Beursnieuws 29 oktober tot en met 2 november 2012

wall street orkaanDe orkaan Sandy is volop in het nieuws en ook bij de beurzen wordt hier aandacht aan besteed. Veel Amerikaanse bedrijven stelden in het begin van de week namelijk de publicatie van de kwartaalcijfers uit vanwege deze orkaan. Farmacieconcern Pfizer en dataleverancier en persbureau Thomson Reuters brengen de cijfers nu een paar dagen later naar buiten. Ook zijn er al bedrijven die maandag wel de cijfers bekend hebben gemaakt.

Winst voor de Amerikaanse automaker Chrysler

In het derde kwartaal heeft de Amerikaanse automaker Chrysler zijn winst met 80 procent zien stijgen tot 381 miljoen dollar (295 miljoen euro). Nu is het de op twee na grootste autobouwer in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse chemiereus Dow Chemical

In het vierde wordt door de Amerikaanse chemiereus Dow Chemical een bedrag van 900 miljoen tot 1,1 miljard dollar apart gezet in verband met de sluiting van fabrieken en het ontslag van duizenden werknemers. Deze keuze is gemaakt omdat het nodig is om bijvoorbeeld de ontslagen en de fabriekssluitingen te financieren.

Inflatie oktober gedaald

In de eurozone is de inflatie van oktober gedaald naar 2,5 % op jaarbasis, van 2,6 % in september. Dit is bekend gemaakt door het Europees statistisch bureau Eurostat op de eerste raming. Er is ook nieuws over de Chinese industrie, zij zijn voor het eerst in drie maanden tijd gegroeid in oktober. Dit is naar voren gekomen uit overheidsdata. Meer gegevens hierover:

De inkoopmanagersindex (ook wel PMI genoemd) voor de omvangrijke Chinese industrie kwam uit op 50,2 van een niveau van 49,8 in september.

Verkoop nieuwe auto’s in Nederland staat onder druk

In oktober heeft de verkoop van de nieuwe auto’s in Nederland flink onder druk gestaan door de economische crisis, deze markt is met 38% in elkaar gezakt vergeleken met deze maand een jaar geleden. Er werden in oktober in ons land 26.896 auto's verkocht.

De beurzen op vrijdag

Vrijdag is de een van de spannendste dagen op de beurzen. Vandaag schommelden de beurzen rond de slotniveaus van een dag eerder. De beleggers wachten allemaal op het officiële Amerikaanse banenrapport. De grootste stijger in de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van 4 %.

Onderaan de lijst stond telecomconcern KPN met een verlies van 1 %. Brunel was in de MidKap de sterkste stijger met een winst van 5 %. De grootste daler met een min van 4,2 % was Vastned. Het bedrijf keert ook minder dividend uit. We kijken nog even naar Parijs, daar leverde Alcatel-Lucent 7 % in.

Dit is nu voor het tweede kwartaal op een rij dat zij verlies in de boeken zetten. 1,2879 dollar waard dat was de euro vandaag waard tegen 1,2940 dollar aan het eind van de Europese beurshandel op donderdag. Ook de prijzen van de olie zijn gedaald, de prijs van Amerikaanse olie is gedaald naar 0,8 % tot 86,39 dollar per vat en de brentolie zakte 0,3 % tot 107,84 dollar.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!