Facebook (META) aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Wil je Facebook (META) aandelen kopen? Op deze pagina lees je of het verstandig is om in Facebook aandelen te beleggen. Ook vind je hier de laatste Meta aandelenkoers en kan je een uitgebreide analyse van het bedrijf lezen.

Hoe kan je Facebook (META) aandelen kopen?

Wil je weten waar je het beste Facebook aandelen kunt kopen? Bekijk dan het onderstaande overzicht:

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demo* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden
* Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd
* Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Facebook. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele Facebook (Meta) prijs?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van het Facebook (Meta) aandeel? Hieronder kan je zien tegen welke prijs je direct Facebook aandelen kunt kopen:

51% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Facebook (Meta)

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Facebook.

Analyse van Facebook (Meta)

Voordat je besluit of je Facebook wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Facebook zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Facebook zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van Facebook in 2024?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat Facebook gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Facebook is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Waarom kan het slim zijn om Facebook aandelen te kopen?

  • Sterk merk: Meta Platforms (Facebook) is een bekend merk dat wereldwijd actief is en sterke financiële prestaties neerzet.
  • Diversificatie: Meta bezit naast Facebook ook Instagram, WhatsApp en Messenger.
  • Groei: het lukt Meta nog steeds om meer gebruikers aan te trekken. Het bedrijf heeft jaarlijks rond de drie  miljard actieve gebruikers.
  • Advertenties: het lukt Meta om een groot bedrag te verdienen met het verkopen van advertenties. Door de grote hoeveelheid data, kunnen adverteerders zich specifiek richten op bepaalde groepen mensen.

Met welke risico’s met je rekening houden bij beleggingen in Facebook?

  • Afhankelijkheid: het succes van Facebook hangt sterk af van de user engagement.
  • Concurrentie: Meta moet constant strijden met andere bedrijven om marktaandeel. Wanneer gebruikers overstappen naar een nieuw platform, kan Meta veel geld verliezen.
  • Regulering: de regels rondom bijvoorbeeld nepnieuws worden steeds strenger. Nieuwe regels kunnen de winstgevendheid van Facebook sterk verminderen.
  • Privacy: ook op het gebied van privacy nemen bedrijven steeds meer maatregelen. Binnen Apple kan Meta de gebruikers bijvoorbeeld minder goed volgen, waardoor het lastiger is om advertenties gericht weer te geven.
  • Reputatie: Facebook kan gemakkelijk reputatieschade oplopen door problemen rondom privacy, moderatie en het verwerken van gebruikersdata.

Wat zijn de grootste concurrenten van Facebook?

  • Google: Google concurreert op de advertentiemarkt met Facebook en biedt met YouTube bovendien een interessant, alternatief platform.
  • TikTok: gebruikers kunnen binnen dit platform korte video’s delen.
  • Twitter: gebruikers kunnen met dit sociale netwerk korte berichten delen.
  • Snapchat: met deze applicatie kunnen gebruikers video’s versturen die binnen enkele seconden verdwijnen.
  • Pinterest: dit sociale netwerk maakt het mogelijk om interesses te delen.

Hoe kan je beleggen in Facebook?

Stap 1: open een account bij een broker

Je koopt aandelen bij een broker. Het is belangrijk om een broker te kiezen waar je voordelig in Amerikaanse aandelen kunt kopen. Op die manier bespaar je veel geld wanneer je Facebook aandelen koopt.

Wil je weten wat een betrouwbare partij is om te beleggen in dit aandeel? Bekijk dan ons overzicht van brokers en ontdek direct waar je dit het beste kunt doen:

Vervolgens is het belangrijk dat je geld stort op je account. Bedenk voor welk bedrag je Facebook aandelen wilt kopen en stort dit bedrag op je account.

Stap 2: analyseer het aandeel

Het is niet verstandig om zomaar in het wilde weg het Facebook aandeel te kopen. De koers van dit aandeel is erg bewegelijk en heeft de nodige ontwikkelingen doorgemaakt. Het is daarom belangrijk om eerst te bepalen wat een goed moment is om het aandeel te kopen. Je kan hiervoor gebruikmaken van twee typen analyses.

Met fundamentele analyse bekijk je hoe het bedrijf het cijfermatig doet. Op basis van de nummers onderzoek je of het bedrijf ook in de toekomst een goed winstpotentieel heeft. Je kan er ook voor kiezen om technische analyse toe te passen. Je onderzoekt dan de koerspatronen om te bepalen of het een aantrekkelijk moment is om Facebook aandelen te kopen.’

Wanneer je hebt besloten dat het inderdaad slim is om Facebook aandelen te kopen, moet je nog besluiten wat een goed instapmoment is. Hiervoor kan je naar de historische koers kijken. Wanneer de koers zich op een hoog punt bevindt en je ziet dat deze vaak weer daalt op dit punt, dan kan je waarschijnlijk beter even wachten. Je kunt er ook voor kiezen om het aandeel gespreid te kopen. Je koopt dan bijvoorbeeld iedere maand enkele Facebook aandelen.

Facebook aandelen kopen

Stap 3: Meta aandelen kopen

Binnen je broker account kan je vervolgens een order indienen om het aandeel te kopen. Hierbij kan je gebruikmaken van een market order of een limiet order. Met een marktorder koop je het aandeel direct tegen de huidige koers. Met een limiet order koop je het aandeel alleen wanneer de prijs is gedaald naar een bepaalde prijs.

Bepaal altijd vooraf een strategie. Bedenk bij welke prijs je wilt kopen en bij welke prijs je weer wilt verkopen. Soms kan het zelfs verstandig zijn om een stop loss in te stellen. Je neemt dan automatisch je verlies wanneer de koers van het aandeel teveel is gedaald.

Facebook naar Meta

Facebook heeft haar naam recent veranderd naar Meta, om aan te geven dat de focus van het bedrijf nu de metaverse is. De metaverse is een virtuele ruimte waarin mensen met elkaar kunnen communiceren. Facebook is van plan om zich steeds meer op andere activiteiten te richten: denk hierbij bijvoorbeeld ook aan e-commerce en gaming.

De metaverse moet toegankelijk zijn via VR headsets & smartphones. Deze nieuwe techniek staat nog in de kinderschoenen, maar Meta gelooft sterk in de toekomst.

Op het moment van schrijven kost de ontwikkeling van metaverse vooral veel geld en levert het nog niets op. Wanneer de metaverse een succes wordt in de toekomst, heeft het bedrijf wel een sterke positie opgebouwd. Wanneer je gelooft in het verhaal achter de metaverse, kan het interessant zijn om Meta (Facebook) aandelen te kopen.

Hoe verdient Facebook geld?

Voordat je gaat beleggen in Facebook, is het belangrijk dat je begrijpt hoe het bedrijf winst maakt. Op het eerste gezicht lijkt Facebook geen (potentieel) winstgevende onderneming. Het is immers een bedrijf dat gratis allerlei diensten aanbiedt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat als je geen geld betaalt voor een product, je waarschijnlijk zelf het product bent.

Facebook verdient dan ook bakken met geld door advertenties te verkopen. Het sociale netwerk is erg populair onder bedrijven. Dit komt doordat het mogelijk is om gebruikers heel precies te targetten. Hierdoor kan je als bedrijf precies aangeven welke gebruikers je advertenties kunnen zien.

Ook heeft Facebook nieuwe verdienmodellen aangeboord. Zo kocht Facebook in 2012 Instagram waar het nu ook mogelijk is om te adverteren. In 2019 zorgde Instagram al voor een extra omzet van $ 20 miljard.

Twee jaar later kocht Facebook ook nog Whatsapp voor een bedrag van $ 19 miljard. Ze verdienen al geld via Whatsapp Business en Facebook is ook van plan om advertenties binnen de app te introduceren. Met ruim twee miljard gebruikers kan dit alleen maar meer geld in het laatje brengen.

Beleggen in Facebook

Het grootste gevaar voor Facebook: privacy

Dat Facebook een bedrijf is met veel potentie mag wel duidelijk zijn. Toch is er ook een groot gevaar voor het toekomstige succes van Facebook: privacy. Facebook kwam groot in het nieuws met diverse schandalen. Het schandaal rondom Cambridge Analytica kreeg hier het meeste aandacht. Deze instantie verkreeg via Facebook gegevens van tientallen miljoenen gebruikers van Facebook. Ze gebruikte deze gegevens onder andere om Trump te helpen met zijn campagne.

Diverse Amerikaanse toezichthouders waren niet tevreden met Facebook. De Amerikaanse Federal Trade Commission of FTC legde een forse boete op van vijf miljard dollar. Dit is natuurlijk slecht voor de winstgevendheid van Facebook en het zorgde er dan ook voor dat de aandelenkoers flink daalde.

Verlagen van het risico

Om dit soort megaboetes in de toekomst te voorkomen, zal Facebook meer mensen moeten inhuren om de privacy en veiligheid van gebruikers te beschermen. Zo hebben ze een groot team dat het verspreiden van nepnieuws moet tegengaan.

Wanneer dit alles goed functioneert, neemt de kans op een nieuwe forse boete af. Tegelijkertijd zullen dit soort maatregelen de winstgevendheid van het bedrijf verminderen. Bovendien adverteren bedrijven vooral bij Facebook, omdat ze toegang hebben tot veel gegevens. Wanneer Facebook teveel beperkt wordt in het verzamelen van gegevens, dan kan het netwerk minder aantrekkelijk worden voor gebruikers.

Wat denk je? Gaat de toegenomen vraag naar privacy een bedreiging zijn voor Facebook of zal het wel los lopen?

Toch de vraag: is Facebook een hype?

Toch moeten we er rekening mee houden dat Facebook zomaar een tijdelijke hype kan zijn. Wie zit er tegenwoordig nog op Hyves, het sociale netwerk dat enkele jaren geleden ontzettend populair was? Alhoewel Facebook door zijn internationale uitstraling wellicht een langer leven is geschonken, blijft het de vraag of Facebook ook in de toekomst zijn concurrenten voor blijft.

Het zou best kunnen dat Facebook andere dot com bedrijfjes achterna gaat en net als MySpace een kleine speler op de markt wordt. Facebook lijkt dit te proberen voorkomen door allerlei gerelateerde bedrijven op te kopen. Een voorbeeld van een groot bedrijf dat Facebook heeft opgekocht is het populaire WhatsApp dat bijna iedereen gebruikt. Ook Instagram is tegenwoordig eigendom van de blauwe reus.

Facebook verkopen?

De koers van Facebook is altijd vrij volatiel geweest. Al na de lancering was een enorme daling gevolgd door een flinke stijging te zien. Feit is dat veel beginnende beleggers aandelen Facebook kopen, omdat ze gebruikmaken van Facebook en met het bedrijf kunnen identificeren.

Een website met een groot deel van de wereldbevolking als lid is vanzelfsprekend erg interessant. Het is alleen de vraag of Facebook de potentie van zo’n database vol met persoonsgegevens goed weet in te zitten zonder belemmeringen van allerlei privacy waakhonden en lastige overheden.

Koersdalingen Meta (Facebook)

In 2022 ging de aandelenkoers van Meta (Facebook) sterk onderuit. Deze dalingen kwamen door tegenvallende resultaten. De koers daalde uiteindelijk naar het laagste niveau sinds 2015, maar wist in 2013 weer enigszins te herstellen.

Voor de slimme belegger hoeft dit echter niet uit te maken. Door gebruik te maken van moderne brokers, kan je namelijk speculeren op zowel korte termijn koersdalingen als koersstijgingen! Dit noemen we ook wel short gaan. Met een short positie speculeer je juist op een dalende koers.

Is het verstandig om nu Facebook aandelen te kopen?

Meta kan een interessante belegging zijn. Met rond de drie miljard actieve jaarlijkse gebruikers kan het bedrijf hoge inkomsten genereren met advertenties. Bovendien heeft het bedrijf Instagram en WhatsApp gekocht, waarmee het bedrijf een groter aantal gebruikers kan bereiken.

Toch zijn er ook grote risico’s verbonden aan een belegging in Meta (Facebook). De aandelenkoers is recent bijvoorbeeld fors gedaald door tegenvallende resultaten. Onder druk van de politiek moet Facebook bijvoorbeeld steeds meer moderators aannemen om content te controleren. Ook wordt het steeds lastiger om data te verzamelen door strengere privacy wetten.

Vergelijk Meta daarnaast met de concurrentie. In het verleden ging Myspace bijvoorbeeld ten onder doordat gebruikers massaal overstapten naar een nieuw netwerk. Wanneer de reputatie van Facebook te veel schade oploopt, kan dit opnieuw gebeuren.

Beleggen in Meta (Facebook) is duidelijk niet zonder risico. Onderzoek daarom voor jezelf of het aandeel binnen je risicotolerantie past. Op die manier kan je bepalen of je wel of niet Facebook aandelen moet kopen.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
AIG
AIG
Amazon
Amazon
AMD
AMD
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *