Beursnieuws maandag 22 oktober tot en met 25 oktober 2012

Het was al aan te zien komen, men dacht dat de beurs in Amsterdam op vrijdag lager zou openen. Deze verwachting was er ook voor de overige beurzen, ook daarbij dachten ze dat deze met verliezen zouden beginnen. De koersen worden namelijk onder druk gezet door de tegenvallende resultaten van het Amerikaanse technologieconcern Apple en webwinkelbedrijf Amazon.

Beurzen op donderdag

Donderdag zijn de Europese aandelenmarkten verdeeld gesloten. In Amsterdam eindigde de AEX index 0,2 % hoger op 329,25 punten en de MidKap eindigde op de 525,84 punten. In Frankfurt steeg de beurs 0,1 % en in Parijs ging het 0,4 % omlaag. Voor de beurs was de euro op vrijdag 1,2923 dollar waard, tegen 1,2955 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

Beursnieuws vrijdag

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag vlak geopend. Kort na de aanvang noteerde de Dow Jonesindex onveranderd op 13.100 punten. Vrijdagmiddag zijn de beurzen weer hersteld van de eerdere verliezen, er was een sterkere dan verwachte groei van de Amerikaanse economie en dat zorgde voor een oplevering op de aandelenmarkten. In de middaghandel noteerde de AEX-index in Amsterdam 0,3 procent hoger op 330,09 punten en de MidKap-index daalde 0,6 % tot 522,62 punten door een fors koersverlies van Nutreco. Dan komen we bij de beurzen in Frankfurt en Parijs, deze stegen 0,7 en 0,9 procent en Londen won 0,1 %. De Dow Jonesindex stond op Wall Street kort na de handelsaanvraag 0,1 % hoger. De Amerikaanse economie bleek in het derde kwartaal met 2% gegroeid te zijn, zo bleek uit de eerste raming. De economen hadden echter gerekend op een groei van 1,9 %. De grootste economie ter wereld groeide in het tweede kwartaal met 1,3 %.

Het nieuws over de Franse banken

BNP ParibasHet BNP Paribas is in Parijs gezakt met 1,2%. De kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde de waardering van meerdere Franse banken, ook die van de grootste bank van Frankrijk BNP Paribas. De S&P denkt dat er ook slechtere perspectieven zijn voor Société Générale en Crédit Agricole, zij verloren met 0,6 % en 1,9 %. Dan is er nog Randstad, zij waren met een verlies van 4,5 % de sterkste daler in de AEX, en dit na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Donderdag won deze uitzender nog 1,8 % na de publicatie van de kwartaalcijfers.

De grootste stijger…

De grootste stijger met een plus van 2,9% was de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore. Daarna volgde KPN met 2,4% winst. Dit aandeel liet weer een opmerkelijke koersbeweging zien. In de MidKap was Nutreco de grootste daler met min 5 %. In totaal was de euro 1,2927 dollar waard, tegen 1,2955 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. Dan is er nog de Amerikaanse olie, deze daalde 0,2% in prijs tot 85,84 dollar per vat. De prijs van de Brentolie steeg met 0,1 procent tot108,57 dollar. Al met al heeft men niets te klagen over de beursgang van de week. Veel mensen zijn dan ook tevreden en zijn benieuwd hoe de beurzen op maandag gaan openen.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!