Hoe kan ik aandelen kopen?

Wil je aandelen kopen? In dit artikel bekijken we welke manieren er bestaan en op welke wijze je het beste geld kunt verdienen met het kopen en verkopen van aandelen.

Direct aan de slag?

De beste manier om aandelen te kopen

aandelen kopenVroeger was het kopen en verkopen van aandelen een omslachtige zaak. Bij het kopen en verkopen van aandelen moest je vaak fysiek naar een bank waardoor de transactiekosten erg hoog lagen. Gelukkig is dit niet meer nodig!

Tegenwoordig is het mogelijk om via een online broker te handelen in alle bekende aandelen. Hierbij kan je binnen enkele minuten al snel een aandeel kopen of verkopen. De beste broker voor de handel in aandelen is momenteel Markets.com: bij deze broker kan je namelijk in alle bekende en minder bekende CFD aandelen handelen van verschillende landen.

Bekijk hier wat de beste brokers zijn om aandelen te kopen >>

Wist je dit al over aandelen?

  • Je kan al vanaf enkele tientallen euro's aandelen kopen en verkopen.
  • Bij het beleggen in aandelen kan je een hefboom gebruiken en daardoor veel resultaten behalen.
  • Juist bij dalende koersen verdien je veel geld: ga short en elke daling is winst.
  • Tegenwoordig kan je orders gebruiken om het beleggen geheel te automatiseren.

aandelen handelen plus500

Software van Plus500 voor het kopen en verkopen van aandelen. Klik hier om te openen >>
CFD Service. 80.6% verliest geld.

Hoe kan je aandelen kopen?

Lange termijn: traag en conservatief

Veel mensen kopen aandelen voor de lange termijn, dit kan je doen met een zogenaamde effectenrekening. Er bestaan allerlei aanbieders alwaar je aandelen kunt kopen. Veel mensen gebruiken hiervoor de bank, banken als ING en ABN AMRO bieden speciale rekeningen aan waarmee je aandelen kunt kopen. Aanbieders als Alex, Lynx en Binckbank zijn echter betere alternatieven voor het kopen van aandelen voor de lange termijn, aangezien de kosten voor een order hier een stuk lager liggen.

Korte termijn: snellere winst

Wanneer je echt veel geld wilt verdienen met het kopen van aandelen, is het beter om gebruik te maken van een CFD broker. CFD brokers zijn vrij nieuw in Nederland en bieden veel voordelen aan in vergelijking met de meer traditionele aanbieders van effectenrekeningen. Een groot nadeel van het traditionele beleggen is dat je een flink vermogen nodig hebt om een aardige winst te behalen: de transactiekosten liggen namelijk behoorlijk hoog en kennen altijd een minimum van meerdere euro’s waardoor beleggen met 100 of 1000 euro gewoonweg niet rendabel is.

Beleggen in aandelen met CFD’s

Het is beter om te beleggen in aandelen door middel van CFD’s. Bij CFD brokers betaal je slechts lage transactiekosten die bovendien afhangen van de grootte van de order; hierdoor beginnen de kosten al bij enkele centen waardoor je met ieder bedrag geld kunt verdienen op kleine koerswijzigingen.

Het handelen in CFD’s heeft nog veel andere voordelen. Zo kan je met een hefboom handelen waardoor je met een relatief laag vermogen toch veel geld kunt verdienen. CFD’s zijn contracten die toepassing hebben op de onderliggende waarde waarbij het koersverschil tussen de prijs waarop je de positie opent en weer sluit je winst of verlies bepaald. Doordat je de effecten nooit op je naam overgeschreven krijgt, kan je eenvoudig handelen in allerlei financiële instrumenten: naast aandelen beleg je ook gemakkelijk in indexfondsen, grondstoffen en valutaparen.

Voorbeeld: aandelen Apple kopen

apple aandeel logoStel, de koers van Apple noteert 800 dollar en je besluit om het aandeel via een CFD te kopen. Je hebt 1000 euro gestort op het account bij je broker en je besluit om 4 aandelen te kopen, het totale bedrag van je aanschaf is dan 4X800 euro wat neerkomt op 3200 euro. Let er op dat dit bedrag niet wordt afgetrokken van je accountwaarde, alleen wanneer de koers wisselt wordt dit verrekent met het saldo van je account. De transactiekosten bedragen 1 euro per aandeel, dat is dus 4 euro in totaal.

De koers stijgt die dag met 20 euro en je besluit om de positie te sluiten. Met de aandelen Apple die je gekocht hebt verdien je dan 4X20 dollar wat 80 euro is min de transactiekosten van 4 euro wat neerkomt op 76 dollar. Vanzelfsprekend gaan deze berekeningen bij de broker automatisch, maar dit is een mooie illustratie van de mogelijkheden die er bestaan om te handelen in aandelen bij een CFD broker.

Beginnen met aandelen kopen?

Wil je direct beginnen met het zelf kopen en verkopen van aandelen om winst te maken? Bekijk dan eens ons overzicht van demoaccounts, je kan beleggen daar helemaal gratis en zonder risico uit proberen. Een leuk weetje is overigens het feit dat je altijd geld kunt verdienen, bij CFD brokers kan je namelijk net zoals de grote banken ook short gaan waardoor je geld kunt verdienen wanneer de koers daalt. Op die manier is de ondergang van een beursgenoteerde onderneming voor jou als belegger dus een mooie kans om wat extra geld te verdienen. 

Wat je moet weten voordat je aandelen koopt

Dividend: wat is het?

Bij het kopen van aandelen moet je rekening houden met het belang van dividend. Wanneer een bedrijf winst maakt, kan het bedrijf besluiten om een deel van de winst aan de aandeelhouder uit te keren in de vorm van dividend. Let bij het kopen van een aandeel goed op het dividend aangezien dit bedrag ook bepalend is voor de uiteindelijke winst die je behaalt. Lees hier alles over dividend

Wat zijn aandelen precies?

Aandelen zijn een soort eigendomspapieren. Wanneer je aandelen bezit in een bedrijf ben je mede-eigenaar van het bedrijf. Je krijgt dan ook vaak een deel van de winst uitgekeerd in de vorm van dividend. De meeste mensen bezitten echter ook aandelen omdat ze een koerswijziging anticiperen; dit noemen we ook wel koersspeculatieLees hier meer over wat aandelen zijn

Hoe bepaal je wanneer je een aandeel moet kopen?

Om geld te kunnen verdienen met het beleggen in aandelen is het natuurlijk belangrijk om het koopmoment goed te timen. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de nieuwsontwikkelingen; positief nieuws doet de koers vaak stijgen en negatief nieuws laat de koers juist dalen. Daarnaast is het ook van belang om rekening te houden met technische analyse. Lees hier meer over hoe je belegt >>