Hoe & waar kan je beleggen in Dogecoin?

Niemand had het voor mogelijk gehouden: wat begon als een goede grap is uitgegroeid tot één van de grootste cryptomunten van de wereld. Met een marktkapitalisatie van ruim 50 miljard dollar op het moment van schrijven heeft Dogecoin veel mensen erg rijk gemaakt. Wil je ook investeren in Dogecoin? Lees dan snel verder en ontdek hoe je zelf kunt beleggen in Dogecoin.

Waar & hoe kan je beleggen in Dogecoin?

Je kunt beleggen in Dogecoin bij online crypto exchanges. Een crypto exchange is een partij die het mogelijk maakt om actief te handelen in het koersverloop van een crypto. Hieronder zie je direct bij welke partijen je het beste kunt beleggen in Dogecoin:

BrokerInformatieAanmelden
Bitvavo logoBetaal geen transactiekosten over je eerste €1000 aan Dogecoin
eToro logoKoop bekende crypto's. Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Je kapitaal loopt risico.

Bij elke exchange werkt het kopen van Dogecoin eigenlijk hetzelfde. Hieronder bespreken we in het kort welke stappen je moet doorlopen om Dogecoin te kopen:

  1. Open een account bij een crypto exchange
  2. Stort geld op je account
  3. Selecteer de Dogecoin
  4. Vul het bedrag in waarvoor je Dogecoin wilt kopen
  5. Druk op de kopen knop & je transactie wordt uitgevoerd

Wat is Dogecoin precies?

Voordat je investeert in Dogecoin of DOGE wil je waarschijnlijk weten waar de munt nu eigenlijk voor staat. De cryptomunt begin in 2013 als een grap en verwijst naar de Shiba Inu meme in 2012. Wanneer je op 1 januari 2021 Doge had gekocht dan had je een mooi rendement neergezet: in de periode 2021 tot nu is de prijs 55 keer verdubbeld!

Dogecoin is net zoals de Bitcoin een gedecentraliseerde en anonieme cryptocurrency die werkt op de basis van blockchain. Dit betekent dat je zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een bank geld kunt overmaken naar iemand anders.

De Dogecoin is ontstaan als een fork van Luckycoin wat meer een fork is van Litecoin. De Litecoin was juist weer een fork van de Bitcoin. Zoals je ziet heeft Dogecoin een vrij rijke geschiedenis.

beleggen in dogecoin

Geld van het volk

Dogecoin moet het geld van het volk worden, althans dat is waar de ontwikkelaars nu op aansturen. De Bitcoin kan in de toekomst onbetaalbaar duur worden, aangezien er nooit meer dan 21 miljoen zullen bestaan. De Dogecoin zal een stuk goedkoper zijn, aangezien er niet sprake is van schaarste.

Er kunnen namelijk onbeperkt veel Dogecoin bijkomen. Vroeger ontvingen miners (de partijen die transacties verifiëren) tussen de 1 en 1.000.000 Dogecoins, maar dit is verminderd naar 10.000 dogecoins per block. Elke minuut wordt er een block afgerond waardoor er elke minuut zo’n 10.000 Dogecoins bijkomen.

Wanneer je op zoek bent naar een investering die je kan beschermen tegen inflatie, is de Dogecoin dan ook niet de beste keuze. Binnen dit systeem komt er namelijk steeds meer Dogecoin bij.

Hoe kan je beleggen in Dogecoin?

Dogecoin is een erg speculatieve cryptomunt die niet direct een unieke, praktische toepassing lijkt te hebben. Sommige cryptomunten zijn erg revolutionair tegenover de Bitcoin en Ethereum en maken het met de extra functies mogelijk om bijvoorbeeld sneller betalingen uit te voeren.

Zelf schat ik de kans dat Dogecoin de grote cryptomunt wordt die iedereen gaat gebruiken klein. Cryptomunten zijn natuurlijk erg speculatief en trekken veel beginnende beleggers aan. De prijs is dan ook flink gestegen doordat mensen verwachten dat deze gaat stijgen. Elon Musk heeft hier met zijn Tweets ook aan meegeholpen.

Een lange termijn investering in Dogecoin kan dan ook erg risicovol zijn. Wanneer je voldoende ervaring hebt met de handel in crypto’s, kan je ervoor kiezen om actief te handelen in het koersverloop van Dogecoin. Op die manier kan je zowel op stijgende als dalende markten inspelen.

investeren Dogecoin

Wat zijn de risico’s van Dogecoin?

Het is belangrijk om alleen met geld in crypto’s zoals de Dogecoin te beleggen dat je echt kunt missen. DOGE is een enorm speculatieve cryptomunt zonder duidelijke toepassing in de echte wereld. Hierdoor kan (en zoals in het verleden ook zichtbaar is gebeurd) de prijs van Dogecoin sterk schommelen.

Investeer daarom alleen met een klein deel van je geld in crypto’s en zorg voor een verstandige spreiding tussen meerdere cryptomunten.

Kenmerken van de Dogecoin

Aan het einde van dit artikel bespreken we nog kort de technische kenmerken van Dogecoin. Qua technologie kan je de Dogecoin eigenlijk goed vergelijken met Litecoin: het netwerk kan transacties echter binnen 1 minuut verwerken terwijl het bij Litecoin 6 minuten kost.

Houdt de kracht van het netwerk goed in de gaten. In het verleden was het netwerk van Dogecoin niet erg sterk, waardoor deze makkelijk te hacken was.

Het is wanneer je in Dogecoin wilt beleggen belangrijk om er rekening mee te houden dat de oprichters onvoorspelbaar zijn. In 2014 hebben ze het maximale aantal DOGE van 100 miljard bijvoorbeeld veranderd naar oneindig. Het is dan ook maar de vraag hoe deze cryptomunt zich in de toekomst gaat ontwikkelen..

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *