Geld beleggen: de 12 beste manieren om geld te investeren

Wil je succesvol geld investeren in 2020, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Met onze investeringstips kan je je geld voor je laten werken! Het mooie is dat je absoluut geen speciaal diploma nodig hebt om te kunnen profiteren van de vele mogelijkheden.

Waar zou je moeten investeren?

Naar mijn mening is er maar één juist moment om te beginnen met investeren: vandaag! Wanneer je geld wegzet op een spaarrekening voor later, weet je zeker dat je uiteindelijk minder overhoudt. Door inflatie kan je met dezelfde hoeveelheid geld in de toekomst steeds minder.

Bovendien kan je door direct te beginnen met investeren profiteren van samengestelde rente of rendement op rendement. Je geld kan exponentieel groeien wanneer je de winst die je behaalt steeds weer opnieuw investeert.

samengestelde rente

Je investering groeit sneller over tijd door rente op rente

1 Investeren in de aandelenmarkt

De populairste beleggingsvorm zijn nog steeds beleggingen in aandelen. Beleggen in aandelen heeft bij veel mensen een nog wat stoffig imago. Aandelen kopen, dat is toch iets voor mannen met saaie pakken? Niets is minder waar! Tegenwoordig kan je met een druk op de knop diverse aandelen kopen en verkopen.

Het is hierbij belangrijk om gespreid in te stappen. Veel mensen maken de fout om in één keer een groot bedrag te investeren in aandelen. Het is echter erg lastig om te voorspellen of de aandelenmarkt zich op een top of in een dal bevindt. Door gespreid in te stappen, voorkom je dat je op de top instapt en daardoor een veel lager rendement behaalt.

Met beleggingen in aandelen kan je gerust 5 tot 8 procent op jaarbasis behalen. Door je rendement steeds opnieuw te investeren kan je vermogen op de lange termijn flink groeien. Wil je weten waar & hoe je het beste aandelen kunt kopen? Lees dan ons artikel over het kopen van aandelen:

aandelen investering

Het is belangrijk om gespreid in te stappen

2 Investeren in vastgoed

Ook investeringen in bakstenen zijn nog steeds ongekend populair. Dit is niet vreemd: met een belegging in vastgoed kan je dubbel rendement binnenhalen. Wanneer je een woning koopt en verhuurt heb je een vaste inkomstenstroom. Bovendien nemen de prijzen van woningen op de lange termijn toe. Wanneer je de woning in de toekomst verkoopt, behaal je dus opnieuw een leuk rendement!

Zeker in de huidige tijden kan beleggen in vastgoed erg aantrekkelijk zijn. Door de lage rentes kan je voordelig geld lenen. Tegelijkertijd is er nog steeds een tekort aan woningen. Hierdoor ligt de winstmarge op het verhuren van woningen lekker hoog.

Veel mensen zijn bang om te investeren in vastgoed, omdat ze denken dat het veel gedoe is. Dit hoeft echter absoluut niet het geval te zijn! Je kan tegen een klein percentage andere partijen inschakelen die alle administratieve zaken uit handen nemen. Wil je weten hoe investeren in vastgoed in zijn werking gaat? Lees dan onze uitgebreide investeren in vastgoed gids:

3 Speculeren met derivaten

Speculeren wordt ook steeds populairder. Dit komt vooral doordat actief handelen of speculeren steeds toegankelijker is geworden. Je kan bij diverse brokers een account openen en direct beginnen met oefenen met een demo.

Een derivaat maakt het mogelijk om op de korte termijn te speculeren op stijgende en dalende beurskoersen. Met derivaten kan je allerlei interessante trucjes uithalen: zo kan je inzetten op een dalende koers of een hefboom toepassen om je potentiële winst (en verlies!) uit te vergroten.

Een goede partij om te speculeren met derivaten is eToro. Bij eToro kan je de mogelijkheden helemaal gratis met een demo uitproberen. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen:

76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.

eToro geld investeren

Illustratieve prijzen

4 Investeren in een beleggingsfonds

Heb je weinig tijd, maar wil je wel profiteren van de ontwikkelingen op de beurs? Dan kan het aantrekkelijk zijn om in een beleggingsfonds te investeren. Een beleggingsfonds is een fonds dat je geld in een bepaalde groep beleggingsproducten investeert. Sommige fondsen investeren bijvoorbeeld in een bepaalde regio of een bepaald type bedrijf.

In de meeste gevallen zijn de passieve beleggingsfondsen het aantrekkelijkst. Een passief beleggingsfonds volgt bijvoorbeeld de ontwikkelingen van een bepaalde index. De kosten voor het volgen van een passief beleggingsfonds liggen relatief laag. Hierdoor kan je met dit type beleggingsfonds vaak een hoger rendement behalen. Wil je meer leren over beleggen in ETF's? Lees dan deze gids!

Gratis beleggingsfondsen DEGIRO investeren

Bij DEGIRO kan je gratis in verschillende fondsen beleggen

5 Investeren in cryptomunten

Cryptomunten zijn nog steeds booming! De grootste hype is voorbij nadat in 2018 de koers van de Bitcoin flink kelderde. Toch is de techniek achter de cryptomunt nog steeds in opmars. De snelle en vrijwel anonieme manier om geld te versturen heeft dan ook de nodige interessante toepassingen.

Bovendien zien we dat cryptocurrencies het zeker in onzekere tijden goed doen. Tijdens de coronacrisis zitten cryptomunten bijvoorbeeld in de lift. Beleggers stappen in onzekere tijden graag in beleggingsproducten zonder tegenpartijrisico.

Een bescheiden investering in één of meerdere cryptomunten kan voor de dappere investeerder een potentieel hoog rendement opleveren. Wel is het belangrijk om te onthouden dat de koers gerust tientallen procenten kan stijgen of dalen binnen een korte tijdsperiode. Een investering in een cryptomunt is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Wil je meer weten over investeren in cryptocurrencies? In onze special lees je er alles over:

Bitcoin bubbels

De Bitcoin schommelt sterk

6 Investeren in obligaties

Je kan een beleggingsportefeuille wat gebalanceerde maken door er ook obligaties aan toe te voegen. Obligaties zijn leningen uitgegeven door een bedrijf of overheid. Als obligatiehouder ontvang je periodiek een rentebetaling over de obligatie. Ook kan je koerswinst behalen wanneer de waarde van een obligatie in de tussentijd stijgt.

Investeren in obligaties is vooral interessant wanneer je een korte horizon hebt voor je investeringen. Het rendement op obligaties ligt lager, maar de uitbetalingen zijn wel stabiel. Deze beleggingsvorm is dan ook ideaal wanneer je bijvoorbeeld binnenkort op pensioen gaat. Wil je meer weten over investeren in obligaties? In onze speciaal lees je er alles over:

7 Slimme handelaren volgen

Een andere investeringsoptie, is het volgen van slimme handelaren. Er bestaat een soort Twitter, maar dan voor handelstransacties. Goede (en ook minder goede) handelaren delen er hun beleggingen. Je kan deze handelaren vervolgens gehee gratis kopiëren binnen je eigen account.

Het is wel belangrijk om de handelaren eerst goed te onderzoeken. Bekijk of de manier waarop ze beleggen past bij je eigen risicobereidheid. Ook is het belangrijk om tussendoor goed te controleren of de belegger goed zijn best blijft doen. Dit soort professionele handelaren volgen minder vaste regels dan bijvoorbeeld een beleggingsfonds.

Je kan het slimme netwerk gratis uitproberen met een demo bij eToro. Je hebt dus niets te verliezen! Gebruik de onderstaande knop om er direct aan account te openen:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.

Investeren in handelaren

Selecteer zelf in welke handelaren je vertrouwen hebt

8 Investeren in grondstoffen

Investeren in grondstoffen kan bijzonder slim zijn. Momenteel verbruiken we meer grondstoffen dan er over tijd bijkomen. Sommige belangrijke grondstoffen zoals olie en aardgas kunnen dan ook over een paar decennia volledig uitgeput zijn. Een toenemende vraag samen met een stijgende schaarste kunnen de prijzen natuurlijk alleen maar verder omhoog stuwen.

Heb je interesse om zelf te investeren in grondstoffen? Dit kan je doen door bijvoorbeeld te participeren in fondsen die de prijs van een grondstof volgen. Ook kan je beleggen in bedrijven die actief zijn in een bepaalde grondstof. Voor de dappere investeerders kan je ook direct speculeren in het prijsverloop van een grondstof met bijvoorbeeld futures.

Wil je weten hoe je in de verschillende grondstoffen kunt investeren? We hebben de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet in onze special over het investeren in grondstoffen:

9 investeren in start-ups

Een andere populaire vorm van investeren, is het investeren in start-ups. Natuurlijk kan je je zuur verdiende centjes in het bedrijfsidee van je buurjongen stoppen. Dit is echter lang niet altijd de beste optie. Er bestaan gelukkig allerlei crowdfunding netwerken waar je direct in een bedrijfsidee kunt investeren.

Investeren in een start-up is vrij risicovol. Slechts een handjevol start-ups wordt uiteindelijk succesvol en er bestaat dan ook het risico dat je de volledige inleg verliest. Tegelijkertijd kan je ook een belachelijk hoog rendement behalen wanneer je een goede beslissing neemt. Bedrijven als Facebook en Apple waren ooit ook kleine start-ups …

10 investeren in consumentenleningen

We lieten al zien dat je met obligaties geld kunt verdienen met het uitlenen van geld. Op obligaties liggen de rentes echter relatief laag. Je kan er daarom ook voor kiezen om te beleggen in consumentenleningen of P2P. De rente die je op dit soort kredieten kunt behalen loopt al snel op tot vier procent.

Wel moet je er rekening mee houden dat gedurende economisch slechte tijden minder mensen hun leningen kunnen afbetalen. Je kan in zo’n geval een fors deel van je investering verliezen. Investeren in consumentenleningen is dan ook niet voor iedereen weggelegd.

11 Je geld op een deposito zetten

In Nederland valt de spaarrekening erg tegen: je mag blij zijn als je nog rente ontvangt. Wanneer je een deel van je geld wilt wegzetten op een bank en toch een positief rendement wilt behalen, ben je afhankelijk van het buitenland. In het buitenland kan je op een bankrekening nog steeds meer dan een procent rente ontvangen. Je moet het bedrag dan wel een jaar of langer willen vastzetten.

Toch vinden veel mensen in het buitenland sparen een eng idee. Het bedrijf Raisin heeft hier wat moois op gevonden. Via Raisin kan je eenvoudig sparen bij buitenlandse banken zonder dat dit ten koste gaat van je veiligheid. Het geld wat je investeert in een deposito is in de meeste gevallen gewoon veilig tot € 100.000! Zelfs wanneer de bank omvalt, verlies je dan dus geen cent.

Wil je even rondsnuffelen tussen de banken met hogere rentetarieven? Gebruik de onderstaande knop om direct de website van Raisin te bezoeken:

Raisin sparen

Bij Raisin ontvang je een hoger rendement op je spaargeld

12 investeren voor je pensioen

Je kan nooit vroeg genoeg beginnen met het opbouwen van je pensioen. Wanneer je vroeg begint met investeren, ontvang je aan het einde door de kracht van samengestelde rente een veel groter bedrag. In Nederland ontvang je bovendien belastingvoordelen wanneer je geld opzij zet voor je pensioen. Je hoeft over dat deel van je vermogen niet direct belasting te betalen. Pas veel later, wanneer je pensioen wordt uitgekeerd, betaal je het lagere AOW-tarief.

Je kan ook tegen gunstige tarieven sparen. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij Brand New Day. Bij Brand New Day ontvang je een hogere rente wanneer je spaart voor je pensioen. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen:

Waarin kan je nu het beste investeren?

Er is niet één duidelijke beste investeringsoptie. Wat de beste investering is, hangt namelijk sterk af van je eigen wensen & doelen. Hieronder bespreken we de verschillende factoren waar je rekening mee kunt houden bij het selecteren van een investering:

Het risico

Niet elke investering is even risicovol. Wanneer je tijdshorizon langer is en je een hogere risicobereidheid hebt, kan je meer speculatieve beleggingsproducten kiezen. Het is verstandig om een gezonde mix te creëren tussen meer risicovolle investeringen en relatief veilige investeringen.

De looptijd

Niet iedere investering is geschikt voor iedere looptijd. Bedenk daarom goed hoe lang je het geld kunt missen. Je kan op de korte termijn beleggen (tot vijf jaar), de middellange termijn (tot 10 of 15 jaar) of de lange termijn. Op de langere termijn heb je meer tijd voor herstel waardoor risicovolle beleggingen aantrekkelijker worden.

Het bedrag

Je moet ook bedenken met welk bedrag of vermogen je wilt investeren. Voor een investering in vastgoed heb je een groter startkapitaal nodig dan voor een investering in een aandeel. Het is altijd belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je de komende tijd niet nodig hebt.

Voorkeur & kennis

Het is ten slotte belangrijk om een investeringsproduct te kiezen waar je voorkeur naar uitgaat. Investeer alleen in producten die je voldoende begrijpt en voer onderzoek uit voordat je je geld ergens instopt. Op die manier voorkom je teleurstellingen.

Stel je investeringsplan op

Het is niet verstandig om in het wilde weg te investeren. Neem daarom even de tijd om je eigen financiële situatie onder de loep te leggen. Hoeveel geld komt er binnen en wat voor buffer heb je in ieder geval nodig voor toekomstige uitgaven? Op die manier heb je direct een duidelijk overzicht van het bedrag dat je kunt missen.

Vervolgens kan je het geld dat je wilt investeren verdelen over verschillende beleggingsproducten. Bepaal voor welke periode je het geld in ieder geval opzij kunt zetten. Door je financiën te plannen alsof je een bedrijf runt, behaal je betere resultaten op de lange termijn.

Duurzaam investeren

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om ook duurzaam te investeren. Door te investeren in een betere planeet en toekomst, kan je zelf de toekomst van onze planeet beïnvloeden. In Nederland ontvang je wanneer je duurzaam belegt, bovendien de nodige belastingvoordelen. Wil je weten hoe duurzaam beleggen in zijn werking gaat? In ons artikel over groen beleggen gaan we hier dieper op in:

Veelgestelde vragen over investeren

In het laatste deel van het artikel geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen over investeren.

Wat is investeren precies?

Investeren is het opofferen van geld, tijd of mankracht om een doel op de lange termijn te behalen. Tegenwoordig hebben we het bij investeren vooral over het investeren van geld met als doel het behalen van een positief rendement. Investeren is meestal gericht op de lange termijn.

Kan iedereen investeerder worden?

Jazeker! Zolang je meerderjarig bent en wat geld beschikbaar hebt, kan je investeerder worden. Je kan tegenwoordig al vanaf 100 euro in allerlei financiële producten investeren. Wel is het belangrijk om realistisch te blijven. Met een klein bedrag, behaal je vanzelfsprekend ook een klein resultaat.

Is het risicovol om geld te investeren?

Het is altijd risicovol om geld te investeren. Hoe risicovol verschilt echter sterk per beleggingsproduct. Een investering in een staatsobligatie is bijvoorbeeld veel minder risicovol dan een investering in de Bitcoin. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken wat de risico’s zijn van het type investering dat je overweegt. Op die manier selecteer je beleggingsproducten die goed passen bij je risicobereidheid!

Vanaf welk bedrag kan je investeren?

In theorie kan je al vanaf een euro investeren. Met een euro ga je echter geen hoog rendement neerzetten. Het minimale bedrag waarmee je kunt investeren verschilt per beleggingsproduct. Het is aan te raden om pas met investeren te beginnen wanneer je minimaal 100 euro kunt missen.

Geld investeren kan iedereen …, maar geld investeren met resultaat kan een behoorlijke uitdaging zijn! In dit artikel bekijken we hoe je goed je vermogen kunt beheren met groei als uiteindelijke doel. Hierbij is het belangrijk om de perfecte balans te vinden tussen passief en actief vermogen: passief vermogen dat langzaam groeit en actief vermogen dat direct geld oplevert.

Direct je geld voor je laten werken

Het is verstandig om een deel van je geld direct voor je te laten werken door actief te gaan beleggen. In dit artikel noemen we deze manier van beleggen actief beleggen en het vermogen dat je hiervoor gebruikt noemen we actief vermogen. Zodra je actief wilt beleggen wil je per week een leuk, extra bedrag verdienen met je vermogen.

Dit kan tegenwoordig erg eenvoudig via moderne online brokers waar je tegen lage transactiekosten eenvoudig onder andere aandelen, grondstoffen en valutaparen kunt verhandelen. Dit gaat overigens nooit fysiek: het gaat echt alleen maar om het prijsverschil op de korte termijn. Door patronen te herkennen en door het nieuws in de gaten te houden kan je op de korte termijn erg hoge rendementen behalen.

Voordelen van snel online beleggen

  • Je haalt betere resultaten doordat je alleen belegt wanneer er een kans is.
  • Door actief te beleggen leer je hoe de markten werken en kan je verdienen met iedere beweging.
  • Ook bij een dalende markt kan je geld verdienen door short te gaan.
  • Door gebruik te maken van orders hoef je de markt niet steeds in de gaten te houden.

Actief beleggen doe je bij een broker: klik hier om de beste brokers met elkaar te vergelijken.

Bouw vermogen op voor de toekomst

Een ander deel van je vermogen kan je gebruiken om een groot vermogen op te bouwen voor in de toekomst. Dit kan je onder andere doen door te investeren in vastgoed, geld (valuta), aandelen en beleggingsfondsen. Het opbouwen van vermogen in de toekomst is altijd gericht op de lange termijn waarbij het rendement per periode niet altijd hoog hoeft te zijn: zeker in tijden van crisis zul je juist geld verliezen.

Maak daarom voor vermogensopbouw een plan gericht op de lange termijn en laat je niet leiden door resultaten op de korte termijn.

Met resultaat geld investeren: de deviezen

  • Maak een scheiding tussen actief en passief vermogen.
  • Stel een begroting op en ken je eigen situatie.
  • Gebruik een deel van je vermogen om een inkomen op te bouwen.
  • Gebruik een deel van je vermogen om te groeien.