Augur kopen – hoe kan je beleggen in Augur of REP?

Het zou goed kunnen dat je van iemand op werk, in je familie- of vriendenkring of op school wel eens hebt gehoord over de cryptocurrency Augur of de REP token. Maar wat is Augur nu eigenlijk precies? Mooie verhalen vertellen kan iedereen wel maar hoe werkt het, hoe kun je het kopen en kun je er wel echt zo veel winst mee maken als men je verteld? In dit artikel gaan we alles uitleggen over Augur, of de REP token, waar het precies voor dient en hoe je deze cryptocurrency kunt kopen.

Handelsmarkten hebben meestal een centrale tussenpersoon nodig om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en geplaatste orders af te ronden. In ruil daarvoor rekent de tussenpersoon (exchange of broker) een transactievergoeding aan, wat kan leiden tot hoge prijzen voor het afsluiten van handelstransacties. Vanwege deze vergoedingen worden transacties vaak alleen afgesloten op specifieke evenementen en alleen door gevestigde agentschappen, wat ook betekent dat veel wedstrijden niet in detail worden overwogen.

Het Augur blockchain-platform is ontworpen om precies dit probleem op te lossen. Met een wereldwijd, open, gedecentraliseerd platform voor voorspellingsmarkten kan iedereen een voorspellingsmarkt creëren voor elk evenement en er aandelen van aanbieden. Hoge bemiddelingskosten worden geëlimineerd. Blockchain-technologie en ’’the Wisdom of the Crowd’’ of wijsheid van de menigte, elimineren de noodzaak om een centrale makelaar of broker te vertrouwen.

Hoe kan je Augur kopen?

Je kunt de cryptomunt Augur kopen bij een betrouwbare aanbieder als Bitvavo. Je betaalt bij deze cryptocurrency broker nooit meer dan 0,25% aan transactiekosten en bovendien betaal je over de eerste € 1000 helemaal geen transactiekosten. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Bitvavo:

Wat is Augur?

Allereerst, wat is Augur precies? Augur is ontwikkeld om te functioneren als een wedplatform maar eigenlijk meer een voorspellingmarkt of in het Engels: prediction market. Augur is ontworpen om de ”Wisdom of the Crowd” of wijsheid van de massa te gebruiken om consequent beter te presteren dan de voorspellingen van experts over alles wat maar met grafieken en voorspellingen te maken heeft, van marktbewegingen tot sportweddenschappen.

Het kost REP om een weddenschap af te sluiten. Correcte voorspellingen belonen gokkers met meer REP dan ze inzetten, terwijl onjuiste voorspellingen logischerwijs helemaal niet worden beloond.

Het eindresultaat is een gedecentraliseerde voorspellingsmarkt. Je stelt het een vraag, de vraag wordt aan de menigte voorgelegd en de wijsheid van de menigte pompt een antwoord uit dat statistisch nauwkeuriger is dan welk antwoord van welke expert dan ook. Augur is dus kort gezegd een peer-to-peer, decentralized exchange waar men universeel en transparant voorspellingen kan doen op vrijwel alles waar maar voorspellingen voor te doen zijn.

Augur draait in weze op Ethereum, waardoor uitbetalingen automatisch verlopen en waar geen enkele persoon of organisatie, inclusief Augur zelf, controle over heeft. Je kan traden met Auger via hun trading app welke je kan vinden en downloaden op Augur.net.

Augur cryptomunt

Wat is de voorspellingsmarkt?

Met Augur kunnen deelnemers aandelen kopen en verkopen op basis van de uitkomst van toekomstige gebeurtenissen, waarbij de prijs wordt bepaald door de waarschijnlijkheid dat deze zich zal voordoen. Onderzoek toont aan dat voorspellingsmarkten betrouwbaarder kunnen zijn dan professionele instellingen.

Voorspellingsmarkten zijn niets nieuws omdat records van voorspellingsmarkten voor politieke weddenschappen dateren uit 1503. Ze gebruiken de zogenaamde “wijsheid van de massa” om nauwkeurige schattingen van gebeurtenissen te maken. Het Cambridge Analytica schandaal is een recent voorbeeld van hoe goed deze voorspellingsmarkten werken en hoe deze de uitkomst van een gebeurtenis kunnen doen veranderen.

Het onderliggende uitgangspunt is namelijk dat als de steekproefomvang voldoende is, de antwoorden meestal net zo nauwkeurig of zelfs betrouwbaarder zijn dan de suggesties die je zou krijgen van een enkele expert of een groep experts.

Is hier wel een markt voor?

De “wijsheid van de massa” kan leiden tot verbazingwekkend nauwkeurige voorspellingen en zal uiteindelijk markten in staat stellen efficiënter te opereren. Zowel Google als Ford Motor Company maken al meer dan tien jaar intern gebruik van voorspellende markten.

Hoewel deze voornamelijk werden gebruikt om de effectiviteit van interne processen te meten, konden ze ook in de financiële sector worden gebruikt. Een spannende toepassing van voorspellende markten zijn verzekeringen in ontwikkelingslanden, waar burgers geen andere optie hebben om zich te verzekeren tegen politieke, economische of zelfs klimatologische risico’s.

Met een voorspellende markt kan iemand die in een dergelijk land woont, zich verzekeren tegen burgeroorlogen, droogte, overstromingen of devaluatie van valuta door een voorspellingscontract te kopen dat loont wanneer de ongelukkige gebeurtenis zich voordoet.

Het Augur-team en zijn geschiedenis

Augur was een van de eerste platforms dat in oktober 2014 werd opgericht door een team van 13 mensen onder leiding van Jack Peterson en Joey Krug. Vóór Augur deden de twee ervaringen op met de Blockchain-technologie toen ze Sidecoin ontwikkelden, een vork van Bitcoin. Naast het ervaren team van Augur is Vitalik Buterin, de maker van Ethereum, de adviseur van het project.

De eerste openbare alfaversie van Augur werd uitgebracht in juni 2015, en dit jaar noemde Coinbase Augur als een van de meest interessante blockchain-projecten van het jaar. De bètaversie van Augur is uitgebracht in maart 2016.

De grootste concurrent van Augur is Gnosis (GNO), dat ook gebaseerd is op het Ethereum-netwerk en sterk lijkt op het Augur-project. Het belangrijkste verschil tussen de twee projecten is het gebruik van economische modellen. Terwijl Augur een vergoedingsmodel gebruikt op basis van het handelsvolume, brengt Gnosis vergoedingen in rekening op basis van het aantal uitstaande aandelen.

Wil je meer weten over Gnosis? Gebruik de onderstaande knop en lees direct meer over deze cryptomunt:

De cryptocurrency REP is gemaakt door Augur’s Initial Coin Offering (ICO), waarin 8,8 miljoen van de in totaal 11 miljoen REP-tokens aan investeerders zijn verkocht. De overige 2,2 miljoen tokens werden verdeeld onder consultants, het ontwikkelingsteam en aan de Forecast Foundation, die verantwoordelijk is voor het onderhoud en de verdere ontwikkeling van het Augur-platform.

Crowdsales leidde tot het verzamelen van 19053,92 BTC en 1176816,43 ETH, waarmee het totaal opgehaalde geld met de ICO op dat moment op $5.318.331,63 kwam. Volgens de whitepaper van het bedrijf werd het merendeel van deze fondsen gebruikt om het platform na de eerste release verder te ontwikkelen.

Wat is het probleem dat REP probeert op te lossen en waarvoor is REP nodig?

Aan de ene kant is het creëren van een dergelijke markt complex en kostenintensief, daarom wordt het meestal alleen mogelijk gemaakt door grote gokbedrijven. Aan de andere kant kan er, vanwege het centrale karakter van de huidige gokmarkt, sprake zijn van manipulatie of verstoring van en invloed op de resultaten, evenals op de rapportage van gebeurtenissen en hun uitkomsten. Resultaten werden tot nu toe altijd alleen door het centrale wedkantoor gerapporteerd.

Een ander probleem is het feit dat de deposito’s meestal moeten worden gestort bij de centrale tussenpersoon, die dan toegang heeft tot de fondsen. Dit brengt logischerwijs risico’s en vertrouwenskwesties met zich mee.

Het Augur-platform belooft een innovatieve, gedecentraliseerde, wereldwijde en open oplossing voor al deze problemen te bieden. Bovendien maakt de gedecentraliseerde blockchain-structuur van het Augur-platform het mogelijk dat geen tussenpersoon buitensporige vergoedingen hoeft te worden betaald. Alle winsten worden verdeeld onder marktmakers en ‘’market reporters’’ of verslaggevers.

Al met al leidt dit tot een drastische verlaging van de kosten, waardoor iedereen voorspellingsmarkten kan creëren. Het vertrouwensprobleem bij de derde partij kan ook worden weggenomen omdat met Augur geen enkele derde partij ooit gemakkelijke toegang heeft tot of controle heeft over de fondsen van een partij, aangezien alle transacties rechtstreeks peer-to-peer worden afgesloten.

Een ander gevolg van deze kenmerken is dat, vanwege de lage kosten, er nu markten kunnen worden gecreëerd voor evenementen waaraan slechts een klein aantal mensen deelneemt en waar het vroeger niet winstgevend zou zijn geweest.

Augur is ontworpen om zo open en breed te zijn dat het voor een breed scala aan toepassingen kan worden gebruikt en geeft er niet nadrukkelijk de voorkeur aan. Zoals vermeldt op de website van het bedrijf, kan Augur worden gebruikt om voorspellingsmarkten te creëren voor evenementen in de politiek, sport, financiën, cultuur en de cryptomarkt. Overigens zijn er nog veel meer usercases te bedenken.

Het proces van het creëren van een eigen voorspellingsmarkt en de implementatie ervan werkt als volgt:

  1. In de eerste stap kan je het Augur-platform gebruiken om een evenement aan te maken. Het is een mogelijke gebeurtenis die zich wel of niet kan voordoen.
  1. De volgende stap is het kopen of verkopen van aandelen van gebruikers die speculeren over het al dan niet plaatsvinden van de gebeurtenis.
  1. Na aankoop kunnen deze worden verkocht, of kunnen er meer worden gekocht totdat de uitkomst van het scenario duidelijk wordt. Als je op het juiste resultaat hebt ingezet en één (of meer) overeenkomstige aandelen bezit, wordt je winst direct naar je Ethereum wallet gestuurd zodra het resultaat bekend is.

Hoe werkt Augur of REP mining?

Er is geen directe mining van de cryptocurrency REP mogelijk, dus als externe gebruiker kun je geen REP-tokens verdienen door te minen.

Hoe zijn Augur en REP Coin gerelateerd?

De Augur Blockchain is het platform waarmee iedereen een voorspellingsmarkt kan openen voor een individueel evenement, bijvoorbeeld in de politiek, sport, cultuur of iets dergelijks.

Het Augur-platform kan worden bediend via een desktopclient en maakt het mogelijk om in 3 eenvoudige stappen een voorspellingsmarkt te creëren en uit te voeren. Omdat er naast marktproducenten een groot aantal reporters nodig is voor de gedecentraliseerde bepaling van eventuitkomsten, is de cryptocurrency Reputation (REP) uitgevonden.

Het REP (of Reputation) token is wat het gedecentraliseerde Oracle-systeem van Augur drijft. Je kunt het zien als de tool om op het Augur-platform te handelen. Houders van REP-tokens kunnen deze gebruiken als inzet om te wedden op de uitkomst van evenementen die op de markt worden vermeld.

Augur heeft het aantal REP-tokens beperkt tot 11 miljoen, waarvan zoals hierboven vermeldt 80 procent werd verkocht in hun ICO. Houders van REP-tokens worden beschouwd als “verslaggevers” en moeten rapporteren over de uitkomst van de willekeurige gebeurtenissen die op de Augur-marktplaats worden vermeld.

De voordelen van het bezitten van REP-tokens

Het bezit van REP of Reputatie geeft je het recht om verslaggever te zijn en te rapporteren over gebeurtenissen op de markt. Hoe meer REP-tokens je bezit en hoe nauwkeuriger je rapportage, hoe meer aandelen uit vergoedingen je zult verdienen.

Wie gebruikt het Augur-netwerk?

Er zijn drie centrale actoren in het Augur Blockchain-ecosysteem: marketmakers, verslaggevers en handelaren. Er moet echter worden opgemerkt dat alleen verslaggevers REP-tokens nodig hebben, de andere actoren kunnen het zonder deze tokens doen of hun doelen nastreven.

Marktmakers zijn die agenten die via het Augur-platform een voorspellingsmarkt creëren en zo de basis vormen voor alle transacties in het Augur-netwerk. Ze ontvangen een deel van de transactiekosten die worden gemaakt om het al dan niet plaatsvinden van hun evenement te voorspellen en kunnen zo worden beloond voor hun werk.

Verslaggever: Elke keer dat een markt sluit, moet je als REP-houder de exacte gebeurtenis op die markt melden. Je gebruikt ook een bepaald bedrag aan REP om je claim veilig te stellen. Als je ziet dat de gebeurtenis nog niet heeft plaatsgevonden, kan je deze markeren als “ongeldig” omdat je er niet over kunt rapporteren. Het Augur-platform vereist dat de maker van een markt een specifieke verslaggever instrueert, die vervolgens drie dagen heeft om over het evenement te rapporteren. Als je wilt, kun je als verslaggever de uitslag binnen nog eens 3 dagen betwisten. Als niemand de aangewezen verslaggever uitdaagt, gaat de markt gewoon door naar de volgende ronde.

De laatste gebruikersgroep zijn natuurlijk traders of handelaren die aandelen kopen op de gecreëerde voorspellingsmarkten en deze al dan niet betreden. Afgezien van de entertainmentfactor van een dergelijke investering, kunnen ze een redelijk rendement behalen als ze wedden op het juiste resultaat.

Handelaren profiteren ook op verschillende manieren van het toestemmingsloze protocol van het Augur-platform. Ze kunnen zoveel aandelen in een bepaald evenement kopen als ze willen. Natuurlijk profiteren ze ook van lagere handelskosten in vergelijking met andere markten. Dankzij de blockchain is de markt 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend, zodat traders op elk moment hun posities kunnen liquideren, mits er een tegenpartij voor hun transactie kan worden gevonden.

Hoe werkt de REP Wallet?

Het oorspronkelijke REP-token van de Augur-blockchain is een ERC-20-token en daarom kan het worden gebruikt met alle ERC-20-compatibele wallets. Hoewel dit ook geldt voor online wallets en desktop wallets, raad ik je aan om veilige hardware wallets te gebruiken, ook wel bekend als “cold storage”, voor opslag op langere termijn omdat ze niet verbonden zijn met internet.

Direct Augur kopen?

Je kan Augur niet direct kopen op de meeste exchanges. Je dient eerst Bitcoin of Ethereum te kopen en deze vervolgens te verhandelen voor Augur. Gelukkig kan je op Bitvavo tegen slechts 0.25% kosten Bitcoin en/of Ethereum kopen met iDEAL om deze vervolgens om te wisselen voor Augur.

Beleggen in Augur – Conclusie

Hopelijk weet je nu alles over de cryptocurrency Augur en de REP token. Je weet wat de coin en token doen, wie de oprichters zijn en hoe het Augur platform werkt. Mocht je toch nog vragen hebben over Augur of de REP-token, kan je deze altijd stellen met de commentfunctie hier onder.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *