fbpx

Hoe kan je beleggen in zilver?

Net zoals goud is zilver een edelmetaal dat beperkt beschikbaar is en daardoor flink kan stijgen in waarde. Maar hoe komt de waarde van zilver eigenlijk tot stand? En hoe kan je zelf beleggen in zilver? In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je gaat beleggen in zilver.

Hoe komt de vraag naar zilver tot stand?

De vraag naar zilver kun je in twee delen opsplitsen. Het eerste deel is de vraag naar zilver als veilige haven, en het tweede deel wordt wel de industriële vraag genoemd.

Maar liefst 85 procent van het zilver wordt gebruikt voor industriële doeleinden. Zilver wordt gebruikt in verschillende technologische producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mobiele telefoons. In tegenstelling tot goud heeft zilver dus echt een praktische toepassing. Met de opkomst van nieuwe economieën zal de vraag naar zilver in elektronische producten dan ook alleen maar toenemen.

Maar de rol als industrieel materiaal alleen verklaart de stijging van zilver de afgelopen tien jaar niet. Zilver wordt door veel mensen ook gezien als veilige haven. Net zoals goud beleggen mensen in zilver om zich te beschermen in tijden van economische tegenspoed. Zilver is ook een goede bescherming tegen bijvoorbeeld inflatie.

Hoe kan je beleggen in zilver?

Beleggen in fysiek zilver kan via een speciaal bedrijf alwaar je het zilver fysiek kunt aankopen. Het is ook mogelijk om actief te handelen in zilver via het internet. We bespreken de mogelijkheden waarop je in zilver kunt beleggen.

Manier 1: Actief beleggen via derivaten

Een populaire manier om te beleggen in zilver is door gebruik te maken van derivaten. Zo kan je gebruik maken van CFD’s om te speculeren op koersstijgingen en koersdalingen. CFD’s zijn alleen bedoeld voor de korte termijn. Door de sterke volatiliteit van zilver kan je goede resultaten behalen met CFD’s op zilver. Wanneer je wilt beleggen in zilver om koerswinst te behalen is het verstandiger om dit bij een broker te doen. Bij Plus500 kan je beleggen in de CFD zilver gratis uitproberen met een demo van 40.000 euro of met een kleine storting.

Het is ook mogelijk te beleggen in zilver door middel van opties. Bij opties koop je de mogelijkheid (maar niet de verplichting) om zilver tegen een bepaalde waarde te kopen of verkopen. Wanneer je opties goed inzet kan je een leuke koerswinst behalen met je investering in zilver. Bij opties bepaal je zelf de exacte looptijd. Wil je meer weten over beleggen in opties? Lees dan dit artikel.

Wanneer je op de lange termijn wilt beleggen in zilver, dan kan je er ook voor kiezen om dit te doen door middel van een tracker. Trackers zijn effecten die ontworpen zijn om de prijs van een onderliggend effect zoveel mogelijk te volgen. Een voorbeeld van een zilver tracker is de ETFS Physical Silver ETF. Meer over trackers lees je in het artikel beleggen in trackers.

Beleggen in zilver

Manier 2: beleggen in zilveraandelen

Je kunt er ook voor kiezen om in zilveraandelen te beleggen. Door aandelen van zilvermijnen te kopen, beleg je indirect in de prijsontwikkeling van zilver. Wanneer de prijs van zilver toeneemt, maken zilvermijnen immers meer winst.

Vanzelfsprekend is de koers niet één op één verbonden. Wanneer je in een bedrijf belegt, spelen ook andere factoren een rol. Een bedrijf kan het bijvoorbeeld operationeel gezien beter doen dan een ander bedrijf. Bestudeer daarom de fundamentele gegevens van het bedrijf eerst voordat je de aandelen koopt.

Manier 3: fysiek beleggen in zilver

Mensen die bang zijn voor totale geldontwaarding geven vaak de voorkeur aan fysieke beleggingen in zilver. Er bestaan twee manieren waarop je in fysiek zilver kunt investeren: door baren te kopen of door munten te kopen. Een groot nadeel van het kopen van zilveren baren is dat er 21% BTW op wordt gerekend. Hierdoor behaal je al direct een flink verlies, aangezien je die BTW als particulier nooit terugkrijgt.

Voor veel beleggers zijn zilveren munten dan ook interessanter. De verkoper moet alsnog BTW rekenen over de winstmarge wat doorberekend wordt in de prijs. Toch is dit een stuk lager dan de volledige BTW die je over een baar betaalt. Bij zilveren munten is het belangrijk om op de zuiverheid te letten.

Bij fysieke beleggingen in zilver moet je opletten. Het is belangrijk dat je voor een goede verzekering of opslag zorgt. Met fysiek zilver behaal je doorgaans een lager rendement dan met derivaten. Er moeten immers extra kosten worden gemaakt voor het omgaan met fysiek zilver. Koop daarom alleen fysiek zilver wanneer je bang bent dat de wereld in de toekomst zal branden.

Beleggen in zilveren munten

Enkele beleggingstips

Zilver is doorgaans volatieler dan goud. Beide edelmetalen kennen een sterke correlatie. Wanneer goud stijgt, stijgt zilver doorgaans en vice versa. Zilver reageert echter sterker. Wanneer goud daalt, daalt zilver vaak sterker. Het is dan ook niet ongekend voor zilver om ruim vijf procent te dalen of stijgen op een dag.

Voorheen bestond er ook een vaste verhouding tussen zilver en goud van ongeveer 1:15. Dat deze verhouding niet altijd standhoud is ondertussen duidelijk. Het verschil tussen de zilver- en goudprijs is flink toegenomen.

Goud zilver correlatie

Er bestaat een sterke correlatie tussen goud en zilver

Beleggen in zilver als veilige haven

Sterke stijgingen van de zilverprijs worden vaak aangejaagd door een economische crisis. Beleggers zoeken tijdens een recessie naar een goede en betaalbare veilige haven voor beleggingen. De verschuiving van zilver van industrieel metaal naar monetair metaal is dan ook verantwoordelijk voor een groot deel van de huidige prijsstijging.

Recent was er weer een stijging in de edelmetalen te zien tijdens een crisis. De Brexit zorgde er direct voor dat de prijzen van goud en zilver sterk stegen. Het is dan ook verstandig om goud en zilver op te kopen in economisch onzekere tijden.

Als belegger moet je zilver als edelmetaal los zien van goud. De zilvermarkt is ongeveer 19 keer zo klein als de goudaandelen- of obligatiemarkt. Maar juist deze kleine marktomvang in combinatie met een snel groeiende industriële vraag naar het fysieke zilver, maakt zilver kopen in deze tijd erg aantrekkelijk.

Industriële vraag naar zilver

Volgens The Silver Institute worden er ongeveer 900 miljoen ounces zilver gebruikt, tegen ongeveer 700 miljoen ounces die uit de zilvermijnen worden gehaald. Dit betekent dat er jaarlijks wordt ingeteerd op de voorraad zilver die bovengronds wordt bewaard. De zilvervoorraad, in andere woorden, is drastisch aan het krimpen.

In 1950 bedroeg deze voorraad ongeveer 10 miljard ounces, en zou volgens de Amerikaanse CPM Group in 2010 nog maar uit 3,5 miljard ounces bestaan. Dit betekent natuurlijk dat de prijs van zilver enorm is gestegen. De meeste zilverconsumptie vond voornamelijk plaats in het Westen. Als je bedenkt dat steeds meer Aziaten telefoons, dvd- spelers en iPods gaan gebruiken, begrijp je waarom zilver kopen een erg interessante belegging kan zijn!

Zilver is het nieuwe goud

De vraag naar zilver is op dit moment erg groot, terwijl er maar weinig zilvermijnen zijn. Dit heeft ook als reden dat zilver vaak een bijproduct is van lood- en zinkmijnen. Zilver lijkt hoe dan ook het nieuwe goud te worden. ‘The poor man’s gold’ zou nog wel eens veiliger kunnen zijn dan goud.

Steeds meer beleggers zetten daarom de stap om in zilver te gaan beleggen. Het grootste voordeel hiervan is wel dat je als belegger op deze wijze beveiligd bent tegen inflatie en economische onzekerheid. Daarnaast wordt het beleggen in grondstoffen ( en dus ook zilver) gezien als een belangrijk onderdeel van een goed gespreide beleggingsportefeuille. Als je ook obligaties en aandelen in je beleggingsportefeuille hebt opgenomen is het daarnaast voordelig om ook grondstoffen te bezitten.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!