Individuele pensioenrekeningen een ‘must’

10 oktober 2012 – Naar aanleiding van een onderzoek van actuarieel adviesbureau Lane Clark & Peacock heeft een aantal kamerleden vragen over de pensioenkosten. Uit het onderzoek blijkt dat de uitvoeringskosten 17% van de jaarlijkse pensioenpremie bedraagt. De kosten van de pensioenfondsen worden transparant en de cijfers vallen tegen, tijd voor een debat.

Individuele pensioenrekeningen

pensioenDe uitvoeringskosten van de pensioenfondsen bestaan uit transactie kosten en kosten van het vermogensbeheer. Hoe hoog de totale kosten zijn is nog niet bekend maar het AFM en de Pensioensfederatie dringen daar bij de pensioefondsen wel op aan. Het op één na grootste pensioenfonds Zorg & Welzijn, beraamt de totale kosten in haar jaarverslag op een 0,8%. Voor de kleinere pensioenfondsen zal dit hoger liggen, men moet daarbij aan 1% denken. Pensioenfondsen doen meer dan beleggen alleen, men dekt ook bepaalde risico’s af, maar de vraag is of de individuele pensioenrekeningen niet een goed alternatief zijn voor de verplichte bij pensioenfondsen.

Met de individuele pensioenfndsen kan men zelf beslissen waar men in belegt en voor hoeveel, kiest men dan voor de indexfondsen dan komen de kosten aanmerkelijk lager uit. Bijkomend voordeel is dat het gehele penioenstelsel dan ook vereenvoudigd wordt, gaat men scheiden, van baan veranderen of een tijdje niet werken dan behoudt iedereen de eigen pensioenrekening. Enkele beleggingsmogelijkheden die de pensioenfondsen nu ter beschikking hebben komen daarmee echter wel te vervallen door het teveel aan kleine beleggers evenals de solidariteitsvoordelen bij het afdekken van risico’s.

Amerika

In Amerika bestaan de individuele pensioenregelingen al maar zijn geen groot succes, men werkt daar aan een verbetering van het systeem. De gebreken die daarbij aan de dag gekomen zijn kunnen echter eenvoudig verholpen worden waardoor bezwaren tegen invoering van een dergelijk systeem bij ons, gemakkelijk van tafel geveegt kunnen worden.

Ten eerste werd er te weinig premie ingelegd. Het verplicht stellen van een minimaal percentage van het inkomen kan dat verhelpen. Ten tweede werd er onvoldoende verspreid belegt, men loopt het risico, indien alleen voor een bedrijf is gekozen en dit bedrijf failliet gaat, de totale pensioenopbouw kwijt te raken. Alleen in breed gespreide beleggingsfondsen kan daar een oplossing voor zijn. Ten derde nam men teveel risico’s. Standaard beleggen in een beleggingsmix die passend is voor iemands levensloop, kan daar de oplossing voor zijn. Bijkomend voordeel hiervan is dat men er verder niet zelf naar hoeft om te kijken. Als laatste waren de kosten ook vaak te hoog, mogelijk beleggen in goedkope indexfondsen zou daar een oplossing kunnen bieden.

Stap voor stap komen de Amerikanen nu naar een beter functionerend pensioenstelsel, in Nederland zouden we in ieder geval de mogelijkheden van de invoering van een individuele pensioenrekening eens nader moeten gaan bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *