Orders bij beleggen: market & limiet order - trailing stop

Wanneer je bij een broker gaat beleggen kan je kiezen uit verschillende soorten orders. Door de mogelijkheden goed in te zetten kan je de winst maximaliseren het risico zoveel mogelijk beperken.

Wat is een market order?

Een market order kan worden gezien als een directe order. De broker zal proberen om de order zo snel mogelijk te openen waarna de positie bijgehouden wordt. Het verlies of de winst die behaalt wordt op de positie zal direct worden bijgehouden. Je kan meer lezen over winst en verlies bij het beleggen in CFD’s in ons speciaal daarvoor ingedeelde artikel.

Long of short order

Je kunt ervoor kiezen om een long of short order te plaatsen. Bij een long order speculeer je op een stijging van de koers terwijl je bij een short order speculeert op de daling van de koers. Op die manier kan je dus inzetten op goed en slecht nieuws.

Limiet order gebruiken

Een limiet order is een order die pas wordt uitgevoerd wanneer een bepaalde waarde is bereikt. Je kunt ook hier zowel long als short gaan. Door een limiet order in te stellen op een lage waarde (kopen) of een hoge waarde (verkopen) kan je strategisch en geheel automatisch posities openen en op die manier een goed resultaat behalen.

Wanneer de koers in een week bijvoorbeeld steeds een bepaalde weerstand raakt waarna de koers weer stijgt, kan je daar een limiet order plaatsen. Wanneer de weerstand geraakt wordt, zal er automatisch een positie worden geopend. Wanneer de koers vervolgens weer stijgt, behaal je een goed beleggingsresultaat.

Orders instellen

Orders instellen is eenvoudig bij een online broker. Illustratieve prijzen.

Stop loss / take profit order

Het is ook mogelijk om een stop loss of take profit order te plaatsen. De positie wordt dan automatisch bij een bepaalde waarde gesloten. Het is altijd aan te raden om een stop loss te plaatsen: op die manier beperk en bepaal je het maximale verlies. Soms kan het ook aantrekkelijk zijn om een take profit te gebruiken. Op die manier kan je de positie sluiten bij een bepaalde waarde waarop de prijs vaak kantelt.

Wat is een trailing stop?

Een trailing stop kan erg interessant zijn wanneer je een stijging verwacht gevolgd door een bijna directe correctie. Een trailing stop is namelijk een bewegende stop loss. Bij de trailing stop bepaal je een bepaalt bedrag aan daling waarbij de positie moet worden gesloten. Deze waarde beweegt echter mee met de koers.

Wanneer je long bent gegaan en de koers stijgt, dan beweegt ook de trailing stop mee. Op die manier kan je je winst maximaliseren en pak je de volledige stijging mee! Let er wel op dat je de traling stop niet te strak instelt. Wanneer je dit doet, wordt de positie wellicht te vroeg gesloten terwijl de stijging nog moet inzetten.

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!