Beursnieuws 26 november tot en met 30 november 2012

Maandag is de effectenbeurs in New York lager afgesloten dan we gewend zijn. De beleggers hebben het de hele dag rustig aan gedaan, en dat terwijl zij de vorige week nog de beste week van vijf maanden hebben gehad. De verkoopcijfers van de detailhandelsbedrijven werden verwerkt van de eerste kerstinkopen. Deze dag sloot de Dow-Jonesindex af met 0,3 % en met 42,31 punten lager op 12.967,37 punten. De Nasdaq sloot 0,3 %, namelijk met 9,93 punten hoger op 2976,78 punten. Er is ook gekeken naar de uitkomst van de onderhandelingen met Griekenland in Brussel. De winkeliers gaven in het weekend de aftrap van de kerstinkopen met veel kortingsacties.

Beursnieuws van dinsdag

Dinsdag hadden de beleggers op Wall Street wat anders aan hun hoofd, ze waren opnieuw aan het piekeren over de dreigende begrotingscrisis (fiscal cliff) in de Verenigde Staten. En dit allemaal ondanks de bemoedigende woorden uit het Witte Huis van afgelopen maand. Hierbij sloot de Dow-Jonesindex af met 0,7 % lager op 12.878,13 punten. De Nasdaq leverde 0,3 % in tot 2967,79 punten.

Verhoging AOW leeftijd

ECB obligatiesSinds de invoering van de versnelde verhoging van de AOW leeftijd blijft het aantal pensioengerechtigden de komende jaren sterk toenemen als het wordt vergeleken met het aantal werkenden. Dit is bekend gemaakt door adviesbureau Mercer op de donderdag. Zij hebben twee jaar geleden al gezegd dat er een toename van de zogenoemde grijze druk zou zijn, dat zou betekenen dat het aantal gepensioneerden als percentage van de beroepsbevolking al hoger uit zou komen. Gelukkig kunnen we ons iets minder zorgen maken want de huidige AOW plannen van het kabinet zorgen voor een wat gunstiger beeld. Een fikse stijging kan uiteraard niet zomaar voorkomen worden. In 2020 zal de grijze druk van 27% naar 31% stijgen. In 2040 zal hij verder stijgen tot 37%.  Dit denkt de pensioendeskundige Marc Heemskerk van Mercer. Deze aanhoudende stijging zou vooral het gevolg zijn van de naoorlogse 'babyboom', zegt Heemskerk.

Economie Verenigde Staten

In het derde kwartaal is de economie van de VS met 2,7% gegroeid als het wordt bekeken op jaarbasis. Dit is bekend gemaakt door het ministerie van Handel. In oktober is de eerste raming bekend gemaakt en daaruit kwam dat de groei van ´s werelds grootste economie ongeveer 2% zou zijn. Toch hebben de economen een doorsnee berekend en het cijfer herzien naar 2,8%. In het derde kwartaal heeft de Amerikaanse economie geprofiteerd van een sterkere voorraadopbouw en export dan eerder gedacht.

Overleg Griekenland

De nachtelijke uurtjes gaan in voor het overleg van de ministers van Financiën van de eurozone over Griekenland. Men zegt dat er een akkoord in zicht is, Griekenland kan vanwege de verslechterde economische situatie niet voldoen aan de eerder gemaakte doelstellingen. Daardoor zal de staatsschuld in 2020 ook hoger uitkomen dan de gestelde doelstelling van 120% van het bruto binnenlands product. Maar dat kan veranderen als er wordt ingegrepen.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!