fbpx

Aandelen kopen: hoe kan je dat het beste doen?

Aandelen kopen en verkopen: hoe kan je dat het beste doen? Eerst bekijken we waar je het voordeligst kunt beleggen in aandelen. Vervolgens leer je alles wat je nodig hebt om direct aan de slag te gaan met het kopen en verkopen van aandelen. 

Actief in aandelen handelen

Wil je actief in aandelen CFD’s handelen? Dan is plus500 een erg goede keuze! Je kan hier zonder commissies CFD aandelen kopen en verkopen. Bovendien kan je de mogelijkheden gratis uitproberen met een demo van €40.000. Je kan hier meer lezen over Plus500 of de knop gebruiken om een gratis demo account te openen:

Plus500 account openen

Waar kan je het beste aandelen kopen?

Vroeger was het kopen en verkopen van aandelen een omslachtige zaak. Bij het kopen en verkopen van aandelen moest je vaak fysiek naar een bank waardoor de transactiekosten erg hoog lagen. Gelukkig is dit niet meer nodig!

Tegenwoordig is het mogelijk om via een online broker te handelen in alle bekende aandelen. Bij een broker kan je met een druk van je muisknop je favoriete aandeel kopen of verkopen. Hieronder zie je een overzicht van de beste aandelen brokers. 

Broker
eToroLogo 130x43 €0 aan transactiekosten op aandelen! Meer informatie Aanmelden
DEGIRO aandelen €2 + 0,03% op Nederlandse aandelen Meer informatie Aanmelden
Binck aandelen handelen Gratis met €500 aan transactietegoed! Meer informatie Aanmelden
Lynx aandelen verkopen 0,06% met een minimum van €6. Meer informatie Aanmelden
ING aandelen broker €4 + 0,04% en 0,24% servicefee. Meer informatie Aanmelden
ABN AMRO broker €6,50 + 0,1% en 0,18 servicefee Meer informatie Aanmelden
Rabobank aandelen kopen €5 + 0,06% service fee Meer informatie Aanmelden

Hoeveel kost beleggen in aandelen?

Een broker brengt voor iedere transactie kosten in rekening. Dit is het verdienmodel van een broker. De hoogte van deze kosten verschilt echter sterk van broker tot broker. Het is daarom verstandig om eerst goed na te gaan bij welke broker je het goedkoopst kunt beleggen. De bekende banken zijn namelijk zelden de beste partij.

We hebben een handige tool ontwikkelt waarmee je aan de hand van je eigen situatie kunt bepalen welke aandelen broker het goedkoopst voor je is. Gebruik de onderstaande knop om direct te kijken waar je het voordeligst kunt beleggen:

Direct kosten vergelijken

aandelen kopen software

Software van Plus500 voor het kopen en verkopen van aandelen. Lees hier meer >>

Hoe kan je aandelen kopen? Twee methoden!

Lange termijn: aandelen fysiek kopen

Je kan er voor kiezen om aandelen voor de lange termijn te kopen. Dit doe je door middel van een effectenrekening bij een traditionele broker. Wanneer je aandelen op de lange termijn koopt, is het extra belangrijk om de cijfers goed na te gaan. De winstgevendheid om de lange termijn moet dan immers zeker zijn.

Korte termijn: speculeren op aandelen

Je kan ook actief handelen in aandelen. Je speculeert dan op stijgingen en dalingen op de korte termijn. Hiervoor kan je het beste gebruik maken van een derivaat zoals de CFD. Door middel van CFD’s kan je beter inspelen op snelle koersstijgingen en koersdalingen.

  • Met CFD’s kan je al vanaf 100 euro beginnen met handelen.
  • Je kan een hefboom inzetten waardoor je met minder, meer kunt inzetten.
  • Je kan inzetten op een dalende koers door short te gaan.
  • Door middel van orders kan je je beleggingen 100% automatiseren.
Wil je meer weten over hoe CFD's werken? Lees dan dit artikel.

Wat je eerst moet weten over aandelen

Wat zijn aandelen precies?

Aandelen zijn eigendomspapieren. Wanneer je aandelen bezit in een bedrijf ben je mede-eigenaar van het bedrijf. Je krijgt dan ook vaak een deel van de winst uitgekeerd in de vorm van dividend. De meeste mensen bezitten echter ook aandelen omdat ze een koerswijziging anticiperen; dit noemen we ook wel koersspeculatie. Meer weten over wat aandelen zijn? Lees hier meer over wat aandelen zijn

Dividend: wat is het?

Bij het kopen van aandelen moet je rekening houden met het belang van dividend. Wanneer een bedrijf winst maakt, kan het bedrijf besluiten om een deel van de winst aan de aandeelhouder uit te keren in de vorm van dividend. Een goed dividend kan je rendement flink verhogen. Door middel van de dividendkalender kan je zien wanneer bedrijven dividend uitkeren. Wil je meer weten over dividend? Lees hier alles over dividend

Hoe bepaal je wanneer je een aandeel moet kopen?

Om geld te kunnen verdienen met het beleggen in aandelen is het natuurlijk belangrijk om het koopmoment goed te timen. Hiervoor bestaan twee geschikte methoden:

Wil je beter leren beleggen in aandelen? Gebruik dan onze beleggen voor beginners cursus! Bezoek de cursus hier direct >>

Voorbeeld: aandelen Apple kopen

Aan de hand van twee voorbeelden laten we zien hoe het kopen van aandelen in zijn werk kan gaan.

Voorbeeld fysiek kopen 

Wanneer je fysiek een aandeel koopt bij een broker, dan wordt dit aandeel van jou. Je kan dan bijvoorbeeld het aandeel Apple kopen voor een bedrag van 800 dollar. Wanneer het aandeel over een periode van 5 jaar stijgt naar 1000 dollar verkoop je het aandeel weer. Je behaalt dan een mooi rendement van 25% of 5% op jaarbasis.

Voorbeeld speculatie

Je kan er ook voor kiezen om te speculeren op bijvoorbeeld een koersdaling door middel van een CFD. Je gebruikt hiervoor de optie om short te gaan. Wanneer de prijs 1000 dollar is ga je short. Vervolgens daalt de koers drie dagen later naar 950 dollar. Je behaalt dan 50 dollar aan winst.

Door een hefboom in te zetten hoef je voor deze belegging niet de volledige 1000 dollar in te zetten. Je kan een vergelijkbare belegging al uitvoeren met een bedrag van 100 dollar. Je rendement zou dan ook oplopen naar 50%. Met actief speculeren, neemt dus zowel het potentiële rendement als het potentiële risico significant toe.

Eerst oefenen!

Sta je te popelen om te beginnen met het kopen en verkopen van aandelen? Begrijpelijk! Toch is het verstandig om rustig aan te beginnen. Je kan bij verschillende aanbieders een gratis demo account openen. Met een demo account kan je de mogelijkheden geheel zonder risico proberen. Gebruik de onderstaande knop om een gratis demo te openen bij één van de brokers:

Gratis demo openen

Pagina in het Engels