Beursnieuws maandag 12 november tot en met vrijdag 16 november 2012

Maandag herstelden de beurzen op Wall Street in de eerste handelsuren enigszins van de stevige verliezen van de 2e helft van vorige week. Na vier uur handelen stond de Dow-Jonesindex 0,3 % hoger op 12.851 punten en de S&P 500 steeg ook 0,3 %, tot 1384 punten. Als we kijken naar technologiegraadmeter Nasdaq dan klom deze met 0,4 % tot 2915 punten. De beurzen in New York hadden vorige week de slechtste week van de laatste vijf maanden. Dit zou komen door de toenemende zorgen over de dreigende fiscal cliff. Het overnamenieuws heeft er voor gezorgd dat de individuele fondsen wel in beweging zijn gekomen. De zakenbank Jefferies won namelijk 12%. Ook de Amerikaanse investeringsmaatschappij Leucadia kondigde aan Jefferies volledig in handen te willen krijgen. Deze dag is ook goed begonnen voor Apple.

De olie

De Amerikaanse olie is in prijs gezakt met 0,3 % tot 85,80 dollar op maandagavond. Hierbij was de euro met 1,2715 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op deze dag.

Economie sterker achter uit dan gedacht

Europese BankMen denkt dat de economieën van de eurolanden dit jaar sterker achteruit gaan dan eerder gedacht.

Dit is naar voren gekomen uit een onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) dat donderdag bekend werd gemaakt. De economen voorspellen een gemiddelde krimp van 0,5 % voor de eurolanden in 2012. In eerdere onderzoeken zou het gaan over een min van 0,3%, dit is dan ook nogal een verschil. Ieder jaar wordt het onderzoek opnieuw gehouden om te kijken hoe het er voor staat. Maar niet alleen deze onderzoekers, maar ook andere deskundigen zijn somber over 2013. Ze rekenen op een economische groei van 0,3 % in de eurolanden, het gaat dus niet meer over de vooruitgang met 0,6 % die ze al een tijd eerder hadden voorspeld.

Fondsvermogen en beleggingsinstellingen

In het derde kwartaal is het fondsvermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen met 4,4 $ gestegen tot 536,1 miljard euro. Dit is naar voren gekomen uit cijfers die De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag bekend heeft gemaakt. In totaal daalde het aantal beleggingsinstellingen met 10 tot 1494.

Handelsbericht van Boskalis

Er is tussentijds een handelsbericht gekomen van Boskalis, dit bericht is sterk, met een goed ontwikkeld orderboek en een verhoging van de winstverwachting voor 2012. Dat is bekend gemaakt door SNS Securities. Maar niet alleen zij, maar ook de ING spreekt van een goed bericht.

ICT Automatisering

Nog steeds blijven de resultaten van ICT Automatisering onder druk staan, dit wordt bekend gemaakt door SNS Securities. Helaas vertonen de omstandigheden op de markt nog steeds geen verbeteringen. Maar SNS blijft wel een lichtpuntje zien in Duitsland, de omzet is hier voor het eerste in een paar kwartalen gegroeid met 15%. In Nederland gaat het over een omzetdaling van 4% en daarom lijkt het hier te gaan over de slechtste marktomstandigheden. 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!