Freedom24 review: onze ervaringen met Freedom24

In deze uitgebreide Freedom24 review beschrijven we uitgebreid of deze broker een betrouwbare keuze is voor het verhandelen van aandelen en andere effecten. Freedom24 is vooral aantrekkelijk vanwege de lage kosten, uitgebreide mogelijkheden en hoge rente die je er ontvangt.

Gratis uitproberen met een demo?

Twijfel je nog over Freedom24? Je kunt geheel zonder commissies handelen in aandelen in de eerste maand.

Je kan ook de demo uitproberen van Freedom24 waarmee je virtuele aandelen met virtueel geld kunt kopen na registratie.

Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Freedom24:

Wat zijn de voordelen van Freedom24?

  • Je betaalt de eerste 30 dagen geen transactiekosten
  • Je kunt bij Freedom24 tegen lage kosten beleggen
  • Je kunt tot 3% rente ontvangen over je tegoed
  • Freedom24 scoort erg goed op Trustpilot

Wat zijn de nadelen van Freedom24?

  • Je betaalt bij Freedom24 € 7 om je geld op te nemen
  • Het is nog niet mogelijk om met iDEAL geld te storten
  • De broker is no gniet erg bekend in Nederland

Rente over je beleggingsaccount met een D-account

Een positief punt binnen de review van Freedom24 is dat je hoge rente ontvangt over je onbelegde tegoeden. Je ontvangt bij Freedom24 2,5% over je euro tegoeden en 3% over je dollar tegoeden. Dit kan het aantrekkelijk maken om ook een deel van je spaargeld onder te brengen bij Freedom24.

Sinds kort is het ook mogelijk om van een spaarplan gebruik te maken. Je zet je geld dan vast (alhoewel dit wel flexibel is) en je ontvangt vervolgens tot 4,26% aan rente. Wanneer je in dollars spaart, is het overigens wel belangrijk om rekening te houden met het wisselkoersrisico. Wanneer de dollar dan minder waard wordt, kan je in euro’s geld verliezen.

Vergeet echter niet dat Freedom24 geen bank is en dat de broker daardoor niet onder het depositogarantiestelsel valt. Wel vallen je tegoeden samen met de tegoeden op je beleggingsaccount onder het investor compensation fund. Dit fonds staat garant tot een bedrag van $ 20.000.

Persoonlijk zou ik dan ook alleen een bescheiden bedrag op de aangeboden spaarrekening storten. Er zijn voor de rest geen voorwaarden verbonden aan het account: je kunt dan ook snel het geld overmaken naar je beleggingsrekening om ermee te beleggen.

Het aanbod bij Freedom24

Bij Freedom24 kan je handelen in een uitgebreid aanbod aan effecten. Je vindt er aandelen, ETF’s, obligaties, opties en futures die genoteerd staan op de grote Amerikaanse, Europese en Aziatische aandeelbeurzen. Ik heb het niet zelf geteld, maar volgens Freedom24 kan je er meer dan 1.000.000 verschillende effecten verhandelen.

Uniek is dat je bij Freedom24 ook toegang kunt krijgen tot minder bekende aandelenbeurzen; denk hierbij bijvoorbeeld aan de aandelenbeurs van Kazachstan.

Alle bekende Nederlandse aandelen zijn te verhandelen bij Freedom24. De broker is dan ook een goede keuze voor Nederlandse beleggers.

Het is bij Freedom24 jammer genoeg niet mogelijk om in crypto’s te handelen of in bijvoorbeeld grondstoffen.

Het platform

Je plaatst je orders bij Freedom24 in de online trade-omgeving of mobiele applicatie. Je kunt er eenvoudig door de verschillende beurzen bladeren en een aandeel selecteren dat je wilt kopen.

Beleggingsplatform Freedom24

Binnen het platform vind je het laatste beleggingsnieuws. Ook kan je binnen het platform grafieken bekijken en diverse analyses toepassen.

Freedom24 grafiek

Wanneer je een aandeel wilt kopen kan je eenvoudig een order plaatsen. Ze maken hierbij gebruik van een extra beveiligingslaag: je moet de transactie eerst bevestigen met je mobiele telefoon.

Freedom 24 order plaatsen

Een ander pluspunt van beleggen bij Freedom24, is dat je gratis analyses ontvangt van door Bloomberg-bekroonde analisten. Deze informatie kan je helpen bij het nemen van betere beleggingsbeslissingen.

Kosten bij Freedom24

In dit deel van de review bespreken we hoe het zit met de kostenstructuur van Freedom24. Voordelig is dat je de eerste 30 dagen helemaal geen transactiekosten betaalt bij Freedom24. Dit houdt na 30 dagen jammer genoeg op en vanaf dan kan je kiezen uit verschillende pakketten:

  • Smart: geen vaste maandelijkse kosten. Je betaalt € 0,02 per aandeel met een minimum van € 2.
  • Fix: je betaalt € 10 per maand. Je betaalt € 0,012 per aandeel met een minimum van € 1,20
  • Super: je betaalt € 200 per maand. Je betaalt dan € 0,008 per aandeel met een minimum van € 1,20.

Met de betaalde plannen ontvang je ook een margekrediet waardoor je met een groter bedrag kunt beleggen dan je inzet. Let wel op: beleggen kent risico’s.

De tarievenstructuur van Freedom24 is competitief. De meeste brokers rekenen een vast percentage in plaats van een vast bedrag per aandeel. Bij Freedom24 kan het hierdoor goedkoper zijn om in duur geprijsde aandelen te beleggen en duurder om in erg goedkope aandelen te beleggen. Bij een aandeel van € 1 liggen de kosten relatief gezien veel hoger dan bij een aandeel van € 1000.

Bovendien rekent Freedom24 geen conversiekosten voor het omwisselen van euro’s naar bijvoorbeeld dollars. Wanneer je veel in het buitenland belegt, kan je hier veel geld mee besparen.

In de meeste gevallen maakt Freedom24 deel uit van de voordeligste brokers waar je als Nederlander kunt beleggen. Het is alleen jammer dat ze € 7 in rekening brengen voor het opnemen van geld. Dit is een beetje gierig, zeker wanneer je bedenkt dat het storten van geld wel gratis is.

Betrouwbaarheid van Freedom24

De betrouwbaarheid van een broker is altijd belangrijk en dat zit naar mijn ervaring wel goed. Het bedrijf maakt deel uit van Freedom Finance Europe Ltd. Wat een dochteronderneming is van Freedom Holdings Corp (FRHC op de NASDAQ). Dit aandeel is vrij verhandelbaar, waardoor je dus mede-eigenaar van Freedom24 kunt worden.

Betrouwbaarheid Freedom24

Het bedrijf heeft hoofdkantoren in Amerika, Duitsland, Spanje, Cyprus en Kazachstan. De holding staat onder toezicht van de Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commission) en Freedom Finance Europe Ltd. Staat onder toezicht van de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC). Het bedrijf werkt volgens de regels van de MiFID II waardoor er volgens strenge en veilige standaarden wordt omgegaan met de tegoeden van klanten.

Freedom24 is bovendien druk bezig met uitbreidingen op de Europese markt. Freedom24 wil in de toekomst bijvoorbeeld een kantoor openen in Amsterdam en zal snel ook iDEAL aanbieden als stortingsmogelijkheid.

Ik heb voor de rest onderzocht hoe het zit met de eigendomsrechten. Bij Freedom24 ben je 100% de eigenaar van de aandelen die worden gekocht. Dit is wel zo fijn!

Geld storten & opnemen

Het storten van geld bij Freedom24 kon wel wat gebruiksvriendelijker. Wanneer je direct geld op je account wilt storten, dan kan je dit doen via creditcard. De transactiekosten hierop zijn echter hoog: maar liefst 2,5%! Het is ook mogelijk om te storten via bankoverschrijving, maar dit is natuurlijk vrij omslachtig. Het zou dan ook mooi zijn wanneer Freedom24 iDEAL in de toekomst toevoegt.

Het opnemen van geld werkt bij Freedom24 op zich goed, maar het is jammer dat ze hier steeds € 7 voor rekenen. Het zou ze sieren wanneer ze deze transactiekosten in de toekomst afschaffen.

Conclusie: is Freedom24 een goede broker?

Freedom24 kan een aantrekkelijke keuze zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een goedkoper alternatief voor DEGIRO. Je kunt er namelijk tegen lage kosten beleggen in bekende aandelen en je hebt er bovendien toegang tot lastig te bereiken markten. Verder is het aantrekkelijk dat je als klant van Freedom24 een hoge rente ontvangt over je niet belegde saldo.

Wil je de mogelijkheden gratis uitproberen? Open dan een gratis account door op de onderstaande knop te drukken:

Veelgestelde vragen

Je kunt bij Freedom24 een bedrag van € 1 storten. Het is echter aan te raden om met een groter bedrag te beleggen, aangezien de minimale transactiekosten na de eerste 30 dagen € 2 per order bedragen.

Je betaalt 2,5% aan transactiekosten wanneer je geld stort met je creditcard. Geld storten met je bankrekening is volledig gratis.

Het kan 2 tot 3 werkdagen duren voordat het geld wordt toegevoegd aan je account. Wanneer je geld overmaakt met een creditcard, duurt dit minder lang.

Het is mogelijk om Freedom24 gratis uit te proberen met een demoaccount.

Wanneer je kiest voor het betaalde plan bij Freedom24 kan je op marge handelen. Je hoeft dan slechts 12% van je beleggingen aan te houden.

Om gebruik te maken van alle functies bij Freedom24, moet je je identiteit bevestigen. Dit kan je doen door een kopje van je identificatie en een bewijs van je adres te uploaden. De broker moet deze gegevens nagaan om te voorkomen dat het platform voor illegale doeleinden wordt gebruikt.

Freedom24 is gereguleerd door de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC), De Duitse Ferderal Finance Superivosry Authority (BaFIN) en de Amerikaanse Securities and Excahnge Commission (SEC).

Freedom24 is geen scam. Het bedrijf achter Freedom24 is verhandelbaar op de beurs en staat onder toezicht bij de CySEC, BaFIN en SEC. Freedom24 is dus een 100% legitieme broker.

Voor wie is Freedom24 geschikt?

In Nederland zijn al veel geschikte, Nederlandse brokers te vinden. Het ontbreken van iDEAL en de kosten voor het opnemen van geld maken Freedom24 in vergelijking dan ook minder interessant. Wanneer je echter graag toegang wilt tot exotische beurzen of wanneer je op zoek bent naar een goedkoper alternatief, kan Freedom24 zeker interessant zijn.

Disclaimer: Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten brengen altijd het risico van verlies van uw kapitaal met zich mee. De prognose of prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Het is belangrijk om je eigen analyse te doen voordat je een investering maakt. Wanneer nodig, kan je onafhankelijk advies zoeken van een professional. 

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *