Online beleggen op de beurs: handleiding voor beginners

Met de komst van het internet is online beleggen toegankelijker dan ooit. Voor veel nieuwe beleggers kan het soms moeilijk zijn om de bomen door het bos te zien. We helpen je met deze handleiding dan ook graag op weg in de wereld van online beleggen: voordat je het weet koop je al je eerste aandeel.

Hoe werkt online beleggen?

Online beleggen is tegenwoordig erg toegankelijk: nadat je een beleggingsrekening hebt geopend kan je met een klik van je muis verschillende beleggingen openen. Je kunt dan bijvoorbeeld aandelen kopen of meedoen aan een beleggingsfonds. Je kan ervoor kiezen om te speculeren of om aandelen voor de lange termijn te kopen. We bespreken kort de beste partijen om mee te beleggen op de beurs!

Wat zijn de beste brokers om zelf online te beleggen?

Wil je zelf je geld beleggen voor de lange termijn en ben je op zoek naar een goede broker? Dan heb je een account nodig bij een broker. Een broker is een partij die namens jou aandelen en andere beleggingsproducten koopt. We hebben de beste mogelijkheden voor je op een rij gezet:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Waar moet je op letten wanneer je online wilt beleggen?

Wanneer je online wilt gaan beleggen, dan is het verstandig om met de volgende zaken rekening te houden.

Je beleggingservaring

Niet iedereen heeft een hoop beleggingservaring. Wanneer je in een fonds of ETF belegt dan heb je ook niet veel ervaring nodig. Wanneer je toch liever zelf actief wilt handelen, is het belangrijk om de markten eerst voldoende te bestuderen. Wanneer je zelf gaat beleggen, heb je namelijk wat meer ervaring nodig.

De kosten

Het is belangrijk om op de kosten te letten. Veel nieuwe beleggers laten zich verleiden door hun bank om bij hun tegen forse tarieven geld te beleggen. Dit is zonde! Wanneer je de juiste broker selecteert, betaal je vaak lage transactiekosten. Ook veel passieve fondsen rekenen lage kostenpercentages: denk bijvoorbeeld aan 0,2% op jaarbasis.

Spreiding

Wanneer je online gaat beleggen, is het verstandig om je risico’s zoveel mogelijk te spreiden. Het kan zeker leuk zijn om zelf online te beleggen. Stop echter niet al je geld in je eigen beleggingen: kies er bijvoorbeeld voor om ook een deel van je geld in een fonds te investeren. Op die manier voorkom je dat je een fors bedrag verliest doordat één type belegging niet goed presteert.

Risico’s afbouwen

Het kan slim zijn om op een gegeven moment je risico’s af te bouwen. Wanneer je nog jong bent, kan je de nodige risico’s nemen: wanneer de markten instorten heb je immers voldoende tijd om te wachten op herstel. Wanneer je pensioen of ander einddoel dichterbij komt, dan heb je minder tijd om te wachten op herstel.  Stel daarom een duidelijk plan op en bedenk hoeveel risico je wilt nemen op verschillende momenten in de tijd.

online beleggen

Hoe behaal je goede resultaten met online beleggen?

Te veel mensen beginnen met online beleggen in de verwachting rijk te worden. Dit is niet de juiste mindset: het klinkt misschien saai, maar een goede belegger bereidt zich ook goed voor. Het is bijvoorbeeld belangrijk om eerst te bedenken in wat voor beleggingsproducten je wilt beleggen, enkele voorbeelden zijn:

  • Aandelen: je wordt dan mede-eigenaar van een onderneming.
  • CFD’s: je speculeert dan actief op het koersverloop van effecten.
  • ETF’s: een andere partij belegt dan je geld in bijvoorbeeld een index.

Nadat je hebt besloten in welk type beleggingsproduct je wilt beleggen, moet je nog een goede online broker kiezen. In ons overzicht van beste brokers ontdek je direct bij welke partijen je de beste resultaten kunt behalen.

Voordat je met echt geld aan de slag gaat, is het verstandig om eerst met een demo te oefenen. Op die manier ontdek je of je goede resultaten kunt behalen met het online verhandelen van bijvoorbeeld aandelen. We hebben de beste demo’s voor je op een rij gezet, zodat je direct goed aan de slag kunt gaan:

Nadat je een demo hebt geopend, is het belangrijk om een goed plan te ontwerpen. In het plan bepaal je wanneer het slim is om bepaalde aandelen te kopen of verkopen. Stel regels vast en werk naar een bepaald doel vast. Een slimme & succesvolle belegger is een belegger die weet wat hij of zij doet.

Online beleggen kan al vanaf 100 euro!

Veel mensen wachten met beleggen, omdat ze denken dat dit niet rendabel kan zijn met een klein bedrag. Dit is jammer: juist wanneer je vroeg begint, heb je meer tijd om je vermogen te laten groeien. Het kan in veel gevallen dan ook slim zijn om elke maand een beetje te beleggen. Wil je weten hoe je met een klein bedrag van 100 euro toch kunt beleggen? Lees dan ons artikel over het beleggen met 100 euro:

succesvol online beleggen

Wat zijn de risico’s van online beleggen?

Online beleggen is zeker niet zonder risico’s. Zeker wanneer je geen idee hebt wat je doet, kan je veel geld verliezen. De beurs beweegt constant op en neer en je moet hier vrede mee hebben. Wanneer je begint met beleggen in de overtuiging dat je altijd geld gaat verdienen, dan kom je van een koude kermis thuis. Dit soort ‘verkeerde’ overtuigingen kunnen je beleggingsresultaten zelfs nadelig beïnvloeden.

Bedenk daarom eerst welke risico’s je bereid bent om te nemen. Wanneer je het liefst in relatief veilige beleggingsproducten wilt beleggen, dan is je potentiële rendement ook laag. Vind je het niet erg om (potentieel) veel geld te verliezen? Dan kan je ook in risicovollere producten investeren. Met derivaten kan je in sommige gevallen al met één belegging het volledige bedrag op je account verliezen.

Beleggingsproducten met een relatief laag risico zijn obligaties (van overheden), spaarrekeningen en money market funds. Wanneer je het prima vindt om iets meer risico te nemen dan kan je beleggen in aandelen, indexfondsen, ETF’s en obligaties van bedrijven. Je rendement ligt dan tussen de drie en acht procent, maar je kunt ook fors meer verliezen. Wil je echt een hoog rendement behalen? Dan kan je handelen in vastgoed, grondstoffen, penny stocks, obligaties met een hoge rente en cryptocurrencies.

Waarin kan je online beleggen?

Aandelen: het kopen en verkopen van aandelen is nog steeds het populairst. Wanneer je een aandeel koopt, word je mede-eigenaar van dat bedrijf. Sommige bedrijven keren ook een deel van de winst uit in goede tijden: je ontvangt dan dividend.

Beleggingsfondsen (mutual funds): beleggingsfondsen bestaan er in alle soorten en maten. Fondsen kunnen bijvoorbeeld beleggen in aandelen, obligaties en vastgoed. Beleggingsfondsen proberen de markt vaak te verslaan: dit lukt ze lang niet allemaal! Onderzoek daarom eerst goed hoe het fonds waarin je wilt beleggen presteert.

Indexfonds: een indexfonds probeert de markt niet te verslaan, maar volgt die zo nauwkeurig mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in een indexfonds die de AEX volgt. De transactiekosten op een indexfonds liggen doorgaans veel lager.

Target date funds: dit is een speciaal type indexfonds waarbij de samenstelling wordt aangepast naarmate je ouder wordt. Je stelt zelf een target date in, op deze datum ben je van plan om uit te stappen. Wanneer die datum in zicht komt, worden er steeds meer risicovolle beleggingen verkocht om over te stappen naar minder risicovolle opties.

ETF: een ETF is vergelijkbaar met een beleggingsfonds of indexfonds. Een groot voordeel van een ETF is dat je ze gemakkelijk kunt verhandelen, net zoals aandelen. Hierdoor kan je sneller in- en uitstappen.

Obligaties: bedrijven en overheden gebruiken obligatie om geld te lenen. Wanneer je een obligatie koopt, ontvang je daar een jaarlijks rentepercentage over. De koers van een obligatie kan ook tussentijds schommelen onder invloed van de rentestand.

Derivaten: je kunt ook online beleggen door gebruik te maken van een derivaat. Voorbeelden van derivaten zijn CFD’s, opties en futures. Dit zijn de wat meer speculatieve beleggingsproducten.

De Do’s & Don’ts van zelf online beleggen

Wanneer je het goed doet, is beleggen één van de slimste en meest verstandige dingen die je kunt doen. Om de beste resultaten te behalen, is het wel belangrijk om de juiste beslissingen te nemen.

Do: investeer in wat je begrijpt

Beleg alleen in producten die je begrijpt. Koop geen aandelen van een bedrijf waarvan je het bedrijfsconcept niet begrijpt en investeer niet in ingewikkelde beleggingsproducten die je niet begrijpt. Keep it simple: op die manier behaal je al snel de beste beleggingsresultaten.

Do: spreid je beleggingen

Wed niet al je geld op hetzelfde paard: door je beleggingen meer te spreiden, voorkom je dat je een groot deel van je inleg verliest doordat één bedrijf het minder goed doet.

Don’t: raak niet in paniek

Veel beginners raken in paniek wanneer het even tegenzit. Een goede belegger weet dat dit juist een moment is om kansen te slaan: wanneer de beurzen dalen, kan je op zoek gaan naar mooie koopjes. Leg de focus daarom niet op het korte termijn resultaat: de lange termijn horizon is veel belangrijker.

Don’t: investeren met geld dat je niet kunt verliezen

Online beleggen met geld dat je niet kunt missen is het domste wat je kunt doen. Wanneer je een mooi rendement wilt behalen met beleggen, is het belangrijk om hier voldoende de tijd voor te nemen. Dit kan je natuurlijk niet doen wanneer je aandelen tussentijds moet verkopen omdat de wasmachine kapot is.

Don’t: treuzelen

Veel mensen treuzelen en wachten op dat ene goede moment om te beginnen met beleggen. Het grote geheim is dat dit moment nooit zal komen. Je weet namelijk nooit wat de toekomst zal brengen. Wanneer je gespreid instapt weet je wel dat je wanneer je eerder instapt, het makkelijker zal zijn om later een groot vermogen op te bouwen. Je ontvangt namelijk rente over rente, waardoor je vermogen op de lange termijn groeit.

zelf online leren beleggen

Wat is zelf beleggen?

Wanneer je zelf online gaat beleggen, open je een account bij een broker waarmee je direct toegang krijgt tot de beurs. Binnen je beleggingsaccount kan je handelen in allerlei beleggingsproducten: denk hierbij bijvoorbeeld aan aandelen, obligaties, opties en ETF’s. Wanneer je vervolgens een order plaatst, zal de broker in jouw naam de effecten aan je rekening toevoegen.

De broker is in dit geval alleen een tussenpartij: je bent zelf verantwoordelijk voor het nemen van je beslissingen en de resultaten. Dit noemt men ook wel een execution only broker. Bij sommige brokers kan je overigens wel gebruikmaken van analysetools die je helpen bij het nemen van een verstandige beslissing.

Zelf online beleggen is vooral aantrekkelijk voor onafhankelijke mensen die graag zelf alle beslissingen nemen. Iedereen die 18 jaar is of ouder kan een beleggingsaccount openen: dit betekent natuurlijk niet dat iedereen het ook zou moeten doen. Bedenk daarom eerst of zelf beleggen echt goed bij je past.

In het kort: waarom online beleggen?

  • Online beleggen is toegankelijk, ook met kleine geldbedragen.
  • Je kunt via het internet gebruikmaken van gebruiksvriendelijke software.
  • Je ontvangt direct een demo waarmee je beleggen kunt uitproberen.
  • Je kunt je online beleggingen automatiseren met orders.

Online handelen in CFD’s

Een interessante, vrij nieuwe beleggingsmethode is handelen in CFD’s. Met CFD’s handel je online in onder andere aandelen, valutaparen (Forex), indexfondsen en grondstoffen. Je kunt al vanaf 100 euro handelen in CFD’s. Doordat je een hefboom kunt inzetten, kan je ook met een klein bedrag een grote positie openen. Je kunt dan wel snel een groot deel van je inleg verliezen. Wat zijn nu eigenlijk de grootste voordelen van online beleggen met CFD’s?

Inspelen op stijgende & dalende koersen – je kunt zowel long als short gaan. Wanneer je long gaat verdien je geld wanneer de koers van een aandeel stijgt, terwijl wanneer je short gaat je geld kunt verdienen wanneer de koers daalt. Deze manier van beleggen is dus 100% recession proof!

Verhoog je resultaat met een hefboom – bij online beleggingen in CFD’s kan je een hefboom toepassen. Wanneer je bijvoorbeeld 100 euro stort, kan je een belegging openen ter waarde van 1000 euro zonder dat je meer dan je inleg riskeert. Het koersverschil van de positie bepaald uiteindelijk je winst of verlies.

Lage stortingen – wanneer je aandelen koopt heb je een behoorlijk vermogen nodig; dit is bij CFD’s niet het geval. Door de lage transactiekosten kan je al vanaf honderd euro beginnen met handelen.

Elke dag zijn er mogelijkheden

Het principe achter beleggen is niet ingewikkeld. Toch lukt het veel mensen niet om goede resultaten neer te zetten met hun beleggingen.

Wanneer je online gaat beleggen, is het belangrijk dat je de verschillende trends goed kunt herkennen:

  • Omhoog: een stijgende trend, de koers gaat voornamelijk omhoog. Kopen is verstandig.
  • Omlaag: een dalende trend, de koers gaat voornamelijk omlaag. Verkopen is verstandig.
  • Zijwaarts: de koers beweegt steeds heen en weer tussen twee punten, kopen op het laagste punt en verkopen op het hoogste punt.

Wanneer je begint met online beleggen is het verstandig om niet direct aan de slag te gaan met allerlei ingewikkelde technische indicatoren. Deze indicatoren kunnen je helpen bij je timing, maar door eerst goed naar grafieken te kijken bouw je de nodige intuïtie op! Het bepalen van de algemene richting van de koers of trend is namelijk een belangrijk onderdeel van een beleggingsstrategie.

Hierbij kan je regelmatig twee lijnen tekenen: de weerstand en de ondersteuning. De weerstand is de lijn waar de koers steeds net niet doorheen breekt: de verkopers winnen het daar steeds van de kopers. De ondersteuning is de lijn waar de koers steeds net niet doorheen gaat: de kopers winnen het hier steeds van de verkopers.

Hoe vaker zo’n patroon terugkeert, hoe sterker de lijn en hoe kleiner de kans dat deze doorbroken wordt. Wanneer je gaat beleggen is het verstandig om op zoek te gaan naar een duidelijke trend; het maakt dan niet uit welke van de drie trends je spot, zolang je er maar goed op inspeelt.

Een voorbeeld

Stel: je wilt het aandeel Kemira kopen en je ziet de onderstaande grafiek… welke richting gaat deze grafiek dan (vooral) op?

kemira 2

Juist, omhoog! Laat ik er wat lijntjes intekenen. Zoals je ziet zijn er twee momenten waarop de koers duidelijk boven de weerstand uitkomt. De oude weerstand wordt dan de nieuwe ondersteuning en dit zijn mooie instapmomenten.

kemira resistance support 2

Wanneer je echt serieus online wilt gaan beleggen is dit al een hele mooie strategie: het bekijken van de grafiek en op die manier een belegging doen. Met een gratis demoaccount kan je zelf aan de slag en testen of je dit ook kan!

Online beleggen, 10 minuten per dag?

De strategie die ik hier in het kort heb besproken hoeft niet meer dan tien minuten per dag te kosten. Bij beleggen in CFD’s kan je namelijk met orders werken. Je stelt dan bijvoorbeeld in dat je een aandeel koopt zodra deze net boven de door jou herkende weerstand uitkomt.

Het is dan belangrijk om een stop loss in te stellen, dit is het moment waarop je automatisch je verlies pakt. Stel dit moment net iets onder de weerstand in, op die manier worden posities gebaseerd op valse doorbraken snel gesloten. Het is vervolgens kunst om ervoor te zorgen dat je winsten hoger zijn dan je verliezen.

Hiervoor gebruik ik een minimale verhouding tussen Reward:Risk van 2:1. Wanneer ik bijvoorbeeld een verlies van 100 euro wil nemen op een belegging dan zorg ik ervoor dat ik minimaal 200 euro verdien op die belegging. Je sluit de belegging niet voordat één van deze doelen bereikt zijn! Door een take profit en stop loss in te voeren kan je dit geheel automatisch doen waardoor je geen emotionele beslissingen neemt.

Tot slot is het managen van risico’s erg belangrijk. Door nooit meer dan twee procent van je accountgrootte te riskeren op een belegging, zorg je ervoor dat je niet alles verliest voordat je beleggingen weer de goede kant opgaan.

Wanneer je consistent begint met het herkennen van een patroon en je rekening houdt met je risico’s kan je structureel goede resultaten neerzetten. Alle succesvolle & professionele daytraders werken volgens het principe ‘hoge winsten, lagere verliezen’.

Wat voor resultaten kan je behalen?

Ik snap dat je benieuwd bent naar de mogelijke resultaten wanneer je zo’n sterk staaltje risicomanagement toepast! Stel, 6 van je 10 trades zijn winstgevend, en je zorgt ervoor dat je winsten hoger zijn dan je verliezen:

  • 6 X 4% (2X maximale risico) = 24%
  • 4 X 2% (maximale risico) = 8%
  • Rendement = 16%

Toch geen slecht rendement voor tien beleggingen! Wat zou er gebeuren wanneer je in slechts 4 van de 10 traders winst behaalt?

  • 4 X 4% (2x maximale risico) = 16%
  • 6 X 2% (maximale risico) = 12%
  • Rendement = 4%

Zelfs wanneer je het redelijk slecht doet behaal je met deze cijfers nog een positief rendement! De kracht van een echte trader zit hem dan ook niet in intelligentie, een hoge opleiding of een groot vermogen… nee, het gaat allemaal om sterk money management!

Zelf beginnen met online beleggen?

De beste tip die ik je uiteindelijk kan geven is om zelf te beginnen met online beleggen. Je weet nu de basisprincipes, voordelen en mogelijkheden van beleggen in CFD’s: nu is het belangrijk om praktijkervaring op te doen. Door te oefenen met een demo ontdek je of het online handelen op de beurskoersen wat voor jou is. Bekijk direct ons overzicht van demoaccounts voor meer informatie:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *