Beurzen nemen een stap terug

10 september 2012 - Afgelopen maandag was het zover, de beurzen hebben even een stap terug gedaan. De beleggers wachten op nieuw impulsen. Er wordt gekeken naar de uitspraak van het Duitse grondwettelijk hof over het noodfonds ESM. Dit zal woensdag plaatsvinden. Op donderdag vindt de beleidsvergadering van de Federal Reserve plaats. In Amsterdam noteerde de AEX index in de middaghandel 06, procent lager namelijk op 335,52 punten.

De standen van de index

BinckBank logoDe MidKap Index is 0,5% gedaald tot maar liefst 514,54 punten. In Parijs is op de beurs 0,3% verloren gegaan en Frankfurt en Londen bleven gelijk. De Dow Jones Index in New York was kort na de opening al 0,2% lager. 

De terughoudendheid op de beurzen werd mede veroorzaakt door de berichten die naar buiten kwamen over dat het Duitse Constitutioneel Hof de beslissing over ESM zal uitstellen. Er wordt een spoedzitting gehouden om een recentelijke klacht van de Duitse politicus Peter Gauwelier te bekijken. De uitspraak zal woensdag zijn, maar kan ook worden uitgesteld, daarover wordt woensdag een besluit genomen.

De aandelenkoers werd toch nog wel ondersteund, dit kwam door de hoop dat de Amerikaanse centrale bank later in de week een steunronde zal aankondigen. Binnen de AEX waren er nog meer dalers te vinden, namelijk elektronica concern Philips, dit was de grootste daler met een verlies van wel 2,6%, dit bericht kwam naar buiten na de adviesverlaging van Golden Sachs. TomTom, het navigatiebedrijf had een winst van ruim 4% en was dus een sterke stijger.

Verliezers op de markt

De grootste verliezer in de MidKap was BinckBank met een min van 3,9%. Dit is de onlinebeleggingsbank en zij kondigde de forse verlaging van de tarieven aan. 0,4% is gewonnen door Mediq. Zij willen 19 miljoen euro aan kosten kunnen besparen tot het jaar 2015. De komende jaren gaan zij ruim 134 banen schrappen bij de apotheken in Nederland. Wat zouden de gevolgen worden voor de zorg?

1,2781, dit is de waarde van de euro in dollars. Deze stand staat gelijk met de Europese beurshandel van vrijdag. In totaal zijn de prijzen van de Amerikaanse olie ook gedaald met 0,8% tot  95,70 per vat. De Brentolie zakte 0,1% naar een prijs van 114,15 dollar per vat. Olieminister Ali al-Naima van Saoedi-Arabische zegt dat de huidige hoge olieprijzen niet gerechtvaardigd zijn. Dit komt volgens hem doordat vraag en aanbod in balans zouden zijn. 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!