Beursnieuws maandag 19 november tot en met vrijdag 23 november 2012

Er worden veel banen geschrapt bij de Luxemburgs-Duitse vermogensbeheerder Sal. Oppenheim, een dochterbedrijf van Deutsche Bank. Dit heeft de bank dinsdag bekend gemaakt, in 2009 nam Deutsche Bank Sal. Oppenheim al over en nu komt er een einde kwam aan de onafhankelijkheid van de bank.

Meerjarenbegroting Europese Unie

Deze week staat op donderdag en vrijdag een belangrijke afspraak in de agenda voor de leiders van de Europese Unie. Zij houden namelijk een speciale top in Brussel over de komende meerjarenbegroting van de Europese Unie. Het wordt ook wel het Meerjarig Financieel Kader (MFK) genoemd. In deze begroting staat beschreven wat er de komende zeven jaar besteed mag worden en wat er ieder jaar afzonderlijk besteed mag worden. Hierbij worden ook de definitieve jaarlijkse begrotingen opgesteld.

Beursnieuws dinsdag

Op dinsdag namen de beleggers op Wall Street flink  gas terug. Dit kwam door de verlaging van de kredietstatus van Frankrijk. Maar ook vanwege de grote afschrijving van de computerfabrikant Hewlett Packard. Deze dag sloot de Dow Jones Index 0,1% lager op 12.788,51 punten en de Nasdaq eindigde op 2916,68 punten.

Beursnieuws van woensdag

Woensdag begint de beurs in Amsterdam met verlies. Ook andere beurzen openen lager, want de beleggers blijven terughoudend na het uitblijven van een akkoord in Brussel over verdere steun aan Griekenland. De beurzen lieten in het Verre Oosten ook een gemengd beeld achter. De Nikkei eindigde in Tokio 0,9% hoger. Deze stijging is te verklaren door de grote Japanse exportbedrijven, zij profiteerden van een goedkopere yen.

Randstad

De organisatie Randstad is veel voorzichtiger geworden de laatste jaren. Zij lieten voorafgaand aan de jaarlijkse analisten dag weten op termijn zich te richten op een winstmarge van 5 tot 6 %.

Huizenprijzen

huis te koopAls er gekeken worden naar de prijzen van de bestaande koopwoningen dan kan er gezegd worden dat deze in oktober 7,8% gedaald zijn ten opzichte van een jaar geleden, ook in de maand oktober. Dat is bekend gemaakt door het CBS. De woningen in Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Leiden zijn het meest waardevast gebleken, daar zijn de woningen nu ongeveer even duur vergeleken met de periode 2005-2006, andere huizen staan gelijk aan de periode van 2004.

In de regio van Almere, Arnhem, Dordrecht en Apeldoorn waren de grootste prijsdalingen te zien. Hier zin de prijzen namelijk gedaald tot een niveau van tien jaar geleden. Dit is door een econoom van het CBS bekend gemaakt. In totaal wisselden in 2012 (de eerste tien maanden) 90.000 woningen van eigenaar, dat is gemiddeld 8% minder dan een jaar geleden. 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!