Is investeren in Bitcoins verstandig?

Veel mensen hebben het idee dat ze de boot hebben gemist en dat het te laat is om te beleggen in Bitcoins. Toch geloof ik dat wanneer je het slim aanpakt je ook nu nog een goed rendement kunt neerzetten met investeringen in Bitcoins. In dit artikel bespreken we waarom het verstandig of juist niet verstandig kan zijn om nu te investeren in de Bitcoin.

In het kort: verstandig investeren in de Bitcoin in 3 stappen

 1. Open een account bij een betrouwbare crypto exchange
 2. Bepaal een geschikt koopmoment om Bitcoins te kopen
 3. Beleg alleen met geld dat je kunt missen & hanteer een lange termijn visie

Wil je direct beginnen met investeren in Bitcoins? Bij Bitvavo koop je de eerste € 1000 aan Bitcoins geheel zonder transactiekosten. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij deze partij:

Is het verstandig om te investeren in Bitcoin?

Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen ALTIJD risico’s met zich meebrengt. Een hoger potentieel rendement brengt vaak nog hogere risico’s met zich mee. Aan de ene kant kan je met de Bitcoin dan ook enorme rendementen behalen: slimme beleggers harken gerust honderden procenten op jaarbasis binnen. Wanneer je echter op het verkeerde moment instapt, kan je ook een groot deel van je inleg verliezen.

Het is daarom als Bitcoin belegger nog belangrijker om een goed plan op te stellen. Stel realistische verwachtingen op en bedenk van tevoren wanneer je de Bitcoin wilt kopen & verkopen.

Of beleggen in de Bitcoin verstandig voor je is, hangt dan ook sterk af van je persoonlijke situatie. Beleg in ieder geval alleen in de Bitcoin wanneer je bereid bent om het hoge risico te nemen en je geld hebt dat je voor de lange termijn kunt missen.

Hoe beleg je verstandig in de Bitcoin?

Wanneer je in Bitcoins wilt investeren, kan je op de volgende drie dingen letten om je kans op succes te vergroten.

Tip 1: beleg bij een betrouwbare partij

Verstandige beleggers doen onderzoek naar de partij waarbij ze in Bitcoins investeren. Er zijn veel oplichters & onbetrouwbare partijen actief binnen het cryptolandschap. Probeer een platform eerst uit en test of het aan je verwachtingen voldoet. Zelf raad ik Bitvavo aan voor de handel in Bitcoins. Klik hier om gratis een account te openen.

Tip 2: sla je Bitcoins veilig op

Zorg altijd voor een goede beveiliging van je Bitcoins: er liggen hackers op de loer! Wanneer je in Bitcoins investeert bij een exchange, is het belangrijk om je account goed te beveiligingen. Je kunt je account bijvoorbeeld beveiligingen met two factor authentication: je kunt dan alleen inloggen met een code die je op je mobiel ontvangt. Nog verstandiger is het om je Bitcoins op een cold wallet op te slaan. Een cold wallet is niet verbonden met het internet, waardoor hackers er minder makkelijk bij kunnen.

Tip 3: beheers je emoties

Verstandige beleggers beheersen hun emoties. Wanneer je in cryptocurrencies gaat investeren, zal je ontdekken dat de koersen sneller kunnen schommelen dan een achtbaan. Ga niet teveel mee met de waan van de dag en bedenk voordat je een positie opent al wat je plan is.

Bitcoin koers schommelen

Zoals je ziet kan de koers van de Bitcoin flink schommelen.

3 dingen waar je direct op kunt letten bij Bitcoin investeringen

Voordat je direct je geld omruilt voor Bitcoins, is het verstandig om de laatste trends te analyseren. Ik help je graag op weg door deze kort te benoemen.

Laag kopen, hoog verkopen

De koers van de Bitcoin beweegt constant en is enorm volatiel: tussen 2020 en 2021 steeg de koers ruim 1000% om vervolgens in enkele maanden tijd weer te halveren. Het beursadvies hoog kopen en laag verkopen is hier dan ook zeker van toepassing.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan: het is in ieder geval belangrijk om de massa zoveel mogelijk te negeren. Wanneer er te veel optimisme rondgaat op de markt, kan je beter van de Bitcoin afblijven. Bij slecht nieuws kan de koers juist te snel afgestraft worden wat het aantrekkelijk kan maken om de Bitcoin te kopen.

Wil je meer weten over het juiste moment om in Bitcoins te investeren? Lees dan onze artikelen over het kopen & verkopen van Bitcoins:

Duurzaamheid

Het milieu staat steeds meer in de schijnwerpers. Ook in Nederland ondervinden we de gevolgen van klimaatveranderingen: denk bijvoorbeeld aan de overstromingen in Limburg in 2021 en het uitblijven van de Elfstedentocht.

Wereldwijd is het milieu één van de grootste bedreigingen voor het voortbestaan van de mens en de Bitcoin draagt hier niet bepaald aan bij. Voor het minen van Bitcoins is namelijk enorm veel elektriciteit nodig en een groot deel hiervan wordt niet duurzaam opgewekt.

Er zijn daarentegen ook mensen die verwachten dat wanneer Bitcoins populairder worden, de ontwikkeling van duurzame energiebronnen een boost kan geven. Wanneer het image van de Bitcoin duurzamer wordt, kan het verstandig zijn om te investeren in de Bitcoin. De koers van de cryptomunt zal dan door de toegenomen interesse waarschijnlijk weer stijgen.

Klimaatverandering Bitcoin

De Bitcoin draagt bij aan de klimaatveranderingen

Regelgevingen

Het is als Bitcoin investeerder zeker verstandig om de regelgeving in de gaten te houden. Op de korte termijn kunnen strengere regels de koers tijdelijk laten dalen. Op de lange termijn ben ik er van overtuigd dat betere toezicht juist positief nieuws kan zijn voor de Bitcoin investeerder.

Wanneer de markt beter wordt gereguleerd en er minder ‘shady praktijken’ plaatsvinden, stijgt de kans dat de Bitcoin ook door consumenten gebruikt gaat worden. Wanneer meer mensen de Bitcoin omarmen, dan zal dit de vraag en daardoor ook prijs op de lange termijn laten stijgen.

Waarom is investeren in Bitcoins verstandig?

 • Diversificatie: met Bitcoins kan je meer spreiding toepassen binnen je beleggingen
 • Decentraal: overheden en andere partijen hebben weinig invloed op de Bitcoin
 • Unieke techniek: de techniek achter de Bitcoin is revolutionair.
 • Inflatie: de Bitcoin kan je beschermen tegen stijgende inflatie.
 • Hoog rendement: met Bitcoins kan je een hoog rendement behalen.

Wil je in meer detail weten waarom het verstandig kan zijn om te investeren in Bitcoins? Lees dan het artikel wat zijn de voordelen van Bitcoins?

Waarom is investeren in Bitcoins onverstandig?

 • Onzekerheid: de koers van de Bitcoin kan op elk moment instorten
 • Hacks: criminelen kunnen je Bitcoins stelen
 • Toepassing: de Bitcoin wordt nog amper gebruikt in het echte leven
 • Overheid: steeds meer overheden leggen de Bitcoin aan banden

Wil je in meer detail lezen waarom je misschien beter kunt wachten met investeringen in de Bitcoin? Lees dan het artikel wat zijn de nadelen van Bitcoins?

Conclusie: moet je nu wel of niet investeren in Bitcoins?

Het is belangrijk om goed na te denken of het voor jou verstandig is om nu te investeren in Bitcoins. Voor mij persoonlijk is het antwoord duidelijk JA. Wel zie ik de risico’s in en ik beperk mijn positie dan ook. De Bitcoin kan een interessante belegging zijn om aan te houden naast bijvoorbeeld aandelen.

Beleggen in Bitcoins is in ieder geval niet verstandig wanneer je risico’s het liefst uit de weg gaat. Ook is het belangrijk om wat meer tijd in je Bitcoin investering te stoppen: je moet bijvoorbeeld een goed koopmoment selecteren.

Wat denk jij, is investeren in Bitcoins verstandig? Laat het ons weten in de reacties met een duidelijke JA of NEE!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *