Beursnieuws 15 oktober tot en met 19 oktober 2012

Vrijdag 19 oktober, een dag dat de Europese aandelenmarkten een stap terug doen. Dit komt mede door de tegenvallende resultaten van een aantal grote Amerikaanse bedrijven. Hierbij moet gedacht worden aan Google, General Electric, Microsoft en McDonald’s. Zij zetten het sentiment flink onder druk. De afgelopen week was een wisselende week, stijgingen en dalen vlogen elkaar om de oren. Hiervoor lees je meer in dit artikel over het beursnieuws van de afgelopen week.

AEX index

Op vrijdag is de AEX Index in Amsterdam 0,3 procent lager gesloten met maar liefst 334,17 punten. Als we dan kijken naar de MidKap Index dan kan er gezegd worden dat deze 0,5 procent lager is geëindigd met 532,06 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt hebben in totaal 0,4 tot 0,9 procent verloren. Zoals verwacht hebben de EU landen op de top in Brussel geen concrete maatregelen genomen. Er is wel een compromis bereikt over een gemeenschappelijk toezicht voor de banken binnen de eurozone. Aan het einde van dit jaar moet het wettelijk kader voltooid zijn.

Luchtvaatbedrijf Air France KLM

beursDe sterkste daler bij de hoofdfondsen was luchtvaartbedrijf Air France KLM. Deze heeft een verlies van 3,3 procent. De ING daalde met twee procent na de verkoop van de verzekeringsactiviteiten in de landen Thailand, Hong Kong en Macau voor een bedrag van ruim 1,6 miljard euro. Er is ook een  grote stijger te zien in de AEX namelijk PostNL, zij hebben een winst van 3,5 procent.

DE Master Blenders is ook gestegen namelijk met 2,2 procent. Joh A. Benckiser is het Duitse investeringsmaatschappij welke het belang in het koffie- en theebedrijf uit heeft gebreid tot maar liefst 15,05 procent.

MidKap Index

Navigatiebedrijf TomTom heeft een opvallende koerswinst geboekt van 4,6 procent. De laatste tijd is het al opvallend dat het aandeel blijft stijgen op de overnamespeculatie. Ziggo, kabelaar, daalde met 2,9 procent dit komt mede door de tegenvallende derde kwartaal cijfers. 1,3025 dollar, dat was de euro waard aan het einde van deze beursweek tegen 1,3102 dollar van de Europese beurshandel op donderdag.

Ook de prijs van de Amerikaanse olie is gedaald, namelijk met 0,5 procent tot 91,62 dollar per vat olie. Dan kijken we naar de Brentolie, deze werd maar liefst 0,7 procent goedkoper en dit kwam uit op een bedrag van 111,70 dollar. Precies 25 jaar geleden kende de Amsterdamse beurs een van de zwartste dagen uit zijn geschiedenis, op maandag 19 oktober 1987 heeft de AEX Index namelijk in een dag tijd 12% verloren. Op die beruchte, zoals velen het ook wel noemen, de zwarte maandag, zakte de Dow-Jonesindex met maar liefst 23 procent.

Weekafsluiting

Al met al was het een wisselende beursweek. De spanningen bleven er goed in voor de beleggers. Dan nog even kort nieuws over de beperkte voortgang richting een bankenunie tijdens de EU top de afgelopen week. Dit voert de druk bij de Europese leiders enorm op, zodat ze vanaf december meer concrete resultaten hebben. 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!