Beleggen met demogeld: waar kan je dit doen?

Beleggen leer je door te doen: je kunt bijvoorbeeld starten met weinig geld. Een andere optie is beleggen uitproberen met een gratis demo. In dit artikel bespreken we bij welke brokers je direct beleggen kunt uitproberen met nepgeld.

Bij welke brokers kan je beleggen met een gratis demo?

BrokerInformatieReviewAanmelden
* Handel in meer dan 1.000.000 effecten
* Gratis uit te proberen met demogeld
* Verdien tot 8,76% rente!
* 30 dagen gratis handelen voor nieuwe klanten
* Gratis demo waarmee je de mogelijkheden kunt proberen
* Beleg ook in CFD grondstoffen & indexen
* Gebruiksvriendelijke & toegankelijke software
* 80% van de retailbeleggers verliest geld wanneer ze in CFD’s handelen bij deze aanbieder.
eToro logo aandelen* Gratis onbeperkte demo voor nieuwe gebruikers
* Volg andere succesvolle traders
* Handel commissievrij in echte aandelen
* 76% van de retailbeleggers verliest geld wanneer ze in CFD’s handelen bij deze aanbieder.
Avatrade buy shares* Open direct een gratis demo & oefen!
* Speculeer op zowel stijgende als dalende aandeelkoersen
* Direct contact met een Nederlandse account manager
IQ Option broker* Ook bij IQ Option beleg je gratis met een demo
* Handel in meer dan 300 verschillende CFD producten
* Uitgebreide software met veel analysemogelijkheden
* 72% van de retailbeleggers verliest geld wanneer ze in CFD’s handelen bij deze aanbieder.
Saxo Bank demo* Met een schaduwrekening kan je beleggen oefenen
* Saxo Bank is een relatief dure broker
* Saxo Bank is een volledige bank dus met bankgarantie
* Beleggen is risicovol: je kunt je inleg verliezen

Wat zijn de grootste voordelen van beleggen met een demo?

1. Je kunt zonder risico beleggen uitproberen

Wanneer je nog weinig ervaring hebt met beleggen, kan een demo uitkomst bieden. Met een gratis demo kan je namelijk beleggen in alle bekende beleggingsproducten beleggen zonder dat je eigen geld op het spel staat.

2. Je kunt de broker testen

Er bestaan tegenwoordig tientallen brokers die allemaal hun eigen voordelen & nadelen kennen. Door een demo te openen, kan je de software uitproberen. Op die manier ontdek je of de broker goed bij je past.

3. De beurs in de gaten houden

Je kunt een demo ook gebruiken om de beurs in de gaten te houden. Met een demo heb je direct toegang tot de laatste prijsontwikkelingen. Bij veel brokers kan je bovendien gratis prijswaarschuwingen instellen: je ontvangt dan een bericht wanneer een aandeel stijgt of daalt.

4. Een nieuwe strategie testen

Sommige mensen doen aan daytrading: je speculeert dan actief op het koersverloop van de beurs. Wanneer je op de korte termijn handelt, is het belangrijk om een goede strategie toe te passen. Met een demo kan je zonder risico verschillende strategieën testen en met elkaar vergelijken.

Wat zijn de risico’s van beleggen met een demo?

1. Geen emoties

Een groot probleem van beleggen met een demo, is dat alles virtueel is. Doordat je met nepgeld belegt, ervaar je geen sterke emoties wanneer je geld verliest. In de praktijk hebben emoties invloed op de beleggingsresultaten. Bij verlies raken minder ervaren beleggers sneller in paniek waarna ze hun beleggingen op een ongunstig moment verkopen. Begin na succes met je demo dan ook niet direct met een groot bedrag te beleggen.

2. Soms minder realistisch

Wanneer je met een demo belegt, hoeven de aandelen niet daadwerkelijk aangekocht te worden. Hierdoor zie je dat je order op je demoaccount vaak direct wordt verwerkt. In de werkelijkheid is dit anders: vraag en aanbod zijn constant in beweging waardoor je soms een hogere prijs betaalt dan verwacht. Hierdoor kunnen de resultaten op je demoaccount beter uitvallen dan in de werkelijkheid.

3. Let op de functies

Bij sommige brokers biedt het demoaccount minder functies aan. Ook worden de transactiekosten soms buiten beschouwing gelaten. Onderzoek daarom goed hoeveel beleggen kost voordat je met echt geld begint.

Welke brokers bieden een demoaccount?

Hieronder bespreek ik in het kort de verschillende brokers waar je met een demo aan de slag kunt.

1. eToro – demo account

Bij eToro kan je met een virtuele demo de mogelijkheden uitproberen. Het is bij eToro mogelijk om actief te speculeren met CFD’s, maar je kan er ook voor kiezen om zonder commissies te beleggen in aandelen. Een nadeel van eToro is dat je alleen een dollar account kunt openen: je euro’s worden dan automatisch omgezet naar dollars. Klik hier om meer te lezen over eToro.

2. Capital.com – oefenaccount

Capital.com is een internationaal bekende partij die je kunt uitproberen met een demo. Je kunt bij Capital.com handelen in meer dan 5000 CFD aandelen. Interessant aan Capital.com is dat je ook kunt handelen in CFD’s op minder toegankelijke beurzen zoals die van Rusland. Het is bij Capital.com sinds kort ook mogelijk om zonder commissies te beleggen in aandelen (binnen Engeland en sommige Europese landen). In deze review lees je meer over deze broker.

3. Plus500 – gebruiksvriendelijk platform

Plus500 is niet de uitgebreidste demo broker, maar wel een erg bekende. Het grootste voordeel van Plus500 is het gebruiksvriendelijke platform. Je kunt zowel binnen het webinterface als met de mobiele applicatie snel posities openen en sluiten. Wil je meer weten over Plus500? Lees dan mijn review.

4. Naga – onbeperkte demo

Ook bij NAGA kan je de mogelijkheden uitproberen met een onbeperkte demo. Je kunt bij NAGA tegen €0,99 beleggen in een groot aanbod aan aandelen. Daarmee houden de mogelijkheden echter niet op: je kunt ook beleggen in crypto’s, ETF’s en CFD’s. Wel is het jammer dat NAGA €10 aan opnamekosten rekent.

5. IQ Option – gratis oefenen

Nog een populaire broker waar je gratis kunt oefenen is IQ Option. IQ Option is vooral populair vanwege de gebruiksvriendelijke software. IQ Option is alleen geschikt voor actieve speculatie, aangezien je er alleen kunt beleggen in CFD’s. Klik hier om meer te lezen over IQ Option.

6. Freedom Finance – IPO broker

Freedo Finance biedt enkele unieke opties: je kunt er bijvoorbeeld in IPO’s investeren en ook betalen ze 3% rente over de tegoeden die je er stort. Ook bij Freedom Finance kan je de mogelijkheden uitproberen met een gratis demo. Klik hier voor meer informatie.

7. Lynx – paper trading

Lynx is als broker vooral geschikt voor beleggers met een groter vermogen: je moet er namelijk minimaal €3.000 storten en de transactiekosten liggen er relatief hoog. Hier staan wel een uitstekende klantenservice en goede educatie tegenover. Je kunt Lynx met nepgeld proberen door gebruik te maken van paper trading. In mijn review bespreek ik Lynx in meer details.

8. Saxo Bank – schaduwportefeuille

Saxo Bank is de laatste broker in het lijstje van demoaccounts. Zelf ben ik geen groot fan van de Saxo Bank: de transactiekosten liggen er hoog en klanten klagen recent veel over het bedrijf. Wanneer je al klant bent bij Saxo Bank kan je altijd omschakelen naar een schaduwportefeuille: de resultaten zijn dan geheel fictief.

Hoe behaal je het beste resultaat met je demo?

Ik geef je graag wat tips mee die je kunnen helpen om de beste resultaten te behalen met je demo.

Het kan interessant zijn om te experimenteren. Open demo accounts bij verschillende aanbieders: op die manier ontdek je welke partij het beste bij je past. Ook kan je zonder risico verschillende beleggingsproducten uitproberen. Op die manier kan je ervaring opbouwen voordat je het diepe induikt.

Het is verder belangrijk om goed te reflecteren. Beleg volgens een strategie: bepaal wanneer je een belegging opent en waarom. Ook nadat je een belegging hebt gesloten is het belangrijk om te onderzoeken of het een goede zet was. Het is slim om een soort ‘beleggingsdagboek’ bij te houden waarin je al je beslissingen bijhoudt. Op die manier groei je echt als een belegger en haal je het meeste uit je demo.

Probeer ten slotte realistisch te beleggen. Een demoaccount is soms wel €100.000 waard, terwijl je zelf misschien maar met €5.000 wilt beleggen. Probeer daarom beslissingen te nemen die je ook zou aandurven wanneer je met je eigen geld belegt. Op die manier voorkom je dat je overmoedig wordt.

Wanneer begin je met echt geld te beleggen?

Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. Bedenk voor jezelf of je er klaar voor bent om je eigen geld te riskeren. Dit zal anders voelen dan met fictief geld: je kunt gerust je volledige inleg verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je echt kunt missen.

Wanneer je begint met echt geld, is het aan te raden om dit met een klein bedrag van bijvoorbeeld 100 euro te doen. Op die manier is je verlies beperkt en je kunt dit opschalen wanneer je daar klaar voor bent.

Probeer in ieder geval altijd je emoties onder controle te houden. Beleg volgens een plan en stel dit plan samen op een rustig moment. Op die manier voorkom je dat je in ‘the heat of the moment‘ verkeerde beslissingen neemt.

Veelgestelde vragen over beleggen met een demo

Het is verstandig om je demoaccount goed te gebruiken. In het begin kan je een demoaccount gebruiken om te leren hoe de software precies werkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het openen en sluiten van posities en het inzetten van orders. Zodra je doorhebt hoe de software precies werkt, kan je beginnen met het uitvoeren van beleggingen.

Wanneer je oefent, is het belangrijk om goed bij te houden wat werkt en wat niet werkt. Het klinkt misschien kinderachtig, maar het is verstandig om een dagboek bij te houden. In het dagboek houd je vervolgens bij welke beleggingen je hebt uitgevoerd. Vervolgens analyseer je of je een goede of een slechte beslissing hebt genomen. Door steeds bij te houden wat je hebt geleerd van je belegging, ga je vooruit.

Het is belangrijk om pas met echt geld te beleggen zodra je doorhebt hoe de software precies werkt. Ook is het belangrijk dat je een goed begrip hebt van de werking van de financiële markten. Wanneer dit het geval is, kan je overwegen om je eerste storting te doen. Het is verstandig om eerst met een klein bedrag te beginnen, zodat je langzaam went aan de spanning die bij beleggen komt kijken.

Het omzetten van het demoaccount naar een echt account kost ongeveer tien minuten. Hiervoor moet je enkele persoonsgegevens invullen (dit heeft de Europese Unie verplicht gesteld om witwassen tegen te gaan). Ook wordt er gekeken of je voldoende financiële kennis hebt om te beleggen. Zodra je account is geactiveerd, kan je eenvoudig geld storten via bijvoorbeeld bankoverschrijving of PayPal. Het beleggen met echt geld werkt uiteindelijk hetzelfde als het beleggen met demogeld.

Een demo-rekening is een simulatie van de markt. Deze simulatie volgt de aandeelkoersen van de echte markt. Je belegt binnen een demo-rekening echter met fictieve bedragen. Winsten en verliezen die je behaalt zijn dan ook volledig virtueel. Dit maakt een demo-rekening de ideale manier om kennis te maken met beleggen.

Je kan met een demoaccount alles doen wat je ook met een echte beleggingsrekening kunt doen. Met een demo kan je dan ook perfect alle mogelijkheden van het platform uitproberen. Ook is een demo geschikt voor het testen van verschillende beleggingsmethoden. Zelfs voor gevorderde beleggers kan het aanmaken van een demoaccount dan ook nuttig zijn.

Oefenen met een demo is altijd 100% gratis. Ook zijn er geen risico’s verbonden aan beleggen met een demoaccount. Pas zodra je geld stort kan je geld verliezen met beleggen.

Er is geen verschil! Een demoaccount kan soms een andere naam hebben bij verschillende aanbieders. Sommige partijen noemen een demo bijvoorbeeld een simulatie.

Dit hangt van de broker af. Bij de meeste brokers kan je in ieder geval beleggen in de volgende effecten:

Ook de functionaliteiten kunnen sterk verschillen. Bij sommige brokers kan je alleen actief handelen in bijvoorbeeld aandelen. Je kunt dan gebruikmaken van een hefboom. Met een hefboom kan je met een klein bedrag een grotere positie openen. Dit betekent dat je met een bedrag van bijvoorbeeld 100 euro soms wel voor 1000 euro aan aandelen kunt verhandelen. Zowel je verliezen als je winsten lopen dan sneller op.

Ook kan je bij veel brokers short gaan. Wanneer je short gaat, plaats je een order op een dalende koers. Gaat het slecht met het bedrijf en daalt de koers? Dan behaal je een positief resultaat.

De meeste brokers bieden ook de mogelijkheid aan om van orders gebruik te maken. Met orders kan je op een bepaalde waarde automatisch een positie openen of sluiten.

Brokers stellen de demo’s vanzelfsprekend niet voor de lol beschikbaar. Ze hopen dat je zo enthousiast raakt over beleggen dat je geld stort en actief bij ze gaat beleggen. Brokers willen vanzelfsprekend zoveel mogelijk klanten aantrekken. De kans dat je bij ze gaat beleggen neemt alleen maar toe wanneer je hun software eerst gratis kunt uitproberen.

Nee, je verliest nooit meer dan je inzet. Zodra je verlies te hoog oploopt wordt de positie automatisch gesloten. Wanneer de positie onverhoopt toch open blijft ligt het risico bij de broker; zelf kan je dus nooit meer verliezen dan er beschikbaar is op je account.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *