Facebook aandelen: kopen of verkopen

Iedereen weet wel wat Facebook is. Dit grote sociale netwerk groeit nog steeds en haalt bakken met geld binnen dankzij het uitgebreide advertentieprogramma. Maar hoe kan je nu eigenlijk beleggen in Facebook? En is het verstandig om Facebook aandelen te kopen of verkopen? In deze uitgebreide special lees je er alles over!

Hoe kan je beleggen in Facebook?

Er zijn twee manieren waarop je kunt beleggen in Facebook. Je kunt ervoor kiezen om zelf aandelen te kopen of verkopen. Daarnaast kan je bij moderne brokers speculeren op de kleinste koersschommelingen op de korte termijn. Hieronder zie je direct wat de beste manieren zijn om te beleggen in Facebook:

Waar kan je Facebook aandelen kopen?

Je kan er ook voor kiezen om Facebook aandelen te kopen. Dit is verstandig wanneer je gelooft dat  de inkomsten van Facebook in de toekomst nog verder gaan stijgen. Steeds meer mensen zijn actief op sociale media. Hierdoor kunnen de inkomsten uit advertenties in de toekomst verder stijgen.

Wil je weten waar je het beste Facebook aandelen kunt kopen? Bekijk dan het onderstaande overzicht:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 voor Facebook. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logo€1 voor Facebook
Mexem aandelen kopen$0,005 per aandeel Facebook met $2,50 minimum
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
FXFlat aandelen kopen$0,01 per aandeel met $1,90 minimum
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je actief beleggen in Facebook?

Je kan ervoor kiezen om actief te beleggen in het koersverloop van Facebook. Een groot voordeel van actief beleggen, is dat je ook wanneer de koers van het aandeel daalt je hierop kunt inspelen. Een goede broker om actief te beleggen in Facebook met CFD’s is Plus500. Bij Plus500 kan je de mogelijkheden geheel zonder risico uitproberen met een onbeperkte demo. Gebruik de onderstaande knop om een gratis account te openen:

86% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Hoe kan je Facebook aandelen kopen?

Wil je Facebook aandelen kopen, maar weet je niet hoe dit moet? Geen nood! In dit stappenplan bekijken we precies wat je moet doen voordat je kunt handelen in Facebook.

Stap 1: open een account bij een broker

Je koopt aandelen bij een broker. Het is belangrijk om een broker te kiezen waar je voordelig in Amerikaanse aandelen kunt kopen. Op die manier bespaar je veel geld wanneer je Facebook aandelen koopt.

Wil je weten wat een betrouwbare partij is om te beleggen in dit aandeel? Bekijk dan ons overzicht van brokers en ontdek direct waar je dit het beste kunt doen:

Vervolgens is het belangrijk dat je geld stort op je account. Bedenk voor welk bedrag je Facebook aandelen wilt kopen en stort dit bedrag op je account.

Stap 2: analyseer het aandeel

Het is niet verstandig om zomaar in het wilde weg het Facebook aandeel te kopen. De koers van dit aandeel is erg bewegelijk en heeft de nodige ontwikkelingen doorgemaakt. Het is daarom belangrijk om eerst te bepalen wat een goed moment is om het aandeel te kopen. Je kan hiervoor gebruik maken van twee type analyses.

Met fundamentele analyse bekijk je hoe het bedrijf het cijfermatig doet. Op basis van de nummers onderzoek je of het bedrijf ook in de toekomst een goed winstpotentieel heeft. Je kan er ook voor kiezen om technische analyse toe te passen. Je onderzoekt dan de koerspatronen om te bepalen of het een aantrekkelijk moment is om Facebook aandelen te kopen.’

Wanneer je hebt besloten dat het inderdaad slim is om Facebook aandelen te kopen, moet je nog besluiten wat een goed instapmoment is. Hiervoor kan je naar de historische koers kijken. Wanneer de koers zich op een hoog punt bevindt en je ziet dat deze vaak weer daalt op dit punt, dan kan je waarschijnlijk beter even wachten. Je kunt er ook voor kiezen om het aandeel gespreid te kopen. Je koopt dan bijvoorbeeld iedere maand enkele Facebook aandelen.

Facebook aandelen kopen

Stap 3: seal the deal

Binnen je broker account kan je vervolgens een order indienen om het aandeel te kopen. Hierbij kan je gebruik maken van een market order of een limiet order. Met een market order koop je het aandeel direct tegen de huidige koers. Met een limiet order koop je het aandeel alleen wanneer de prijs is gedaald naar een bepaalde prijs.

Bepaal altijd vooraf een strategie. Bedenk bij welke prijs je wilt kopen en bij welke prijs je weer wilt verkopen. Soms kan het zelfs verstandig zijn om een stop loss in te stellen. Je neemt dan automatisch je verlies wanneer de koers van het aandeel teveel is gedaald.

Hoe verdient Facebook geld?

Voordat je gaat beleggen in Facebook, is het belangrijk dat je begrijpt hoe het bedrijf winst maakt. Op het eerste gezicht lijkt Facebook geen (potentieel) winstgevende onderneming. Het is immers een bedrijf dat gratis allerlei diensten aanbiedt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat als je geen geld betaalt voor een product, je waarschijnlijk zelf het product bent.

Facebook verdient dan ook bakken met geld door advertenties te verkopen. Het sociale netwerk is erg populair onder bedrijven. Dit komt doordat het mogelijk is om gebruikers heel precies te targetten. Hierdoor kan je als bedrijf precies aangeven welke gebruikers je advertenties kunnen zien.

Ook heeft Facebook nieuwe verdienmodellen aangeboord. Zo kocht Facebook in 2012 Instagram waar het nu ook mogelijk is om te adverteren. In 2019 zorgde Instagram al voor een extra omzet van $20 miljard.

Twee jaar later kocht Facebook ook nog Whatsapp voor een bedrag van $19 miljard. Ze verdienen al geld via Whatsapp Business en Facebook is ook van plan om advertenties binnen de app te introduceren. Met ruim 2 miljard gebruikers kan dit alleen maar meer geld in het laatje brengen.

Beleggen in Facebook

Het grootste gevaar: privacy

Dat Facebook een bedrijf is met veel potentie mag wel duidelijk zijn. Toch is er ook een groot gevaar voor het toekomstige succes van Facebook: privacy. Facebook kwam groot in het nieuws met diverse schandalen. Het schandaal rondom Cambridge Analytica kreeg hier het meeste aandacht. Deze instantie verkreeg via Facebook gegevens van tientallen miljoenen gebruikers van Facebook. Ze gebruikte deze gegevens onder andere om Trump te helpen met zijn campagne.

Diverse Amerikaanse toezichthouders waren niet tevreden met Facebook. De Amerikaanse Federal Trade Commission of FTC legde een forse boete op van 5 miljard dollar. Dit is natuurlijk slecht voor de winstgevendheid van Facebook en het zorgde er dan ook voor dat de aandelenkoers flink daalde.

Om dit soort megaboetes in de toekomst te voorkomen, zal Facebook meer mensen moeten inhuren om de privacy en veiligheid van gebruikers te beschermen. Zo hebben ze een groot team dat het verspreiden van nepnieuw moet tegengaan.

Wanneer dit alles goed functioneert, neemt de kans op een nieuwe forse boete af. Tegelijkertijd zullen dit soort maatregelen de winstgevendheid van het bedrijf verminderen. Bovendien adverteren bedrijven vooral bij Facebook, omdat ze toegang hebben tot veel gegevens. Wanneer Facebook teveel beperkt wordt in het verzamelen van gegevens, dan kan het netwerk minder aantrekkelijk worden voor gebruikers.

Wat denk jij? Gaat de toegenomen vraag naar privacy een bedreiging zijn voor Facebook of zal het wel los lopen?

Hoe doet Facebook het?

Facebook is een redelijk conjunctuurgevoelig aandeel. Wanneer het slecht gaat met de economie, dan zie je dat bedrijven vaak minder uitgeven aan advertenties. Wanneer bedrijven minder uitgeven aan advertenties, dan kan Facebook minder winst maken.

Facebook gaf tijdens de coronacrisis bijvoorbeeld aan dat ze opvallend minder zouden verdienen. Wel heeft het bedrijf meer dan $50 miljard aan tegoeden op de balans. Hierdoor kan het flink slechte tijden makkelijk doorkomen.

Over de algemene linie ontwikkelt het bedrijf zich nog steeds goed. Het aantal gebruikers neemt  toe en ook de omzetcijfers van Facebook groeien. Denk je dat Facebook in de toekomst nog verder gaat groeien? Dan kan het interessant zijn om de aandelen te kopen.

Is het verstandig om nu Facebook aandelen te kopen?

Het lange termijn perspectief van Facebook lijkt niet slecht. Het bedrijf heeft een grote hoeveelheid aan liquiditeit (meer dan 50 miljard dollar) en een nog steeds groeiend aantal gebruikers. De winstgevendheid van het bedrijf stijgt en door Instagram en Whatsapp in te zetten kunnen ze in de toekomst meer verdienen.

De kracht van Facebook zit hem vanzelfsprekend in het grote aantal gebruikers. In januari 2012 had het netwerk al 900 miljoen gebruikers verspreid over de hele wereld.  Ondertussen is dit aantal gebruikers flink gegroeid naar 2,5 miljard! Daarbij komt dat zelfs mensen die niet gebruik maken van Facebook het merk wel kennen. Dit enorme bereik kan perfect worden gebruikt voor directe marketing.

Toch zijn er ook voldoende onzekerheden. De privacy schandalen kunnen het merk veel schade toebrengen. Bovendien bestaan er altijd het risico dat een ander sociaal netwerk populairder wordt. Kies daarom het goede moment om in te stappen wanneer je gaat beleggen in Facebook en houdt de ontwikkelingen goed in de gaten.

Wat is de actuele Facebook prijs?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van het Facebook aandeel? Hieronder kan je zien tegen welke prijs je direct Facebook CFD-aandelen kunt kopen:

 

78% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Facebook

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Facebook.

Analyse van Facebook

Voordat je besluit of je Facebook wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Facebook zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Facebook zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van Facebook in 2023?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat Facebook gaat doen in 2023 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Facebook is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Toch de vraag: is Facebook een hype?

Toch moeten we er rekening mee houden dat Facebook zomaar een tijdelijke hype kan zijn. Wie zit er tegenwoordig nog op Hyves, het sociale netwerk dat enkele jaren geleden ontzettend populair was? Alhoewel Facebook door zijn internationale uitstraling wellicht een langer leven is geschonken, blijft het de vraag of Facebook ook in de toekomst zijn concurrenten voor blijft.

Het zou best kunnen dat Facebook andere dot com bedrijfjes achterna gaat en net als MySpace een kleine speler op de markt wordt. Facebook lijkt dit te proberen voorkomen door allerlei gerelateerde bedrijven op te kopen. Een voorbeeld van een groot bedrijf dat Facebook heeft opgekocht is het populaire WhatsApp dat bijna iedereen gebruikt. Ook Instagram is tegenwoordig van de blauwe reus.

De groei van Facebook

Momenteel gaat het echter goed met Facebook. Het aantal actieve gebruikers groeit en ook het aantal uren dat gebruikers doorbrengen op de website neemt toe. Zolang deze trend zich blijft doorzetten en het bedrijf geen gekke dingen doet, dan zal het aandeel zich naar alle waarschijnlijkheid goed blijven ontwikkelen.

Actieve gebruikers Facebook

Het aantal actieve gebruikers stijgt nog steeds

Facebook verkopen?

De koers van Facebook is altijd vrij volatiel geweest. Al na de lancering was een enorme daling gevolgd door een flinke stijging te zien. Feit is dat veel beginnende beleggers aandelen Facebook kopen, omdat ze gebruik maken van Facebook en met het bedrijf kunnen identificeren.

Een website met een groot deel van de wereldbevolking als lid is vanzelfsprekend erg interessant. Het is alleen de vraag of Facebook de potentie van zo’n database vol met persoonsgegevens goed weet in te zitten zonder belemmeringen van allerlei privacy waakhonden en lastige overheden.

Voor de slimme belegger hoeft dit echter niet uit te maken. Door gebruik te maken van moderne brokers, kan je namelijk speculeren op zowel korte termijn koersdalingen als koersstijgingen! Dit noemen we ook wel short gaan. Met een short positie behaal je juist een positief resultaat wanneer de koers daalt.

Koersontwikkeling aandeel

Sinds de lancering van het aandeel is de prijs van 38 dollar naar ruim over de 200 dollar heen geschoten. Dit kan voor een deel komen doordat het een erg bekend bedrijf is. Mensen die weinig van aandelen afweten zullen dan eerder Facebook aandelen kopen, omdat het herkenbaar is.

Toch neemt dat niet weg dat de winst ook fors is gestegen; in 2018 behaalde Facebook een nettowinst van ruim 5 miljard dollar en een omzet van 15 miljard dollar. Zolang Facebook zijn gebruikers weet vast te houden, zal de waarde van het aandeel naar alle waarschijnlijkheid blijven groeien.

Beste manier om in Facebook aandelen te handelen

De meest winstgevende manier om te handelen in Facebook aandelen is door ze op de korte termijn te kopen en verkopen. Hierdoor kan je ook kleinere koersbewegingen meepakken. De aandelen van het sociale netwerk lijken sterk te reageren op nieuwsberichten: het is dan ook aan te raden om het nieuws nauwlettend te volgen. Door op het juiste moment aandelen Facebook te kopen kan je hoge rendementen behalen.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
AIG
AIG
Amazon
Amazon
AMD
AMD
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *