Vijftienjarige belegger deel 2: moeilijke week

Hier volgt weer een nieuw deel in de serie de vijftienjarige belegger. Het vorige deel is hier te lezen. In deze serie volgen we een jonge belegger om te kijken hoe hij het er vanaf brengt.

Let op! Alle trades die gemaakt zijn, zijn met ficitef geld. Dit is ook voor u aan te raden zodat u eerst kunt oefenen met traden. De kansen op verliezen zijn erg groot, zoals u ook in dit verslag zult zien. Een oefenaccount is gemakkelijk en gratis aan te maken bij een broker. Klik hier om een gratis demo te openen >>

Hallo allemaal en leuk dat u weer het verslag leest over mijn beursprestaties. Ik zit nu middenin mijn toetsweek en ik heb het daardoor gigantisch druk dus vandaar is dit verslag pas na zaterdag en zondag gepubliceerd. Dit verslag is ook korter dan de vorige omdat ik alleen mijn bodystrategie heb gebruikt en er dus ook niet zoveel uit te leggen valt.

Maandag 13-6-2016 gebeurde er iets wat ik normaal niet meemaak (tabel 1).

tabel 1

Tabel 1

Eerst verwachtte ik dat de beurs ging dalen dus plaatste ik een short-trade, maar de koers steeg dus maakte ik verlies. Doordat ik nog steeds niet van mijn fouten geleerd had, had ik ook geen stop-loss ingesteld dus maakte ik 50% verlies ($440). Daarna bleef de beurs maar stijgen en ik kreeg het idee dat de koers wel moést omslaan, dus plaatste ik nog een short-trade. Omdat ik vrijwel zeker wist dat de beurs zou gaan dalen, plaatste ik een trade met veel meer geld dan de vorige keer ($3000 tegenover $880 de eerste trade). Ik maakte 10% winst wat ik dat geval $300 was. Door scherp te zijn heb ik mijn verlies kunnen beperken tot $140.

Dinsdag 14-06-2016

In tabel twee kunt u zien dat ik verlies heb gemaakt op de eerste trade van dinsdag. Dat komt doordat ik heel goed een stop-loss heb ingesteld, namelijk op 4%. Ik heb er alleen geen rekening mee gehouden dat die grens ook snel bereikt is als ik de hefboomfactor op X100 zet.

Woensdag 15-06-2016

Op woensdag heb ik in het begin veel trades met winst gesloten maar later kwam de ellende (tabel 4). Door geen gebruik te maken van een stop-loss verloor ik 50% ($5080) en later door wél gebruik te maken van een stop-loss verloor ik 4% ($372). Aan het einde van de dag had ik gelukkig nog een trade die alles net wat minder erg maakte, namelijk 3% winst ($540).

Donderdag 16-06-2016

Deze dag heb ik geen enkele trade met winst afgesloten! De resultaten kunt u zien in tabel 4, dus het lijkt mij onnodig dat ik die hier helemaal uit ga schrijven. Ik heb van die donderdag geleerd dat ik met meer aandacht naar mijn trades moet kijken. Deze week heb ik namelijk 30 trades gemaakt. Hoe meer trades, hoe minder aandacht er is voor iedere trade.

Vrijdag 17-06-2016

Vrijdag heb ik slechts één trade gedaan, en met veel verlies gesloten door geen stop-loss en een te grote hefboomfactor te gebruiken. Veel meer kan ik hier niet over zeggen, het is gewoon jammer.

Conclusie

Deze week heb ik ontzettend veel fouten gemaakt. Erg vervelend natuurlijk, maar van fouten moet je leren. Gelukkig handel ik enkel met ficitef geld. Volgende week ga ik een aantal dingen aanpassen:

  • Ik ga minder grote hefboomfactoren gebruiken, zodat ik eventuele retracements kan ‘overleven’. Mijn trades worden dan dus niet te snel afgekapt door een stop-loss. Ik ga nu een hefboomfactor van X25 gebruiken in plaats van X100 en X400.
  • Ik ga met een vast bedrag handelen, een bedag van $2500 (nog steeds fictief). Dat ga ik doen omdat de meeste mensen die beleggen dit bedrag kunnen inzetten. Op die manier kan ik dan realistische winst- en verliesbedragen laten zien.
  • Ik ga minder trades uitvoeren. Dat ga ik doen omdat ik meer aandacht aan elke trade wil besteden en een nauwkeurige analyse wil gaan uitvoeren.
  • Ik ga mij aan elk plan vasthouden. Ik wil geen enkele positie te vroeg sluiten en ik ga mijn emoties dan ook geen rol laten spelen. Ik merkte deze week dat mijn emoties een veel te grote rol speelde in mijn keuzes, waardoor ik af en toe gewoon dom heb zitten gokken en gehoopt heb op een klapper, die helaas niet is gekomen.

Ik hoop dat u ondanks de grote verliezen toch genoten heeft van het verslag, en misschien nog iets van mijn aandachtspunten opsteekt. Ik raad u aan om vooral op uw emoties te letten. Emoties kunnen goede keuzes in de weg staan en dat is ontzettend zonde. 

tabel a

Tabel 2

tabel 3

Tabel 3

tabel 4

Tabel 4

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!