Beursnieuws woensdag 10 oktober 2012

10 oktober 2012 – Gisteren begon de AEX index positief. Vandaag is de beurs in Tokio in ieder geval stevig onderuit gegaan. Ook de Nikkei is op deze dag twee procent lager geëindigd, namelijk op 8596,23 punten. Sony is hierbij gezakt naar 1,9% en Toshiba is gezakt naar 4,2%. Maar niet alleen deze bedrijven stonden onder druk, ook de Japanse autofabrikanten stonden onder druk, dit is gekomen na de bevestiging dat de autoverkopen in China vorige maand zijn afgenomen met 35 tot bijna 50%. Dit komt allemaal door de eilandenruzie tussen China en Japan. Er zijn ook door marktleider Toyota een groot aantal auto’s teruggeroepen, te weten 6,4 miljoen auto’s en dat vanwege storingen van de elektrische ramen. Dit leverde alles bij elkaar ook nog eens 2% in. 

Bedrijfswinsten staan onder druk

De meeste beleggers blijven bevreesd dat de bedrijfswinsten onder druk blijven staan. Dit komt door de verslechterde economische vooruitzichten. Marktanalist Martijn Weller van IG Netherlands geeft aan dat het cijferseizoen langzaamaan op gang komt, de markt verwacht dat de resultaten tegen zullen vallen. Er wordt ook uitgekeken naar het maandrapport van de ECB op donderdag geeft  hij aan.

Kwartaalcijfers Alcoa

alcoaDe Amerikaanse aluminiuimproducent Alcoa heeft dinsdagavond cijfers bekend gemaakt van het kwartaal. Zij leden in het derde kwartaal een verlies van ongeveer 143 miljoen dollar. Dit is omgerekend 111 miljoen euro. Ze hebben aangegeven dat ze last hebben gehad van de lage prijzen voor metaal. Vorig jaar, in deze periode, werd er een winst geboekt van 172 miljoen dollar. Ook dit jaar was er verwacht dat men een winst zou behalen, maar dat is echter anders gelopen.

Kwartaalcijfers van het seizoen, de aftrap

Dinsdag zijn de Europese en de Amerikaanse aandelenbeurzen gesloten met verlies. De stemming werd gedrukt tijdens de handel voor de aftrap van het kwartaalcijferseizoen, dit komt door de sombere economische vooruitzichten van het IMF (Internationaal Monetair Fonds).

De Europese beurshandel

De AEX Index is 0,6% lager afgesloten met 327,67 punten, de MidKap Index heeft 0,7% verloren tot 528,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zijn gesloten met 0,8% lager.  Hoe zou het verder gaan vandaag? Zouden de beurzen nog volop veranderingen laten zien? De verwachting is dat het een rustig dagje gaat worden. dit zou echter morgen zomaar kunnen veranderen. De beurzen zijn niet goed te voorspellen de laatste tijd, dus het kan vooralsnog een spannende dag worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *