Aandelen kopen: hoe kan je dat het beste doen?

Aandelen kopen en verkopen: hoe kan je dat het beste doen? Eerst bekijken we waar je het voordeligst kunt beleggen in aandelen. Vervolgens leer je alles wat je nodig hebt om direct aan de slag te gaan met het kopen en verkopen van aandelen.

Waar kan je het beste aandelen kopen?

Vroeger was het kopen en verkopen van aandelen een omslachtige zaak. Bij het kopen en verkopen van aandelen moest je vaak fysiek naar een bank waardoor de transactiekosten hoog lagen. Gelukkig is dit niet meer nodig!

Tegenwoordig is het mogelijk om via een online broker te handelen in alle bekende aandelen. Bij een broker kan je met een druk van je muisknop je favoriete aandeel kopen of verkopen. Hieronder zie je een overzicht van de beste aandelen brokers.

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoeveel kost het kopen van aandelen?

Een broker brengt voor iedere transactiekosten in rekening. Dit is het verdienmodel van een broker. De hoogte van deze kosten verschilt echter sterk van broker tot broker. Het is daarom verstandig om eerst goed na te gaan bij welke broker je het goedkoopst kunt beleggen. De bekende banken zijn namelijk zelden de beste partij.

We hebben een handige tool ontwikkeld waarmee je aan de hand van je eigen situatie kunt bepalen welke aandelen broker het goedkoopst voor je is. Gebruik de onderstaande knop om direct te kijken waar je het voordeligst aandelen kunt kopen:

eToro aandelen kopen

Software van eToro voor het kopen en verkopen van aandelen. Lees hier meer >>

Aandelen kopen: welke stappen moet je doorlopen?

Voordat je aandelen kunt kopen, moet je enkele stappen doorlopen. Hieronder bekijken we wat je moet doen voordat je kunt beginnen met beleggen.

Stap 1: een broker account openen

Voor het kopen van aandelen heb je een account nodig bij een online broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt voor particulieren om aandelen te kopen en verkopen. Bij het selecteren van een broker is het belangrijk om in ieder geval op de volgende zaken te letten:

 • Wat zijn de transactiekosten op (buitenlandse) aandelen?
 • Hoeveel ondersteuning ontvang je bij de broker?
 • Welke aandelen kan je verhandelen bij de broker?
 • Welke extra functies biedt de broker aan?

Wil je weten wat een goede partij is om te beleggen? Op onze brokers vergelijken pagina zie je wat de beste brokers zijn om te beginnen met beleggen:

Stap 2: bepaal welk aandeel je wilt kopen

Nadat je een account bij een broker hebt geopend, kan je aan de slag. Eerst moet je bepalen welk aandeel je wilt kopen. Je kan hiervoor op zoek gaan naar een bedrijf waar je zelf graag mede-eigenaar van wilt worden. Het is slim om te beginnen met enkele bedrijven die je zelf goed kent.

Het is vervolgens belangrijk om wat dieper te graven. Koop aandelen niet alleen maar omdat je het een mooi bedrijf vindt. Haal bijvoorbeeld de jaarcijfers erbij om te kijken hoe het bedrijf het de afgelopen periode heeft gedaan. Bekijk ook wat de visie van het bedrijf is en analyseer of het waarschijnlijk is dat het bedrijf in de toekomst verder groeit.

Stap 3: bepaal hoeveel aandelen je wilt kopen

Vervolgens moet je bepalen hoeveel aandelen je wilt kopen. Zeker in het begin is het aan te raden om alleen met kleine bedrag te beleggen. Zorg dat je eerst begrijpt hoe de aandelenmarkten functioneren. Pas zodra je dit doorhebt is het slim om met grotere bedragen aan de slag te gaan. Je kan het kopen en verkopen van aandelen zelfs geheel zonder risico uitproberen met een demoaccount

Stap 4: selecteer het type order

Wanneer je aandelen gaat kopen, moet je ook het type order selecteren. Wanneer je aandelen koopt zie je sowieso eerst de ask en de bid prijs. De ask prijs is de prijs waartegen verkopers een aandeel willen verkopen. De bid prijs is de prijs waartegen kopers een aandeel willen kopen. Er zit altijd een verschil tussen deze prijs. Dit noemen we ook wel de spread.

Wanneer je aandelen koopt, kan je gebruikmaken van verschillende type orders:

Market order

Een marketorder is een order waarbij de aandelen direct gekocht worden tegen de marktprijs. Bij dit type order kan de prijs duurder uitvallen. De aandeelprijzen schommelen constant. Een marketorder is geschikt voor de belegger die aandelen voor een lange tijd wilt vasthouden. Een paar cent verschil is dan minder belangrijk.

Je moet wel goed opletten met market orders. Wanneer je een marketorder buiten de trading sessie plaatst, kan je belegging een stuk duurder uitvallen. De prijs van een aandeel kan buiten de trading sessie namelijk flink toenemen.

Market order aandelen kopen

Limiet order

Een limiet order wordt alleen uitgevoerd wanneer een bepaalde prijs bereikt wordt. Dit is handig wanneer je een actieve handelaar bent. Het kan ook handig zijn om een limiet order te gebruiken in weinig volatiele markten. In markten met weinig activiteit kan de koers plotseling vreemde sprongen maken.

Met een limiet order ben je er niet zeker van dat je (volledige) order wordt uitgevoerd. Weet je zeker dat je een bepaald aandeel wilt kopen? Dan kan het slimmer zijn om van een marketorder gebruik te maken. Je hebt ook nog specifieke type limiet orders. Een all or none order wordt alleen uitgevoerd wanneer alle aandelen op je limiet prijs beschikbaar zijn. Een good for day order wordt verwijderd wanneer deze niet voor het einde van de handelsdag wordt uitgevoerd.

Limiet order aandelen kopen

Stap 5: je aandelenportefeuille blijven verbeteren

Nadat je aandelen hebt gekocht stopt het werk niet! Vraag je constant af of de aandelen in je portefeuille nog goed aansluiten bij je strategie. Op die manier voorkom je dat je veel geld verliest aan aandelen die niet meer goed aansluiten op je huidige strategie.

Succesvol aandelen kopen: waar moet je op letten?

Het lukraak kopen en verkopen van aandelen is vaak geen goed idee. Wanneer je goede resultaten wilt neerzetten moet je rekening houden met verschillende factoren. Met deze tips zorg je ervoor dat je meer geld verdient met het kopen en verkopen van aandelen.

Spreiding

Het is belangrijk om je beleggingen voldoende te spreiden. Koop niet alleen één type aandeel. Het kan namelijk voorkomen dat een sector het slecht doet in verhouding met andere sectoren. Ook kan een bedrijf altijd failliet gaan. Door aandelen te kopen in verschillende bedrijven verklein je het risico op een enorm verlies.

Wel moet je onthouden dat je door te spreiden over verschillende sectoren je niet beschermd bent tegen economische tegenslagen. Toch kan je ook hier slim mee om gaan. Het is verstandig om periodiek voor een vast bedrag aandelen te kopen. Het voorspellen van de toppen en dalen is namelijk erg lastig. Door op verschillende momenten aandelen te kopen, voorkom je dat je op het hoogste punt instapt.

Samengestelde rente

Bedrijven keren regelmatig dividend uit. Dividend is een winstdeling. Je hebt vervolgens natuurlijk de optie om dit dividend over te maken naar je spaarrekening. Je kan er ook voor kiezen om het dividend opnieuw te investeren. Dit kan erg verstandig zijn.

Dit komt door het principe van ‘samengestelde rente’. Wanneer je het dividend opnieuw investeert in aandelen, ontvang je ook over dit bedrag weer dividend. Hierdoor neemt je rendement op de lange termijn exponentieel toe. In vijf jaar tijd kan je dan al snel tien procent aan extra rendement behalen. Herinvesteren dus, dat rendement!

Let op je risico: reward verhouding

Goede beleggers houden altijd rekening met de risico’s van hun belegging. De basisregel is eigenlijk simpel: zorg ervoor dat je potentiële winst hoger is dan je potentiële verlies. Het is hiervoor belangrijk dat je voordat je een aandeel koopt een goed plan opstelt. Bedenk bij welke prijs je je verlies neemt en bij welke prijs je je winst pakt.

Stel dat je een aandeel koopt voor een bedrag van € 10. Je verwacht dat de koers naar € 15 kan stijgen. Je potentiële winst is dan € 5 per aandeel. De prijs van een aandeel kan ook dalen naar € 9 wat betekent dat het potentiële verlies € 1 bedraagt. Je verhouding tussen het risico en rendement bedraagt dan 1:5.

Met deze belegging kan je vijf keer zoveel verdienen dan je zou verliezen. Het is altijd verstandig om posities in te nemen met een gunstige verhouding tussen het risico en rendement.

Emoties

Een laatste belangrijke tip wanneer je aandelen gaat kopen is het controleren van je emoties. In de praktijk zien we namelijk dat veel beleggers verliesgevende beleggingen te lang laten openstaan en winstgevende beleggingen juist afkappen. Dit komt doordat mensen bang zijn om te verliezen.

Dit is natuurlijk geen verstandige investeringsstrategie. Wil je ook vechten tegen dit instinct? Dan is het slim om vooraf je plan op te stellen. Op die manier voorkom je dan emoties je beleggingsbeslissingen teveel beïnvloeden.

emoties bij kopen aandelen

Wat zijn de risico’s van aandelen kopen?

Wanneer je aandelen in een bedrijf koopt, heb je te maken met verschillende risico’s. Hieronder bespreken we kort waar je voor moet oppassen.

Bedrijfsspecifiek risico’s

Een bedrijf kan het opvallend slecht doen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een bedrijf fraude pleegt of een risicowaarschuwing publiceert. Je kan je beschermen tegen dit risico door veel verschillende aandelen te kopen.

Sectorspecifieke risico’s

Soms kan een sector het slecht doen. Een dalende olieprijs zorgt er bijvoorbeeld voor dat oliebedrijven het minder goed doen. Je kan je beschermen tegen sectorspecifieke risico’s door je beleggingen te spreiden over verschillende sectoren.

Marktrisico’s

Soms gaat de hele economie onderuit. Dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens de kredietcrisis van 2008. Zorg dat je niet op één moment al je geld in aandelen investeert. Op die manier voorkom je dat je op de top instapt. Voor de rest is het belangrijk dat je het geld dat je investeert niet direct nodig hebt. Op die manier kan je op herstel wachten.

Valutarisico’s

Wanneer je buitenlandse aandelen koopt, moet je ook rekening houden met de valutarisico’s. Wanneer je aandelen koopt in bijvoorbeeld dollars, bestaat er het risico dat je geld verliest doordat de euro minder waard wordt. Je kan dit risico eventueel afdekken door middel van derivaten.

risico kopen aandelen

Hoe kan je aandelen kopen? Twee methoden!

Er zijn twee strategieën die je kunt toepassen wanneer je aandelen gaat kopen. Hieronder bespreken we beide methoden.

Lange termijn: aandelen fysiek kopen

Je kan er voor kiezen om aandelen voor de lange termijn te kopen. Dit doe je met een effectenrekening bij een traditionele broker. Wanneer je aandelen op de lange termijn koopt, is het extra belangrijk om de cijfers goed na te gaan. Je wilt er dan zeker van zijn dat het bedrijf ook op de lange termijn winstgevend blijft.

Korte termijn: speculeren op aandelen

Je kan ook actief handelen in aandelen. Je speculeert dan op stijgingen en dalingen op de korte termijn. Hiervoor kan je het beste gebruikmaken van een derivaat zoals de CFD. Met CFD’s kan je beter inspelen op snelle koersstijgingen en koersdalingen.

 • Met CFD’s kan je al vanaf 100 euro beginnen met handelen.
 • Je kan een hefboom inzetten waardoor je met minder, meer kunt inzetten.
 • Je kan inzetten op een dalende koers door short te gaan.
 • Met orders kan je je beleggingen 100% automatiseren.
Wil je meer weten over hoe CFD’s werken? Lees dan dit artikel.

Wat je eerst moet weten over aandelen

Voordat je aandelen gaat kopen, is het belangrijk dat je begrijpt hoe aandelen precies werken. Hieronder geven we antwoord op veelgestelde vragen over aandelen.

Wat zijn aandelen precies?

Aandelen zijn eigendomspapieren. Wanneer je aandelen bezit in een bedrijf ben je mede-eigenaar van het bedrijf. Je krijgt dan ook vaak een deel van de winst uitgekeerd in de vorm van dividend. De meeste mensen bezitten echter ook aandelen omdat ze hopen dat de prijs van het aandeel zal toenemen. Dit noemen we ook wel koersspeculatie. Meer weten over wat aandelen zijn? Lees hier meer over wat aandelen zijn.

Dividend: wat is het?

Bij het kopen van aandelen moet je rekening houden met het dividend. Wanneer een bedrijf winst maakt, kan het bedrijf besluiten om een deel van de winst aan de aandeelhouder uit te keren in de vorm van dividend. Een goed dividend kan je rendement flink verhogen. Met de dividendkalender kan je zien wanneer bedrijven dividend uitkeren. Wil je meer weten over dividend? Lees hier alles over dividend.

Hoe bepaal je wanneer je een aandeel moet kopen?

Om geld te kunnen verdienen met het beleggen in aandelen is het natuurlijk belangrijk om het koopmoment goed te timen. Hiervoor bestaan twee geschikte methoden:

Wil je beter leren beleggen in aandelen? Gebruik dan onze beleggen voor beginners cursus:

Voorbeeld: aandelen Apple kopen

Aan de hand van twee voorbeelden laten we zien hoe het kopen van aandelen in zijn werk kan gaan.

Voorbeeld fysiek kopen

Wanneer je fysiek een aandeel koopt bij een broker, dan wordt dit aandeel van jou. Je kan dan bijvoorbeeld het aandeel Apple kopen voor een bedrag van 200 dollar. Wanneer het aandeel over een periode van 5 jaar stijgt naar 250 dollar verkoop je het aandeel weer. Je behaalt dan een mooi rendement van 25% of 5% op jaarbasis.

Voorbeeld speculatie

Je kan er ook voor kiezen om te speculeren op bijvoorbeeld een koersdaling met een CFD. Je gebruikt hiervoor de optie om short te gaan. Wanneer de prijs 300 dollar is ga je short. Vervolgens daalt de koers drie dagen later naar 250 dollar. Je winst bedraagt dan 50 dollar.

Door een hefboom in te zetten hoef je voor deze belegging niet de volledige 300 dollar in te zetten. Je kan een vergelijkbare belegging al uitvoeren met een bedrag van 30 dollar. Je rendement zou dan ook oplopen naar 50%. Met actief speculeren, neemt dus zowel het potentiële rendement als het potentiële risico toe.

Eerst oefenen met een demo!

Sta je te popelen om te beginnen met het kopen en verkopen van aandelen? Begrijpelijk! Toch is het verstandig om rustig aan te beginnen. Je kan bij verschillende aanbieders een gratis demoaccount openen. Met een demoaccount kan je de mogelijkheden geheel zonder risico proberen. Gebruik de onderstaande knop om een gratis demo te openen bij een broker:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

2 reacties


 • Bart

  Beste Alex,

  Dankjewel voor je tips, ook ik ben in de vele valkuilen getrapt waardoor ik
  alleen geld verloren heb, ik ben er echter van overtuigd dat met een goede
  tactiek en discipline er geld te verdienen valt.

  Je geeft aan stop löss op 2/3 van je profit in te stellen.
  Maar stel ik begin met 500 euro startkapitaal, hoeveel moet ik per trade
  investeren ? 50 , 100 , 150 euro of een bepaald percentage van mijn 500 euro ?

  Bij welk bedrag of percentage winst nemen ?

  Hoeveel trades per dag max ?

  Of ook trades overnight laten doorlopen als ze nog niet automatisch gesloten
  zijn ?

  Moet je stoppen als je je doelstelling in geld hebt bereikt per dag ?

  De verleiding is groot om door te gaan als het goed gaat.

  Ik heb vaak in de nasdaq cfd’s gehandeld omdat de beweeglijkheid groot is of zou
  de AEX beter zijn ?

  Beantwoorden

  • Alex Mostert

   Hoi Bart,

   Hoeveel geld je per trade investeert is helemaal afhankelijk van het risico dat je wilt lopen. Wanneer je conservatief wilt beleggen is 3 procent maximaal aan te raden. 10 procent is ook mogelijk, maar vanzelfsprekend risicovoller. Wanneer je dan tien keer achter elkaar de verkeerde beslissing neemt verlies je al je geld.

   De winst neem je doorgaans op een logisch niveau: dit kan bijvoorbeeld een horizontaal niveau zijn waar de prijs vaak weer vanaf ketst. Wel is het daarbij belangrijk om te zorgen voor een goede risico : rendement verhouding. Wanneer je 100 euro verliest op een trade bij het stop loss niveau dan is het aan te raden om ten minste 200 euro winst te behalen op een logisch take profit niveau. Eventueel kan je de winsten ook openhouden door middel van een trailing stop.

   Er is geen maximaal aantal trades per dag: wanneer je meer tijd hebt kan je gaan daghandelen in bijvoorbeeld aandelen. Wanneer je minder tijd hebt kan je beter de focus verleggen op de lange termijn.

   Ik zou ook geen doelstelling zetten op een bepaald bedrag per dag. Soms is niets doen de beste zet en soms zijn er meerdere aantrekkelijke mogelijkheden op één dag. Pin je hierop dan ook niet vast.

   Beide instrumenten kunnen interessant zijn om in te beleggen. Kijk daarnaast ook eens naar valuta’s wanneer je op zoek bent naar een stabiele tegenhanger.

   Al met al is het vooral belangrijk om veel te oefenen, op die manier ontdek je welke strategie bij jou werkt.

   Succes!
   Alex

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *