fbpx

Beleggen in ASML: aandeel kopen & koers bekijken

ASMLASML is een Nederlands hightechbedrijf met het hoofdkantoor en bedrijven complex in Veldhoven. Het bedrijf is één van de belangrijkste leveranciers van complexe machines voor de halfgeleiderindustrie en dan meet name steppers en scanners zoals die worden gebruikt bij de fabricage van chips. De meeste klanten van ASML zijn dan ook chipproducten.

In het bedrijvencomplex in Veldhoven worden zowel de research and development als de assemblage in cleanrooms gedaan.

Beleggen in ASML

Wist je dat je zelf ook aandelen ASML kunt kopen? De beste plek om dit te doen is de broker Plus500. Bij deze broker kan je namelijk met een kleine inleg het CFD aandeel ASML verhandelen waarbij het koersverschil tussen het moment van openen en sluiten je winst bepaald.  Het leuke is dat het niet uitmaakt of de koers stijgt of daalt: je hebt namelijk de mogelijkheid om een positie op een stijging of daling in te nemen waarmee je een leuk bedrag kunt verdienen.

Hoe groot is het bedrijf?

ASML opereert in 14 landen met 60 servicepunten, dit ter ondersteuning van het plaatsen en het leveren van machines en reserveonderdelen.

Uit een joint venture van Koninklijke Philips Electronics met ASM International is in 1984 op een gegeven moment ASML ontstaan. Het primaire doel bij de oprichting was het op de markt brengen van de Philips stepper SIRA III. In het begin was het bedrijf gevestigd in een houten noodgebouw op het voormalige Natlab-terrein van Philips in Eindhoven. Philips heeft toen de Philips Automatic Stepper PAS2000 van ASML gekocht.

Snelle groei ASML

Het bedrijf groeide snel en had in 1985 al 100 werknemers. Door deze groei werd er in Veldhoven een nieuw hoofdkantoor in gebruik genomen. Daarnaast werd er in Tempe, Arizona, een kantoor geopend.

De PAS2500 werd door ASML in 1986 op de markt gebracht. Dit was een g-line systeem, dat gebruikt maakte van ultraviolet licht met een golflengte van 436 nm. Tevens is met toen een samenwerkingsverband aangegaan met Carl Zeiss.

Genoteerd op de beurs

Sinds 1995 is het bedrijf beursgenoteerd vormt het onder het symbool ASML onderdeel AEX en NASDAQ. De voornaamste concurrenten zijn Nikon en Canon.

In 2012 vond de grootste overname plaatst door ASML toen de Amerikaanse lichtbronleverancier Cymer is overgenomen. Dit moet leiden tot meer efficiëntie in de toeleveringsketen en in onderzoek en ontwikkeling.

Tip: Klik hier & ontvang gratis tot €175 om mee te beleggen!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!