Hoe kan je beleggen in zilver?

Net zoals goud is zilver een edelmetaal dat beperkt beschikbaar is en daardoor flink kan stijgen in waarde. Maar hoe komt de waarde van zilver eigenlijk tot stand? En hoe kan je zelf beleggen in zilver? In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je gaat beleggen in zilver.

Hoe kan je beleggen in zilver?

Beleggen in fysiek zilver kan via een speciaal bedrijf waar je het zilver fysiek kunt aankopen. Het is ook mogelijk om actief te handelen in zilver via het internet. We bespreken de mogelijkheden waarop je in zilver kunt beleggen.

Manier 1: Actief beleggen via derivaten

Een populaire manier om te beleggen in zilver is door gebruik te maken van derivaten. Zo kan je gebruikmaken van CFD’s om te speculeren op koersstijgingen en koersdalingen. CFD’s zijn alleen bedoeld voor de korte termijn.

Wanneer je wilt beleggen in zilver om koerswinst te behalen is het verstandiger om dit bij een broker te doen. Bij eToro kan je beleggen in de CFD-zilver gratis uitproberen met een demo van 40.000 euro of met een kleine storting.

Wil je de mogelijkheden zonder risico uitproberen met een demo? Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demoaccount te openen bij eToro:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Manier 2: beleggen in opties

Het is ook mogelijk te beleggen in zilver met opties. Met opties koop je de mogelijkheid (maar niet de verplichting) om zilver tegen een bepaalde waarde te kopen of verkopen. Wanneer je opties goed inzet kan je een leuke koerswinst behalen met je investering in zilver. Bij opties bepaal je zelf de exacte looptijd. Wil je meer weten over beleggen in opties? Lees dan ons uitgebreide artikel over opties:

Manier 3: prijs volgen met trackers

Wanneer je op de lange termijn wilt beleggen in zilver, dan kan je er ook voor kiezen om dit te doen met een tracker. Trackers zijn effecten die ontworpen zijn om de prijs van een onderliggend effect zoveel mogelijk te volgen. Een voorbeeld van een zilver tracker is de ETFS Physical Silver ETF. Meer over trackers lees je in het artikel beleggen in trackers.

Bij DEGIRO kan je tegen lage tarieven handelen in alle bekende ETF’s. Gebruik de onderstaande knop om een account te openen bij DEGIRO:

Beleggen in zilver

Manier 4: beleggen in zilveraandelen

Je kunt er ook voor kiezen om in zilveraandelen te beleggen. Door aandelen van zilvermijnen te kopen, beleg je indirect in de prijsontwikkeling van zilver. Wanneer de prijs van zilver toeneemt, maken zilvermijnen immers meer winst. Voorbeelden van bedrijven waar je aandelen in kunt kopen zijn First Majestic Silver Corp. en Coeur Mining Inc.

Vanzelfsprekend is de koers niet één op één verbonden. Wanneer je in een bedrijf belegt, spelen ook andere factoren een rol. Een bedrijf kan het bijvoorbeeld operationeel gezien beter doen dan een ander bedrijf. Bestudeer daarom de fundamentele gegevens van het bedrijf eerst voordat je de aandelen koopt.

Denk je erover om zilveraandelen te kopen? In de onderstaande grafiek zie je direct bij welke brokers je dit het beste kunt doen:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
BUX-logoOntvang direct een gratis aandeel & € 0 commissies
DEGIRO-review-logoNederlandstalig, betrouwbaar & voordelig

Manier 5: fysiek beleggen in zilver

Mensen die bang zijn voor totale geldontwaarding geven vaak de voorkeur aan fysieke beleggingen in zilver. Er bestaan twee manieren waarop je in fysiek zilver kunt investeren: door baren te kopen of door munten te kopen. Een groot nadeel van het kopen van zilveren baren is dat er 21% BTW op wordt gerekend. Hierdoor behaal je al direct een flink verlies, aangezien je die BTW als particulier nooit terugkrijgt.

Voor veel beleggers zijn zilveren munten dan ook interessanter. De verkoper moet alsnog BTW rekenen over de winstmarge wat doorberekend wordt in de prijs. Toch is dit een stuk lager dan de volledige BTW die je over een baar betaalt. Bij zilveren munten is het belangrijk om op de zuiverheid te letten.

Bij fysieke beleggingen in zilver moet je opletten. Het is belangrijk dat je voor een goede verzekering of opslag zorgt. Met fysiek zilver behaal je doorgaans een lager rendement dan met derivaten. Er moeten immers extra kosten worden gemaakt voor het omgaan met fysiek zilver. Koop daarom alleen fysiek zilver wanneer je bang bent dat de wereld in de toekomst zal branden.

Beleggen in zilveren munten

Hoe komt de vraag naar zilver tot stand?

De vraag naar zilver kun je in twee delen opsplitsen. Het eerste deel is de vraag naar zilver als veilige haven, en het tweede deel wordt wel de industriële vraag genoemd.

Maar liefst 85 procent van het zilver wordt gebruikt voor industriële doeleinden. Zilver wordt gebruikt in verschillende technologische producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mobiele telefoons. In tegenstelling tot goud heeft zilver dus echt een praktische toepassing. Met de opkomst van nieuwe economieën zal de vraag naar zilver in elektronische producten dan ook alleen maar toenemen.

Maar de rol als industrieel materiaal alleen verklaart de stijging van zilver de afgelopen tien jaar niet. Zilver wordt door veel mensen ook gezien als veilige haven. Net zoals goud beleggen mensen in zilver om zich te beschermen in tijden van economische tegenspoed. Zilver is ook een goede bescherming tegen bijvoorbeeld inflatie.

zilver prijs

De ontwikkeling van de zilverprijs over de jaren

Beleggen in zilver als veilige haven

Sterke stijgingen van de zilverprijs worden vaak aangejaagd door een economische crisis. Beleggers zoeken tijdens een recessie naar een goede en betaalbare veilige haven voor beleggingen. De verschuiving van zilver van industrieel metaal naar monetair metaal is dan ook verantwoordelijk voor een groot deel van de huidige prijsstijging.

Recent was er weer een stijging in de edelmetalen te zien tijdens een crisis. De coronacrisis zorgde er direct voor dat de prijzen van goud en zilver sterk stegen. Het is dan ook verstandig om goud en zilver op te kopen in economisch onzekere tijden.

Als belegger moet je zilver als edelmetaal los zien van goud. De zilvermarkt is ongeveer 19 keer zo klein als de goudaandelen- of obligatiemarkt. Maar juist deze kleine marktomvang in combinatie met een snel groeiende industriële vraag naar het fysieke zilver, maakt zilver kopen in deze tijd erg aantrekkelijk.

Industriële vraag naar zilver

Volgens The Silver Institute worden er ongeveer 900 miljoen ounces zilver gebruikt, tegen ongeveer 700 miljoen ounces die uit de zilvermijnen worden gehaald. Dit betekent dat er jaarlijks wordt ingeteerd op de voorraad zilver die bovengronds wordt bewaard. De zilvervoorraad, in andere woorden, is drastisch aan het krimpen.

In 1950 bedroeg deze voorraad ongeveer 10 miljard ounces, en zou volgens de Amerikaanse CPM Group in 2010 nog maar uit 3,5 miljard ounces bestaan. Dit betekent natuurlijk dat de prijs van zilver enorm is gestegen. De meeste zilverconsumptie vond voornamelijk plaats in het Westen. Als je bedenkt dat steeds meer Aziaten telefoons, dvd- spelers en iPods gaan gebruiken, begrijp je waarom zilver kopen een erg interessante belegging kan zijn!

9 redenen om in zilver te investeren

Hieronder bespreken we 9 redenen waarop je juist nu in zilver zou moeten investeren.

Het is betaalbaar

Goud is voor veel beleggers te duur. Je moet voor een ounce goud al snel 1500 tot 2000 dollar neerleggen. Wanneer je je wilt beschermen tegen een crisis dan moet je dus in één klap een fors bedrag neerleggen. Zilver is vaak een factor 70 goedkoper waardoor je tegen een veel kleiner bedrag je kunt beschermen tegen economisch slechte tijden. Zilver is dus een stuk goedkoper en daarmee minder risicovol.

Het is tastbaar

De meeste beleggingen zijn tegenwoordig op papier. Geld, aandelen, obligaties en zelfs futures op obligaties zijn allemaal niet tastbaar. Wanneer je zilver fysiek koopt, dan kan je het met je meenemen en niemand heeft inzicht in wat je ermee doet. Mensen die hun privacy belangrijk vinden of die weinig vertrouwen hebben in het financiële systeem kunnen het kopen van zilver dan ook overwegen.

Zilver heeft waarde

Je kan niet naar de groenteboer met een staafje zilver. Toch wordt zilver door de meeste mensen nog als een vorm van geld gezien. Fysiek zilver heeft namelijk altijd waarde. Dit komt doordat het niet mogelijk is om zomaar zilver bij te drukken en ook kan je fysiek zilver niet digitaal opslaan. Het feit dat het fysiek is en beperkt beschikbaar is, geeft het waarde.

Ook heb je als voordeel dat er geen tegenpartijrisico is. Je hebt geen andere partij nodig om een belofte na te komen. Wanneer je geld op je bank hebt staan, dan werkt dit anders. De bank moet het geld dan kunnen blijven leveren.

investeren in zilver

Makkelijker te verkopen

Wanneer we zilver met goud vergelijken, dan geeft zilver je ook meer flexibiliteit. Wanneer je fysiek goud bezit, dan ontvang je er direct een fors bedrag voor. Met zilver kan je ervoor kiezen om een kleine hoeveelheid zilver te verkopen voor een kleiner bedrag. Op die manier kan je zilver dus eenvoudiger gebruiken voor het doen van kleine uitgaven.

Meer beweging

De markt voor zilver is een stuk kleiner dan de markt voor goud. Hierdoor zie je dat de zilverprijs sneller beweegt: zowel omlaag als omhoog. Als slimme belegger kan je hiervan profiteren. Wanneer je zilver koopt in een bullmarkt, dan behaal je een beter resultaat. Ook kan je als daghandelaar ervoor kiezen om een short positie in te nemen op zilver. Je kan dan zelfs in dalende markten een goed resultaat behalen.

Geen voorraden

Overheden houden grote goudvoorraden aan. Dit is niet meer het geval voor zilver. Alleen in Amerika, India en Mexico slaan de overheden de grondstof nog op. Tegelijkertijd zien we dat de industriële vraag naar zilver steeds verder stijgt. We zullen daardoor steeds minder goed kunnen voorzien aan de behoefte aan zilver. Het kopen van een schaarse grondstof kan op de lange termijn goed uitpakken.

Wereldeconomie groeit

Een ander argument voor een belegging in zilver, is de stijgende wereldeconomie. De wereldwijde vraag naar industriële goederen neemt steeds verder toe. Zilver zit in bijvoorbeeld batterijen en zonnepanelen. Deze grondstof is dan ook een onmisbaar metaal voor allerlei toepassingen. Dit komt doordat zilver zowel elektrisch als thermisch geleidend is en reflecteert. De economische groei lijkt op de lange termijn niet te stoppen: de vraag naar zilver zal dan ook alleen maar blijven stijgen.

De zilverprijs heeft een beperkt plafond

Bij veel grondstoffen zie je dat een te sterke stijging van de prijs wordt afgeremd. Een te hoge olieprijs is bijvoorbeeld nadelig voor veel bedrijven. Je ziet dan dat allerlei instanties de prijs van olie proberen te beïnvloeden. Het negatieve effect van een hoge zilverprijs is echter beperkt. In elk product zit namelijk maar een minimale hoeveelheid zilver.

De enige drukkende factor zijn de Centrale Banken. Wanneer de zilverprijs erg sterk is gestegen, dan zie je vaak dat de banken een deel van hun voorraad verkopen. Hierdoor komt de prijs wat onder druk te staan. Toch zie je dat wanneer zilver stijgt, er enorm veel ruimte is voor stijging. Je kan dan ook een mooie slag slaan met een belegging in zilver.

Derivaten kunnen de prijs verder laten stijgen

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de meeste beleggingen in zilver plaatsvinden op papier. Met derivaten speculeren beleggers constant op stijgingen en dalingen van de koers. In de meeste gevallen willen ze het zilver echter niet ontvangen en nemen ze genoegen met de winst of het verlies in euro’s.

Wanneer het echter bijzonder slecht gaat met de economie, kunnen beleggers ervoor kiezen om toch het zilver te ontvangen. Er zijn echter veel meer derivaten op zilver in de omloop dan daadwerkelijk zilver. Hierdoor kan de zilverprijs dus fors toenemen.

Wat zijn de nadelen van beleggen in zilver?

Zoals je hierboven hebt gelezen, zijn er voldoende argumenten te bedenken voor het kopen van zilver. Toch zijn er ook genoeg redenen om geen zilver te kopen. Wanneer je zilver fysiek koopt, dan bestaat er het risico op diefstal. Toch is dit niet het enige risico van een belegging in zilver.

Een ander groot nadeel van beleggen in zilver is de beperkte liquiditeit. Aandelen verkoop je vaak binnen enkele seconden op de beurs. Voor het verkopen van fysiek zilver zul je toch meer moeite moet doen.

Ook is het rendement in veel gevallen beperkt. Dit komt doordat er niets achter zilver zit. Wanneer je een aandeel koopt, dan weet je dat er een bedrijf achterzit dat winst maakt. Je kan dan een deel van de winst ontvangen in de vorm van dividend. Zilver is alleen een vorm van bezit waar je geen inkomen uit kunt verkrijgen. Beleggen in zilver is dan ook alleen aantrekkelijk zonder bepaalde marktomstandigheden.

Een ander nadeel zijn de hogere transactiekosten. Zeker wanneer je zilver fysiek gaat kopen, betaal je vaak hogere premies. Wanneer je een fonds gebruikt om in zilver te beleggen, voorkom je dat je hoge transactiekosten moet betalen over je beleggingen.

Zilver hedgen

Je kan er ook voor kiezen om zilver te hedgen. Dit is een strategie die je kunt gebruiken om het risico van je portfolio te verlagen. Wanneer je in erg risicovolle aandelen belegt, dan kan je op die manier je portfolio verzekeren. Wanneer de aandelen vervolgens fors kelderen, wordt een deel van het verlies opgevangen door de winst die je maakt met zilver.

Beleggen in zilver met een hefboom & short posities

Je kan ervoor kiezen om actief te speculeren in zilver. Dit doe je door gebruik te maken van derivaten. Wanneer je dit doet heb je twee extra krachtige mogelijkheden. Je kan namelijk een hefboom inzetten en je hebt ook de mogelijkheid om een short positie in te nemen.

Een hefboom maakt het mogelijk om met een kleiner bedrag een grotere belegging op zilver in te nemen. Je kan met een bedrag van € 100 handelen in € 500 aan zilver. Een stijging van 10% in de zilverprijs leidt dan tot een winst van 50%. Het tegenovergestelde is echter ook van toepassing. Met een daling van 10% verlies je ook 50% van je belegging. Beleggen met een hefboom zorgt dus voor extra resultaat, maar dat hoeft lang niet altijd gunstig uit te pakken.

Ook heb je de mogelijkheid om een short positie in te nemen. Met een short positie kan je inzetten op een daling van de zilverprijs. Ook hier moet je oppassen. De prijs van zilver kan nooit verder dalen dan naar het nulpunt, terwijl de theoretische stijging onbeperkt is. Met een short positie kan je dus forse bedragen verliezen!

Toch kan je door deze instrumenten slim in te zetten een fors hoger rendement behalen met je beleggingen in zilver. In onze tutorial bekijken we hoe je bij een broker kunt profiteren van deze krachtige beleggingsinstrumenten. Wil je meer weten? Klik dan direct op de onderstaande knop:

Enkele beleggingstips

Zilver is doorgaans volatieler dan goud. Beide edelmetalen kennen een sterke correlatie. Wanneer goud stijgt, stijgt zilver doorgaans en vice versa. Zilver reageert echter sterker. Wanneer goud daalt, daalt zilver vaak sterker. Het is dan ook niet ongekend voor zilver om ruim vijf procent te dalen of stijgen op een dag.

Vroeger bestond er ook een vaste verhouding tussen zilver en goud van ongeveer 1:15. Dat deze verhouding niet altijd standhoud is ondertussen duidelijk. Het verschil tussen de zilver- en goudprijs is flink toegenomen.

Goud zilver correlatie

Er bestaat een sterke correlatie tussen goud en zilver

Zilver is het nieuwe goud

De vraag naar zilver is op dit moment erg groot, terwijl er maar weinig zilvermijnen zijn. Dit heeft ook als reden dat zilver vaak een bijproduct is van lood- en zinkmijnen. Zilver lijkt hoe dan ook het nieuwe goud te worden. ‘The poor man’s gold’ zou nog wel eens veiliger kunnen zijn dan goud.

Steeds meer beleggers zetten daarom de stap om in zilver te gaan beleggen. Het grootste voordeel hiervan is dat je als belegger op deze wijze beveiligd bent tegen inflatie en economische onzekerheid. Daarnaast wordt het beleggen in grondstoffen ( en dus ook zilver) gezien als een belangrijk onderdeel van een goed gespreide beleggingsportefeuille. Als je ook obligaties en aandelen in je beleggingsportefeuille hebt opgenomen is het daarnaast voordelig om ook grondstoffen te bezitten.

Wat is de actuele zilverprijs?

Ben je benieuwd wat de koers is van zilver? Hieronder kan je de actuele zilver CFD prijs raadplegen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *