Goud kopen: hoe kan je dat het beste doen?

Goud kopen kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld naar een juwelier gaan en hier een mooie gouden ketting of ring kopen. Deze aankoop is echter voornamelijk bedoeld als versiering en niet als investering. De juwelen behouden ook hun waarden en kunnen zelfs in waarde stijgen als de goudprijs stijgt. Wanneer je echter goud wilt kopen om te verdienen aan een stijgende goudprijs dan zijn er betere manieren waarop je dit kunt doen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om echt of virtueel goud bij een bank in te kopen. Een andere manier is beleggen in goud of bedrijven die betrokken zijn bij de winning van het edelmetaal via een broker. Over deze laatste optie gaan we het hebben in dit artikel. In het bijzonder zullen we goud kopen via CFD beleggen gaan bespreken. We maken daarbij ook een onderscheid in kopen voor de korte versus lange termijn.

Waarom in goud investeren?

De laatste tien jaar is de prijs van goud gestaag blijven stijgen. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de vraag naar goud alleen maar groter is geworden. Daarnaast is het een natuurlijke grondstof die wellicht ook ooit een keer op kan geraken. Het zijn de ideale omstandigheden van een grote vraag en klein aanbod die de prijs van een goed op de lange termijn gegarandeerd doen stijgen.

Wat goud ook een goede investering maakt, is dat het edelmetaal zijn waarde altijd goed blijft vasthouden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld valuta. In economisch onzekere tijden kiezen mensen er daarom voor om goud in te kopen. Als gevolg van deze groei in vraag zal de goudprijs stijgen en is de aankoop dus een slimme investering.

Goud kopen

Goudrekening bij bank openen

Eén manier om goud als een investering te kopen is een goudrekening bij een bank te openen. Dit kan op twee verschillende manieren. Zo zijn er toegewezen en niet-toegewezen goudrekeningen. Bij de eerste variant heeft de bank ook daadwerkelijk het fysieke goud in huis dat je van hen hebt gekocht. Bij de niet-toegewezen rekening koop je eigenlijk virtueel goud dat je niet fysiek kunt opvragen bij de bank. De rekening zal echter wel in waarde stijgen als de goudprijs omhoog gaat.

Zelf goudstaven kopen en bewaren

De tweede optie die je hebt bij het kopen van goud is het edelmetaal zelf fysiek kopen en het ook bewaren. In de meeste gevallen kopen mensen dan goudstaven die zij thuis in een brandkast opbergen. Een nadeel van deze methode is dat je wel zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid van het goud. Tevens nadelig is dat bij verkoop je niet altijd de meest gunstige prijs voor het goud aangeboden krijgt.

Beleggen in goud als aandeel

De optie van goud kopen die naar onze mening vooral interessant is, is het beleggen in goud als aandeel. Je loopt dan niet het risico dat het goud gestolen kan worden en je koopt en verkoopt voor de actuele koers van het edelmetaal. Daarnaast is een voordeel dat je geen kosten aan de bank hoeft te betalen voor het opzetten van een speciale goudrekening.

Het beleggen in goud als aandeel kan zowel op de lange termijn als korte termijn. Bij lange termijn beleggen ben je van plan om de aandelen lange tijd vast te houden omdat je een stijging over een langere periode anticipeert. Bij het korte termijn beleggen verwacht je dat door een bepaalde ontwikkeling in de wereld de prijs van goud spoedig een sterke stijging of daling zal laten zien.

Aandelen goud voor de lange termijn kopen

Op de beurs kan je aandelen van verschillende grondstoffen kopen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om in aandelen olie of zilver te beleggen. De koers van de aandelen goud is gekoppeld aan de huidige goudprijs. De mensen die deze aandelen kopen doen dit meestal om hun geld voor een lange termijn in goud te beleggen. Kopen als de koers laag staat en verkopen als de goudprijs hoog is.

Korte termijn beleggen in goud via CFD broker

Als je door een plotselinge verandering in de wereld verwacht dat mensen hun toevlucht in het kopen van goud gaan zoeken dan zal een stijging van de goudprijs zeer nabij zijn. Op die momenten ligt er een mogelijkheid om veel geld te verdienen door op de korte termijn in goud te beleggen via een CFD broker. Je kan hier ook gebruikmaken van de hefboom waardoor je veel meer goud kunt inkopen dan je daadwerkelijk aan geld hebt om te investeren.

Klik hier om te vergelijken bij welke brokers je goud kunt kopen >>

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!