meer over te laten zien hebben we besloten om de belangrijkste informatie in dit artikel voor je op een rijtje te zetten. Door dit goed door te nemen kom je niet meer voor verrassingen te staan!

In deze uitgebreide altcoins gids behandelen we de volgende onderwerpen:

Wat zijn altcoins eigenlijk? – betekenis van altcoins

Goed, als eerste zullen we natuurlijk even moeten kijken naar de vraag wat altcoins eigenlijk zijn. Het is namelijk noodzakelijk om te weten waar we het precies over hebben. Een altcoin is een cryptocurrency of virtuele valuta. Het gaat hier in het bijzonder om een alternatief voor Bitcoin. Elke altcoin werkt aan de hand van zijn eigen regels. Dit houdt in dat het echt iets anders is dan de Bitcoin zelf. Het zijn cryptocurrencies die gebruikmaken van een technologie genaamd blockchain die veilige peer-to-peer transacties mogelijk maakt.

Altcoins bouwen voort op het succes van Bitcoin door de onderliggende techniek te gebruiken, alleen worden er hier aanpassingen verricht. Soms zijn deze aanpassingen zo groot dat er nagenoeg geen overeenkomst meer is met Bitcoin zelf, hier laten we je zo nog veel meer over zien.

Hoe kan je zelf altcoins kopen?

Je kunt altcoins kopen bij een betrouwbare exchange. Zelf koop ik mijn altcoins eigenlijk altijd bij Bitvavo. Bij Bitvavo betaal je namelijk nooit meer dan 0,25% aan transactiekosten en over de eerste € 1000 betaal je zelfs helemaal niets! Gebruik de onderstaande knop om direct zelf te beginnen met het kopen en verkopen van altcoins:

Waar kan je actief beleggen in altcoins?

Altcoins zijn vaak nog volatieler dan de Bitcoin. Wanneer je niet oppast kan je hier flink geld aan verliezen. Actieve handelaren proberen juist van deze bewegelijkheid te profiteren. Je kunt bij een CFD-broker namelijk short posities openen, waardoor je ook kunt reageren op een dalende koers.

Wil je actief beleggen in altcoins zelf uitproberen? Open dan direct een demo account bij eToro:

76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.

altcoins

Soorten altcoins – welke opties zijn er?

Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende soorten altcoins bestaan. Deze verschillende soorten altcoins hebben ieder hun eigen unieke werking. Om te zien hoe dit werkt is het handig om te kijken hoe altcoins in het algemeen werken.

Over het algemeen werken altcoins net als de oorspronkelijke Bitcoin. Met behulp van een privésleutel ben je in staat om een betaling van je digitale wallet naar de wallet van een andere gebruiker sturen. In een dergelijke cryptocurrency is er een blockchain waarin alle transacties permanent en publiekelijk worden vastgelegd. Dit zorgt ervoor dat je achteraf niet meer zomaar veranderingen aan kunt brengen. De blockchain wordt beveiligd door wiskundige bewijzen die transacties in blokken bevestigen.

Nu je dit weet is het tijd om te kijken naar de verschillende soorten altcoins die er vandaag de dag bestaan:

Stablecoins

Stablecoins zijn munten die gekoppeld zijn aan een bestaand activa. Hier moet je denken aan de Amerikaanse dollar of euro. Een van de meest populaire voorbeelden hiervan is Tether. Deze munt is gekoppeld aan de USD. Het idee achter het koppelen van een munt aan een bestaand activa is om de prijsvolatiliteit te verminderen die vaak wordt gezien bij Bitcoin.

Dit zorgt ervoor dat je deze munt kunt gebruiken om vervolgens andere cryptocurrencies mee te kopen. Nu deze altcoin gekoppeld is aan de dollar of euro is het niet logisch om hierin te investeren. De prijs zal namelijk niet stijgen maar altijd gelijk blijven aan 1 dollar of 1 euro. Wel zijn het erg handige munten voor tijdens het handelen

Coin based mining tokens

Dit is een mond vol, maar als je door hebt hoe het werkt dan valt het allemaal wel mee. Hoewel munten kunnen worden gekocht zoals traditionele valuta, kunnen ze ook worden gedolven. Voor het minen is vereist dat de gebruiker (of miner) een transactie valideert, de authenticiteit ervan garandeert en de blockchain bijwerkt.

Hier wordt een bepaalde beloning voor gegeven als dit allemaal is gelukt, het kost nu eenmaal aardig wat tijd en moeite om dit te kunnen doen. Precies, de beloning die je krijgt vindt plaats in cryptocurrencies. Een voorbeeld van een op mijnbouw gebaseerde altcoin is Ethereum. Verderop in dit artikel komt dit nog veel verder aan de orde.

Security tokens

De volgende soort altcoin die je vandaag de dag kunt vinden is de security token. Security tokens zijn een vorm van investeringscontracten. Deze contracten beloven je als klant aandelen in een bedrijf, winstdeling of zelfs stemrecht. Als zodanig zijn ze meestal gekoppeld aan een bedrijf en vallen ze onder de veiligheidswetgeving. Dit betekent dat er strengere richtlijnen zijn voor het kopen en overdragen van security tokens.

Doordat deze munten onder de veiligheidswetgeving vallen is het vaak niet zo dat de rendementen ontzettend hoog zijn voor deze munten. Wel is het zo dat dit munten zijn die over het algemeen veel gebruikt zullen gaan worden door bedrijven. Vandaar dat dit een veelbelovend type cryptocurrency is.

Utility tokens

Als laatste zijn er nog de Utility tokens die je kunt vinden onder de altcoins. Utility tokens geven een gebruiker toegang tot een dienst. Zo kunnen eigenaars van een Filecoin-token de cryptocurrency uitgeven om toegang te krijgen tot het Filecoin-netwerk. Dit is een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk dat online bestanden opslaat. Zo zijn er nog veel meer projecten te vinden die werken met de Utility tokens.

Je kunt utility tokens zien als een soort valuta waar je mee betaalt om gebruik te kunnen maken van de dienst. Zijn de tokens op dan kan je ook geen gebruik maken het platform totdat je weer munten bij hebt gekocht. Een ander bekend voorbeeld van Utility tokens is GASS, de speciale token die nodig is om gebruik te maken van het platform van NEO.

De voordelen van altcoins

Het is handig om even kort stil te staan bij de voornaamste voordelen van altcoins. Hoewel iedere munt natuurlijk verschilt zien we wel dat er tussen de verschillende soorten altcoins wel een paar algemene doelen of voordelen bestaan. Op de eerste plaats zijn de altcoins in staat om de nadelen van Bitcoin te overbruggen. Altcoins zijn meestal ontworpen om een tekortkoming van het Bitcoin-raamwerk aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de snelheid, mijnbouwkosten of om andere aspecten van de munt.

Daarnaast zorgen altcoins voor meer concurrentie. Door de regels waaronder Bitcoin werkt aan te passen, maken makers van altcoins ruimte voor nieuwe concurrenten van het Bitcoin-systeem. Deze concurrentie zorgt er vervolgens weer voor dat er steeds betere munten worden gemaakt.

Als laatste zorgen de altcoins voor lagere transactiekosten. Doordat er relatief lage transactiekosten in rekening worden gebracht is het goedkoop om de valuta te gebruiken.

Als belegger kan je bovendien profiteren van altcoins. Zeker nieuwe munten zijn vaak erg volatiel: hierdoor kan een munt soms honderden of zelfs duizenden procenten in waarde stijgen (en dalen!).

Wat zijn de bekendste altcoins van het moment?

Nu je weet wat altcoins zijn is het tijd om door te gaan naar de beste altcoins. Er zijn namelijk talloze munten te vinden waar je zelf in kunt beleggen. Hoewel het teveel werk is om alle altcoins op te noemen kunnen we wel even kijken naar de meest bekende altcoins die je kunt vinden. Om je enig inzicht te geven hebben we hieronder de top 5 bekendste altcoins voor je onder elkaar gezet. Wil je graag beleggen in cryptocurrencies dan zijn deze altcoins zeker geen verkeerde optie om voor te gaan:

Ethereum

Op dit moment is Ethereum de meest bekende altcoin. Het is na Bitcoin dan ook gelijk de meest verhandelde munt op de hele cryptomarkt. Ethereum is aan te merken als een openbaar peer-to-peer netwerk met een eigen cryptocurrency genaamd Ether. Het grootste verschil met Bitcoin is dat, terwijl Bitcoin ernaar streeft een wereldwijd geaccepteerde munt te worden die conventioneel geld zou kunnen vervangen, Ethereum een wereldcomputer is waarop slimme contracten kunnen worden gemaakt. Dit zijn ook wel speciale digitale contracten die automatisch worden uitgevoerd wanneer aan hun voorwaarden wordt voldaan. Door deze contracten wordt het voor bedrijven veel makkelijker om overeenkomsten met elkaar aan te gaan.

Naast de ondersteuning voor de smart contracts is het een platform wat gebruikt kan worden om gedecentraliseerde apps te maken. Dit zijn applicaties die te vergelijken zijn met normale apps die je op je telefoon kunt downloaden. Het voordeel hiervan is dat de apps op het Ethereum netwerk niet zomaar door iemand beheerd kunnen worden.

In 2016 was er een hype rond Ethereum en voorspelde men dat het project Bitcoin zou kunnen inhalen als de meest populaire munt. Sindsdien is de prijs van Ethereum behoorlijk gestegen, al is het niet zo dat Ethereum de Bitcoin van zijn troon heeft kunnen stoten. Toch is het zeker geen slecht project om in te beleggen als je zelf graag cryptocurrencies wilt hebben.

ethereum altcoin

Ripple

Tijd om door te gaan naar de volgende bekende altcoin. Dit is een project waar je waarschijnlijk ook wel eens van hebt gehoord. Ripple wordt ook wel de cryptocurrency van de bankenwereld genoemd.  Ondanks de associatie met het Amerikaanse bedrijf Ripple, is XRP een onafhankelijke digitale valuta, die geen eigendom is van of gecontroleerd wordt door één entiteit of persoon.

Ripple is een open-source cryptocurrency met als groot voordeel dat het gebruikt kan worden om geld over te maken op een supereenvoudige manier. Door middel van Ripple is het mogelijk om veel goedkoper en sneller transacties af te wikkelen dan met andere soorten betaalmethodes. XRP werkt op zijn eigen blockchain-grootboek en transacties kunnen in slechts 3-5 seconden worden verwerkt. Hierbij werkt de token als een soort brug tussen verschillende valuta.

Transacties op Ripple zijn echter niet beperkt tot XRP. Ripple ondersteunt ook fiatvaluta’s zoals dollars, euro’s, ponden en zelfs de Chinese yen. Ripple omvat ook ondersteuning voor andere cryptocurrencies zoals Bitcoin voor het verrichten van de transacties. Ripple kan dus eigenlijk gezien worden als een grote betalingsverwerker en valuta-uitwisseling.

Hiervoor is de XRP valuta noodzakelijk, maar secundair aan de missie van Ripple. In die zin streeft Ripple er niet naar om te concurreren met Bitcoin of Ethereum. Dit zorgt ervoor dat het echt weer een ander project is om in te beleggen. Ripple brengt de snelheid en veiligheid van blockchain naar de internationale betalingsindustrie.

Cardano

Dit is voor de beginners waarschijnlijk een iets minder bekend project. Toch is het een goed project om in te beleggen, dit is te zien aan het feit dat het project veel groei heeft meegemaakt over de laatste paar jaren. Cardano stelt eigenaars van zijn ADA cryptocurrency in staat om zijn netwerk te helpen exploiteren en te stemmen over wijzigingen in zijn softwareregels. De ontwikkelaars op het platform kunnen de Cardano blockchain gebruiken voor het uitvoeren van smart contracts en het bouwen van gedecentraliseerde applicaties. In dit opzicht lijkt het dus sterk op het project van Ethereum, dit heeft namelijk dezelfde soort doelstellingen.

Cardano verschilt van de andere projecten door de nadruk te leggen op een onderzoeks-gedreven benadering van het ontwerp. Ze hebben dan ook veel meer de focus gelegd op de academische wereld.

Hoewel Cardano niet echt veel nieuwe functies heeft vergeleken met een project als Ethereum, is het wel zo dat het project veel voordelen met zich mee brengt. Alle aanpassingen aan het netwerk zijn doorgevoerd na voldoende wetenschappelijk onderzoek. Ook maken ze gebruik van een speciale soort formele verificatie. Dit is een proces waarbij de code wiskundig wordt geverifieerd.

Daar komt bij dat Cardano is voorzien van een speciaal algoritme met de naam Ouroboros. Dit algoritme maakt het mogelijk om veel veiliger gegevens door te sturen naar de blockchain zelf. Bovendien is de code van Cardano geschreven in de formeel gespecificeerde programmeertaal Haskell. Dit is een taal die veel wordt gebruikt in de bank- en defensiesector. Dit kan zomaar betekenen dat bedrijven uit deze sector het project zullen gaan gebruiken in de toekomst.

Polkadot

Er zullen maar weinig mensen zijn die voorspeld hebben dat dit een van de meest bekende altcoins van dit moment zou worden. Polkadot is aan te merken als een speciale soort software die een wereldwijd netwerk van computers wil aanzetten tot het gebruik van een blockchain. Het is een systeem waarmee gebruikers hun eigen blockchains kunnen opzetten als ze dit willen. Op die manier is Polkadot één van een aantal concurrerende blockchains die een ecosysteem van cryptocurrencies willen laten groeien. Dit zorgt ervoor dat het een vrij uniek project is om te zien.

Hoewel het project in veel opzichten lijkt op EOS, is Polkadot voorzien van een aantal unieke kenmerken. Om te beginnen is Polkadot ontworpen om twee soorten blockchains te bedienen. Eén hoofdnetwerk waar transacties permanent zijn en door gebruikers gecreëerde netwerken. Dit wordt ook wel een parachain genoemd. Parachains kunnen worden aangepast voor een willekeurig aantal toepassingen en worden gevoed door de hoofd blockchain. Dit zorgt ervoor dat deze over dezelfde soort beveiliging beschikken.

Met dit ontwerp beweert het Polkadot team dat transacties veilig en accuraat kunnen worden bewaard door alleen computers te gebruiken die nodig zijn om de hoofdketen te laten draaien. Gebruikers krijgen echter het extra voordeel dat zij vele parachains kunnen aanpassen voor talloze soorten toepassingen. Het Polkadot-team gelooft dat dit ontwerp zijn gebruikers in staat zal stellen transacties privé efficiënter uit te voeren, blockchains te creëren die geen gebruikersgegevens aan het openbare netwerk prijsgeven of die een groter aantal transacties verwerken. Hoewel het project nog echt in zijn kinderschoenen staat, is de kans groot dat de doelstellingen kan worden bereikt.

Litecoin

Waarschijnlijk heb je ook wel eens van Litecoin gehoord. Dit is namelijk ook één van de bekendere soorten altcoins die je kunt vinden om in te beleggen. Litecoin lijkt in ontzettend veel opzichten op de Bitcoin zelf, hier is het project dan ook op gebaseerd. Litecoin werd opgericht in 2011 met de intentie om een wereldwijd digitaal betalingssysteem te worden.

Net als elk ander online betalingssysteem – maken de mensen die Litecoin gebruiken munten aan elkaar over bij het doen van betalingen. Maar ondanks de voor de hand liggende vergelijkingen met Bitcoin, is Litecoin een goedkoper en sneller alternatief. Dit is goed terug te zien aan het feit dat Litecoin de betalingen ruim vier keer sneller kan verwerken. Het is de bedoeling om elke tweeënhalve minuut een blok te verwerken vergeleken met de 10 minuten van Bitcoin.

Doordat Litecoin sneller is, is het voor bedrijven en organisaties veel makkelijker zelf ook Litecoin te gebruiken. Je zit er namelijk niet op te wachten om erg lang te wachten op je geld. Dit is nu eenmaal niet handig voor het online betaalverkeer. Naast het feit dat Litecoin sneller is, is het ook nog eens een stuk goedkoper om te gebruiken. Het kost slechts 1/1000 van een Litecoin om een transactie van enige omvang te verwerken.

Litecoin gebruikt ook een andere set regels voor het delven dan bitcoin. Terwijl bitcoins dure hardware vereisen om te delven, kunnen Litecoin worden gedolven met gewone computers. Hiermee wordt voorkomen dat het alleen voor enorm grote bedrijven mogelijk wordt om de munt te delven. Dit zorgt ervoor dat de controle over het netwerk niet meer uit handen kan worden genomen door de grootschalige ondernemingen.

litecoins altcoin

Wat zijn de risico’s van altcoins?

Altcoins zijn zeker niet zonder risico! Zoals je misschien wel weet, is de bitcoin erg volatiel. De koers van de cryptomunt kan in een jaar tijd zomaar tientallen procenten dalen. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met deze bewegelijkheid. Beleg daarom alleen met geld in altcoins dat je echt kunt missen.

Een slimme strategie om mee te investeren in altcoins, is dollar cost averaging. Je investeert dan periodiek een vast bedrag in een altcoin. Op die manier investeer je zowel geld op de top als in de bodem en profiteer je van een gemiddeld rendement.

Het is ook belangrijk om je beleggingen voldoende te spreiden. Door te investeren in verschillende altcoins, verklein je de kans dat je je volledige inleg verliest op één cryptomunt. Veel altcoins hebben maar een beperkt leven, waardoor dit zeker geen overbodige luxe is.

Conclusie – ga jij ook beleggen in altcoins?

De informatie uit dit artikel heeft het als het goed is mogelijk gemaakt om een veel beter beeld te krijgen bij de altcoins en bij de redenen om ook te beleggen in andere soorten digitale valuta naast Bitcoin. Er zijn echt veel projecten die een mogelijke gouden toekomst hebben, al is het wel belangrijk om de projecten kritisch te onderzoeken.

Beleg alleen in altcoins met geld dat je kunt missen. Het is zeker mogelijk om een klapper te maken, maar je kunt ook makkelijk je volledige inleg verliezen. Lees je daarom in en onderzoek of er een goed team achter de cryptomunt zit. Op die manier kan je bepalen of een belegging in de betreffende altcoin goed kan uitpakken.

Mocht je op de hoogte willen blijven over de beste altcoins die je zelf kunt kiezen voor jouw beleggingen dan heb je geluk. Hier op de site zijn er namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je even door kunt nemen. In deze artikelen laten wij je meer zien over de beste altcoins van dit moment.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *