Kosten van een beleggingsfonds

De kostenstructuur van een beleggingsfonds is erg belangrijk. In dit artikel bekijken we wat de invloed van kosten zijn op het rendement dat je behaalt met een beleggingsfonds. De kosten spelen een belangrijkere rol dan de meeste mensen denken!

Kosten: niet onderschatten

Veel mensen letten bij het selecteren van een beleggingsfonds voornamelijk op het rendement, en dat terwijl de kosten zeker niet overschat moeten worden! Kosten hebben namelijk een sterk effect op het uiteindelijke resultaat van het fonds. Bij een investering van 100.000 dollar kan een verschil van 0,65% in kosten bijna een 100.000 euro minder rendement betekenen binnen een periode van 30 jaar!

kosten beleggingsfonds effect

Let bij het selecteren van een goed beleggingsfonds daarom altijd op de kosten! Elke procent aan kosten die je kwijt bent binnen het beleggingsfonds zijn geen rendement! Wanneer je bijvoorbeeld één procent moet afdragen moet het rendement een procent hoger liggen dan dat van een ander fonds om hetzelfde resultaat te behalen.

Door het effect van compounding neemt het effect van kosten op de lange termijn alleen maar toe.

Twee kostenstructuren

Bij beleggingsfondsen zijn er vaak twee soorten kostenstructuren: management fee en performance fee Vanzelfsprekend maakt een beleggingsfonds kosten: naast de opslag voor winst moet het personeel betaald worden, het gebouw gehuurd worden en er moet papier bij de Makro worden gehaald. Feit is dat een beleggingsfonds nooit gratis belegt.

Zelf kies ik altijd voor een fonds op basis van een performance fee. Op die manier betaal je alleen voor gunstige resultaten: wanneer het minder gaat hoef je dus geen extra kosten te betalen. Bij management fee betaal je zelfs geld wanneer het erg slecht gaat met het fonds: dubbel verlies dus! De performance fee maakt het bovendien aantrekkelijk voor de fondsbeheerder om betere resultaten te behalen aangezien ze hier zelf ook het meeste aan overhouden.

Let overigens bij het zoeken naar een beleggingsfonds wel op verborgen kosten. Er zijn genoeg fondsen waarbij het storten en opnemen van tegoeden ook weer geld kost.

Toch maar zelf beleggen?

Zelf beleggen is sowieso voordeliger, wel moet je in dat geval natuurlijk begrijpen waar je mee bezig bent. Het is als beginnende belegger aantrekkelijk om beleggen uit te proberen door middel van een demo zodat je kan testen of je een hoger rendement kunt behalen door het beleggen zelf te doen. 

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment