Freedom24 review: onze ervaringen met Freedom24

In deze uitgebreide Freedom24 review beschrijven we uitgebreid of deze broker een betrouwbare keuze is voor het verhandelen van aandelen en andere effecten. Freedom24 is vooral bekend geworden doordat ze het mogelijk maken voor particuliere beleggers om deel te nemen aan IPO’s. In dit artikel onderzoeken we of dit aantrekkelijk is.

Gratis uitproberen met een demo?

Twijfel je nog over Freedom24? Je kunt geheel zonder commissies handelen in aandelen in de eerste maand.

Je kan ook de demo uitproberen van Freedom24 waarmee je virtuele aandelen met virtueel geld kunt kopen na registratie.

Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Freedom24:

Wat zijn de voordelen van Freedom24?

 • Je kunt er als particulier deelnemen aan IPO’s
 • Met Freedom24 krijg je toegang tot de Russische beurs
 • Je betaalt de eerste 30 dagen geen transactiekosten
 • Je kunt tot 3% rente ontvangen over je tegoed
 • Je kunt bij Freedom24 tegen lage tarieven handelen

Wat zijn de nadelen van Freedom24?

 • Je betaalt bij Freedom24 € 7 om je geld op te nemen
 • Het is nog niet mogelijk om met iDEAL geld te storten
 • IPO’s zijn vooral toegankelijk voor actieve beleggers

Deelnemen aan IPO’s bij Freedom24

We beginnen deze review met het meest unieke kenmerk van Freedom24: je kunt er namelijk deelnemen aan IPO’s. Het team van Freedom24 selecteert constant de meest interessante IPO’s waaraan je kunt deelnemen.

Wanneer je wilt deelnemen aan een IPO dan kan je je hiervoor inschrijven. Het is mogelijk om deel te nemen aan een IPO vanaf $ 2000. Hoeveel aandelen je uiteindelijk ontvangt, hangt af van de vraag naar de IPO en je handelsactiviteit. Freedom24 geeft namelijk veel meer aandelen weg aan actieve, trouwe klanten dan aan nieuwe gebruikers.

IPO Freedom 24

Hoe wordt de score bepaald?

Je ontvangt binnen het platform een score tussen de 1 en 5. Wanneer je veel gebruikmaakt van de diensten van Freedom24, dan stijgt je rating. Met een hogere rating, ontvang je doorgaans meer aandelen. Hoeveel aandelen je ontvangt, is bovendien afhankelijk van de populariteit van een IPO. Wanneer minder mensen zich inschrijven op een IPO, ontvang je sowieso meer aandelen.

Voor het berekenen van de score wordt er gekeken naar:

 • De liquiditeit van je portfolio: wanneer je meer liquide (=verhandelde) aandelen koopt, neemt je rating toe
 • Wanneer je aandelen FRHC koopt dan neemt je score toe. Wanneer je dus aandelen koopt van het bedrijf achter Freedom24, krijg je meer aandelen bij een IPO.
 • Wanneer je veel handelt neemt je score ook toe. IPO’s gelden hiervoor niet: het gaat dan dus alleen om het verhandelen van bijvoorbeeld aandelen.
 • Ook wordt er gekeken of je voor een gelijk bedrag meedoet aan alle IPO’s. Wanneer dit het geval is, krijg je een hogere score.

Vanuit de broker is het natuurlijk slim om op deze manier te bepalen wie meer IPO aandelen ontvangen. Het is voor Freedom24 namelijk aantrekkelijk wanneer je veel handelt (ze ontvangen dan constant transactiekosten) of wanneer je hun aandelen koopt. Een nadeel is dat dit wel een ongezonde prikkel creëert voor beleggers om veel transacties uit te voeren.

Freedom24 IPO score

Hoeveel aandelen kan je verwachten bij een IPO?

We lichten graag aan de hand van een voorbeeld toe hoe deze score bepaald hoeveel aandelen je zou ontvangen.

In het geval van de IPO Rivian zou de maximale allocatie 24,6% bedragen (bij een score van 5/5) en 0,5% met een minimum van één aandeel (bij een score van ⅕).

Bij de IPO Expensify bedroeg de maximale allocatie 2,33% (bij een score van 5/5) of 0,5% en een minimum van 1 aandeel (bij aan rating van ⅕).

Het aantal aandelen dat je ontvangt, hangt dus sterk af van je score en de populariteit van de IPO. Het mooie is dat je ook met kleine bedragen in ieder geval altijd één aandeel ontvangt

Hoe behaal je de maximale score?

Je hoeft gelukkig niet op elk vlak maximaal te scoren om een final rating van 5 te behalen. Wanneer je bijvoorbeeld 5 scoort op je portfolio liquiditeit en trading activiteit en slechts 3 of de uniformiteit van je deelname aan IPO’s en FRHC aandelen in je portfolio dan kan je al de maximale score behalen.

Actief handelen

Door actief te handelen kan je snel een maximale score halen of je handelsactiviteit. Dit gebeurt wanneer je regelmatig aandelen koopt en verkoopt. Handelen op marge (tegen 12 procent rente) wordt ook meegerekend in deze factor. Hoe meer geld het bedrijf aan je verdient, des te hoger je score in deze categorie.

FRHC aandelen aanhouden

Voor het verhogen van je score in FRHC aandelen, kan je simpelweg de aandelen kopen. Freedom24 geeft aan dat dit 10 tot 30 procent van je portfolio kan zijn. Onderzoek wel goed of het aandeel goed past binnen je beleggingsstrategie. Voordelig is dat FRHC aandelen ook liquide aandelen zijn waardoor je score op het gebied van de liquiditeit van je portfolio verbeterd. De aandelen tellen pas na drie maanden mee, je moet ze dus langere tijd vasthouden.

Gelijkwaardige deelname aan IPO’s

Deze factor telt niet sterk mee voor je algehele score. Toch kan je de score een beetje een boost geven door steeds hetzelfde bedrag te investeren.

Liquiditeit van portfolio

De liquiditeit van de portfolio is de belangrijkste factor voor het vaststellen van je score. Liquide aandelen zijn aandelen die makkelijker te verhandelen zijn. Wanneer je 50 tot 80 procent van je portfolio aanhoudt in liquide aandelen, dan behaal je hier de beste score. Het is aan te raden om niet meer dan 30 tot 50 procent van je portfolio aan te houden in cash. Je kunt de aandelen vervolgens gebruiken als marge om jezelf mee in te schrijven op IPOs.

Kosten IPO’s bij Freedom24

Er zijn wel wat voorwaarden verbonden aan de IPO’s bij Freedom24. Zo kan je de aandelen die je ontvangt in de eerste 93 dagen na de IPO niet zomaar verkopen; overigens is dit altijd het geval bij IPO’s en niet alleen bij Freedom24. Met een forwardcontract kan je dit alsnog doen, maar dit kost al snel 10 tot 15 procent van de aandelenwaarde. Het is daarom aan te raden om alleen in IPO’s te investeren waar je op de lange termijn vertrouwen in hebt.

Freedom24 berekent ook kosten over iedere IPO. Wanneer je met een groter bedrag investeert, nemen je kosten af:

 • Minder dan $ 20.000: 5% van het transactiebedrag
 • $ 20.000-$50.000: 4% van het transactiebedrag
 • Vanaf $ 50.000: 3% van het transactiebedrag

Er wordt hierbij gekeken naar het totale bedrag aan investeringen op je account. Je kunt ook $ 50.000 aan geld storten op je account of $ 50.000 aan aandelen aanhouden. Je hoeft dus niet iedere keer een fors bedrag in een IPO te storten. Gezien de forse besparingen kan het zeker aantrekkelijk zijn om al je beleggingsactiviteiten te verplaatsen naar Freedom24.

Voor het verkopen van de aandelen betaal je nog eens 0,5% van het transactiebedrag. De kosten voor deelname aan een IPO zijn zeker met kleine bedragen fors. Je moet dan meer dan 5% aan winst behalen om een positief resultaat te behalen met je IPO-aandelen.

Is het de moeite waard?

Of het de moeite waard is om te investeren in IPO’s bij Freedom24, hangt van je persoonlijke visie en doelen af. De kosten zijn fors, maar waren het in het verleden wel waard. Ze hebben sinds 3 november 2021 258 IPO’s aangeboden die na de lock-up periode van 93 dagen een gemiddeld rendement behaalden van 63%. Wanneer je het zo bekijkt dan kan een investering in IPO’s erg interessant zijn, ondanks 3,5% – 5,5% aan transactiekosten.

Wanneer je serieus aan de slag wilt gaan met beleggingen in IPO’s bij Freedom24, moet je wel aan je score werken. Het is dan verstandig om al je beleggingen voortaan binnen het platform uit te voeren. Op die manier ontvang je zoveel mogelijk aandelen van een nieuwe IPO.

Toegang tot de Russische beurs

Een ander uniek punt van de broker Freedom24, is dat je toegang verkrijgt tot de Russische & Oekraïense beurs tegen lage tarieven. Bij veel Nederlandse brokers kan je niet zomaar aandelen die genoteerd staan aan de beurs van Rusland of Oekraïne verhandelen. Bij Freedom24 betaal je maar 0,08% aan transactiekosten met een minimum van $0,2. Wanneer je dus interesse hebt om deze beurzen te verkennen, is Freedom24 één van de beste opties.

Rente over je beleggingsaccount

Het laatste unieke punt dat we in deze review willen bespreken, is dat je bij Freedom24 ook rente ontvangt over je dollar account. Je ontvangt bij Freedom24 3% over je dollar account: dit is mogelijk doordat ze van valuta swaps gebruikmaken.

Vergeet echter niet dat Freedom24 geen bank is en dat de broker daardoor niet onder het depositogarantiestelsel valt. Wel vallen je tegoeden samen met de tegoeden op je beleggingsaccount onder het investor compensation fund. Dit fonds staat garant tot een bedrag van $ 20.000.

Persoonlijk zou ik dan ook alleen een bescheiden bedrag op de aangeboden spaarrekening storten. Er zijn voor de rest geen voorwaarden verbonden aan het account: je kunt dan ook snel het geld overmaken naar je beleggingsrekening om ermee te beleggen.

Het aanbod bij Freedom24

Bij Freedom24 kan je handelen in een uitgebreid aanbod aan effecten. Je vindt er aandelen, ETF’s, obligaties, opties en futures die genoteerd staan op de grote Amerikaanse, Europese en Aziatische aandeelbeurzen. Ik heb het niet zelf geteld, maar volgens Freedom24 kan je er meer dan 1.000.000 verschillende effecten verhandelen.

Alle bekende Nederlandse aandelen zijn te verhandelen bij Freedom24. De broker is dan ook een goede keuze voor Nederlandse beleggers.

Het is bij Freedom24 jammer genoeg niet mogelijk om in crypto’s te handelen.

Het platform

Je plaatst je orders bij Freedom24 in de online trade-omgeving of mobiele applicatie. Je kunt er eenvoudig door de verschillende beurzen bladeren en een aandeel selecteren dat je wilt kopen.

Beleggingsplatform Freedom24

Binnen het platform vind je het laatste beleggingsnieuws. Ook kan je binnen het platform grafieken bekijken en diverse analyses toepassen.

Freedom24 grafiek

Wanneer je een aandeel wilt kopen kan je eenvoudig een order plaatsen. Ze maken hierbij gebruik van een extra beveiligingslaag: je moet de transactie eerst bevestigen met je mobiele telefoon.

Freedom 24 order plaatsen

Kosten bij Freedom24

In dit deel van de review bespreken we hoe het zit met de kostenstructuur van Freedom24. Voordelig is dat je de eerste 30 dagen helemaal geen transactiekosten betaalt bij Freedom24. Dit houdt na 30 dagen jammer genoeg op en vanaf dan kan je kiezen uit verschillende pakketten:

 • Smart: geen vaste maandelijkse kosten. Je betaalt € 0,02 per aandeel met een minimum van € 2.
 • Fix: je betaalt € 10 per maand. Je betaalt € 0,012 per aandeel met een minimum van € 1,20
 • Super: je betaalt € 200 per maand. Je betaalt dan € 0,008 per aandeel met een minimum van € 1,20.

Met de betaalde plannen ontvang je ook een margekrediet waardoor je met een groter bedrag kunt beleggen dan je inzet. Let wel op: beleggen kent risico’s.

De tarievenstructuur van Freedom24 is competitief. De meeste brokers rekenen een vast percentage in plaats van een vast bedrag per aandeel. Bij Freedom24 kan het hierdoor goedkoper zijn om in duur geprijsde aandelen te beleggen en duurder om in erg goedkope aandelen te beleggen. Bij een aandeel van € 1 liggen de kosten relatief gezien veel hoger dan bij een aandeel van € 1000.

In de meeste gevallen maakt Freedom24 uit van de meest voordelige brokers waar je als Nederlander kunt beleggen. Het is alleen jammer dat ze € 7 in rekening brengen voor het opnemen van geld. Dit is een beetje gierig, zeker wanneer je bedenkt dat het storten van geld wel gratis is.

Betrouwbaarheid van Freedom24

De betrouwbaarheid van een broker is altijd belangrijk en dat zit naar mijn ervaring wel goed. Het bedrijf maakt deel uit van Freedom Finance Europe Ltd. Wat een dochteronderneming is van Freedom Holdings Corp (FRHC op de NASDAQ). Dit aandeel is vrij verhandelbaar, waardoor je dus mede-eigenaar van Freedom24 kunt worden.

Betrouwbaarheid Freedom24

Het bedrijf heeft hoofdkantoren in Amerika, Duitsland, Cyprus, Kazachstan, Oekraïne en Oezbekistan. De holding staat onder toezicht van de Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commission) en Freedom Finance Europe Ltd. Staat onder toezicht van de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC). Het bedrijf werkt volgens de regels van de MiFID II waardoor er volgens strenge en veilige standaarden wordt omgegaan met de tegoeden van klanten.

Ondanks dat Freedom24 in Nederland nog vrij onbekend is, is het geen kleintje. Met 75 operationele vestigingen in 7 landen en een vermogen van $ 142 miljoen dollar staan ze er financieel gezien goed voor. Ze bedienen momenteel 350.000 klanten die gezamenlijk $ 14 miljard verhandelden in 2018.

Ik heb voor de rest onderzocht hoe het zit met de eigendomsrechten. Bij Freedom24 ben je 100% de eigenaar van de aandelen die worden gekocht. Dit is wel zo fijn!

Geld storten & opnemen

Het storten van geld bij Freedom24 kon wel wat gebruiksvriendelijker. Wanneer je direct geld op je account wilt storten, dan kan je dit doen via creditcard. De transactiekosten hierop zijn echter hoog: maar liefst 2,5%! Het is ook mogelijk om te storten via bankoverschrijving, maar dit is natuurlijk vrij omslachtig. Het zou dan ook mooi zijn wanneer Freedom24 iDEAL in de toekomst toevoegt.

Het opnemen van geld werkt bij Freedom24 op zich goed, maar het is jammer dat ze hier steeds € 7 voor rekenen. Het zou ze sieren wanneer ze deze transactiekosten in de toekomst afschaffen.

Conclusie: is Freedom24 een goede broker?

Freedom24 is niet per definitie de beste broker om als Nederlander in aandelen te handelen. De broker is echter wel erg interessant wanneer je actief wilt deelnemen aan IPO’s of aandelen in Oost-Europa wilt kopen. Je kunt Freedom24 door de hoge rente bovendien ook goed als kleinschalige deposito gebruiken.

Wil je de mogelijkheden gratis uitproberen? Open dan een gratis account door op de onderstaande knop te drukken:

Veelgestelde vragen

Je kunt bij Freedom24 een bedrag van € 1 storten. Het is echter aan te raden om met een groter bedrag te beleggen, aangezien de minimale transactiekosten na de eerste 30 dagen € 2 per order bedragen.

Je betaalt 2,5% aan transactiekosten wanneer je geld stort met je creditcard. Geld storten met je bankrekening is volledig gratis.

Het kan 2 tot 3 werkdagen duren voordat het geld wordt toegevoegd aan je account. Wanneer je geld overmaakt met een creditcard, duurt dit minder lang.

Het is mogelijk om Freedom24 gratis uit te proberen met een demoaccount.

Wanneer je kiest voor het betaalde plan bij Freedom24 kan je op marge handelen. Je hoeft dan slechts 12% van je beleggingen aan te houden.

Om gebruik te maken van alle functies bij Freedom24, moet je je identiteit bevestigen. Dit kan je doen door een kopje van je identificatie en een bewijs van je adres te uploaden. De broker moet deze gegevens nagaan om te voorkomen dat het platform voor illegale doeleinden wordt gebruikt.

Freedom24 is gereguleerd door de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC), De Duitse Ferderal Finance Superivosry Authority (BaFIN) en de Amerikaanse Securities and Excahnge Commission (SEC).

Freedom24 is geen scam. Het bedrijf achter Freedom24 is verhandelbaar op de beurs en staat onder toezicht bij de CySEC, BaFIN en SEC. Freedom24 is dus een 100% legitieme broker.

Voor wie is Freedom24 geschikt?

In Nederland zijn al veel geschikte, Nederlandse brokers te vinden. Het ontbreken van iDEAL en de kosten voor het opnemen van geld maken Freedom24 in vergelijking dan ook minder interessant. Wanneer je echter graag aan IPO’s wilt deelnemen of toegang wilt verkrijgen tot de Russische beurs, kan Freedom24 toch uitkomst bieden.

Let op: beleggen kent risico’s

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *