Freedom24 review: onze ervaringen met Freedom24 (2024)

In deze uitgebreide Freedom24 review beschrijven we uitgebreid of deze broker een betrouwbare keuze is voor het verhandelen van aandelen en andere effecten. Freedom24 is vooral aantrekkelijk vanwege de lage kosten, uitgebreide mogelijkheden en hoge rente die je er ontvangt.

Direct een account openen bij Freedom24

Wil je Freedom24 direct uitproberen? Open dan een gratis demo account & ontvang direct tot 8,76% rente over je tegoeden:

Wat zijn de voordelen van Freedom24?

 • Je kunt bij Freedom24 tegen lage kosten beleggen
 • Je kunt tot 8,76% rente ontvangen over je tegoed
 • Freedom24 scoort goed op Trustpilot
 • Er geldt geen minimum storting bij Freedom24
 • Je kunt gebruikmaken van beleggingsideeën van Bloomberg.
 • Het is mogelijk om in meer dan 1.000.000 effecten te beleggen.
 • Je kunt investeren in de 15 grootste beurzen van Amerika, Europa en Azië
 • ICF-garantie tot een tegoed van € 20.000.

Wat zijn de nadelen van Freedom24?

 • Je betaalt bij Freedom24 € 7 om je geld op te nemen
 • Het is nog niet mogelijk om met iDEAL geld te storten
 • De broker is nog niet erg bekend in Nederland
 • Je kunt bij Freedom24 niet in crypto beleggen
 • Freedom24 is niet erg gebruiksvriendelijk

Over Freedom24

Gratis demoJa
Aanbod1.000.000 aandelen, ETF's, aandelenopties en futures
Minimale storting€0
Minimale opname€50
Geld stortenBankoverschrijving
Kosten€2 + €0,02 per aandeel
Wisselkoers kosten0%
CopytradingNee
KlantenserviceEmail
AccountEuro & dollar account

Rente over je beleggingsaccount met een D-account

Een positief punt binnen de review van Freedom24 is dat je hoge rente ontvangt over je onbelegde tegoeden. Je ontvangt bij Freedom24 standaard 3,88% over je euro tegoeden en 5,31% over je dollar tegoeden. Dit kan het aantrekkelijk maken om ook een deel van je spaargeld onder te brengen bij Freedom24. Ook aantrekkelijk is dat de rente dagelijks wordt uitbetaald, waardoor je ook weer rente over je rente ontvangt! Houd er wel rekening mee dat je minimaal €150 euro moet storten om gebruik te maken van rente over je D-account.

Spaarplannen lange termijn

Sinds kort is het ook mogelijk om van een spaarplan gebruik te maken. Je zet je geld dan vast (alhoewel dit wel flexibel is) en je ontvangt vervolgens tot 8,76% aan rente. Wanneer je in dollars spaart, is het overigens wel belangrijk om rekening te houden met het wisselkoersrisico. Wanneer de dollar dan minder waard wordt, kun je in euro’s geld verliezen.

De spaarplannen bestaan in periodes van 3,6 of 12 maanden. Je kunt eventueel je bedrag eerder opnemen, maar je verliest dan wel alle opgebouwde rente. Het is daarom verstandig om alleen geld te storten dat je echt kunt missen.

 

Tot €20.000 beschermd

Vergeet echter niet dat Freedom24 geen bank is en dat de broker daardoor niet onder het depositogarantiestelsel valt. Wel vallen je tegoeden samen met de tegoeden op je beleggingsaccount onder het investor compensation fund. Dit fonds staat garant tot een bedrag van $€ 20.000.

Persoonlijk zou ik dan ook alleen een bescheiden bedrag op de aangeboden spaarrekening storten. Er zijn voor de rest geen voorwaarden verbonden aan het account: je kunt dan ook snel het geld overmaken naar je beleggingsrekening om ermee te beleggen.

Het aanbod bij Freedom24: 1.000.000+ effecten

Bij Freedom24 kun je handelen in een uitgebreid aanbod aan effecten. Je vindt er aandelen, ETF’s, obligaties, opties en futures die genoteerd staan op de grote Amerikaanse, Europese en Aziatische aandeelbeurzen. Ik heb het niet zelf geteld, maar volgens Freedom24 kan je er meer dan 1.000.000 verschillende effecten verhandelen.

Uniek is dat je bij Freedom24 ook toegang kunt krijgen tot minder bekende aandelenbeurzen; denk hierbij bijvoorbeeld aan de aandelenbeurs van Kazachstan.

Alle bekende Nederlandse aandelen zijn te verhandelen bij Freedom24. De broker is dan ook een goede keuze voor Nederlandse beleggers.

Het is bij Freedom24 jammer genoeg niet mogelijk om in crypto’s te handelen of in bijvoorbeeld grondstoffen.

Uniek is dat je via de broker ook in non-UCITS ETF’s kunt handelen, deze worden dus niet in Europa beheerd. Doe wel goed onderzoek wanneer je dit overweegt; aangezien deze fondsen vaak niet liquide zijn.

Het platform

Je plaatst je orders bij Freedom24 in de online trade-omgeving of mobiele applicatie. Je kunt er eenvoudig door de verschillende beurzen bladeren en een aandeel selecteren dat je wilt kopen.

Beleggingsplatform Freedom24

Binnen het platform vind je het laatste beleggingsnieuws. Ook kan je binnen het platform grafieken bekijken en diverse analyses toepassen.

Freedom24 grafiek

Wanneer je een aandeel wilt kopen kan je een order plaatsen. Ze maken hierbij gebruik van een extra beveiligingslaag: je moet de transactie eerst bevestigen met je mobiele telefoon.

Freedom 24 order plaatsen

Een ander pluspunt van beleggen bij Freedom24, is dat je gratis analyses ontvangt van door Bloomberg-bekroonde analisten. Deze informatie kan je helpen bij het nemen van betere beleggingsbeslissingen. In het verleden hebben deze tips een rendement opgeleverd van 21%.

Matige gebruiksvriendelijkheid

Persoonlijk ben ik niet volledig tevreden met de software van Freedom24; op het gebied van gebruiksvriendelijkheid kunnen er duidelijk verbeteringen worden doorgevoerd.

Zo moet je om Amerikaanse aandelen te kopen eerst handmatig je euro’s omwisselen naar dollars. Pas daarna kan je Amerikaanse aandelen kopen; deze extra handmatige actie hoef je bij andere brokers eigenlijk nooit uit te voeren.

Ook vallen de matige vertalingen op en biedt de broker door geen stortingen aan via iDEAL waardoor je eigenlijk alleen via bankoverschrijving geld kunt toevoegen aan je account. Hopelijk maakt Freedom24 in de toekomst verbeteringen op het gebied van de gebruiksvriendelijkheid, aangezien de handelsvoorwaarden wel gunstig zijn.

Hoeveel kost beleggen bij Freedom24?

In dit deel van de review bespreken we hoe het zit met de kostenstructuur van Freedom24. Bij Freedom24 kan je kiezen uit twee verschillende pakketten, voor de meeste beleggers zal het smart contract het interessants zijn. De kosten bedragen voor aandelen en ETF’s in Europa:

 • All inclusive in USD: 0,5% + $0,012 en $1,20 per order
 • Smart in EUR: €2 + €0,02 / $2 + $0,02

Kosten beleggen in Azië

In Azië betaal je bij Freedom24 0,25% over de transactie en $10HKD. Of het aantrekkelijk is om bij Freedom24 te handelen in Aziatische aandelen, hangt vooral van je positie grote af. Bij DEGIRO kun je bijvoorbeeld tegen een vast bedrag van € 7,50 een positie openen, wat betekent dat bij beleggingen groter dan ongeveer € 3.000 DEGIRO een betere optie is.

Kosten Amerikaanse opties

Onder het all inclusive programma betaal je bij Freedom24 $3 per contract en $10 per order, terwijl je bij het smart programma $0,65 betaalt met $0 per order.

Marge lenen

Je kunt bij all inclusive in USD tot 15% op marge lenen en bij smart in EUR tot 18%.

SMS-notificatie

Voor SMS-notificaties betaal je bij het all-inclusive programma $0 en bij het smart programma €0,05.

Persoonlijke manager

Onder het all-inclusive programma ontvang je ook gratis een persoonlijke manager.

Over-the-counter transacties

Voor over-the-counter transacties betaal je 0,12% van het handelsvolume.

Geen conversiekosten

Bovendien rekent Freedom24 geen conversiekosten voor het omwisselen van euro’s naar bijvoorbeeld dollars. Wanneer je veel in het buitenland belegt, kan je hier veel geld mee besparen.

Je kunt bij Freedom24 namelijk meerdere valuta’s aanhouden. Hierdoor kan je een deel van je tegoeden aanhouden in dollars, waardoor je niet constant je geld hoeft om te wisselen. Nadeel is wel dat je de valuta’s handmatig moet omwisselen.

Geld opnemen kost €7

In de meeste gevallen maakt Freedom24 deel uit van de voordeligste brokers waar je als Nederlander kunt beleggen. Het is alleen jammer dat ze € 7 in rekening brengen voor het opnemen van geld. Dit is een beetje gierig, zeker wanneer je bedenkt dat het storten van geld wel gratis is.

Is Freedom24 voordelig?

De tarievenstructuur van Freedom24 is competitief. De meeste brokers rekenen een vast percentage in plaats van een vast bedrag per aandeel. Bij Freedom24 kan het hierdoor goedkoper zijn om in duur geprijsde aandelen te beleggen en duurder om in erg goedkope aandelen te beleggen. Bij een aandeel van € 1 liggen de kosten relatief gezien veel hoger dan bij een aandeel van € 1000.

Betrouwbaarheid van Freedom24

De betrouwbaarheid van een broker is altijd belangrijk en dat zit naar mijn ervaring wel goed. Het bedrijf maakt deel uit van Freedom Finance Europe Ltd. Wat een dochteronderneming is van Freedom Holdings Corp (FRHC op de NASDAQ). Dit aandeel is vrij verhandelbaar, waardoor je dus mede-eigenaar van Freedom24 kunt worden.

Betrouwbaarheid Freedom24

Het bedrijf heeft hoofdkantoren in Amerika, Duitsland, Spanje, Cyprus en Kazachstan. De holding staat onder toezicht van de Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commission) en Freedom Finance Europe Ltd. Staat onder toezicht van de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC). Het bedrijf werkt volgens de regels van de MiFID II waardoor er volgens strenge en veilige standaarden wordt omgegaan met de tegoeden van klanten.

Uitbreidingen in Europa

Freedom24 is bovendien druk bezig met uitbreidingen op de Europese markt. Freedom24 wil in de toekomst bijvoorbeeld een kantoor openen in Amsterdam en zal snel ook iDEAL aanbieden als stortingsmogelijkheid.

Ik heb voor de rest onderzocht hoe het zit met de eigendomsrechten. Bij Freedom24 ben je 100% de eigenaar van de aandelen die worden gekocht. Dit is wel zo fijn! De tegoeden die je stort worden dan ook los opgeslagen van het vermogen van de broker.

Verhandelbaar op de beurs

Feedom24 is verhandelbaar op de Nasdaq wat een positief teken is voor de betrouwbaarheid van het bedrijf. Je kunt dan ook zelf aandelen kopen van het bedrijf Freedom24.

Maximale storting

Persoonlijk zou ik niet meer dan €20.000 aan cash storten en aanhouden bij Freedom24, aangezien ze geen banklicentie hebben. Dit betekent dat je tegoeden bij een mogelijk faillissement, maar tot €20.000 worden gegarandeerd door de ICF. Sparen bij Freedom24 is dan ook risicovoller dan sparen bij je eigen huisbank.

Geld storten & opnemen

Het storten van geld bij Freedom24 kon wel wat gebruiksvriendelijker. Wanneer je direct geld op je account wilt storten, dan kan je dit doen via creditcard. De transactiekosten hierop zijn echter hoog: maar liefst 2%! Het is ook mogelijk om te storten via bankoverschrijving, maar dit is natuurlijk vrij omslachtig. Het zou dan ook mooi zijn wanneer Freedom24 iDEAL in de toekomst toevoegt.

Het opnemen van geld werkt bij Freedom24 op zich goed, maar het is jammer dat ze hier steeds € 7 voor rekenen. Het zou ze sieren wanneer ze deze transactiekosten in de toekomst afschaffen.

Conclusie: is Freedom24 een goede broker?

Freedom24 kan een aantrekkelijke keuze zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een goedkoper alternatief voor DEGIRO. Je kunt er namelijk tegen lage kosten beleggen in bekende aandelen en je hebt er bovendien toegang tot lastig te bereiken markten. Verder is het aantrekkelijk dat je als klant van Freedom24 een hoge rente ontvangt over je niet belegde saldo.

Wil je de mogelijkheden gratis uitproberen? Open dan een gratis account door op de onderstaande knop te drukken:

Veelgestelde vragen

Je kunt bij Freedom24 een bedrag van € 1 storten. Het is echter aan te raden om met een groter bedrag te beleggen, aangezien de minimale transactiekosten € 2 per order bedragen.

Je betaalt 2% aan transactiekosten wanneer je geld stort met je creditcard. Geld storten met je bankrekening is volledig gratis.

Het kan 2 tot 3 werkdagen duren voordat het geld wordt toegevoegd aan je account. Wanneer je geld overmaakt met een creditcard, duurt dit minder lang.

Het is mogelijk om Freedom24 gratis uit te proberen met een demoaccount.

Wanneer je kiest voor het betaalde plan bij Freedom24 kan je op marge handelen. Je hoeft dan slechts 12% van je beleggingen aan te houden.

Om gebruik te maken van alle functies bij Freedom24, moet je je identiteit bevestigen. Dit kan je doen door een kopje van je identificatie en een bewijs van je adres te uploaden. De broker moet deze gegevens nagaan om te voorkomen dat het platform voor illegale doeleinden wordt gebruikt.

Freedom24 is gereguleerd door de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC), De Duitse Ferderal Finance Superivosry Authority (BaFIN) en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Freedom24 is geen scam. Het bedrijf achter Freedom24 is verhandelbaar op de beurs en staat onder toezicht bij de CySEC, BaFIN en SEC. Freedom24 is dus een 100% legitieme broker.

Dan is er niet direct een man overboord! Freedom24 wordt gereguleerd door CySEC, wat betekent dat de broker verplicht deel uitmaakt van het Investor Compensation Fund (ICF). Dit betekent dat de broker tot maximaal €20.000 compensatie biedt bij een eventueel faillissement.

De aandelen die worden gekocht via Amerikaanse beurzen worden beheerd door Vision Financial Markets LLC en de aandelen die worden gekocht via de OTC Eurobond market vallen onder Euroclear

{q}Hoe kan je nagaan of de aandelen die je koopt echt in eigendom zijn?{/q}

{a}Binnen het broker account dat alle investeerders kunnen zien kan je de aandelen en hoeveelheden zien die iedereen heeft gekocht. Freedom24 is zelf geen market maker, maar koopt de effecten direct aan op de smarkt.

Freedom24 investeert de tegoeden op D rekeningen in zogenaamde currency swap transacties die een vast inkomen opleveren. Hierdoor kan Freedom24 een hoge rente uitbetalen. Brokers (en banken!) verdienen natuurlijk altijd geld met de tegoeden die je binnen een spaarproduct stort.

Voor wie is Freedom24 geschikt?

In Nederland zijn al veel geschikte, Nederlandse brokers te vinden. Het ontbreken van iDEAL en de kosten voor het opnemen van geld maken Freedom24 in vergelijking dan ook minder interessant. Wanneer je echter graag toegang wilt tot exotische beurzen of wanneer je op zoek bent naar een goedkoper alternatief, kan Freedom24 zeker interessant zijn.

Disclaimer: Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten brengen altijd het risico van verlies van uw kapitaal met zich mee. De prognose of prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Het is belangrijk om je eigen analyse te doen voordat je een investering maakt. Wanneer nodig, kan je onafhankelijk advies zoeken van een professional. 

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *