Beleggen in zilver

Net zoals goud is zilver een edelmetaal dat beperkt beschikbaar is en kan stijgen in waarde. De laatste jaren is de zilverprijs flink aan het stijgen, iets dat het beleggen in zilver voor beleggers heel aantrekkelijk maakt. En de verwachting is zelfs dat de zilverprijs op de lange termijn alleen maar zal blijven stijgen!

De vraag naar zilver

De vraag naar zilver kun je in twee delen opsplitsen. Het eerste deel is de vraag naar zilver als veilige haven, en het tweede deel wordt wel de industriële vraag genoemd. Maar liefst 85 procent van het zilver wordt gebruikt voor industriële doeleinden. Maar de rol als industrieel materiaal alleen verklaart de stijging van zilver de afgelopen tien jaar niet.

Hoe kan je beleggen in zilver?

zilver beleggenBeleggen in fysiek zilver kan via een speciaal bedrijf alwaar je het zilver fysiek kunt aankopen. Dit is echter vrij onpraktisch: de kosten liggen hoog en je moet het zilver bovendien goed beveiligen. Wanneer je wilt beleggen in zilver om koerswinst te behalen is het verstandiger om dit bij een zogenaamde broker te doen. Bij Plus500 kan je beleggen in de CFD zilver gratis uitproberen met een demo van 10.000 euro of een kleine storting.

Beleggen in zilver als veilige haven

Sterke stijgingen van de zilverprijs worden vaak aangejaagd door een economische crisis. Beleggers zoeken door de recessie naar een goede en betaalbare veilige haven voor beleggingen. De verschuiving van zilver van industrieel metaal naar monetair metaal is dan ook verantwoordelijk voor een groot deel van de huidige prijsstijging.

Recent was er weer een stijging in de edelmetalen te zien tijdens een crisis. De Brexit zorgde er direct voor dat de prijzen van goud en zilver sterk stegen. Het is dan ook verstandig om goud en zilver op te kopen in economisch onzekere tijden.

Als belegger moet je zilver als edelmetaal los zien van goud. De zilvermarkt is ongeveer 19 keer zo klein als de goudaandelen- of obligatiemarkt. Maar juist deze kleine marktomvang in combinatie met een snel groeiende industriële vraag naar het fysieke zilver, maakt zilver kopen in deze tijd erg aantrekkelijk.

Industriële vraag naar zilver

Volgens The Silver Institute worden er ongeveer 900 miljoen ounces zilver gebruikt, tegen ongeveer 700 miljoen ounces die uit de zilvermijnen worden gehaald. Dit betekent dat er jaarlijks wordt ingeteerd op de voorraad zilver die bovengronds wordt bewaard. De zilvervoorraad, in andere woorden, is drastisch aan het krimpen.

In 1950 bedroeg deze voorraad ongeveer 10 miljard ounces, en zou volgens de Amerikaanse CPM Group in 2010 nog maar uit 3,5 miljard ounces bestaan. Dit betekent natuurlijk dat de prijs van zilver enorm is gestegen. De meeste zilverconsumptie vond voornamelijk plaats in het Westen. Als je bedenkt dat steeds meer Aziaten telefoons, dvd- spelers en iPods gaan gebruiken, begrijp je waarom zilver kopen een erg interessante belegging kan zijn!

Zilver is het nieuwe goud

De vraag naar zilver is op dit moment erg groot, terwijl er maar weinig zilvermijnen zijn. Dit heeft ook als reden dat zilver vaak een bijproduct is van lood- en zinkmijnen. Zilver lijkt hoe dan ook het nieuwe goud te worden.’ The poor man’s gold’ zou nog wel eens veiliger kunnen zijn dan goud.

Steeds meer beleggers zetten daarom de stap om in zilver te gaan beleggen. Het grootste voordeel hiervan is wel dat je als belegger op deze wijze beveiligd bent tegen inflatie en economische onzekerheid. Daarnaast wordt het beleggen in grondstoffen ( en dus ook zilver) gezien als een belangrijk onderdeel van een goed gespreide beleggingsportefeuille. Als je ook obligaties en aandelen in je beleggingsportefeuille hebt opgenomen is het daarnaast voordelig om ook grondstoffen te bezitten.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!