Goud investeren: hoe kan je goud kopen?

Goud kopen kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld naar een juwelier gaan en hier een mooie gouden ketting of ring kopen. Deze aankoop is echter voornamelijk bedoeld als versiering en niet als investering. De juwelen behouden ook hun waarden en kunnen zelfs in waarde stijgen als de goudprijs stijgt. Wanneer je echter goud wilt kopen om te verdienen aan een stijgende goudprijs dan zijn er betere manieren waarop je dit kunt doen. In dit artikel bekijken we hoe je het beste kunt investeren in goud!

Investeren in goud: hoe kan je goud kopen?

Goud wordt door veel beleggers als een veilige haven gezien. Je kunt in goud investeren door de grondstof te kopen, maar wist je dat er nog veel meer aantrekkelijkere opties zijn? We bespreken hier hoe je het beste in goud kunt investeren.

Beleggen in goud als aandeel

De optie van goud kopen die naar onze mening vooral interessant is, is het beleggen in goud als aandeel. Je koopt dan een aandeel van één of meerdere bedrijven die erg actief bezig zijn met de grondstof goud. Dit kan bijvoorbeeld een goudmijn zijn.

Het beleggen in goud als aandeel kan zowel op de lange termijn als korte termijn. Bij lange termijn beleggen ben je van plan om de aandelen lange tijd vast te houden omdat je een stijging over een langere periode anticipeert. Bij het korte termijn beleggen verwacht je dat door een bepaalde ontwikkeling in de wereld de prijs van goud spoedig een sterke stijging of daling zal laten zien.

Wel is het belangrijk om te houden dat aandelen investeringen net anders werken: wanneer het bedrijf achter het aandeel bijvoorbeeld fraude pleegt, dan kan de aandelenkoers dalen ondanks een stijgende goudprijs.

Wil je weten bij welke brokers je het beste in goud aandelen kunt handelen? Bekijk dan het onderstaande overzicht:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Goudrekening bij bank openen

Eén manier om goud als een investering te kopen is een goudrekening bij een bank te openen. Dit kan op twee verschillende manieren. Zo zijn er toegewezen en niet-toegewezen goudrekeningen.

Bij een toegewezen rekening heeft de bank ook daadwerkelijk het fysieke goud in huis dat je van hen hebt gekocht.

Bij de niet-toegewezen rekening koop je eigenlijk virtueel goud dat je niet fysiek kunt opvragen bij de bank. De rekening zal echter wel in waarde stijgen als de goudprijs omhoog gaat.

Zelf goudstaven kopen en bewaren

Een andere optie die je hebt bij het kopen van goud is het edelmetaal zelf fysiek kopen en het ook bewaren. In de meeste gevallen kopen mensen dan goudstaven die zij thuis in een brandkast opbergen. Een nadeel van deze methode is dat je wel zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid van het goud. Ook nadelig is dat bij verkoop je niet altijd de meest gunstige prijs voor het goud aangeboden krijgt.

Deze manier van investeren in goud is vooral geschikt voor de doomdenker die echt volledig de controle wil hebben. Wanneer het systeem instort, dan heb je altijd nog een goudstaaf in je kluis. Voor de meer optimistische investeerder, is het vaak slimmer om je investering in goud bij een andere partij uit te voeren.

Korte termijn beleggen in goud via CFD broker

Wanneer de onzekerheid op de beurs toeneemt, zie je vaak dat beleggers hun toevlucht nemen op goud. De goudprijs kan dan flink stijgen. Toch stijgt de goudprijs niet altijd: de prijs schommelt constant en door actief te speculeren kan je van al deze trends profiteren.

Dit doe je door in goud te handelen bij een CFD broker. Een CFD broker maakt het mogelijk om een hefboom in te zetten waardoor je met een klein bedrag een grotere beleggingspositie kunt innemen. Bovendien kan je met een short positie ook een goed resultaat behalen bij een dalende koers.

Wil je het verhandelen van goud CFD’s gratis & zonder risico proberen? Open dan direct een onbeperkte demoaccount bij eToro:

76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.

Aandelen goud voor de lange termijn kopen

Op de beurs kan je aandelen van verschillende grondstoffen kopen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om in aandelen olie of zilver te beleggen. De koers van de aandelen goud is gekoppeld aan de huidige goudprijs. De mensen die deze aandelen kopen doen dit meestal om hun geld voor een lange termijn in goud te beleggen. Kopen als de koers laag staat en verkopen als de goudprijs hoog is.

Waarom in goud investeren?

De laatste tien jaar is de prijs van goud gestaag blijven stijgen. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de vraag naar goud alleen maar groter is geworden. Daarnaast is het een natuurlijke grondstof die wellicht ook ooit een keer op kan raken. Het zijn de ideale omstandigheden van een grote vraag en klein aanbod die de prijs van een goed op de lange termijn gegarandeerd doen stijgen.

Wat goud ook een goede investering maakt, is dat het edelmetaal zijn waarde altijd goed blijft vasthouden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld valuta. In economisch onzekere tijden kiezen mensen er daarom voor om goud in te kopen. Als gevolg van deze groei in vraag zal de goudprijs op de lange termijn waarschijnlijk stijgen wat het een interessante investering kan maken.

Goud kopen

Waar moet je op letten wanneer je goud fysiek koopt?

Je kunt goud kopen in twee vormen: munten en baren. We bespreken deze twee manieren waarop je kunt investeren in goud in wat meer details.

Gewicht van goudbaren

Wanneer je een goudbaar koopt, dan vind je daarop vaak de producent en het logo van de producent. Ook kan je de fijnheid van het goud vinden en het gewicht van de baar. De gewichten voor gouden baren zijn:

 • 1 gram
 • 2,5 gram
 • 5 gram
 • 10 gram
 • 20 gram
 • 1 ounce (ongeveer 31 gram)
 • 50 gram
 • 100 gram
 • 250 gram
 • 500 gram
 • 1000 gram

LMBA

Wanneer je goudbaren koopt, is het verstandig om te letten op LMBA. LMBA staat voor de London bullion market association. Deze instantie controleert of de producent van de goudbaren eerlijk is over de fijnheid van het goud (het percentage van goud) en of het gewicht klopt. Op die manier weet je dus zeker dat je goud koopt en geen kat in de zak.

Overigens is het niet zo dat goudbaren die niet gecontroleerd zijn door de LMBA onzuiver zijn. Wel is het dan belangrijk om extra goed op te letten, aangezien je er niet 100% zeker van bent dat alles betrouwbaar is.

Hoe test je of goud echt is?

Je kunt testen of goud is door met een magneet over de baar te gaan. Echt goud is niet magnetisch, dus wanneer de magneet blijft plakken dan moet je oppassen. Je kunt de goudstaaf ook langsbrengen bij een handelaar en hem laten controleren. Zeker wanneer je een kilo goud koopt, is dit verstandig aangezien het om grote bedragen gaat.

Een certificaat alleen zegt vaak nog weinig: tuurlijk, het is een mooie extra, maar een slimme handelaar zal de echtheid altijd nagaan. Een certificaat van echtheid alleen is dan ook zeker geen garantie dat het goud echt is.

goud baren kopen

Gouden munten

Je kunt er ook voor kiezen om gouden munten te kopen. Je kunt dan gouden bullion munten kopen die een bepaald gewicht hebben, maar nooit een geldig betaalmiddel waren. Je kunt ook in gouden munten investeren die wel als betaalmiddel zijn gebruikt; doordat ze door de overheid zijn uitgegeven kan je er vaak op aan dat het goudpercentage klopt.

Ook wanneer je gouden munten koopt, is het belangrijk om de echtheid goed na te gaan. Dit doe je door ze te wegen, op te meten en door ze eventueel te brengen naar een professionele handelaar.

Belastingen

Wanneer je in Nederland gouden baren of munten koopt, dan betaal je daar geen BTW op. Dit komt doordat goud echt volledig als belegging wordt gezien. Dit betekent dat je de waarde wel moet aangeven op je belastingaangifte, aangezien het uitmaakt van je vermogen.

Timing voor het kopen van goud

Wanneer je goud koopt, dan wil je daar waarschijnlijk winst mee maken. Timing is dan essentieel: wanneer je goud op de top koopt, dan kost het je misschien wel tientallen jaren om er winst mee te kunnen behalen.

Het timen van de markt kan erg lastig zijn. Het is verstandig om te kijken naar de goudgrafiek: op die manier krijg je in ieder geval een redelijk idee van het huidige prijsniveau van goud. Wanneer de goudprijs net een nieuwe top heeft neergezet, dan is het twijfelachtig of de prijs niet een correctie gaat krijgen.

Wanneer je voldoende geld hebt, kan het slim zijn om dollar cost averaging toe te passen. Je koopt dan op meerdere momenten in tijd goud op, waardoor je de grondstof tegen een gemiddelde prijs kunt opkopen.

Het is bij investeringen in goud belangrijk om te onthouden dat je er geen inkomen mee opbouwt. Zelf ben ik daarom geen fan van het fysiek kopen van goud: het ligt daar en doet weinig. Door in goud aandelen te investeren kan je nog een mooi inkomen opbouwen in de vorm van dividend.

Investeren in goud aandelen

Wanneer je liever belegt voor inkomen, dan kan je investeren in goud aandelen. Het bijzondere aan goud aandelen, is dat ze vaak een hefboom kennen. Wanneer de goudprijs met één procent stijgt, kan de aandelenprijs van een goudmijn meerdere procenten stijgen. Dit werkt in beide richtingen: een kleine daling van de goudprijs kan een aandeel flink in het rood plaatsen.

Wanneer je wilt investeren in goud aandelen, moet je rekening houden met meer dan alleen de goudprijs. De goudprijs is belangrijk, maar het is dan ook belangrijk om de onderneming te analyseren.

goudmijn aandelen kopen

Analyseren van een goudmijnbedrijf

Waar moet je zoal op letten bij het analyseren van goudmijnbedrijven?

Schulden

Het is belangrijk dat een goudmijn kan omgaan met schulden. De prijs van goud kan namelijk sterk schommelen en het bedrijf moet niet omvallen wanneer de goudprijs daalt. Kijk daarom naar de verhouding tussen de schulden en het vermogen van het bedrijf. Op die manier kan je vaststellen of het bedrijf aan haar betaalverplichtingen kan blijven voldoen.

Reserves

Onderzoek ook hoe de mijnen van het bedrijf ervoor staan. Zijn de goudreserves nog groot en is de kwaliteit van het goud ook goed? Dan heeft het bedrijf nog voldoende potentie om winst te maken in de toekomst. Onderzoek ook of het bedrijf van plan is om nieuwe mijnen te exploiteren: dit kan de productie van het bedrijf vergroten.

Cash Cost & AISIC

Wanneer je wilt investeren in een goudmijnbedrijf, is het slim om te kijken naar de goudprijs die nodig is voor de onderneming om succesvol te draaien. Op die manier weet je tegen welke prijs het bedrijf break-even kan draaien. Je ziet dat welk bedrag er nodig is om de loonkosten, transportkosten en energiekosten te dekken. Gemiddeld genomen ligt dit bedrag rond de $ 600 per ounce; wanneer een bedrijf erg inefficiënt opereert dan kan dit bedrag hoger liggen.

Dividendbeleid

Onderzoek ook het dividendbeleid van de goudmijn. Wil je een mooi dividend ontvangen? Dan is het slim om een bedrijf te kiezen dat een groot deel van de winst uitkeert in de vorm van dividend. Het is dan wel belangrijk om te onderzoeken of de bedrijfsvoering niet in het gevaar komt door de dividenduitkeringen, anders kan je bij een faillissement uiteindelijk je gehele storting in het bedrijf verliezen.

Zelf in goudmijnen investeren?

Wil je zelf beleggingen met investeren in goudmijnaandelen? Dat kan bij een broker! Wil je weten hoe en waar je het beste aandelen kunt kopen & verkopen? Lees dan direct onze gids over het kopen en verkopen van aandelen:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *